:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,102,721
Активни 76
Страници 7,448
За един ден 1,302,066
Истинската история

Трябва ли да се избиват българите?

Паметникът „1300 години България“ е пряко продължение на средновековната българска традиция да се изграждат архитектурно-монументални комплекси, олицетворяващи държавността ни
Съставно изображение на автора
Върху силует на паметника "1300 години България" са наложени в хронологичен ред архитектурно-монументалните паметници, които в своето време изпълняват функцията на символи на българската държавност. Отдолу нагоре: Мадарски скален релеф с изображение, най-вероятно, на български владетел победител, при с. Мадара, Шуменско. При кханасюбиги Омуртаг (814-831) започва създаването на комплекс от колони с триумфални и летописни надписи, който нарекохме Старобългарската каменна летопис, макар някои от тия паметници да са по-ранни - възможен вид на комплекса, който предположихме, че е бил разположен покрай Мадарския Свещен път; размерите на колоните, блоковете и плочите са означени точно, в мащаб. Около това време във владетелския дворец на р. Тича, според Чаталарския надпис, са издигнати 4 мощни колони с две скулптурни изображения на лъвове - тук е представен единият от тях; от двореца на великия господар Омуртаг при дн. с. Хан Крум, Шуменско; ИМ-Шумен, в експозицията на НИМ-София. Следващо по време е изграждането на Голямата базилика в Плиска по времето на княз Борис-Михаил (852-893), която заедно с обителта около нея бързо се превръща в главен символ на нововъзникналата християнска България; изображението тук е от времето преди останките на базиликата да бъдат разрушени при изграждането на свръхтежък надзид над тях. След края на ХII в. за известно време църквата "Св. 40 мъченици" в Търновград изглежда има функцията на държавен символ - през ХIII-първата половина на XIV в. църквата служи като мавзолей; снимката тук е от времето, предшестващо извършването на исторически невярната възстановка, която може да се види в наши дни.
Няма да е нужно да го увъртаме, времето за любезности отмина. Паметникът "1300 години България" бе изграден като символ на хилядолетната ни история и такъв той трябва да остане; ако някому не се харесва, свободен е да построи друг другаде със същата функция - или пък с друга, според собствените си естетически представи. И нека тия паметниците, посветени на България, се множат; какво по-хубаво от това...

Поразбуни се народът ни тия дни - чак да не повярваш; в тая жега...Изведнъж настана пак време разделно. Да, известно е на всички за какво е цялата тая шумотевица около варварското разрушаване на софийския паметник "1300 години България" - камък върху камък не бива да остане от оня половин век, в който предимно се строеше; за разлика от наши дни, в които добре се чувстват единствено ония, които ги бива в разрушаването. Такова ни е времето - Херостратово...

Дълго се наканваха тия майцепродавци, пипаха внимателно - първо оставиха паметникът да се руши, "помагаха" му старателно. (Нямаше ли нещо в законите ни за безстопанствеността? Може ли някой от високоплатената ни прокуратура да си извади за малко тапите от ушите?) Когато решиха, че могат да минат безнаказано - задействаха се; като използваха най-уязвимото - един жалък и послушен съвет от столични общинари, не знам за какво избран...

Видно е, заличителите на България посегнаха вече на символите на хилядолетната ни история, май единственото, което ни остана; отнеха ни всичко - промишлеността, селското стопанство, 9-милионния наш народ; всичко. Само славното ни минало остана; сега и него искат да заличат, за да ни затрият докрай.

Всички ние бяхме поставени в безумното състояние да избираме между съществуващ паметник-символ на хилядолетното ни отечество и частично разрушен при варварските бомбардировките на англо-американската авиация от 1944 г. войнишки паметник; тая уловка им е била подсказана, разбира се, на същите тия разрушители. Обясняваше им се на същити тия, че мястото около НДК е вече коренно променено за да се превръща тепърва отново в гробищен парк; за да е той на мястото си тук ще трябват да бутнат и самия дворец на културата. Да не би да се свършиха подходящите места за поставянето остатъците от войнишкия паметник на друго също толкова подходящо място?! Да не би да изчезнаха изведнъж многобройните запустели и буренясали поляни в центъра на София, които се нуждаят от облагородяване? Не, нищо подобно.

Поглеждайки към ония, които са "за" запазването на паметника - със или без промяна, и ония, които са "за" разрушаването му, ще установим с лекота, че "за" са все люде-професионалисти в своята област - художници, скулптори, архитекти, особено историци и археолози; против са никому неизвестни всичколози - писателки, журналисти, будни общественици, все такива, които от нищо не разбират като хората, поради липса на знания и на подходящо образование; но пък как все ги влече да ни съобщават мнението си по тая или оная тясно специализирана тема...

Най-комичното в случая е, че за разрушители на паметника "1300 години България" бяха определени същите ония, които забучиха на свята земя - в самия център на София, пред църквата, която дава по-сетне името на града ни, един особен паметник на цар Самуил, представляващ карикатурен образ на един от най-великите, от най-високо моралните, от най-успешните български владетели; има връзка, ако се замислите.

Не, никак не е безсмислена битката за опазване на паметника "1300 години България", това е битка за нашата идентичност, битка срещу диващината на овластените, срещу войнстващото невежество на небългарите, окопали се в Софийската община, срещу варварството - тяхното и на дежурните професионални патриотари, печелещи добре от професията си. Битката за съхраняване на паметника е битка за България и за нейната величава 1336-годишна история; битка за нас самите и за правото да ни има.* * *Всяка пролет или най-късно в началото на лятото се опитваме да не забравим да припомним раждането на държавата ни; тая година - напук на безродното зловоние, което иде откъм Софийската община и в навечерието на 9 август, когато за пръв път е споменато името на държавата ни. Все на този ден - 9 август, презвитерът Константин от Апамея (в провинция Сирия) прави кратко изказване на 16-тото заседание на Шестия вселенски събор (7 ноември 680-16 септември 681) в Цариград - "Дойдох . . . за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година [681], сиреч каквото претърпяхме във войната с България . . .". Можем дълго да обсъждаме какво значи изразът "тази година" - наистина ли войната за създаването на България е от същата 681 г. или пък само завършва тогава. Едно е ясно - в началото на август 681 г. България вече я има; и това твърдение е достатъчно необоримо.

Като вземем повод от съвсем пресния опит да бъдем лишени от историята си (вж. по-горе), нека се опитаме да погледнем назад във времето и да открием ония монументалните символи на българската държавност, които са сигурното доказателство, че през цялата ни 1336-годишна история предците ни денонощно са обмисляли не как да навредят, а как да прославят България; и това е било тяхно призвание, дълг и въпрос на чест.

Може заглавието да се е сторило провокативно някому - може и наистина да е; но ще трябва да се съгласите - ония, които искат да ни лишат от история не са никак далече и от положителния отговор на въпроса в заглавието. Самият израз в заглавието е метафраза по латинското название на писмо на византийския писател Теодор Студит (759-826) до архиепископа Теофил от Ефес; самите писма са иначе на средногръцки, естествено, а интересуващия ни латински израз е поставен за яснота най-вероятно от издателя на тия писма Жак Пол Минь в Patrologia Graeca// еd. Jacques Paul Migne (1800-1875)// [vol.] XCIX, col. 1481С (= ГИБИ, т. IV// С., 1961// с. 32) и се отнася, разбира се, до правото - така, както го разбира византийският писател, на цариградските императори да водят война на живот и смърт с българите; особено след разгрома на византийската войска през 811 г.

Защо избрахме това заглавие? Видно е; защото всички монументални държавни символи от времето на Средновековна България се създават за прослава на победите и на геройски загиналите ("Св. 40 мъченици"). Нека в скоби да отметнем, че паметникът "1300 години България" е изграден със същата цел и по същия повод; малка победа ли е да се задържи на най-"ветровитото" място в Европа една държава - да процъфтява, да властва, да се губи понякога из гънките на историята, но винаги да се възражда?!

Следващият преглед няма нужда да е многословие - многократно тук сме разглеждали тия паметници (вж. Свързани текстове); сега се налага единствено да ги преосмислим сред архитектурно-монументалните символи на българската държава, нищо повече (вж. Изображението).

Мадарският скален релеф - вечният символ на създаването на държавата ни; Старобългарската каменна летопис, призвана да "запамети" победите на българското имперско оръжие; спокойните в силата си плисковски лъвове - именно на царят на животните се полага да е символ на Българската империя (796-1018); новоприсъединената към християнските империи България има свой величав символ - днес разрушен от корист и глупост, за жалост - Голямата базилика; мавзолеят в църквата "Св. 40 мъченици" завършва поредицата.

Ето в каква редица от великолепни паметници-символи се вписва паметникът "1300 години България" - паметник-обобщение на хилядолетната ни история.Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=755333

Новият паметник на цар Самуил е исторически непригоден

http://www.segabg.com/article.php?id=675427

Мнимият гроб на цар Иваница Асен

http://www.segabg.com/article.php?id=602484

(Патриаршеското книгохранилище не надживява разоряването на Търновград)

http://www.segabg.com/article.php?id=385270

(Една хипотеза за Свещения път между Плиска и Мадара)

http://www.segabg.com/article.php?sid=2008070300040001301

(Мадарският конник не може да бъде символът на България)

34
22681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
12 Юли 2017 19:50
Даже и Петрински си признава, че България като държава е имало много преди 681. Тоа паметникът „1300 години България“ е паметник на камунистическата фалшификация на целата ни история. Ерго, требе да се срути до основи...
12 Юли 2017 19:57
Тов. Петрински
Тов. Кошка
ЦК на БКП
Рушителите на славни паметници до стената....крановете тоже
12 Юли 2017 20:19
,,,ЦК на БКП...
.
Забравил си Полтбиуро и славните закапечета
12 Юли 2017 20:24
Щурчо притежава машина на времето........и е изучил цЕлата и истинска история!!!
Остава и да я напише.........
12 Юли 2017 20:28
Все на този ден - 9 август, презвитерът Константин от Апамея (в провинция Сирия) прави кратко изказване на 16-тото заседание на Шестия вселенски събор (7 ноември 680-16 септември 681) в Цариград - "Дойдох . . . за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година [681], сиреч каквото претърпяхме във войната с България . . .".

Мда, има документирано такова изказване.
Само дето мирен договор между България и Империята нема. Такъв документ подписан от Аспарух и Константин Погонат никой не е виждал и нема да види. Сичко е плод на камунистически фантасмагории и фалшификации. За 1300 годишнината...
12 Юли 2017 20:34
-Но пасаран ! Венсеремос ! Социалисмос ор муерте !
-Чиба , марш в Куба.
12 Юли 2017 20:36
Водещият офицер не е подсказал на Щурчо за Васил Златарски...
12 Юли 2017 21:06
Те туй е продължението на изказването на презвитер Константин.
Кой знае защо спестено от Петрински:
...Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане разбирателство, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори за мене на събора, та да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което Бог ми е внушил за вярата, по сирийски, и нека да се преведе на гръцки".

Ерго, войната между България и Империята е религиозна.
А както е добре известно Патриаршията винаги е обвинявала българете, че са еретици и схизматици. Та поради тая причини са биле подлагани на избиване и мъчения. Макар и християни...
12 Юли 2017 21:38
Котка,
12 Юли 2017 21:39
12 Юли 2017 22:55
Поглеждайки към ония, които са "за" запазването на паметника - със или без промяна, и ония, които са "за" разрушаването му, ще установим с лекота, че "за" са все люде-професионалисти

хмммм, всички ли са "за"?
12 Юли 2017 22:56
много професионалист, много нещо
12 Юли 2017 23:37
Иван Петрински
12 Юли 2017 23:38
Анастаси Сиров
Генек
Компанията

13 Юли 2017 00:12
надявам се, че след седмица две осмоъгълния петох*йник ще е изравнен със земята. който иска, все още може да си направи селфи с остатъците от него. и както е казал тов. Хрущов - есть два мнения - одно мое, другое - глупое.
13 Юли 2017 00:15
ако някому не се харесва, свободен е да построи друг другаде със същата функция - или пък с друга, според собствените си естетически представи.

Аз съм навит.
Колко милиона ще ми дадете?
13 Юли 2017 00:18
ето ти на първо време 43 000 000.
Действай.
Като ги свършиш, ще ти дам още.
13 Юли 2017 08:01
Паметникът е отвратителен от най-съществена гледна точка-естетическа, без да е нужно това обстоятелство да се гарнира и с политическите интервенции
В повечето случаи в тогавашната "творческа" атмосфера този род "творби" бяха израз на афектираните мозъци на своите създатели-проекции на потиснатия им манталитет
13 Юли 2017 10:01
посегнаха вече на символите на хилядолетната ни история,

Какъв символ на хилядолетната ни история може да бъде нещото, кръстено още в деня на откриването му седмокрил пето... .

Всъщност на втори прочит, пък може и да е...
13 Юли 2017 10:14
Хайде, стига толкова рев за изкуство, творено с бетонобъркачка.

Те затова си го толкова обичаха соца. Защото беше лесно. Номера е само да докажеш, че творбата ти е идеологически заредена. Кеф ти партизани, кеф ти нашата славна история (ми като сме били такива славни, днес защо сме такива, а? Дегенерати ли сме, мутанти ли сме, та едно време сме били славни, па сега сме гнусни?) - и готово. Да идва бетонобъркачката и да отлива. После заглаждаш, лепиш отгоре плочи - може и мраморни, може и варовик, може и гранит, после с цимент фиксираш малко метални отливки - и цвръц! - творбата е готова. Паметник на изкуството. В България е пълно с такива, има ги дори по селата, в които иначе ни пътища има, ни канализация. Впрочем, защо ви е да ходите чак по селата, разходете се до градинката пред Софийският университет. И там има какво да видите. Най-изпъква пак някаква бетонна отливка (почти цялото тогавашно изкуство се правеше с бетонобъркачки, както посочих), облепена с плочки. Отгоре има нещо, наподобяващо наведена човешка глава, ама отгоре плоска. Като в онзи тъп виц, дето жените трябвало да бъдат ниски и с плоски глави - последното, за да си си поставял чашата там. Е, и онова нещо, дето уж е статуя, и то е с плоска глава. Ще ми се да запитам бащата на творението - другарю художник, абе ти къде си виждал хора с плоски глави? Твоята плоска ли е? На баща ти, на деда ти, на жена ти - техните плоски ли са? Не са, нали? Ми що тази си я направил плоска? Щото толкова си можеш, а? Както и да е. И ръце си има онова нещо, вирнати нагоре, като богомолка, чакаща плячка. В ръцете нещо се държи, ама какво - палки на барабан ли, стоп-палки ли... Та това било статуя на св. Климент Охридски, ако не се сещате. Мен ако питате, това е богохулство. И се чудя къде гледа църквата, та не настоява яростно за демонтиране и премахване на тази гавра с християнска вяра и с институцията на светците като цяло. А срещо него, срещу статията, има заварени ламарини. 5-6 листа ламарина и метални отломки, ръждясали и нагънати, заварени под различни ъгли. Какво било пък това ли? Човек чете вестник.

Нека защитниците на бетонното изкуство се разходят из европейските градове. Е, те там има изкуство. И идея, и изработка, и въздействие, и красота... Примерно, паметник на животните, загинали във войните, по вина на човека. Как едни прегърбени, окуцели животинки минават през врата, а отвъд нея - същите те, но весели, здрави, свободни, щастливи... Е, те това е изкуство. И много други подобни неща. И там именно тези паметници трябва да се пазят. А това тук не е паметник, няма как да бъде. Паметник е този на Александър II, пред народното събрание - това е изкуство, това е паметник, това е история, това е наследство. Бетнонните и обвити с плочки неща не са. Да го махат, да зачистят мястото и това е. Дори едно празно място е по-красиво от изкуство, творено от импотенти с бетонобъркачка.
13 Юли 2017 10:31
Що да е карикатурен паметника на цар Самуил, много си е ефектен даже, аз си го харесвам. И на много хубаво място си е сложен - в близост до "Св София", храм - паметника "Ал Невски", паметника на Незнайния воин и гроба на Иван Вазов.
Да, да, аз съм само любител не разбирам от пространствено разположение на монументите.
13 Юли 2017 11:14
Вишински
13 Юли 2017 10:14
Нашият Вишински се старае да подражава на всесъюзния прокурор, ама неудачно. Прекалено многословен. А трябва просто "растрел за гадовете".
13 Юли 2017 11:20
Стигам до извода, че сме цъфнали и вързали, ама яко. Щом някакъв осмоъгълен седмо... ни е проблемата. Но него, така или иначе, ще го махнат преди да е претрепал някого.

Не искам да съм лош пророк, но едно друго соцсъоръжение на връх "Х. Димитър" може да се окаже смъртоносно за някой от пуберите, дето се селфират по развалините му. И к'о прайм тогава?

Бъдете здрави и по възможност -- умни!
13 Юли 2017 11:21
А трябва просто "растрел за гадовете".

Чак пък толкоз... На първо време коктейл Молотов.
(За правописа няма да се заяждам.)
13 Юли 2017 11:22
"Какъв символ на хилядолетната ни история може да бъде нещото, кръстено още в деня на откриването му седмокрил пето... ."
Няма какво повече да се добави.Народът се е произнесъл.Пък като гледам чугунът у форума мълчи, значи и той е съгласен.Сал един Волгин протестира.
13 Юли 2017 11:32
Това, че един паметник е грозен, опасен и с конструктивни дефекти няма никакво значение. Важното е да се заклеймят "майцепродавците", т.е. тези, които не го харесват и искат той да бъде махнат оттам.
Интересно, защо нито един "майцепродавец" не поиска разрушаването на паметниците на Асеневци във Велико Търново, паметника на Аспарух в Добрич и др. паметници от времето на соца? Защото се харесват и са приети от обществото.
А на въпросния паметник още с откриването беше лепнато прозвището шестокрил петох****к, който много ясно изразяваше отношението на столичани към него. За него даже и приказката: "Абе, ще помрънкат, помрънкат, па ще му свикнат!" не важи.
П.П. Ха, пардон, не зная колко крил беше, но винаги думата х****к присъстваше. Благодарение на този паметник българският език се обогати с нова дума.
13 Юли 2017 12:08
Въздействие/влияние на скулптурата върху словотворчеството
13 Юли 2017 12:14
Толкова обществена енергия изразходена - за седмокрилия пето-знаете-кво...
13 Юли 2017 12:36
Защо демагогски се противопоставят двата паметника: на 1300 г. България и войнишкия паметник?
Да допусната е несправедливост, като е бил махнат, но запазен войнишкия паметник. Обаче около НДК има достатъчно място да се възстанови войнишкия паметник. Даже двата паметника ще се допълват.
Необходимо е само малко повече разум и по-малко злоба.
13 Юли 2017 23:27
Статията и позицията.
16 Юли 2017 08:57
никому неизвестни всичколози - писателки, журналисти, будни общественици, все такива, които от нищо не разбират като хората, поради липса на знания и на подходящо образование; но пък как все ги влече да ни съобщават мнението си по тая или оная тясно специализирана тема
Ами по бТВ-ту и НОВА само такива подбират -- за да се опростачи народа, от телевизията трябва да му се наливат простотии.
щурчо 12 Юли 2017 19:50
Даже и Петрински си признава, че България като държава е имало много преди 681. Тоа паметникът „1300 години България“ е паметник на камунистическата фалшификация на целата ни история. Ерго, требе да се срути до основи..
Тва ли ти е зора, ми да го кръстим над 1300 години България, та дано мирясаш и по малко да щурееш
Вишински 13 Юли 2017 10:14
Хайде, стига толкова рев за изкуство, творено с бетонобъркачка.
Тъй тъй, Хайде стига и рев за изкуство творено с чук и длето -- дай да гътнем и Мадарския и разни там колони, и на тяхно място да забучим виртуални-технологични изображения със святкащи очи на коня и конника, а буквите по колоните ще са от святкащ мат'рял -- те туй е изкуство -- градено не от бетон, чук и длето, а от святкащи неща и ... още нещо
Мишо Константинов 13 Юли 2017 11:20
..... Но него, така или иначе, ще го махнат преди да е претрепал някого. Бъдете здрави и по възможност -- умни
Обичаи, традиции и други неща оставени от предците ни, не се "махат", а се укрепват. Бъди здрав и по възможност -- умен
vali_cop 13 Юли 2017 11:22
Няма какво повече да се добави.Народът се е произнесъл
И иже нарицаемата ,, международната общност ,, също
Иначе, оня паметник на Самуил не е чак толкова лош, въпрос на предпочитание
17 Юли 2017 05:08
"Паметникът" е кошмарен и защитата му само заради барикадния принцип не прави чест на няколко от потребителите тук, чието мнение по други въпроси ценя. Но не мога да отрека, че запалването на крана беше супер свежо изпълнение. Жалко, че навремето не се намери някой такъв Манолис Глезос, който да извърши покушение срещу Бъки Бомбата. Или поне да му отвърти два яки шамара пред повечко публика.
19 Юли 2017 14:48
Не е важно дали ни харесва или не паметника. В крайна сметка всичко е въпрос на предпочитания. Що се касае до това, че при поставянето му не се е харесвал - ами как да е иначе. Паметникът въобще не се вписва в тогавашния соц.реализъм. Масовият вкус просто е бил друг. Проблемът е, че общината, която бежем защитава обществения интерес, както винаги доказа, че защитава корпоративния такъв. Вместо да опазят паметника читав, независимо дали го харесват или не, поредицата общински съветници от всички пера и перца съдействаха активно на всички институции да броят мухите и резултата е очеваден. Същият е сценария и с паметника на Ботев във Враца. А някои нека да продължават да броят годините на държавата: 1300 ли са, повече ли или по-малко. Какво значение има? С това темпо на унищожаване на историческата памет няма да можем да докажем, че и пет години е съществувала. Пък и доскоро нали ни доказваха, че нациите отмирали, а следователно и държавите. Хайде да ни е честито.
19 Юли 2017 20:50
Петрински, дерзайте! Прочетох какво пишат във Форума. Чудя се, как е възможно да има толкова мерзост! Затова държавата ни е такава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД