:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Недомислици

Неравната битка с енергото

И да работи, и да не работи електромерът, сметката все е солена
снимка: архив "Сега"
Когато в началото на 90-те години започна приватизацията на държавната собственост в България, ни учеха, че парите, които ще спечелим от разпродажбата, далеч не са най-важното нещо. По-важното е, че лошият стопанин - държавата, ще бъде заменен от добър - частният собственик, който ще се грижи за придобитото, ще го умножава, ще го обновява и ще ухажва клиентите си, за да не ги загуби. Дали защото българинът не случи на частници, или защото държавата не регламентира достатъчно добре правата и задълженията на купувачите, това не се случи. Нещо повече - предприятията за комунални услуги, които едно след друго отидоха в ръцете на частници, не само че не се модернизират, но по същество отношението им към васалните потребители явно още дълго време ще продължи да бъде нахално, безскрупулно и от позицията на по-силния.

Да вземем за пример електроразпределителните предприятия /ЕРП/. Тримата нови собственици - чешката ЧЕЗ, немската E.ON и австрийската EVN, дадоха близо 670 млн. евро за 67% от собствеността в тях. Но засега /9-10 месеца по-късно/



ефектът от смяната на собствеността не се забелязва



Основният мотив при приватизацията беше електромрежата да се обнови и гигантските загуби да се намалят драстично. Ако в белия свят само 6-7% от тока се губи по обективни причини - заради трансформацията от по-високо към по-ниско напрежение, у нас този процент надхвърля 25. Условието беше всяка година загубите да се намаляват, докато се изравнят със средните за Европа. В замяна собствениците получиха правото още отсега да си начисляват немислимо високата за развитите страни 16% норма на печалба.

Най-сигурният начин да се намалят загубите е да се засили контролът върху отчитането. В случая с ЕРП този процес неизбежно минава през подмяната на електромерите с по-съвременни. На мястото на старите, които дори обикновено магнитче може да завърти в обратна посока, би трябвало да се появят електронни, с памет за консумацията по дати, часове и минути, с възможност за дистанционно отчитане, за фиксиране на всяко отваряне, всяко спиране на тока и т.н. Преди няколко месеца дори бе обещано да има специални съботно-неделни тарифи за тока - нещо, което не може да се реализира със сегашните измерителни уреди.

Отначало всичко тръгна добре. През 2003 г. например в притежаваните от чехите електроразпределения в Западна България са вложени 30 млн. лв. за подмяна на електромерите и също толкова през 2004 г. В София от общо 695 000 електромера са подменени към 300 000.

През деветте месеца на 2005 г. този процес обаче замря навсякъде. Защото новите собственици искат да са сигурни, че вложеното ще им бъде признато за разход и държавата ще им позволи да продават тока по-скъпо. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче не е склонна да вдига цените на тока за населението. Но за да не си разваля съвсем отношенията с инвеститорите, взе абсурдно решение - разреши на



ЕРП да рекетират потребителите,



когато установят, че съответният електромер не работи коректно.

Според одобрените общи правила за работа с клиенти, когато самият потребител се усъмни, че електромерът не отчита точно, трябва да мине през бюрократичната преса, за да го докаже. Той трябва да напише молба, уредът да се свали и да се прати в лицензирана метрологична лаборатория. И най-важното - да плати за всичко това. Ако се установи грешка в отчитането, енергото може да му върне пари.

Начинът, по който се изчислява каква да е сумата, е, меко казано, забележителен - това е разлика между онова, което е плащал потребителят, и онова, което би платил, ако консумира електроенергия с всичките си домашни уреди по 8 часа на ден в продължение на 365 дни.

Това е твърде голяма сума - за едно средно българско семейство се получават около 7300 лв. В последния вариант на документа ДКЕВР е склонила само на 6 месеца, т.е. сумата става 3650 лв., което пак е много. Хубаво би било някой да получи толкова пари накуп, но въпросът е колко ли е трябвало да плаща клиентът месеци наред, че при изравняването да получи такава компенсация? И какъв е шансът гражданинът изобщо да вземе пари от енергото?

Същото правило за коригиране на сумата се прилага и в обратния случай - ако се установи, че върху електромера е въздействано незаконно и той е отчел твърде ниска консумация. По принцип енергото би трябвало да прати някой, който да преброи всички уреди в дома, за да може да се изчисли колко харчат те при 8-часова консумация. Практиката обаче показва, че има огромно поле за пазарлъци и както признават някои шефове на ЕРП-та - дори



изкушения за корупция



Наскоро един от тях разказа, че в такива случаи се е налагало хората да доказват с фактури, че примерно бойлерът или микровълновата печка са купени съвсем наскоро, следователно няма как да са харчили ток една година преди това. Със сигурност е имало и по-абсурдни картинки.

В интерес на истината едно от дружествата - EVN, което притежава мрежите в Пловдив и Стара Загора, разрешава по съвсем друг начин подобни спорове. Според главния юрист на пловдивското дружество Иван Иванов те са по-склонни да бъдат компенсирани от потребител, от чийто електромер се установи, че е бил краден ток, с твърда сума - да се платят 5000 киловатчаса или 870 лв. Което също не е малко, но поне спестява досадата да се мерят някакви хипотетични харчове. При повреда на електромера пък се прилага правилото сметката за месеца, в който уредът не може да бъде засечен коректно, да е равна на тази за същия месец от предишната година.

Във всички останали дружества казусът е разрешен по описания абсолютно неадекватен начин. Тук трябва да се отбележат още няколко подробности.

Първо измерителните уреди са собственост на електроразпределителното предприятие. Независимо дали работят точно и дали изобщо отчитат, грижата за това си е на самото предприятие. На пазара никой не дава даром диня или пъпеш само защото кантарът му не работи и няма как да ги претегли. Следователно ЕРП-то е длъжно да доказва, че уредът работи прецизно, а не да прехвърля това на потребителя.

Второ - в съвременните жилищни блокове повечето хора изобщо не знаят къде се намират измерителните уреди. Да не говорим, че ключът от общото табло, в което са събрани десетките електромери, обикновено стои у домоуправителя. Абсолютно недоказуемо е кой е извършил кражбата на ток чрез електромера или друга част на инсталацията, дори да са оставени видими следи. А в общите условия не се говори просто за кражба, а за неоторизирано въздействие върху електромера.

И ако отново се върнем към приватизационните ангажименти, поети от новите собственици, ще разберем, че



има много проста логика в това да не се подменят електромерите



След като и така дружествата ще си получат компенсацията, какво ги интересува в какво състояние са инсталациите и електромерите? Нали парите са сигурни? Въпросът е защо тогава има специална държавна комисия, която трябва да следи да се намери балансът в интересите и на потребителите, и на инвеститорите.

Още по-страшното е, че въпросната комисия тепърва ще решава същите казуси с водните дружества, където картината е още по-отчайваща, защото реформите там изобщо не са започвали и не се знае какво и къде се мери. Неслучайно водното лоби успя да прокара през парламента решение, според което всички загуби на вода се калкулират в сметките.
 
За да се модернизират такива инсталации, трябват милиони левове.
31
1022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
13 Септември 2005 00:46
Като ни е шибана и продажна управата така ще бъде!
13 Септември 2005 00:53
Така и не разбрах, какво животно е това - частно ЕРП!?!
По стълбовете са четири жици - три фази и нула!
Подземните кабели до панелките - също! Три фази и нула!
Е, може ли да ми обясни НЕК, къде е конкурентното ЕРП - по първа, втора или трета фаза!
Или най-вероятно ...по нулата

Редактирано от - OLDMAD на 13/9/2005 г/ 00:57:02

13 Септември 2005 03:19
Ми, кой ще плаща тока на циганите иначе...

13 Септември 2005 03:23
Олдмад , откачил си шалтера и затова не включваш трифазния ! Карай и утре е ден !
13 Септември 2005 06:19
...При тези висящи във въздуха кабели - характерна гледка извън центровете на големите градове, няма нищо чудно, че една четвърт от тока се губи...

Нещо не разбрах - това ли им е проблема на Енергото(тата)? Че елате у Сев. Америка - почти 100% от всички видове жици си висят тук по стари дървени стълбове - ток, TV кабел, телефон, оптики... Даже и понижаващите трафове висят на стълбовете! Има си много прагматична причина за това - всеки проблем "по жицата" се решава изключително бързо и евтино - няма копане, заряване, асфалтиране...
Не, не е проблема във висящите жици, а висящият въпрос с българския (и... може би основно - Циганския!) манталитет!
И ако някой реши да възрази - ами на - бедни са хората, та гледат да намалят разходите... НЕ Е вярно и всеки го знае - въпроса е на манталитет, не на бедност...
Може много да се дискутира по въпроса, разбира се, но ако някой успее да ми докаже, че ток се краде от Истински бедните (не мангалите със сателитните чинии...всъщност - нека не говорим за това племе, а?), а не от Ганьовците - моля, нека опита.
Само един пример - навремето четох, че се опитали да съдят Цар Киро за едно "малко" провинение - не си плащал водата, с която правел ментетата... Ей тва аз наричам Върховна Наглост - слагаш есенция на водата и правиш менте, което продаваш с баснословна печалба, а имаш наглостта и шибаната вода да не плащаш! (Pardon my French, както казват у нашенско... ).
13 Септември 2005 06:28
Аз пък се помислих, че загубите идвали щот като духне вятъра и елекроните се разпиляват. Кой налево, кой надесно, кой си набарал дупка......
13 Септември 2005 07:26
Бъркаш се капитане Нем , Немо или Нема такъв ми е все тая !
не е така както си го писал , а защо ми ходиш по нервите?????

Pardon my French,


Пардон май френд няма нищо със френския !
Така че умната за да не те боли косата !
13 Септември 2005 08:14

Естествената реакция на това изнудване е циганизация на електропотреблението.
13 Септември 2005 09:49
СветлоПиво,


Зиморничави са електроните, та затова така...
13 Септември 2005 09:53
Това показва само едно - че България е неуредена държава, в която цари хаоса. Въпросът е кой и защо има сметка това да е така? Енергото е един от случаите, но ако се поразровим то ще се окаже, че всичко е по този начин.
В България имаше дефицит на стоки, който беше решен много бързо с скок на цените или с преминаването от държавен монопол към частен монопол и съответно още по-високи монополни цени. Това беше огромната грешка на прехода - приватизацията по начина изършен в България. Тя роди корупция, частен монопол и намаляване на производството.
13 Септември 2005 10:31
Хаосът е направляван, и то доста умело!
Потърпевши сме всички, лошото е че съюза на потребителите има малки правомощия. Засега дела, дела и.. пак дела! Друго нищо.
Пък и кой ли изпълнява в БГ-то съдебни решения
13 Септември 2005 11:12
Причината за 1/4 загуби е тая че кабелите по стълбовете са увиснали във въздуха и токът е принуден да изминава по-дълъг път от началото до края и по тоя начин се движи по-бавно.
Необходимо е чуждестранните инвеститори да инвестират в макари с пружини за всеки стълб, които автоматично да опъват кабелите, нежели увиснат. Така пътят на тока ще се съкрати и той ще започне да се движи по-бързо. По този начин загубите ще изчезнат и всички ще плащаме с 25% по-евтин ток.
13 Септември 2005 11:24
Сега пък енергото! Миналата година ни погнаха с парното сега са на тема ток хе!
Като трябват милиони защо не накарате циганите да работят и да си платят безбройните години през които не знаеха какво е сметка за ток, а през бараките им хвърчаха крадените жици на НЕК? Човешки права а? Дрън дрън!
Хората спират да вярват на спасители и памфлети дето ще им докарат благоденствието
13 Септември 2005 11:39
Специалната държаван комисия трябва вкупом да посети най-близката сладоледена къща.
13 Септември 2005 11:49
А пък Светослав Минков, лека му пръст, беше писал, че в 21-ви век щяло да има 7-8 вида електричество...
Най-много ми харесваше "хроматичното", де кара ламбата да свети с различни цветове
.
P.S. 'Kaily, какъв сладелед бе, той вече се разтопи и се разбра, че не е от сметана... сурогат някакъв

Редактирано от - OLDMAD на 13/9/2005 г/ 11:52:15

13 Септември 2005 12:51
Моят проблем бе, че съседът си бе затворил част от етажа и електромерът ни остана зад масивна метална врата. След като 2 години пусках молби до енергото накрая решиха да ми сменят електромера, та барем мирясам. Но ефект от смяната нямаше, съседът продължи да ни дои. След поредното оплакване и молба електромерите да се изнесат в обща част на коридора, от енергото казаха, че нищо не могат да направят по въпроса. Проблемът можел да се реши с писма до общината да се отнеме от съседа некоректно заграбената част от етажа. Предупредиха ни, че какъвто и електромер да слагаме щом е в коридора му той ВИНАГИ можел да си краде ток, от който си електромер иска. След многобройни молби и засечки (съседа плаща по 3-4 кв.ч ток на месец) от енергото казаха, че не могат (или не искат) да ни защитят от своеволието на Любимият ни комшия (защото имал дебел гръб - аман от корумпирани хора). И тъй като ми писна реших да се изнеса от там. Да му мисли новия собственик!
13 Септември 2005 14:00
"Когато в началото на 90-те години започна приватизацията на държавната собственост в България, ни учеха, че парите, които ще спечелим от разпродажбата, далеч не са най-важното нещо. По-важното е, че лошият стопанин - държавата, ще бъде заменен от добър - частният собственик, който ще се грижи за придобитото, ще го умножава, ще го обновява и ще ухажва клиентите си, за да не ги загуби. Дали защото българинът не случи на частници, или защото държавата не регламентира достатъчно добре правата и задълженията на купувачите, това не се случи. Нещо повече - предприятията за комунални услуги, които едно след друго отидоха в ръцете на частници, не само че не се модернизират, но по същество отношението им към васалните потребители явно още дълго време ще продължи да бъде нахално, безскрупулно и от позицията на по-силния. "

Неопровежима истина. Жалко, че авторът едва ли е вложил ирония и явно все още наивно се надява, че това все някога ще има край.
13 Септември 2005 14:24
Като няма (или не се знае) за какво да се пише се "творят" такива писаници за запълване на мястото. Единствен пропуск е че не е спомената подобаващо и грабителската топлофикация, може би защото скоро ще застудява. Може би пък за топлото ще имаме удоволствието да го прочетем утре. От стара манджа претопляна десетина пъти може да излезе нещо за запълване на определена площ но не и за четене.
13 Септември 2005 14:34
Мама му стара, какво не ви е ясно бе!?!
ДКЕР коригира ли цените или да?
ВАС отмени ли цените или да?!?
...и к'во прайм сега
Всички ЕРП-та са айдуци! До един!
Тъй като не им излизат сметките от подмяната на старите електромери с по-новите от "Сименс", (същото се отнася и за часовниците "ден/нощ", някой треба да снесе! Да кихне! Да пусне кръвчица! Мангизи значи!
Е, кой, държавата ли? Ще компенсира...кого? Мангалите?
Ми тя, държавата, си е оправила сметките с ЕРП-тата... Ерго, контрата къде остава? В държавата?
Я са ви питам, от 01.01.2006г. къде отиват ония 50квтч с по ниската тарифа?
13 Септември 2005 14:49
И знаеш ли откъде ЕРП-тата ще ги вземат парите за връщане?
А парите за новите електромери?
А парите за новото оборудване за намаляване на загубите?
Сигурно парите ще са от ЕС а ще ги осигури Меглена Кунева
Не става въпрос за това, че приватизацията по този начин по който беше направена е една от големите дивотии, а за това, че хляба и сиренето струват пари.
13 Септември 2005 14:50
Неат, ти няма начин да не си в държавната комисия. Толкова зомбиран, а принципно умен, човек трябва да е само лапач на съответна благинка.
Ма верно си зомбиран.
13 Септември 2005 15:12
Може и да е зомбиран човекът (то ако е зомби, не е човек всъщност), но на въпросите му някой може ли да отговори?
13 Септември 2005 15:33
Кога е правена ревизия на приходите, разходите и печалбите на тоците от независими ревизори?
Сбраха се двамцата юнаци мак, любимци мои, Неат и Манрико. Титан до титана, мила моя майньо льо.
.
На въпроса мога до отговоря по хиляди начини:
1. Кога е правена ревизия от независими външни ревизори и дайте резултата от ревизията, за да отговоря.
2. А ме некой пита ли ме отде ще намеря пари да платя на енергото?
3. (тоя вариант следва незабавно репликата да работя повече, за да имам повече пари) Ми да работи и енергото повече и да има повече пари.
13 Септември 2005 15:34

По емпирични наблюдения новите електромери отчитат поне с 30% повече от старите.
Всъщност от това ЕРП-тата нямат нужда - те са монополист и като такъв си слагат каквато цена искат, ако няма някой, който да ги контролира като ДКЕР например. После могат да приложат прости хватки като премахване на по-евтиния ток за този или онзи, утре ще ни турят такса електромер, вдругиден - такса за отчитане на електромера, по вдруги ден - такса за ежемесечна настройка на електромера. През това време ще докажат, че цените са адски ниски и ще ги вдигнат двойно. Може да турнат няколко различни тарифи и да доказват по най-евтината, че тока всъщност е поевтинял, а ние да плащаме двойно и тройно повече.
Такива ми ти работи - частен монопол
13 Септември 2005 16:10
Специално за `Kaily ще потърсим кой да плаща нейните сметки за ток, парно, здравни осигуровки, прехрана, облекло, транспорт, жилище, мобилен телефон, екскурзии в страната ичужбина..... Няма да я оставим на улицата женицата. Не знам обаче дали няма да поиска нещо в замяна този някой
13 Септември 2005 16:14
Вижте какво, абсолютно е невъзможно всички европейски тезиси да говорят за повишаване на всички цени тотално и да не споменават абсолютно цената на работната сила.
А ако наистина е така, то следва да се счита, че са били достатъчно наивни да решат, че цената на работната сила влиза естествено натурално в уравнението и затова да не са я споменавали.
С тия сметки де ги правят тиквите, като оня лаф на Шкумбата-къф влак бе другарю професор, влак няма в конспекта..
Невъзможно е да съставиш уравнение, без да отчетеш всички източници на приходи.
Като ще строиш илядо тръби да се изливат от басейна, требе са ти ясни тръбите, от кои ще се влива.
Доходите на населението, ма никога нема ти излезне задачката да строиш и да чистиш и са дстроиш и да чистиш тръби за оттичане и пет пари да не даваш за тръбата за вливане.
Ако бот е още отпуск, да продължа нататък?
13 Септември 2005 16:18
Неат, кофти е, че скоро четох и не запазих статия за консуматорското общество. Дето се създава, за да може да се консумира продукцията, която се бълва на конвейра, щото ако не се консумира продукцията, кел файда от увеличаване на производителността.
Преди да създадеш продукт, требе търсиш кой ще го купи.
Затова западните държави създават първо консуматора.
Не разглеждай народа като човеци-това определено не го можеш.
Разглеждай ги хората като говеда, като овце, като кокошки.
Както и да ги гледаш, за да има производство, трябва да си създадеш и консуматори.
А това значи на икономически език платежоспособно търсене.
Без тая част от уравнението си оставаш един дървен философ-теоретик на кризата, без даже сам да го осъзнаваш.
13 Септември 2005 16:33
Hamer, всичко това се получи, защото липсва реалната конкуренция. Частната собственост е хубаво нещо, но при наличие на свободен пазар и конкуренция. При нас се получи следната картинка: приватизираха се съответните предприятия или дружества и от държавен монопол преминахме към частен такъв. Или казано по нашенски от трън та на глог.
13 Септември 2005 17:58
A, хич не беше трън, когато тока беше 2 стотинки, айде сега и ние помним хубавото.
13 Септември 2005 21:42
Приватизацията е скрита форма на признание за национална НЕКАДЪРНОСТ. Тя е престъпно предоставяне възможността на чужди компании да смъкват от гърба на редовия български гражданин прекомерни печалби. Това е както да вкараш самозвани "Джентълмени" в дома си и да им предоставиш дома си, дъщерите си и всичко останало за използуване. А всички ОБЕЩАНИЯ, на които сме свидетели си остават обещания без контрол и санкции, защото политиците, които ги получиха вече са извън играта, а тези които се награбиха с благата ги считат вече за дадени от Бога.

13 Септември 2005 23:44
Кайли, Дон .
За протокола - да ви го начукам и на демократите!, , ,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД