:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 431
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спряното дело срещу Цветан Василев изнерви антикорупционния шеф

Пламен Георгиев обвини СГС, че повтаря тезите на бившия банкер
Снимка: Юлиян Савчев
Шефът на антикорупционната комисия (в средата) смята, че няма проблем комисията да си рови в имуществото на гражданите, колкото си иска.
Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев остро разкритикува решението на Софийския градски съд (СГС) да спре делото за конфискация срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Съдия Катерина Енчева спря делото, защото попита Съда на ЕС в Люксембург дали българският закон за конфискацията не противоречи на правото на ЕС, защото позволява отнемане от хора, които не са осъдени.

Аргументите на съдията възпроизвеждат тезите на Василев, възмущава се Георгиев в интервю за сайта "Правен свят", който симпатизира на прокуратурата и управляващите. Георгиев е сърдит и защото искът срещу Василев е внесен преди 2 години, а съдът пита Люксембург едва сега. Процесът по гражданския иск на комисията за конфискация беше образуван в СГС през март 2016 г. Ответници са Василев, съпругата му и дъщеря им, както и 24 фирми. Искът е за 2.2 млрд. лв.

"Дано не станем свидетели на лавинообразно спиране на дела, защото за съжаление това би довело до обективна пречка да отнемем тези 3 млрд. лв., за които сме внесли искане", казва той. И прогнозира, че на Люксембург ще му отнеме около 2 години да се произнесе по въпросите на градския съд.

Върховни съдии, с които "Сега" разговаря, са категорични, че питането на градския съд не е повод да бъдат спирани други дела за конфискация, които висят пред долните две инстанции. Процесите обаче трябва да спрат, когато стигнат до върховно ниво.

Въпросите, повдигнати от СГС, са сходни с предмета на тълкувателно дело, което Върховният касационен съд разглежда от няколко месеца. През декември данните на комисията сочеха, че пред съдилищата висят 19 граждански дела за конфискация на имущество на обща стойност 25 564 241 лв., по които срещу ответниците вече няма наказателно разследване, нито обвинения. Сега вероятно ВКС ще изчака Люксембург, чието тълкуване ще има силата на закон.



СПЪНКА

Преди 2 седмици Георгиев се оплака от решение на ВКС. То гласяло, че сроковете за проверките на комисията са задължителни - т.е. нарушат ли ги, проверката няма стойност и не може да се води дело за конфискация. Досега съдилищата приемали обратното. Става дума за решение на ВКС от ноември 2009 г., с което е отменена конфискация на два апартамента, а КОНПИ е осъдена да плати 32 667 лв. съдебни разноски, установи "Сега". Комисията е внесла иск за конфискация едва през януари 2014 г. Съдът приема, че е имала 10-месечен срок за това, който е изтекъл през април 2007 г. Според Георгиев няма проблем комисията да си проверява колкото дълго иска, а гражданите не страдали от проверките й, тъй като дори не би трябвало да знаят, че по имуществото им се рови.
4
3608
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Април 2018 19:52
Тоя да го пращат при МИШО БИРАТА!!!!
02 Април 2018 21:12
С нерви не става, бате. Да си видял Путин нервен? Пък има за какво повече от теб.
Освен това, съдията правилно пита. Утре на поредния мониторинг ще ги четат че не спазват законите, че и глоба може да има.
И какъв е този закон, дето ще се отнема имущество на неосъден?
03 Април 2018 11:35
И аз се изнервям, защото тази работа с Василев умира бавно
03 Април 2018 14:30
То всеки нормален човек се изнервя, защото вместо престъпникът да е в затвора, си се кефи на живота необезпокояван от никого. И все намират причина да няма дело и нещата да се протакат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД