:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 66
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Наградите "Пулицър" припомниха силата на журналистиката

Расизъм, дискриминация, злоупотреба с власт, наркотици, сексуално насилие, смърт са темите в отличените материали
СНИМКА: AL.COM
Джон Арчибалд е дългогодишен критик на зависимостите между политици и представители на съдебната и изпълнителната власт.
"Днес е модерно да се говори, че вестникарството умира. Току-що раздадените награди "Пулицър" обаче са приятно напомняне за силата на журналистиката в Америка днес и за съществената роля, която журналистите играят в обществото. Да не забравяме думите на Джоузеф Пулицър: "Нашата република и нейната преса ще се издигнат или паднат заедно", написаха редакторите на "Шарлът обзървър" във форума на наградите във "Фейсбук" след церемонията. За последно вестникът спечели "Пулицър" през 2014 г.

На тазгодишното раздаване на най-престижните американски отличия за журналистика (които се дават от 1917 г.) беше даден ясен знак, че няма да отстъпи от кредото на своя патрон Джоузеф Пулицър: "Публичност, публичност, публичност - това е най-великият морален фактор и сила в нашия публичен живот."

Освен че награди сериозни разследвания и репортажи, журито изпрати послание на обществото, че



критиката на силните във властта е основно задължение на журналистите



Расизъм, дискриминация, злоупотреба с власт, наркотици, сексуално насилие, смърт са темите в отличените материали. Дори наградите за художествена литература и документалистика бяха дадени на теми за аутсайдери - неуспял писател и хора с увреждания.

Новият свеж повей на наградите се дължи на новия им администратор Дана Канеди - дългогодишен отговорен редактор в "Ню Йорк таймс". Миналата есен тя бе избрана на мястото на 70-годишния Майкъл Прайд. През 2001 г. самата Канеди спечели "Пулицър" с поредица от статии за расовите проблеми в САЩ. С няколко свои решения новият организатор отправи силни послания към обществото, коментира "Колумбия джърнализм ревю". Канеди заяви, че под нейно ръководство в "Пулицър" трябва да звучат нови и различни гласове, без да се отстъпва от традициите и основните принципи на журналистиката.

И наистина е така. В категория "Коментар" наградата бе присъдена на Джон Арчибалд от "Алабама медия груп", който от години критикува обвързаностите и зависимостите между политици в щата и представители на изпълнителната и съдебната власт. Материалите на Арчибалд съвпаднаха с предизборната кампания за Сената на бившия съдия от Върховния съд Рой Мур, подкрепен от президента Доналд Тръмп, и със загубата му от демократа Дъг Джоунс. В деня на вота м.г. Арчибалд призова читателите да помислят внимателно, преди да отидат да гласуват, защото от действията им има последствия. По време на церемонията Дана Канеди нарече коментарите на Арчибалд "лирични и в същото време смели, написани за Алабама, но



с национален резонанс в разследването на корумпирани политици



и в защитата на правата на жените". Журналистът от Алабама спечели "Пулицър" в спор със Стив Лопез от "Лос Анджелис таймс", чиито коментари описваха как нарастващите разходи на домакинствата в Калифорния се превръщат в сериозен проблем за щата, и с Йелани Коб от "Ню Йоркър", чиито разработки бяха за расовите различия.

За публикациите си относно съдия Мур "Пулицър" взе и вестник "Вашингтон пост". В една от най-престижните категории - "Разследващ репортаж", той бе отличен за разкритията си за неговото минало. Ставаше дума за разказите на жени, които в миналото са били обект на сексуално посегателство от страна на днес 71-годишния Мур.

Наградата за "Местен репортаж" отиде при вестник "Синсинати инкуайър" за репортажа "Седем дни на хероин". В създаването му са участвали 60 щатни репортери и фотографи на медията, както и специално наети оператори. Миналата година разработката излезе в хартиеното тяло на "Синсинати инкуайър" като 20-странично неделно приложение. Успоредно с това на сайта се появи видеоверсия, наподобяваща документален филм. Преплитането между печатни и видеоелементи впечатли журито, което предпочете статията пред материалите на "Чикаго трибюн" и "Про публика Илинойс".

"Седем дни на хероин" разказва за ужасната и разрастваща се епидемия от употребата на различни видове наркотици в Синсинати. Екипът описва историята на десетки семейства, чиято съдба е разрушена, като са публикувани и множества видеа.



Журналистите записват обаждания на 911 на хора, чиито близки умират



пред очите им. Пътуват с медицинските екипи до адреси, от които са подадени сигнали за помощ. Репортерите се возят заедно с полицията до местата, където се събират наркомани и се търгува с дрога. Вестникът публикува ежедневна статистика за броя на хората, потърсили помощ, включително и на починалите. Разказва се и за бебета, които са родени с увреждания.

Журналисти от "Ню Йорк Таймс" и списание "Ню Йоркър" получиха премията в категория "Служба на обществото" за отразяването на аферата "Уайнстийн". Сред отличените за работата си по нея бе и Ронан Фароу, син на актрисата Мия Фароу и Уди Алън, който е журналист в "Ню Йоркър".

"Пулицър" взе и съвместната разработка на "Дъ Аризона републик" и "Ю Ес Ей тудей нетуърк" за намерението на Доналд Тръмп да построи стена по границата с Мексико. В този репортаж има сериозна симбиоза между видео и текст. Включени са и подкастове, виртуална реалност и т.н. Репортерите на двете издания работили в продължение на девет месеца в погранични райони и разговаряли с много хора, включително и с всички членове на Сената. В крайна сметка материалът подлага на сериозно съмнение смисъла от изграждането стена с дължина 2000 км, чиято цена все още никой не може да определи с точност.

"Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" бяха отличени в категория "Публикации с национално значение" за серия от статии за възможни контакти между хора от предизборния екип на Тръмп и руски представители.



ПРОБИВ

Сега за първи път в историята призът за музика бе присъден не на джазмен или на изпълнител на класическа музика, а на рапър. Чернокожият Кендрик Ламар бе отличен за 14-ия си албум Damn. За разлика от други хип-хоп певци и продуценти, които странят от политиката и залагат само на шоуто, парчетата на Ламар са силно обществено ангажирани. Негови песни вече се смятат за химни на движенията на цветнокожите в Америка, като според CNN ефектът от песните му е сравним с този на Mississippi Goddam на Нина Симон в борбата за граждански права. Коментарът на телевизията е, че решението на организационния комитет да връчи отличието на Ламар е "пръст в окото на президента Доналд Тръмп". Кенеди покани за специални гости на събитието девет чернокожи момичета, на които предстои да се дипломират в журналистическо училище в нюйоркския кв. "Куинс". Тяхното вълнение от срещата с идола им и думите за чувството да бъдат на сцената на "Пулицър" разчувстваха залата.
СНИМКА: БГНЕС
За пръв път наградата за музика беше спечелена от рапър - Кендрик Ламар.
6
1377
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Април 2018 20:06
В крайна сметка материалът подлага на сериозно съмнение смисъла от изграждането стена с дължина 2000 км, чиято цена все още никой не може да определи с точност.

Хм, нима милион лева за километър им се вижда много?
24 Април 2018 08:22
Особено рапъра, награден за журналистика...Копаенето продължава...
--------
Блогът на Генек
24 Април 2018 08:33
Сред отличените за работата си по нея бе и Ронан Фароу, син на актрисата Мия Фароу и Уди Алън, който е журналист в "Ню Йоркър".

А не можеше ли да не е Уди Алан журналиста? Например: Ронан Фароу, журналист в "Ню Йоркър", син на Мия Фароу и Уди Алан!

24 Април 2018 08:39
ПП. Сега пък излиза, че "Ню Йоркър" е син на Миа Фароу и Уди Алан. Той само вестник/списание не беше зачевал. Много е фертилен, но чак пък това...
24 Април 2018 09:59
Расизъм, дискриминация, злоупотреба с власт, наркотици, сексуално насилие, смърт са темите в отличените материали.

Някой да вижда да се дава тази награда за това, че си показал нещо худаво и "светло" ?
24 Април 2018 18:24
Не разбирам. Каква разследваща журналистика?
Някоя митутка се сетила след двайсет и кусур години за нещо си, разтръбила го по целия свят и чак СЛЕД ТОВА и взели интервю.
Собствено какво тогава са разкрили?
Или просто сме уловили новите появи на времето?
Пример: "Левски" бие отбора, представящ се за ЦСКА. Мачът се предава пряко, коментира се от хиляди из Интернет, няма никаква тайна как е завършил.
На другият ден като един голям журналист публикувам резултата във вестника.
Айде чак "Пулицър" не, ама къде ми е "Черноризец Храбър" - а?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД