:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Регионалният министър се похвали с най-евтините магистрали в Европа

Истинска рекламна кампания на правителствените проекти в областта на пътното строителство организираха управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в парламента вчера. Депутатите от мнозинството, които иначе избягват да безпокоят премиера Бойко Борисов и неговите министри, извикаха шефа на регионалното министерство Николай Нанков на изслушване, посветено на напредъка по приоритетните пътни проекти. От ГЕРБ не скриха, че инициативата е породена от нападките, които наскоро отправиха БСП и президентът Румен Радев към работата на кабинета в тази сфера.

Както въпросите, които депутатите от мнозинството задаваха, така и отговорите на Нанков бяха очевидно предварително отрепетирани. Ключовото питане отправи Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", който поиска от регионалния министър да разсее "манипулативната теза, че българите се возели по най-скъпите пътища в Европа". "Наистина жестоко се спекулира по темата", съгласи се Нанков. Той цитира данни на Евростат, според които българските магистрали били най-евтини не само в ЕС, но и в цяла Европа - 3.1 млн. евро на линеен километър. И заключи: "Когато цифрите говорят, трябва да мълчим". Нанков каза още, че правителството е дало старт на пътни проекти за 1.4 млрд. лв. от началото на своя мандат. Сключени били и договори за строително-монтажни дейности за почти 500 млн. лв. Като основен приоритет той открои магистрала "Хемус", която можело да бъде окончателно завършена до края на 2024 г. Изреди надълго и нашироко и дейностите, които се извършват и предстоят да бъдат извършени по различни пътища из цялата страна.

Танер Али от ДПС напомни, че около 7000 км от републиканската пътна мрежа и около 14 000 км от общинската са в лошо състояние. Нанков се измъкна с тол системата, чието въвеждане щяло да увеличи бюджетните приходи с 1.1 млрд. лв. Това на свой ред щяло да позволи да се увеличи 2-3 пъти обемът на ремонтите. Въвеждането на тол системата щяло да бъде основна задача на неговото министерство през втората година от мандата на правителството.

КОНТРАСТИ

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е "изключително удовлетворен от краткосрочните мерки и дългосрочната визия на правителството". Той поръча на Нанков да организира регионални срещи с местния бизнес и общественост, на които да ги запознае с приоритетите и напредъка на правителството. От БСП обявиха изслушването за "перфектно подготвена кризисна пиар акция без съдържание". А регионалния министър упрекнаха, че живее "в паралелен свят, който няма нищо общо с действителността". "Вие ни показахте нещо, което е единствено и само мит. Слезте на земята и започнете да решавате реалните проблеми, вместо да се занимавате с митотворчество", посъветва министъра соцдепутатът Таско Ерменков.

Коментар на 9-а стр.

2
2137
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Май 2018 21:04
Ами те така си и изглеждат. Какво е излъгал?
04 Май 2018 11:11
И защо цените на магистралите ги смятат средно от 2000г, а не от 2009, откак управлява ГРБ? Сигурно няма да са чак толкова евтини, че и километрите не са чак толкова много?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД