:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН отваря операции за над 120 млн. лв. по научната програма

Голямата част от парите ще отидат за достъп до образование в малки и отдалечени места
Просветното министерство се кани да отвори 8 нови операции за общо над 120 млн. лв. по ОП "Наука и образование", показват данни от актуализираната програма за 2017 г., приета на последния комитет за наблюдение на европрограмата. Задачата изглежда твърде амбициозна на фона на огромното изоставане при усвояването на европарите за наука и образование - само 24.8% договорени средства, а разплатени едва 4.7% от тях.

Половината от новите операции са за създаване на образователна среда за активно социално приобщаване. През октомври т.г. например МОН планира да покани висши училища и обучителни организации да кандидатстват по процедурата за повишаване капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда. Предвижда се 2000 педагози да бъдат обучени за този тип работа с общо 5 млн. лв. По предложение на Деян Колев от "Амалипе" към групата на допустимите бенефициенти и партньори са включени и училищата и детските градини.

За подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование са предвидени 6.5 млн. лв. Право да кандидатстват по тази операция, която също се очаква да стартира през октомври, имат вузовете, БАН, ССА и др., като по нея ще бъдат подкрепени леки ремонти, за да се направи средата достъпна за студенти с увреждания, и ще бъдат подпомогнати записването и обучението на студенти от етническите малцинства и други уязвими групи в средни и висши училища. Целта е да бъдат подпомогнати 1000 студенти с увреждания и 1200 ученици и студенти от етническите малцинства.

Най-много средства - 80 млн. лв. - са планирани за достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони. За тях ще могат да кандидатстват училища, детски градини и общини в партньорство в НПО-та, регистрирани преди поне 1 г. Проектите могат да включват допълнителни занимания на учителите с цел превенция на отпадането на деца и ученици от малцинствата, включване на нови педагогически специалисти и помощник-учители, столово хранене, транспорт, подобряване на битовите условия в училищата и детските градини (включително закупуване на информационно-комуникационни технологии) и др. Очаква се операцията да стартира още този месец. За интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование са предвидени 8 млн. лв.

Други четири операции ще бъдат обявени по втората ос "Образование и учене през целия живот", които са с конкретен бенефициент МОН или националната агенция за професионално обучение. За изграждане на система за осигуряване на качество в професионалното образование са предвидени 3 млн. лв., за въвеждане на дуална система на обучение - Домино 2 - 15 млн. лв., за усъвършенстване на националната система на валидиране - 3 млн. лв. и за развитие на системата за кариерно ориентиране на студенти - 300 хил. лв.



ЗАБАВЯНЕ

Новият екип в МОН така и не е обявил публично какво е истинското състояние на "Наука и образование" и как смята да преодолее административните проблеми при управлението на проектите по нея, установени от европейски одит преди месеци. От ЕК откриха различни нарушения на правилата при 8 проекта за 180 млн. лв., заради което замразиха междинните плащания. Докато слабостите не бъдат отстранени, разходите по започналите проекти ще бъдат поемани от държавата. Предстои да се уточни и конкретният размер на финансовата корекция, която така или иначе трябва да понесем. Забавяне има и по линия на първата ос за изграждане на научни центрове за 350 млн. лв. заради съдебните драми с оценителите, които следва да проверят подадените научни проекти. Според последното решение на ВАС фирмата, която трябва да оцени 44-те подадени проекта, е италианската "Прогети плант".
2
1374
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Юли 2017 20:08
Сиреч, ще плащаме за романизация на науката.
17 Юли 2017 12:37
На мен пък ми извади очите думата операции.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД