:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще подкрепя обучението по ядрена енергетика и пчеларство

Ядрена енергетика, пчеларство и бубарство, каменоделство, говедовъдство, металургия на цветните метали, полиграфия и спедиция - това са част от 29-те специалности от професии, които кабинетът планира да обяви за защитени. Това предвижда проект на правителствено постановление. За въпросните специалности гимназиите ще получават допълнителни средства от новата учебна 2018/19 г., ако учениците, които ги изучават, са под 18 в паралелка.

Според проекта защитените от държавата специалности от професии на областно ниво трябва да отговарят едновременно на две условия. Те следва да са уникални "по териториален признак", т.е. обучението по тях да се осъществява в не повече от 4 държавни и/или общински училища, намиращи се е различни области у нас, както и уникални "по съдържателен признак" - обучението по тях да е специфично. Освен това е задължително наличието на училища, в които са осигурени материална база и квалифицирани обучаващи за въпросното професионално обучение. Сред защитените специалности преобладаващи са в областта на техниката, строителството, селското стопанство. Паралелка по защитена специалност ще се сформира при минимум 9 ученици. Тя ще може да получава допълнително финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 души. В подобни случаи допълнителните средства ще се осигуряват за целия срок на обучението.



ДЕФИЦИТ

Проектопостановлението определя и 54 специалности, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда в следващите 5 г. Сред тях са пътностроителна, подемно-транспортна и автотранспортна техника, помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца и др. Тук паралелки ще могат да се сформират при поне 12 ученици, като допълнителното финансиране ще е в размер на 15% от стандарта за паралелка (9350 лв.) и 15 на сто от стандарта за ученик в паралелка за професионална подготовка.
1830
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД