:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

„Обединени патриоти“ поискаха опеката над Българската банка за развитие

Емил Караниколов
Българската банка за развитие (ББР) преминава в сферата на влияние на по-малкия коалиционен партньор в управлението - "Обединени патриоти" (ОП). Това ще стане с промяна в Закона за ББР, според която представител на държавата в институцията ще бъде икономическият министър, а не финансовият, както досега. Така глас в управата й ще получи Емил Караниколов, който влезе в правителството от квотата на "Атака" и пое икономическия ресор вместо шефа на финансите Владислав Горанов, който е от квотата на ГЕРБ. Законовата поправка беше внесена в парламента от Министерския съвет в края на миналата седмица с подписа на вицепремиера Валери Симеонов - един от тримата съпредседатели на ОП.

В мотивите към законопроекта е посочено, че основата задача на ББР е да стимулира малки и средни предприятия, което съвпада с правомощията на икономическия министър да ръководи, координира и контролира националната политика спрямо малките компании. Ако влезе в управата на банката, ще се подобрят координацията и ефективността на държавните политики в този сектор, смятат вносителите.

Конкретните промени предвиждат икономическият министър да упражнява правата на държавата в общото събрание на акционерите. На него институцията ще предоставя и годишния отчет за дейността си. Отговорността за 3-годишната стратегия на банката, която досега икономическият министър споделяше с финансовия министър, остава единствено негова. Той ще разглежда и предложенията на надзорния съвет, засягащи искания за получаване на държавна гаранция за заеми, с които банката финансира дейността си.
2
1279
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Юли 2017 09:15
Уха! Това не е просто административна промяна. Интересно, какво ни готвят от ОПГ? Старх ме е дори да си го помисля...
17 Юли 2017 11:28
Кога ще има държавни банки, които да обслужват гражданите?...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД