:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ердоган извади най-ръждивия ключ за ЕС

Щом Европа не отваря парадните си порти през Виена, Турция опитва да влезе през задната врата в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Демонстранти излязоха с плакати срещу турския президент Реджеп Ердоган пред Двореца на народите в Женева по време на конференцията за Кипър.
Турция измисли как да влезе в Европа, след като не постигна нито безвизов режим, нито ускоряване на преговорите за членство в ЕС. От 500 години е вперила поглед към сърцето на континента и се натъква на пречки все някъде около Виена. Днешният турски президент Реджеп Ердоган, който не крие султанските си маниери, изглежда се е поучил от грешките на предшествениците си и коригира тактиката, без да се отказва от стратегическите им амбиции.

Фронталната атака на крепостта Европа очевидно е безсмислена, защото само засилва отбранителните рефлекси на държавите, които не са забравили историята си. Ако Ердоган продължава същата политика, няма да види членство в ЕС до края на мандата си, дори и да се провъзгласи за пожизнен президент. Най-неочаквано обаче



се разбърза да реши кипърския проблем



Миналата седмица в Женева за първи път бе свикана "историческа" конференция, за която се твърди, че може да сложи край на 43-годишното разделение на острова.

За нейната сериозност свидетелства фактът, че събра на една маса не само ръководителите на кипърските гърци и кипърските турци плюс обичайния посредник от ООН, но също така външните министри на трите държави, гаранти на мира в Кипър - Гърция,Турция и Великобритания - заедно с новия генерален секретар на ООН Антонио Гутериш, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисарката по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Появиха се даже съобщения, че за Женева се стягат лично Ердоган, гръцкият премиер Алексис Ципрас и британската премиерка Тереза Мей, които имали готовност за финално споразумение при достатъчен напредък на преговорите. Напредъкът не бе достатъчен и те не отидоха, но бе насрочен нов кръг (най-рано на 23 януари), като преди това експертите се събират на 18 януари.

Какво означава за Турция да постигне споразумение за бизонален федерален Кипър, щом дава знаци за дипломатическа отстъпчивост? Ни повече, ни по-малко -



да пъхне крак в задната врата на Евросъюза,



като я отвори с ключ, ръждясвал четири десетилетия. Кипър е член на ЕС от 2004 г., но само с южната си гръцка част, без северната, която се мисли за отделна Севернокипърска турска република (призната единствено от Анкара). Ако федералната цялост на острова бъде възстановена, северната му част автоматично ще се присъедини към ЕС по начина, чрез който бившата ГДР стана член на Евросъюза, без дори да й се налага да води присъединителни преговори и без да доказва, че изпълнява копенхагенските критерии за функционираща демокрация. Още на следващите евроизбори през 2019 г. в Европейския парламент за първи път ще влезе поне един турски депутат като представител на компактна турска общност. Кипърската делегация се състои от шестима евродепутати и в момента всички са гърци. Но при 18% от населението в бъдещ обединен Кипър турците ще имат възможност да излъчат и свой евродепутат. Изглежда малко за 751 членове на ЕП, но ще е исторически пробив.

И сега няма пречка политици от турски произход да влязат в ЕП, но не и като представители на етнически прочистена турска територия. При евентуална нова ситуация в Кипър само турците (инструктирани от Анкара) ще решат кого да пратят. Ако пък се стигне до ротационно президентство на Кипър, както настояват турските представители, нищо чудно турчин да влезе в Европейския съвет наравно с президентите и премиерите на другите европейски държави.

След турската окупация на северната част на острова през 1974 г. там се заселиха много хора от континентална Турция, които едва ли някой ще посмее да изгони, защото според приблизителни оценки те и децата им съставят почти половината от кипърската турска общност (между 300 000 и 500 000 души по неофициални оценки). Засега те са под покровителството на 35 000 турски войници, които Ердоган все още не мисли да изтегли или ако се съгласи да намали присъствието им, ще го направи на етапи и разсрочено за години (неслучайно преди конференцията в Женева бе напомнено, че руските войски се изтегляха четири години от бившата ГДР).



Главният препъникамък



продължава да бъде турското военно присъствие на острова. Другите спорове изглеждат по-лесно решими. На преговорите миналата седмица лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за пръв път си размениха карти докъде смятат да се простират администрираните от тях територии. Картите бяха заключени в каса на ООН в качеството й на посредник за преговорите. В момента кипърските турци владеят 37% от острова. Гърците са съгласни да им признаят 28.2% от бъдещата държава, а турските претенции са за 29.2%. Вижда се, че числата се сближават и при допълнително дипломатическо усилие може да съвпаднат. Могат да бъдат уредени и взаимните имуществени претенции за обезщетяване на принудително изселените представители на двете общности от едната в другата страна на разделящата ги "зелена линия" (162 000 кипърски гърци и 48 000 кипърски турци). Все пак става дума за пари, колкото и големи да са сумите. Освен това е възможно да се уреди завръщане на част от изселените - Никозия настоява за връщане на 80 000 - 90 000 души, а турската страна - на 70 000. Като най-труден се очертава спорът за градчето Морфу в северозападната част на острова, което е преименувано на Гюзелюрт. Преди половин век там живееха главно гърци и почти никакви турци, а сега е обратното. Населението е 13 000 хиляди души, а районът е важен, защото произвежда над половината от цитрусовите плодове на острова.

Икономическите интереси на двете общности могат да се балансират при добра воля между тях, но решаващи са



стратегическите интереси



на силите, които ги насочват отвън. Гърция отдавна си е извлекла поуки от краха на режима на черните полковници през 1974 г., които имаха глупостта да свалят чрез преврат първия президент на Кипър архиепископ Макариос, амбицирани да присъединят острова към "майката родина". Затова тя е склонна да се откаже от статута си на страна гарант на независимостта на Кипър, каквато е въз основа на споразумението от 16 август 1960 г. Великобритания, като бивша владетелка и настоящ гарант, също показва такава готовност, макар и да запазва двете си военни бази на острова. Турция обаче няма такова намерение. Нейното военно присъствие се оправдава само от качеството й на държава гарант, макар че Гърция отдавна не заплашва с нищо независимостта на Кипър, нито има териториални претенции към него.

Ердоган ще пази до последно най-силния си коз в преговорите и затова още след временното им прекъсване в петък веднага отсече: "Ясно заявихме на Кипър и Гърция да не чакат решение без Турция като гарант. Ще бъдем там винаги". Но си запази терен за маневриране, като добави: "Освен ако и двете страни не се изтеглят". Мистерията остана, защото Гърция не е окупирала южната част на острова и не е ясно какво реципрочно изтегляне има предвид.

Последната дума изглежда ще е негова, защото след опита за военен преврат на 15 юли 2016 г. натика в ъгъла турския генералитет и сега най-твърдият противник на изтеглянето на турската армия от Кипър е принуден да мълчи. Ердоган си развързва ръцете, колкото повече засилва властта си. Планът му да превърне Турция в президентска република се изпълнява методично. Скоро ще стане възможно с едно мръдване на пръста си да реши дори такъв заплетен проблем като кипърския. Друг е въпросът какво ще струва на самите турци авторитарната му власт.

Без да послуша нито една от критиките на Евросъюза за погазването на демокрацията, Ердоган пак ще си осигури чрез марионетки място в ЕС. Освен това



има и друг залог зад кипърския проблем



В акваторията на острова, както и в недалечните води на Израел бе доказано наличието на големи запаси от природен газ. Разработването им ще има икономически смисъл, ако находищата се свържат чрез газопровод към европейския пазар. От Израел през Кипър естественият му път би бил към турския бряг, който е само на 72 км. Така няколко големи газови потока (включително от Русия, Азербайджан и Иран) ще се събират в Турция, за да продължат към Европа. Ердоган ще държи ръка върху крановете, от които ще зависи дали, например, несговорчивата с него Австрия ще смекчи историческата си твърдост в името на по-доброто си газоснабдяване от юг. Тъй като трасето на запад най-вероятно ще мине през Гърция, подобряването на отношенията с нея покрай уреждането на кипърския проблем вероятно ще е необходимият допълнителен бонус.

България, естествено, ще остане страничен наблюдател, но едва ли някой ще се интересува от нея, след като самата тя не успя да се ориентира какви са собствените й национални интереси в политическите и икономическите игри наоколо.

ЕПА/БГНЕС
Недалеч от зелената зона, която разделя кипърската столица Никозия на гръцка и турска част, е поставена пейка с надпис над нея "Мир". Снимката бе разпространена от Европейската комисия, чийто председател Жан-Клод Юнкер се включи в конференцията за обединение на острова.
 Светослав Терзиев
23
6662
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
17 Януари 2017 21:07

Терзиев,
Адмирации!
17 Януари 2017 21:35
Бля,бля бля!
17 Януари 2017 21:46
Славчо,
17 Януари 2017 22:52
До това изречение - приемам написаното.
Без да послуша нито една от критиките на Евросъюза за погазването на демокрацията, Ердоган пак ще си осигури чрез марионетки място в ЕС.

Но да се твърди, че Ердоган - Турция си осигурява място в ЕС чрез федерален Кипър, ми се струва доста преувеличено. Севернотурската кипърска република ще се обедини с Република Кипър, а не с Турция. Аналогията с двете Германии е несъстоятелна. Кипър е суверенна държава, а не турска провинция, та ако ще президентите й да са на ротационен принцип през 3 месеца. Условията за федерализация още не са окончателно договорени, затова по - добре да изчакаме крайния резултат.
17 Януари 2017 23:02
Браво.Този тип анализи са силата на Терзиев, а не вътрешната ни политика.
18 Януари 2017 00:26
Ердоган не е никакъв политик. Съседите извадиха много лош късмет с него.
18 Януари 2017 00:55
Преговорите за Кипър - хубаво. Плюването по Ердоган - разбираемо. Ама нещо контекста ЕС-Турция стои като бял конец.

Турция, просто постигна и постига икономически ръст, доби самочувствие и започна да следва независима политика. Кипър, обаче е само един елемент имащ значение за обезопасяване, от към съседите. Да си припомним, че "стратегическата дълбочина" се базира върху аксиомата - "нулеви проблеми със съседите".
18 Януари 2017 03:40
*
18 Януари 2017 08:15
На това дередже на ЕС само една Турция за член е достатъчна за разпад на целия ЕС .
18 Януари 2017 08:31
Турция анексира Северен Кипър с война в началото на 70-те. И досега обаче никой не я нарича "агресор" и не призовава да и се наложат санкции заради тази агресия.
Както междувпрочем и Израел - заради анексираните от него територии (напр. Голанските възвишения). Някой да е чувал за санкции срещу Израел?
Или за отнетото от Сърбия и почти обезлюдено откъм сръбско население Косово?
Лошото е не, че това се случва, а че вече почти никой не му обръща внимание. И сякаш е в реда на нещата...
А иначе Русия, обградена по всичките си граници с натовски (главно американски) войски, е агресор.
18 Януари 2017 08:39
...несговорчивата с него Австрия ще смекчи историческата си твърдост в името на по-доброто си газоснабдяване от юг.

Газ срещу членство в ЕС? Абсурд. Там няма турски мекерета, както в БГ. И не само Австрия е несговорчива, има и други по-големи и влиятелни страни, които не виждат шанс тая дивашка, кървава държава да бъде приета някога в ЕС. А преговорите едва ли ще са успешни, защото турция не ще да изтегли аскера, а гърците трева не пасат.
18 Януари 2017 08:49
Освен всичко друго, Ердоган опипва почвата, през решаване на проблема с Кипър, да се разбере с гърците, в перспектива, и за някои други, доста по-трудни за договаряне неща. Като, например, акваториалните води около гръцките острови в Егейско море. Неуредени териториални спорове са си савак пред всяко членство на ЕС. Хеле пък на Турция.
18 Януари 2017 10:06
Светослав Терзиев
18 Януари 2017 11:21
Има предложение в турските училища да се изучава джихад: https://www.jihadwatch.org/2017/01/turkey-considering-teaching-jihad-in-schools
18 Януари 2017 11:23
Турция анексира Северен Кипър с война в началото на 70-те. И досега обаче никой не я нарича "агресор" и не призовава да и се наложат санкции заради тази агресия.
Ти прочете ли статията?
Турция не е анексирала Сев. Кипър.
18 Януари 2017 14:39
Лошо ще бъде за Севернокипърската република да се обединява.Ще изгуби изгледа си на ранното БГ Черноморие.
Терзиев в поднесените ни справки е пропуснал да проумее,че политиката на Турция в Кипър е неотразима.Там има към двеста хиляди студенти.
Толкова си може човекът.Старата ДС школа толкова си знае.
19 Януари 2017 01:04
зенд
18 Яну 2017 08:31

Турция анексира Северен Кипър с война в началото на 70-те. И досега обаче никой не я нарича "агресор" и не призовава да и се наложат санкции заради тази агресия.
Както междувпрочем и Израел - заради анексираните от него територии (напр. Голанските възвишения). Някой да е чувал за санкции срещу Израел?
Или за отнетото от Сърбия и почти обезлюдено откъм сръбско население Косово?
Лошото е не, че това се случва, а че вече почти никой не му обръща внимание. И сякаш е в реда на нещата...
А иначе Русия, обградена по всичките си граници с натовски (главно американски) войски, е агресор.


Преди да преписвате лъжи, направете справка за значението на думата "анексия". Турция НИКОГА не е присъединявала територия от остров Кипър към своята собствена.
За разлика от Русия -> Крим.
Косово е самостоятелна държава, призната от еди колко си държави, вкл. от България. Ако не бяха я създали, сърби и косовари щяха да продължат да се избиват.
Севернокипърската турска република е със статут на държава. Призната единствено то Турция. Държава, а не присъединена към Турция територия. Има си и президент. Нелегитимен, но президент, който не се казва Ердоан.
Схващате ли разликата? Съвсем друг е въпросът защо Турция е прибегнала до това действие - разделянето на Кипър. Проверете за предшестващите събития, довели до този резултат.
Не подкрепям разделението на Кипър, но нека бъдем точни. Ако гърците не бяха се полакомили да присъединяват острова към Гърция, ако не бяха убили президента архиепископ Макариос, сега нямаше да говорим за разделение и наличие на две държави.
19 Януари 2017 08:02
Meto ot Interneto 18 Януари 2017 11:21
Има предложение в турските училища да се изучава джихад
Много добре. Това е най-сигурнният начин да го намразят.
19 Януари 2017 08:41
зенд
18 Яну 2017 08:3
'

Виждам, че си нов участник тук. Съвет - не обръщай много внимание на "Слава" - тя е от турската пропаганда и агитация във форума и мрази всичко руско.
19 Януари 2017 09:16
Meto ot Interneto
19 Яну 2017 08:41

зенд
18 Яну 2017 08:3


Виждам, че си нов участник тук. Съвет - не обръщай много внимание на "Слава" - тя е от турската пропаганда и агитация във форума и мрази всичко руско.


Не му вярвай, лъже! И съди по себе си, по собствената си омраза - но аз никого не мразя

Раздава непоискани съвети, но все още не е прочел правилата на форума.
19 Януари 2017 18:38
Като, например, акваториалните води около гръцките острови в Егейско море. Неуредени териториални спорове са си савак пред всяко членство на ЕС. Хеле пък на Турция.

Фирми, няма неуредени въпроси ококло островите в Егейско море, това че турците предтендират за "сиви зони", не значи че е така.

Преди да преписвате лъжи, направете справка за значението на думата "анексия". Турция НИКОГА не е присъединявала територия от остров Кипър към своята собствена.

Де юре е така, но де факто си е чиста Анексия. С 40 000 войска на острова?!
19 Януари 2017 18:47
Де юре е така, но де факто си е чиста Анексия. С 40 000 войска на острова?!


Войската башка, турската лира и турски банки вършеят. Па дако немало официална анексия.
30 Януари 2017 14:11
Преди да преписвате лъжи, направете справка за значението на думата "анексия". Турция НИКОГА не е присъединявала територия от остров Кипър към своята собствена.
За разлика от Русия -> Крим.
Косово е самостоятелна държава, призната от еди колко си държави, вкл. от България. Ако не бяха я създали, сърби и косовари щяха да продължат да се избиват.
Севернокипърската турска република е със статут на държава. Призната единствено то Турция. Държава, а не присъединена към Турция територия. Има си и президент. Нелегитимен, но президент, който не се казва Ердоан.
Схващате ли разликата? Съвсем друг е въпросът защо Турция е прибегнала до това действие - разделянето на Кипър. Проверете за предшестващите събития, довели до този резултат.
Не подкрепям разделението на Кипър, но нека бъдем точни. Ако гърците не бяха се полакомили да присъединяват острова към Гърция, ако не бяха убили президента архиепископ Макариос, сега нямаше да говорим за разделение и наличие на две държави.


Изключителни глупости, наредени само в два параграфа.
Турция смята територията от остров Кипър, наречена само от нея Севернокипърска турска република, за част от своята собствена територия (това обяви лично Ердоган), а турските граждани могат без виза да посещават и живеят в този анклав, както и обратното.

Русия "присъедини към своята територия" Крим след легитимен (признат от ОССЕ) референдум, на който над 95% от жителите на Крим се изказаха за присъединяване.
Да не говорим, че това е било част от Русия преди, нелегитимно (по конституцията на СССР) прехвърлена на УССР от Хрущов. Има документи и протоколи от това присъединяване.

Косово никога не е била самостоятелна и легитимна държава, това е чиста проба анклав, създаден с помощта на ООН със специална резолюция, даваща му статут на държава, която не е призната от доста повече държави, отколкото от тези, които я признават. Без референдум, както стана в Крим. Резолюцията на ООН, между другото, стана повод и на това, в редица конфликтни зони да се обособят същите "легитимни" републики. С техните камъни, по техните глави.

Изключителната глупост, че ако не било създадено Косово, албанци и сърби са щели да продължават да се бият, та затова е оправдано, няма да коментирам.
Със сигурност не сте посещавала тази местност, а аз съм и мога да ви уверя, че нищо сръбско там не е останало, а църквите до една са унищожени до основи, някои дори са разровени и в основите. Хашим Тачи пък е признат военопрестъпник с огромен бизнес в нелегалната търговия на органи (на избити сърби).

Изобщо

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД