:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И българският "Фейсбук" е опасан от шпионска мрежа

Всички групи се следят под лупа, а информацията се продава на партии и фирми. Следени са и лични профили
"Фейсбук" пази и информацията, която сте изтрили.
Следят ли партиите в България личните профили във "Фейсбук", събират ли информация от там, опитват ли се да манипулират общественото мнение, особено в навечерието на избори? Тези въпроси парят след скандалните разкрития за британската компания "Кеймбридж Аналитика".

През март се разбра, че тя е преровила без разрешение личните страници на милиони хора във "Фейсбук". Собственикът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг призна за 87 млн. нелигитимно претърсени профила, преди всичко на американци. Стана ясно и че компанията е работила активно по време на последните президентски избори в САЩ в полза на победителя Доналд Тръмп.

БНТ цитира "Фейсбук", че "Кеймбридж Аналитика" може да е



проникнала в личните профили на 35 000 българи



чрез приложение, на което те или техни приятели са позволили достъп до персонални данни. Социалната мрежа дори пусна инструмент, чрез който всеки потребител може да провери дали профилът му е претърсван.

Проучване на "Сега" показа, че в България работят официално няколко фирми, които всеки ден преглеждат интернет и срещу заплащане събират и анализират информация в кои социални мрежи и форуми се говори най-активно за различните партии и какви са мненията. Услугата се нарича social listenig.

Една от платформите е разработена от унгарска фирма с представителство у нас. Продуктът се нарича "Нетикъл" и се представя като "онлайн инструмент и технология за мониторинг на онлайн съдържание и автоматичен анализ". Софтуерът следи постоянно около 1200 новинарски сайта, 1000 блога и около 350 форума на медии. Сред клиентите на компанията фигурират редица български фирми. Имена на партии отсъстват, но се споменава, че те също работят с "Нетикъл".

"Сега" научи, че фирмата е информирала ГЕРБ, че "през целия февруари отношението към партията (в интернет) е негативно, но е по-положително от това към БСП, като спадовете и ръстовете на двете основни партии се движат в почти пълен синхрон един с друг". За същия период във "Фейсбук" обаче ситуацията е различна и потребителите там са много по-добре разположени към БСП, отколкото към управляващите.

Засега анализите на "Нетикъл" не са убедили ГЕРБ да сключи дългосрочен договор с фирмата, макар че платформата продължава да предоставя периодично информация на управляващите. Когато "Сега" попита официално пресслужбата на ГЕРБ дали използва услугите на "Нетикъл", от там отрекоха. По същия начин постъпиха и от БСП, но се опитаха да подскажат, че ГЕРБ може да е клиент на услугата.

Освен със специализиран софтуер за четене в мрежата партиите следят и по други начини положението там и се опитват да го направляват. В техните централи



продължават да работят т.нар. тролове,



една от задачите на които е да следят кой какво пише във "Фейсбук" и по форумите и да реагират при избухването на скандал или при ръст на негативните коментари. Това разказа пред "Сега" бивш член на партиен щаб. Въпросните групи са най-активни около избори, но са готови да действат (и действат) и по друго време. Всеки член на екипа разполага с по няколко профила, от които обработва общественото мнение.

"От тези хора се очаква да реагират бързо в различни ситуации. Например: в "Референдум" по БНТ гостуват различни политици по важна тема. Троловете трябва да осигурят повече "лайкове" под отговорите на нашите хора в сравнение с опонентите. Или в еди-кой си сайт се провежда анкета с въпрос "Кой ще вземе най-много гласове на предстоящите избори?". Естествено, целта е нашата партия да е №1 в допитването", разказва източникът ни.

Шефът на групата обикновено е човек със сериозно влияние. Смята се, че с подобна роля в ГЕРБ е бил натоварен бивш лидер на младежката организация, сега фактор в управлението. През 2015 г. репортаж на bTV разказа как членове на младежкия ГЕРБ са мобилизирани да тролят в навечерието на извънредните избори. Телевизията дори показа как някои са писали доклади, в които отчитали дейността си. Активист на име Митя съветвал младите си съпартийци да пишат коментари по два пъти на ден от личните си профили във "Фейсбук" или от фалшиви.

През 2015 г. от Реформаторския блок обвиниха социалистите, че на официален форум представители на партията признали публично, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите.

Друг начин за обработване на общественото мнение в интернет е



чрез сайтове с неясен собственик и анонимни журналисти



Те често разпространяват бомбастични и трудно проверими "новини" за партии и политици. "През по-голямата част от годината подобни сайтове не бият на очи. В тях се публикува по някоя и друга истинска новина. Целта е сайтът да изглежда като медия, читателите да й имат известно доверие. Когато обаче дойдат изборите и политическите сили, склонни да работят с подобни медии, започнат да предлагат пиарските си материали, съдържанието се променя рязко. Започват да излизат видимо поръчкови материали, които след това се цитират от други сходни "източници". Така читателите виждат една и съща "новина" на няколко места и част от тях започват да вярват", разказва източникът ни.

Според него схемата е прилагана активно от фирмата на известен политически пиар от времето на тройната коалиция. Но продължавала да се използва и в днешни дни. С хора за спам и тролене разполага и фирма на бивш пиар на правителството на НДСВ: "15 минути след като сме им поставяли някаква задача, сме виждали, че в публичното пространство започва да се появява съответната теза", хвали експедитивността й източникът ни.



----------------------------------------------

ИНТЕРВЮ

Георги Андонов от "Нетикъл":

Разполагаме с имената на най-активните критици на партиите



- Името на вашата фирма се свързва с обслужване на партии в интернет. С какво точно се занимавате?

- Системата, разработена от "Нетикъл", събира съдържание от цялото българско интернет пространство - над 1200 новинарски сайта, около 1000 блога, а форумите са около 350. Следим и социалните мрежи. В състояние сме да обобщим и анализираме всички хиляди споменавания на която и да е партия за месеца. Можем да разграничим журналистическото съдържание от мненията във форумите. Можем да кажем на партиите колко пъти са споменавани на начални страници и колко другаде.

- Какво е положението за април например?

- Данните за ГЕРБ и БСП за последните 30 дни са, че в началото на април и за двете партии отрицателните коментари са почти поравно, но около 18-19 април идва случаят с зам.-председателя на НС от ГЕРБ Емил Христов и майките на децата с увреждания. След това негативните изказвания за ГЕРБ се увеличават.

В състояние сме да подаваме на партиите такава информация почти в реално време. В софтуера ни има около 300 000 думи, които са оценени от -3 до +3. Чрез тях се получава около 80 на сто точност на отношението в публикациите. Обичайно е в интернет партиите да бъдат критикувани силно. Случва се оценките да достигат до -30. За разлика от други софтуери нашият е в състояние да степенува. От една година, откакто правим тези анализи, тенденцията е ГЕРБ да се споменава с около 50 на сто повече от БСП. В състояние сме също да показваме на партиите откъде идват съответните критики - дали от "Фейсбук", или от форума на някоя онлайн медия. Прилагаме линк към всяко споменаване.

- Искате да кажете, че можете да посочите на партиите хората, които най-много ги критикуват?

- Абсолютно. Имаме меню, в което се появяват най-активните автори - първите 10-20 човека, които пишат най-активно за определена партия. Сред тях може да са и т.нар. тролове. Ако тези профили са свръхактивни и пишат негативно само за ГЕРБ, това може да са тролове на БСП. Тъй като обикновените потребители не са чак толкова активни, а и най-често са неутрални. Естествено, по-умните тролове се логват с различни имена и т.н.

Партиите, които ползват нашата платформа, могат сами да решават дали да виждат тази информация, или да получават само нашия месечен анализ. Също така има и "аларма" - когато някъде има ескалация на негативните мнения, в рамките на 5-10 минути те могат да научават и да предприемат съответните действия - да отговарят, да трият.

- Какво правят троловете, когато се появят негативни отзиви за тяхната партия?

- Започват да пишат едно и също навсякъде. Един пост се появява и под дадена статия, и във "Фейсбук" и т.н. Човекът, който отговаря за дадена тема, поства мнението си по всички възможни места. Един трол не може да обърне общественото мнение по определена тема или скандал. Нужен е цял отдел, който да работи целенасочено, за да успее да намали напрежението. Мисля, че в големите партии такива отдели има, но нямам конкретна информация.

- Колко партии са ваши клиенти?

- Две. Едната използва целия обем от данни, а другата получава само месечния бюлетин. Има и отделни политици, които ползват услугите ни индивидуално.

- Ще ни кажете ли кои са партиите и кои са политиците?

- Партията, която най-активно ползва данните ни, е бивша парламентарно представена. Другата присъства и в сегашното Народно събрание и е една от големите.

- ГЕРБ клиент ли ви е?

- Засега не, но очакваме да стане. Раздвижване може да има в следващите месеци, тъй като наближават европейските избори. Засега повечето ни клиенти са от бизнеса. Интересно бе как спечелихме другата парламентарна партия, която ни е клиент.

- Как?

- Вече бяхме работили с нея и хората познаваха възможностите на системата ни, но не бяха решили дали да сключим дългосрочен договор. Преди парламентарните избори важна фигура в партията направи изказване, което вдигна вълна от отрицателни коментари във "Фейсбук" и по форумите. Моментално уловихме това и ги предупредихме. Партията реагира и започна да отговаря на упреците. След това разбрахме, че са оценили бързата ни реакция и това се е оказало ключово.

- "Нетикъл" всъщност е унгарска фирма. Какво е положението там?

- Тя е партньор на партията на Виктор Орбан - "Фидес", която печели повсеместно изборите от години, както и на други формации.

- А тук как оценявате интереса?

- Засега партиите се колебаят и изчакват. Тепърва осъзнават, че имат нужда от подобни инструменти. Все още чуваме: "Да, знаем, че хората имат отрицателно отношение към нас, политиците. И какво от това?" Наясно са, че коментарите за ГЕРБ, БСП и за другите партии са почти изцяло негативни, но като че ли нехаят за това. Което е доста странно поведение. Може би показва, че се считат за недосегаеми. Когато преди две години стартирахме, мислехме, че в партиите работят суперпрофесионалисти, които са наясно какво е т.нар. social listening. Оказа се обаче, че огромният брой хора нямат никаква представа, и голяма част от времето ни отиде да показваме. Смятахме, че политическата култура е на по-високо ниво, но явно сбъркахме. Лека-полека обаче нещата ще си дойдат на мястото.

- Знае ли "Фейсбук", че събирате данни от платформата му?

- Не само знае, информацията за споменаванията на различните партии и по различни ключови думи ни се дава от "Фейсбук", имаме договор. Нещата се случват в реално време. Нямаме право да търсим сами, те ни дават данни, които са от официални страници, събития, отворени групи и т.н. Не ни дават данни от лични профили и лични постове. Няма да вземем нещо, което вие сте написали за БСП на вашата си стена или на тази на приятел. Преди 2 г. "Фейсбук" забрани да се събира лична информация и затова не го правим. Технически можем да го направим, но не го правим. Направила го е "Кеймбридж Аналитика" и това бе причината да избухне големият скандал.

- Какво мислите за скандала?

- Компанията си е позволила да направи неща, които са забранени, събирала е лични данни, което е забранено. Мога да ви кажа, че когато "Фейсбук" забрани да се следят личните страници на хората, у нас броят на споменаванията на различните целеви групи почти не намаля. Това показва, че коментарите се случват главно в открити групи.

- Казахте, че технически личните профили могат да се следят въпреки забраната на "Фейсбук". Случвало ли се е това в България?

- Мисля, че се е случвало веднъж при изследване за бизнеса, не на партии. Не мога да дам доказателства, затова няма да говоря с имена. Моите наблюдения са, че за това проучване една компания поиска да бъдат следени личните профили на потребителите. Но не мога да кажа дали е правено и друг път.

- Не смятате ли, че бизнесът ви е морално укорим, тъй като помага на политиците да следят гражданите в интернет и да манипулират общественото мнение?

- В никакъв случай. Първо, както всяка коректна фирма работим само с публични данни. Второ, дори и в България днес нито една организация, била тя и партия, не може да генерира толкова съдържание, например позитивно, по дадена значима тема, за да промени отношението на онлайн обществото към нея. Така че и дума не може да става за манипулация. И трето, през последните години доказахме, че чрез задълбочен анализ на получените данни по-напредничавите компании и партии, които са наши клиенти, отговарят много по-адекватно на очакванията на своите клиенти, респективно гласоподаватели. Което със сигурност е по-добре за обществото.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг не спира да се извинява, но партиите вече се възползваха от злоупотребите с личните данни на потребителите.
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Георги Андонов
 ТУШ!!! Христо Комарницки
5
10504
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Май 2018 19:18
Георге, а моето име сред критиците на партиите имате ли го ? Ако сте ме пропуснали - включвайте ме! Админът на този Форум може да ви го даде! Разрешавам! И в заключение, в знак на пълна злост и омерзение от фецесбука, от занятието на вашата фирма, отправям, и на фирмата ви, и на партиите-клиенти ваши, моя бояк викинюландовски привет!
24 Май 2018 22:15
Мога да потвърдя със сигурност, че например люлинската група в която има към 44 000 човека се контролира от активисти на ГЕРБ.
Станах свидетел, как на едно обществено обсъждане една видна ГЕРБаджийка от СОС, привикан единия от администраторите и му чете конско, за това че пуснал някаква анкета без нейно знание.
25 Май 2018 06:05
Или в еди-кой си сайт се провежда анкета с въпрос "Кой ще вземе най-много гласове на предстоящите избори?". Естествено, целта е нашата партия да е №1 в допитването", разказва източникът ни.

Ся ми стана ясно що тука някои партайгеносета чакаха БСП да победи на изборите с над 15% разлика.
25 Май 2018 16:31
Не знам кой какво върши, но ФБ редовно блокира активните по някакъв списък. Има хора, които ги пускат само за 2-3 дни в месеца. И почти всички са критикували ГЕРБ.
27 Май 2018 08:09
Нищо ново....контролът си действа още от "Татово" време , само " техниките " са по-различни и разнообразни т.к......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД