:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,478,070
Активни 73
Страници 25,358
За един ден 1,302,066

Държавата още е в неведение колко са хората без здравни вноски

Според последните данни те са 700 000, като се предполага, че половината са в чужбина
Снимка: Архив "Сега"
400 000 души от неосигурените вероятно отдавна са напуснали страната. Но официално те са в графа "други".
НАП и здравната каса ползват различни данни колко реално са хората без здравни вноски у нас. Според последните изнесени публично данни те са 719 хиляди души, което е доста под по-често ползваната статистика за над 1 млн. неосигурени. Освен това сред хората без вноски има и графа "други", в която са близо 400 000 души, за които не е напълно ясно защо са извън системата.

"През 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция "Управление на риска" при Агенцията по приходите. През 2017 г. е извършена пълна оценка на актуалните характеристики и на ефекта от третиране на анализирания риск "Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България". Съгласно тази оценка българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хиляди", гласи отговор на министъра на финансите Владислав Горанов в отговор на питане на депутата от БСП Лало Кирилов.

Преди този отговор последната публично известна информация за броя на неосигурените беше от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 г., според който "към 31.12.2016 г. неосигурените лица са 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени, или в абсолютна стойност те представляват 1 392 000 души". Това освен това беше увеличение на неосигурените със 73 980 души спрямо края на 2015 г. Тогава от НАП обясниха ръста с мерките, предприети за спиране на правата на некоректни платци - например хора на граждански договор, които се осигуряват на сума под минималната работна заплата, вече не се водят осигурени. Освен това преди няколко месеца от НАП обясниха, че поне половината от хората, които се водят неосигурени, отдавна са в чужбина, а реално живеещите в България хора без вноски се движат между 400 000 и 550 000 души.

Освен че според настоящия анализ, цитиран от Горанов, става дума за над 700 000 души, явно при планирането на разходите на здравната каса се ползват данните за над 1.3 млн. неосигурени.

Горанов обяснява как от НАП са стигнали до настоящите данни. "Броят на здравно неосигурените лица, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, е определен, като от броя на българските граждани с постоянна адресна регистрация на територията на Република България по данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" - 8.387 млн. лица, е изваден: броят на българските граждани в трудоспособна възраст, пребиваващи в чужбина. Броят на тези лица е изчислен на 1.475 млн. лица въз основа на резултатите от проведено през месец юли 2017 г. социологическо проучване - национално представително изследване в 1350 домакинства в Република България, и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции; броят на здравно осигурените лица - общо 6.193 млн. лица, в т.ч. осигурени от държавния бюджет лица - 2.735 млн. лица, и осигурени на друго основание - 3.458 млн. лица".

От НАП са описали и кои са групите неосигурени. Безработни са 233 хил. души. Чужденци, придобили българско гражданство, и бежанци, които не са осигурявани от работодател или от бюджета, са 10 хил. лица. Младежите, завършили средно образование, но неплатили вноски, докато влязат в университет, са 6 хил. души. В тази група са и 57 хил. самоосигуряващи се, "които за годината са декларирали както доходите си, така и задълженията си за здравни вноски, но все още не са ги погасили", както и хора, които са декларирали доходите си, но не са декларирали и не са платили дължимите от тях здравни вноски - 22 хиляди.

НЕИЗВЕСТНО

От НАП посочват и графа "други здравно неосигурени лица", в която са цели 393 000 души. Предполага се, че това също са хора, отдавна емигрирали в чужбина.
1270
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД