:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,012,437
Активни 106
Страници 15,895
За един ден 1,302,066

Луд до доказване на обратното

Що за общество е това, в което всеки непрестанно трябва да показва, че е нормален?
Ивайло Дичев
Какво правим, когато медиите ни сблъскат с поредния акт на необяснимо насилие? Вглеждаме се в себе си, търсим проблемите в обществото ни? Не, правим обратното: изтласкваме злото навън, та да не ни омърсява. Най-лесно е, когато насилникът е ислямист, ром, бежанец или поне шведски турист. Но понякога колкото и да се мъчим, не успяваме да се разграничим. И тогава прибягваме до кретенизирането на другия.Дилемата: лош или луд?Един безпричинен ритник срещу нищо неподозираща жена, който не успяваме да припишем на чужденец или малцинство, става повод за диагноза. И когато разбрахме, че младежът наистина е бил диспансеризиран, всичко си дойде на мястото. По-сложно беше с бияча от родилното, дето искал плацентата на детето си. В първия момент, естествено, го кретенизирахме, защото, съгласете се, кой нормален човек ще иска плацента? Потекоха онлайн размишления за това какво точно иска да прави с нея - ще я яде ли, както правят много млекопитаещи, ще я пази ли, за да завещае стволови клетки на детето си. Някои се впуснаха да проучват въпроса и откриха, че в САЩ била разпространена практиката плацентата да се суши и капсулова, а после да се пие за магическо възстановяване след болести. И забележете, едва когато се появи хипотезата, че тук може да има зъл (търговски) умисъл, потребителите почнаха да де-кретенизират насилника и да го обявяват за злодей.

Лош или луд - ето дилемата. И не е лесно да решимкоя от опциите съдържа повече хуманизъмКога сме по-щадящи: когато кажем, че даден политик е корумпиран, некадърен и властолюбив - или когато просто му поставим диагноза и така го извадим от нашия свят. Сещате се за един лидер, чиито публични изяви едни посрещат със сложни конспиративни интерпретации за това какво точно цели с този театър, а други просто махат с ръка - пак влезе във фаза. Май все пак първите с омразата си го уважават повече, не мислите ли?

Според едно интернет поверие проблемите на нашата държава ще се решат от само себе си, ако политиците започнат да се подлагат на тестове за психично здраве. И ако това ви звучи като шега, за учителите не е съвсем така, защото през октомври миналата година Министерството на здравеопазването прие наредба за периодическа проверка на "заболяванията и отклоненията" посредством т.нар. психотестове. Какво не се изговори от тогава - от веднъж годишно минахме на тестуване през пет години; даваха се примери за учители, които пият, за учители педофили, за преподаватели, прегрели от нервната работа с подрастващите. Но наредбата така и не е отменена, което дълбоко обижда учителското съсловие. Както каза лидерката на учителския синдикат Янка Такева - ако е така, значи трябва да се проверяват и лекарите, и журналистите, а в последна сметка и самите чиновници в Министерството на здравеопазването, нали така?

Представете си едно такова общество, в което всеки непрекъснато трябва да доказва своята нормалност. Боя се, че то не е далеч от представите на средния българин, който днес живее с усещането, че нищо не е както трябва. Не може повече нещата да вървят накъдето си искат, трябва някой да наложи ред. С възрастта човек започва да отлита по свои си психически тангенти. Българското общество застарява, хората се окопават в идиосинкразиите си, все по-нетърпимо става различието на другите наоколо - дебили, ненормални, идиоти...

Е добре, въвеждаме психотестове за депутати, учители, и в последна сметка - за да няма обидени - за всички. Но кой (ако перифразирам Ювенал) ще тества самите тестващи? Психиатрията рискува да добие статут на безконтролна власт, а това със сигурност няма да ни излекува от подозрението, точно обратното дори. И само си представете как ще очакваме поредния психотест; представете си страха, че тайнственият човек зад бюрото може да постави чавка в графата "отклонения", с което да сложи край на професионалния ни живот. Разбира се, ще има обществен натиск за прозрачност и в резултат от това всеки от нас ще се разхожда с документ за нормалност, може би изразена в проценти.Съвсем просто е всъщностВсеки колектив много добре усеща кой от членовете му дава фира, на кого трябва да се помогне и кой следва да се насочи към медицинска помощ. Бедата е, че този човешки механизъм очевидно вече не работи и затова търсим да го заменим с някаква машинка.

Няма сила, която да ни отърве от депутат, който започва да прегаря медийно. Няма как университетски преподавател да бъде насочен към по-ранно пенсиониране. Същото важи за чиновника, за сестрата, за катаджията. Колективът не може да се освободи от болния човек - и ето че на помощ идва медикализацията: ако успееш да вкараш човека в съответната графа, ще можеш да се освободиш от него и да вземеш някой читав. Не казвам, че хората по-лесно трябва да се уволняват, а че това трябва да става по човешки мерки, не чрез диагнози. Шизофрения или епилепсия са тежки заболявания, които, разбира се, са противопоказни за много професии и едва ли могат да се констатират от неспециалисти. Но характеровите отклонения от типа на психо- и социопатите са ясни за всеки човешки колектив, също както и различните "психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества и злоупотреба с алкохол". А що се отнася до "разстройство на сексуалното влечение", то се констатира от друг тип органи при извършване на престъпления. Парадоксът на подозрението е, че проверките не го отстраняват, а точно обратното - усилват го. Няма как да живеем нормално, ако непрекъснато търсим у хората наоколо знаци на лудост. Само си представете какви съдебни процеси ще има, когато някой директор реши да използва резултатите, за да се отърве от служителя си, какви обвинения в корупция срещу психолозите...

Впрочем, никакви психотестове няма да има, освен, разбира се, ако някой не е взел пари да ги разработва и трябва да се отчита. Но е препоръчително да сдържаме тия импулси, които ни карат да изхвърляме другите от света си. Защото от тяхна гледна точка другите сме ние.

10
2146
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
12 Юли 2017 19:52
.
12 Юли 2017 21:41
Бедата е, че този човешки механизъм очевидно вече не работи и затова търсим да го заменим с някаква машинка.
Защо "беда" и защо трябва да работи? Нали "свободният пазар" щял бил да регулира всякакви отношения и взаимоотношения!? Освен това "човешкият механизъм" в либералното русло е насочен към "максималната печалба", а не на социалистическа другарска взаимопощ.
Колективът не може да се освободи от болния човек
Колективът нали беше зачеркнат за да не ограничава "правата на човека", на свободата на индивида!? Какви са тия комунистически тези в страната на победилата демокрация!? Да не говоря, че по евро-атлантически и корпоративни ценности "болният човек" (протеже, парашутист, скатавка, кариерист или просто безумно алчен) е "търговска тайна" (служебна/корпоративна и понякога държавна ... като за Плевнелиев, например).
Дори някой да има доказателства за продажността/болестното състояние няма как да ги използва - има решение на ВАС, че исковете/обвиненията без доказан правен интерес са недопустими (решението на ВАС, недопуснало жалбата на акционерите на КТБ да се погрижат за собствеността си).
Ако заглавието на статията се промени на "Комунист до доказване на обратното", съдържанието нищо няма да загуби. Читателите могат да спечелят малко време ... като прескочат статията.
13 Юли 2017 07:14
Авторът на тая статия явно е бил пощаден от ежедневен сблъсък на работното си място или във входа на жилищния си блок с кверулант* примерно.
Спестени са му били нескончаеми жалби, молби, заявления и системни съдебни искове срещу всеки и всичко, нарушаващо въобразените от кверуланта собствени права.
И да, няма справяне поради криворазбраните, не без помощта и на прокламираните от хора като автора, права на разни малцинства за сметка на останалите, в случая на нормалните.
Справка - Бургаският окръжен съд е осъдил Сливенската прокуратура, която, в резултат от безкрайния тормоз на един кверулант на всички наоколо му с жалби, заявления, молби, дела и пр., е завела дело срещу него, за да защити потърпевшите от психическите му отклонения. Мотивът на съда е, че с действията си Сливенската прокуратура била задълбочила психическото му заболяване...
Някой да поработи или посъседства 4-5 години с описаното по-долу и после да се поупражнява в напътствени текстове за отношенията между нормалните и недотам нормалните, особено с тези, на които от пръв поглед не им личи, предлагам.
-----------
* Кверулант: querulans - от лат.- querulus оплакващ се, роптаещ- лице, което непрекъснато води съдебни дела или прави устни или писмени оплаквания, молби, възражения, до разни институции за възстановяване на действително или въображаемо накърнените му права... неуспехите или отказите още повече убеждават кверуланта в 'пристрастното' отношение на другите към него, това дава довод за нови протести и обжалвания пред по-горни инстанции, констатира се все по-голяма неспособност за разбиране на своето и чуждото право, крайно надценяване на своите интереси при поразително равнодушие към интересите и правата на другите ...Представите, свързани с "накърнените" права и интереси заемат централно място в психиката, придобиват доминиращо значение, получават характер на свръхценни идеи... в по-тежки случаи се стига до развитие на налудни идеи..
13 Юли 2017 11:24
SvSophia
13 Юли 2017 07:14


Ако се и намери, а то се намира, адвокат да го подкокороса и омае с обещания за бъдещи приходи, то и Комисията за защита от дискриминация е насреща!

А Ивайло Дичев си се лутка насам-натам!
13 Юли 2017 11:28
Ами всеки си изгражда щадящ за него модел на света наоколо. Примерно теорията за всемирния заговор е по- приемлива от реалността, че ни управляват неграмотници и повечето гафове са от чиста глупост. Също- с проявите на агресия- за един е по- щадящо да си мисли че са зли, за друг- луди. Обаче това за колектива дето трябвало щадящо да отстранява дефектните клетки е глупост отвсякъде. Ако става дума за самосъхранение на организъм, за никакво щадене на микроби, вируси и дефектни клетки не можем да мислим- щадящите умират.
13 Юли 2017 12:16
Е, така е като лекарите заминаха за чужбина. Философите заемат овакантените места.
13 Юли 2017 12:53
Ивайло Дичев, Deutsche Welle...
По-добре Сула, май...
14 Юли 2017 02:48
Не ме интересува, че е от дойче веле.
На български е.
Автора - .
20 Юли 2017 00:32
Щото ако не беше на български?!
22 Юли 2017 00:39
Бря.
Нормална приказка.
Отдавна не се бе чувала.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД