:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Близо 45 хиляди фирми трябва да назначат служители по сигурността на личните данни

Новите европейски регламенти влизат в сила от 25 май
СНИМКА: БГНЕС
Европа ще преживее може би най-революционната промяна в областта на защитата на личните данни през последните 20 години, прогнозира Гергана Паси, председател на Дигиталната национална коалиция, при откриването на конференцията в НДК вчера. Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова посочи, че приемането на Общия регламент за защита на личните данни е част от приоритетите на България.
Нови европейски правила за защита на личната информация ще задължат близо 45 хиляди български фирми да назначат служители по защита на данните. Изискванията, които ще важат за целия Европейски съюз, се бавят вече 2 години, но от 25 май влизат в сила и у нас. Не е правено изчисление дали това ще са допълнителни разходи за фирмите, обясни пред в. "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Според него обаче към този момент нито една от фирмите няма такива служители. Новият регламент беше представен по време на форум в НДК вчера като част от програмата на българското европредседателство.

Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) цели еднакви правила за защита на всички европейски граждани. Последните общи правила са от 1995 г. и не обхващат развитието на интернет, киберсигурността, защитата на потребителите, които споделят лична информация, когато използват социални мрежи и търсачки. Реформата трябва да даде възможност на гражданите да знаят кой и как използва личните им данни. Правилата ще важат не само за страните от ЕС, но засягат и компаниите, които са базирани извън съюза (като "Фейсбук", "Гугъл", "Скайп"), но които обработват данни на негови граждани. Глобите за нарушителите са увеличават драстично - до 20 млн. евро, или 4% от глобалния оборот на компанията, в зависимост коя е по-голямата сума. При пробиви фирмите ще са задължени да уведомят засегнатите потребители до 72 часа от кражбата на личните им данни.

Голяма част от българските фирми не са готови за новите правила, каза Любомир Минчев, основател на "Телелинк България", една от водещите компании в своя бранш в Източна и Централна Европа. Той цитира социологическо проучване, според което 10% от фирмите нямат ресурс за назначаване на нови служители по сигурност на личните данни. Една от три компании е на мнение, че ще бъде затруднена от новите директиви, а около 4% въобще не знаят какви лични данни трябва да съхраняват по изискванията на закона.

По думите на Венцислав Караджов компаниите може да имат назначение "по съвместителство" - един служител да изпълнява една длъжност и да бъде едновременно с това лице по защита на данните. За това той трябва да премине през задължително обучение и проверка на знанията и уменията му от страната на КЗЛД. По-големите компании ще трябва да имат поне двама или трима служители с такава отговорност. "Няма как да стане с един човек", смята Караджов. Ако фирмите искат да бъдат отговорни за услугите си, тези разходи са задължителни, обясни той.

Комисията няма да взима такси за вписването и регистрирането на служителите. Но за обучението им е много вероятно фирмите да плащат отделно както на частни обучителни фирми, така и ако решат да изпратят своите служители в бъдещия център за обучение на КЗЛД. Тарифата за обучение от страна на комисията ще се определя от министъра на финансите, като най-вероятно сумата ще е 1000 лв., допълни Караджов.

Новите европейски регламенти влизат в сила на 25 май, а задължените фирми трябва да представят за регистрация своите служители. Ако след проверка от страна на КЗЛД това не е направено, вероятно ще има едномесечен срок за изпълняване на директивите. Ако и това не бъде направено, ще се налагат глоби, за които "вече няма минимум", каза Караджов.

Европейските правила за защита на личната информация са резултат от преговори, продължили повече от 4 години в рамките на ЕС, и преговори между Брюксел и Вашингтон. Министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова вчера обяви, че новите регламенти са част от приоритетите на страната ни за следващите месеци.



КАКВО СЕ ПРИЕМА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ

По дефиниция на Европейската комисия "лични данни" е всяка информация или съвкупност от отделни данни, които могат да идентифицира живо физическо лице: Сред тях са:

- собствено име и фамилия;

- домашен адрес;

- имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com;

- номер на картата за самоличност;

- данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);

- адрес на интернет протокол (IP);

- идентификационен номер на "бисквитка";

- рекламният идентификатор на вашия телефон;

- данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.



10
2235
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
29 Януари 2018 19:40
Правилно. След служителите по изправянето на фирмените криви краставици, сега и за личните данни. А служите по сигурността на фирмените пре*ервативи кога?!

Колко трябва да си умЕн за да изискваш подобни тъпизми?! А служителите по сигурността на инфото назначени по оня тъп закон (ЗЗИ)?!
29 Януари 2018 20:18
четете беее..става дума за едни кинтииии
29 Януари 2018 20:34
В икономиката на бъдещето ще има все повече такива измислени работни места.
Излишните хора трябва да се устройват на работа.
29 Януари 2018 21:45
ГОЛЕМИ-И-И! Кинтите!
Авторе, горе пишеш РЕГЛАМЕНТ, доле - ДИРЕКТИВИ ?!? Вземи се уточни - чувал съм, че има разлика между двете!
30 Януари 2018 01:09
То и всичките ИСО са само кинтосмукачница. Никаква полза от тях..
30 Януари 2018 02:34
Gogin, ISO и CMMI са като Чирпанска сватба и Корейската война.
30 Януари 2018 10:18
Нищо ново под Слънцето. По-рано ни управляваха с ДЕКРЕТИ, сега - с ДИРЕКТИВИ. Ама преди поне не ни глобяваха за неизпълнение, а сега ....
30 Януари 2018 10:46
Прави краставици на търкалета! Във всеки проект, който предавам, задължително има копие от полицата за професионална застраховка. Ако си свободна професия, пише не само адрес, ами и ЕГН. Папката минава през десетки ръце. Кви лични данни, кви 5 лева?
30 Януари 2018 10:50
Чета, чета и се убеждавам, че това ще са служители, по търговията с едни данни.
30 Януари 2018 14:55
Прави краставици на търкалета! Във всеки проект, който предавам, задължително има копие от полицата за професионална застраховка. Ако си свободна професия, пише не само адрес, ами и ЕГН. Папката минава през десетки ръце. Кви лични данни, кви 5 лева?


Ето, именно поради такива практики се налагат тези ограничения. Подобни примери, колкото щеш - в една банка една булка си даде личния номер за контакт и ми се препоръча за лично банкиране според оборотите Друг пример е, как ви снимат личните документи за щяло и нещяло. От ПИБ ми бяха блокирали карта, затова че бях опитал да направя дарение на "Биволъ" (невероятно, просто). Че и един там чешит ми вика "Ама вие вярвате ли им на писаниците?!?". Поясних че със собствената си глава ще вярвам, на когото реша и ще споделям собствените си финанси пак, с когото АЗ реша. Също не е много приятно да попаднеш в скам списъци с корпоративни мейл адреси и номера... Мога да продължа с примери, но няма смисъл. А че едни пари ще се взимат, тук, в БГ явно това е целта. В Нидерландия подобни обучения са безплатни и траят няколко онлайн сесии. Пак по-добре от тая измислица трудовата медицина или ISO...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД