:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все по-малко хора ходят на профилактичен преглед

Само 37 на сто са посетили личния си лекар с тази цел през 2016 година
И без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар, намалява. 37 на сто от осигурените над 18 години са се обърнали към общопрактикуващия си лекар за профилактичен преглед през 2016 г., сочи отчетът за дейността на здравната каса за миналата година. През 2015 г. на такъв преглед при джипито си са отишли 39% от хората.

Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - цели 51 на сто от осигурените, следват хората в Пловдив - 49 на сто, и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29 на сто прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18 на сто отчетени профилактични прегледи.

От години различни здравни министри искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина. Периодично се искат по-високи вноски за непосетилите личния си лекар или даване право на ден отпуск за профилактичен преглед, но дори не са внасяни подобни промени в закона. Самият преглед включва ЕКГ и мерене на кръвно, плюс кръвна захар за хора, застрашени от диабет. Веднъж на 5 години се полага кръвна картина, а на жени и мъже над определена възраст и мамография или тест за рак на простатата.

Далеч по-често хората водят на профилактичен преглед децата си. 83% от децата от 7 до 18 години са се обърнали към лекаря си с тази цел, при по-малките - от 2 до 7 години, посещаемостта е средно 1.5 пъти на дете, т.е. по-малките ходят повече от веднъж на профилактика годишно.

Ръст в кръвните изследвания отчитат от касата през 2016 г. От пакет "Клинична лаборатория" - изследвания за кръвна картина, кръвна захар, хормони и др., средно за страната през 2016 г. са отчетени 24 176 изследвания на 10 000 осигурени, което е ръст от 6% в сравнение с 2015 г. Най-много тестове се назначават по линия на касата от лекарите в София, Пловдив и Варна, а най-малко - в Кърджали. От всеки 10 000 осигурени през 2016 г. за 38 пациенти касата е платила ядрено-магнитен резонанс.



ЧУЖД ЛЕКАР

Намалява и броят на хората, които се обръщат инцидентно към друг личен лекар, а не съм своя. 30 от 10 000 души са потърсили друг общопрактикуващ лекар, когато са пътували или са били на почивка в друг град през 2016 г. Година по рано това са правили 32 на 10 000 осигурени. Най-често хората се обръщат към чужд лекар в Монтана, Бургас и Благоевград.

1
1256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Юли 2017 00:34
Защо да има глоба, ако не ходиш на профилактика при личния лекар? Да има санкция, ако въобще не ходиш е по-разумното. Аз се осигурявам допълнително и всяка година по тази линия ходя на такива прегледи. Личния лекар не знае за това. Отговорноста си е на всеки за здравето му. Може и без санкции, но който загази да не обвинява лекарите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД