:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Квалификация на учителите - що е то?

Програми за детските страхове, "бърнаут" и лего роботика намериха място в списъка с одобрени курсове на МОН
Снимка: Архив "Сега"
Не е ясно какъв ще е ефектът от задължителната квалификация.
Директорите и учителите у нас ще могат да избират между 92 фирми, които да проведат задължителните за преподавателите квалификации. Толкова са одобрените от просветното министерство организации, които имат право да обучават педагозите по новия училищен закон, а броят на одобрените програми е 1253. Това става ясно от данните в информационния регистър на курсовете, публикуван на сайта на МОН.

До крайния срок 15 ноември м.г. заявления в МОН бяха подали 164 фирми, предлагащи 1509 програми. Два месеца по-късно, след като комисия от министерството е разгледала предложенията им, става ясно, че са били отхвърлени 72 организации и общо 256 програми.

Според новия училищен закон, влязъл в сила на 1 август миналата година, учителите вече подлежат на задължителна квалификация - по 16 часа вътрешноинституционална квалификация на година и по 48 часа извън училището на всеки 4 г. Самите обучения могат да се провеждат както от висши училища, научни организации и специализирани обслужващи звена, така и от обучителни организации, регистрирани от МОН. За целта те трябва да представят анотация на програмата или програмите си за квалификация, да посочат ресурсите, с които смятат да гарантират провеждането на качествено обучение, както и методите на обучението, да приложат професионални автобиографии на обучителите с поне 3 препоръки за всеки от тях и т.н. Самите фирми трябва да са регистрирани по Търговския закон, по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или по Закона за кооперациите. Заявленията и документите към тях се подават всяка година между 1-во и 15-о число на месеците април и ноември.

Бърз преглед в информационния регистър показва, че одобрените програми са в най-различна тематика - за лидерски умения и изграждане на отборен дух в клас, за методи на превенция на агресията и на употребата на наркотици, за планиране на интерактивни уроци за учениците, за оценяване на младежите и мотивирането им да постигат добри резултати, за водене на училищна документация и др. Новото задължение в закона ще може да бъде спазено и с курсове по "Тайм мениджмънт на учителя", "3D моделиране", "LEGO роботиката като лост за формиране на интерес към техническите науки", "Арт педагогика", "Бърнаут" (професионално прегаряне). Една от програмите пък се казва "Ако вие нямате план за учениците си, те непременно имат за вас". Има също и програми за формиране на предприемачески умения у учителите, пиар и реклама на образователни институции, актуални проблеми на обучението по безопасност на движението по пътищата, за придобиване на компютърни умения, за детските страхове, емоционална интелигентност, екообразованието, емпатията в приобщаващото образование и т.н.

Според експерти задължителната квалификация и последващата регламентация на въпросните обучителни фирми създават огромни възможности за корупция. Една от причините за съмненията е фактът, че в наредбата за статута и професионалното израстване на учителите не са описани критериите, по които министърът ще избира и одобрява програмите на обучителните фирми. Действително, не е известно на какъв принцип са одобрявани програмите (само по анотация, чрез проверка на място, според важността им и т.н.), нито как за 2 месеца от МОН са успели качествено да разгледат над 1500 програми. "Законът задължава учителите да получат кредити в организации, определени от министъра. На практика по законен път избрани от министъра обучителни организации ще се обслужват абонаментно срещу заплащане от бюджета на училището и от мизерните заплати на учителите", коментира неотдавна Янита Димитрова, бивш директор и образователен експерт. Не е ясно и по какви критерии регионалните управления по образованието ще признават получените от учителите квалификационни кредити.



КОЙ ПЛАЩА

Според наредбата за статута и професионалното израстване на учителите директорите са тези, които са длъжни да осигуряват време и средства за задължителната квалификация на учителите. Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" обаче не е ясно по кое време от годината педагозите ще успеят да се квалифицират, нито как ще се заплати за техните курсове, при положение че делегираните бюджети не стигат за нищо. Според новия колективен договор средствата, които се отделят за квалификации, се повишават от 0.8 на 1% от парите за работна заплата от школските бюджети. Те обаче няма да са достатъчни, затова от МОН разчитат на оперативна програма "Наука и образование", по която за квалификация има 20 млн. лв.
9
4011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
26 Февруари 2017 19:36
Бизнес - нищо просветно...
---------
Сайтът на Генек
26 Февруари 2017 20:18
Вижте снимката – на дървени пейки, средна възраст 59 години...
27 Февруари 2017 09:34
Квалификации , що е то ?
Днес ако имаш само книжка за категория "С", не можеш да работиш като шофьор. Трябва да дадеш пари за още половин дузина тапии, предназначени само , за да се офайдосат едни чиновници.
Може да си с два ВУЗ-а, но прост учител не можеш да станеш посмъртно, защото не са ти чели педагогиките на Макаренко ?!
Сега едни други чиновници, които не са влизали в класна стая от ученическите си години , са решили да усвоят едни пари по едни проекти и да вгорчат живота на даскалите, които са обърнати на писари и статистици.
27 Февруари 2017 10:15
"Директорите и учителите у нас ще могат да избират между 92 фирми, които да проведат задължителните за преподавателите квалификации."
След като Министерството на образованието не се занимава пряко с квалификацията на учителите, тогава с какво се занимава?
27 Февруари 2017 10:40
Квалификация на учител по нещо може да се повишава само от учител. Така е във всяка професия.

Частни структиру мога ДА СПОДЕЛЯТ информация чрез сайт или с най-добри учители (нали затова измислиха старши и т.н.) и те през своя опит да го предадат надолу.

След като не работят същото (учители в училище), няма как да са обучители. Това за тотални измишльотини.

МОН системно умишлено смесва задължението си (респ. на училището) да осигурява учителите с литаратура и средства на място за самоподготовка с частни интереси на фирми.

Прави се опит ДА СЕ ТЪРГУВА от чаастни лица информация за добри практики, вместо да е достъпна и всички да я четат и ползват.
27 Февруари 2017 10:46
"директорите са тези, които са длъжни да осигуряват време и средства за задължителната квалификация на учителите."

Слагате на сървър на МОН всичко - за това давате пари.

Учителите са грамотни, ще четата сами. А и родителите ще знаят и виждат какво се чете.

Като начало, образованието е безплатно:
Качете записите на учебниците по чужди езици за безплатно слушане и сваляне, към всички одобрени учебници - нали са безплатни?
Какво са тия авторски права на няколко прочетени текста на разговор на тинейджъри, да не е Лили Иванова?
За какво има цял университет със студенти стажанти, ако не могат едни текстове да озвучат за децата в цяла България?
Аман от търгаши с децата.



27 Февруари 2017 10:47
Може да си с два ВУЗ-а, но прост учител не можеш да станеш посмъртно, защото не са ти чели педагогиките на Макаренко


Педагогиката е прекалено сериозна наука и прекалено важно за да си учител в училище или преподавател във ВУЗ, за да се говори така опростенчески. То затова даже и вузовете вече страдат - преди асистентите задължително трябваше да преминават такива курсове (във ВМЕИ, т.е. ТУ, бяха два семестъра поне + изпит), но сега само ги вземат. Резултатите са плачевни навсякъде.
27 Февруари 2017 15:20
Това е пълен кретенизъм! Пълен!
Учителите трябва да подлежат на задължителна квалификация по съдържанието и методиката на предмета, който преподават, по детска и юношеска психология и по педагогически умения.
Тези курсове би трябвало да се водят само от хабилитирани преподаватели в педагогическите вузове или от специално обучени опитни учители.
Квалификациите би трябвало да се организират, заплащат и контролират от МОН.
Всичко друго е кретенско непеошничество и смъкване на огромни пари.
27 Февруари 2017 15:46
Парите ще бъдат изпапкани, резултат няма да има.
Може да ви е мъчно, но това е положението.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД