:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,410,297
Активни 127
Страници 7,282
За един ден 1,302,066

Изток-запад: шизофрения или нещо друго

 
Миналата седмица в предаването "Панорама" беше зададен забележителен въпрос: "Ако наистина, както твърдите, духовно българите са на изток, обаче политически са на запад, то не е ли това шизофрения?". Аз продължавам да твърдя, че духовно обитаваме Изтока (с всичко хубаво и лошо), а политически - Запада (с всичко хубаво и лошо), но признавам, че елементът с шизофренията ме завари неподготвен. Шизофреници ли сме? За да си отговорим, нека видим кое у нас е Изток и кое - Запад.
По отношение на християнството (а Европа винаги трябва да бъде мислена първо от тази гледна точка) всичко що е в сферата на Константинопол е Изток, а всичко около Рим - Запад. И двата центъра продължават по някакъв начин Античността и за простота е прието да се смята, че западното богословие развива традицията на Аристотел (схоластиката и особено Тома Аквински), а източното следва Платон и се развива към исихазъм (от Псевдо-Дионисий Ареопагит до Григорий Палама). Доколкото от двамата велики антични философи Аристотел е материалистът, а Платон - идеалистът, отново съвсем опростенчески може да се каже, че Западът е по-рационален и по-земен, а Изтокът - по-мистичен и по-небесен. Затова понякога източните хора изглеждат по-мърляви и по-изостанали от западните - защото земното не ги интересува чак толкова, те, дори и да не го осъзнават, живеят с нагласата, че са в този свят временно, а истинското им обиталище е другаде,

те не искат да строят рая на земята

(тоест да оставят след себе си един по-добър свят), защото знаят, че раят е вече приготвен и ги чака. Разбира се, за това как изглеждат източните и западните хора има и редица исторически причини.
Оттук следва и една важна психологическа разлика - западният човек е човек на златната среда, докато източният е човек на крайностите. Западният човек е корпоративен, умее да се организира в общности и чрез тях да решава проблемите си, има отговорност към другите и е склонен да нагажда индивидуалните си интереси към интересите на общността. Източният човек е или нихилист, или апокалиптик. Той живее непрекъснато в някаква екстремност, в някаква извънредна ситуация, в която законите на ежедневието са без значение. Такъв човек не общува нормално, а води битки. Мрази институциите, защото е сигурен, че го мамят.
Българинът е още по-специфичен източен човек, защото на всичкото отгоре е магьосник и богомил и се гордее с това. Той живее в радичковски свят на тайни и вълшебства. Магьосническа е музиката му, магьоснически са легендите му, магьоснически са и ритуалите му. Българинът обича да ходи по врачки и по ходжи, за да надникне в бъдещето, да забременее или да спечели от лотарията. Ако пък е по-модерен и прогресивен гражданин, за когото врачките и ходжите са бабини деветини от село, той се насочва към екстрасенси, енергийни кристали, отпушване на чакри и други духовни дейности. Но при всички случаи вярва, че има паралелен свят и ако въздействаш върху него, ще получиш резултати в твоя свят. Това е магията. Тя е вид гордост и пустославие.
А за нихилизма на българина още повече помага богомилското наследство - тази ерес, която на запад предизвика появата на кръстоносните походи и инквизицията. Богомилите са дуалисти. Те изповядват, че не Бог е творец на света, а сатаната, който според тях Му е син. Всичко материално, включително и обществените отношения, са от лукавия. Всичко материално, включително държавата и институциите (а може би най-вече те), трябва да бъде мразено и отричано като нещо, което спъва онтологичната реализация на човека. Човек, докоснал се до подобни убеждения, много трудно може

да бъде обществено позитивен,

да уважава институциите и да работи за просперитета на държавата. Такъв човек ще мрази и ще презира (ще хейти) всичко около себе си и при това ще вярва, че постъпва правилно.
Гордостта, че и ние нещо сме дали на света, а именно богомилството, е ужасно вредна. За нея е виновен комунистическият режим. За комунистите богомилството е удобно по няколко причини. Първо, то е богоборческо. Не ми казвайте, че богомилите били кротки и чисти християни. Самият факт, че отричаш на Твореца творчеството на творението, вече е богохулство. Второ, богомилството е антицърковно, а това е мехлем за душата на комуниста. Комунизмът се мъчи да наложи християнски морал без Христос (типично за антихриста) и в това начинание няма по-голяма пречка от църквата. Трето, богомилството е антидържавно и с това чудесно се вписва в парадигмата на класовата борба и историческия материализъм - по времето на комунизма децата изучаваха богомилството като форма на борба на експлоатираните срещу експлоататорските класи, при това първа в света класова борба: гордей се, българино! Най-сетне богомилството е удобно и за възпитаването на национално самочувствие - в последните си години всички тоталитарни режими в Източния блок заложиха на някакъв изчанчен национализъм, за да се легитимират идеологически след очевидната дискредитация на комунистическия интернационализъм. У нас този странен национализъм беше приел формата на людмило-живковизъм с развети конски опашки, траки и по детински идеализирано Средновековие на фона на агни йога и други теософски и антропософски глупости.
Като към всичко това

прибавим и имперския манталитет

- първо византийски, а после и османски - манталитет, по-близък до йерархията, отколкото до демокрацията и дълбоко в себе си приемащ административната корупция за нещо съвсем нормално, манталитет, който успешно беше наречен "фасадна демокрация", ще завършим стилизираната скица на българския Изток.
Що се отнася до българския Запад, той парадоксално започва в светите православни дебри на Атон с популярното съчинение на св. Паисий Хилендарски "История славяноболгарская" - манифест на българския национализъм и опит за еманципация от всичко, което по онова време се е приемало за "Въсток". Цялата ни национална идея е западна, особено в кулминацията си - идеологията и дейността на Левски, Великия Апостол на "Млада България". Третата българска държава също е западна със своето парламентарно многопартийно устройство и със своята знатна западна монархическа династия. Става отново източна чак през 1944-та, но това е друг вид Изток, доколкото е прието да се наричат комунистическите държави в съветската сфера на влияние след войната "Източен блок".
Но именно този друг вид Изток затвърди окончателния български политически Запад. През този близо половин век между 1944 и 1989 г. борбата за нормалност, за истина и справедливост, за свобода на словото и мисълта и за гражданско общество беше наричана с името "антикомунизъм". Естествената идеология на антикомунизма беше либерализмът, което си е чист "Запад". Той се гради върху хуманизма и индивидуализма, човешките права, плурализма, свободата на икономическите взаимоотношения, демокрацията и върховенството на правото (закона). Когато през 1989 г. се "обърна палачинката",

либералният възглед победи тоталитарния

и ние всички дружно се гмурнахме в капитализма. Днес ние всички имаме многопартийна парламентарна система, свобода на словото, членуваме в ЕС и се ползваме от структурните му фондове (както и от много други неща). Всичко това е Запад.
И така, видно е, че по манталитет българинът е "Изток", а по политическо устройство е "Запад". Шизофренично ли е това? Аз си мисля, че не е. В някои отношения дори може да се разглежда като богатство, защото всяка изчистена система е склонна да изпада в крайности, докато смесените системи винаги се оказват по-мъдри и по-устойчиви. Знаете ли кое е шизофренично? Най-новото лабораторно идеологическо противопоставяне "Изток-Запад".
Ангажираните в хибридната война знаят - от едната страна имаме един загниващ Запад на узаконените перверзии, от другата страна имаме Русия - богоносния Трети Рим, живата Византия, която се бори за доброто. Първото почива на преекспонираната идея на индивидуализма, водеща до самота, отчуждение и безпътица, идея, тръгнала от ренесансовия хуманизъм и достигнала върха си в Просвещението, след което бавно деградираща към алиенация и екзистенциализъм. Второто почива на славянофилството, изкуствено създадено по поръчка на руския император Александър I от историка Карамзин и (забележете!) савойския дипломат Жозеф дьо Местр. Славянофилството е проект на западния консерватизъм в противодействие на западния либерализъм в защита на монархията и аристократичните традиции срещу републиката и демокрацията, на Романтизма срещу Просвещението, на клерикализма срещу рационализма. Тъй че в модерната хибридна война воюват една западна доктрина срещу друга западна доктрина, а не Изтокът срещу Запада. Ето това е шизофрения.
В този шантав свят на измислен сблъсък между Изтока и Запада ние, българите, сме си много добре, защото гледаме и едното, и другото, разбираме и едното, и другото. Добре е да се възползваме от това рядко обстоятелство. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
59
3959
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
25 Май 2018 19:16
Чета какво пише Сула.
Винаги е различен, оригинален.
За съжаление един от всичките "различни" ( скандалът продава ).
Опитвам се да науча децата си, че трябва да са различни, да не се плашат,че не се вписват в мейнстриима, АКО:
Правят нещо полезно за обществото.
Ако го правят само да са РАЗЛИЧНИ не си заслужава.
Тази писаница четка егото на автора, че може да пише, но не си заслужава времето.
25 Май 2018 19:45
Интересно, какъв човек е равина на Йерусалим в координатите на Сула? Да не вадим китайци и индийци , че ептен ще разбичкаме крехкият конструкт на съботния философ
25 Май 2018 19:58
Западният човек е корпоративен, умее да се организира в общности и чрез тях да решава проблемите си, има отговорност към другите и е склонен да нагажда индивидуалните си интереси към интересите на общността.

Начи западният човек е некъф колективист! Жифданебех...
Начи тва Бърк, тва Ницше, тва Айн the fucking Ранд, тва Мизес, тва Хайек, тва сичкото либертарианец са некви китайци, японци и тунгусци?
Г-н Сула, ф твоите ръце петъкът е кат един силиконоф контрацептиф пълен с райски газ.
25 Май 2018 20:21
wreckage
25 Май 2018 19:58

Западният човек е корпоративен, умее да се организира в общности и чрез тях да решава проблемите си, има отговорност към другите и е склонен да нагажда индивидуалните си интереси към интересите на общността.


Начи западният човек е некъф колективист!

Мммняу, не.
Има една не чак толкова тънка разлика между 'корпоративен' и 'колективен'.

25 Май 2018 20:23
Не ми стана ясно защо авторът смята, че това не е шизофрения. Например Хънтингтън го определя точно така и аз съм склонен да се съглася с него:
Макар да са в състояние да въведат някои елементи на западната култура, те не могат постоянно да потискат или да пренебрегват основните елементи на местната култура. И обратното, веднъж заложен в дадено общество, вирусът на Запада мъчно може да бъде унищожен. Той продължава да живее, но това не е фатално; пациентът оцелява, макар вече да не е същият. Политическите лидери могат да правят история, но не могат да избягат от историята. Те създават раздвоени държави, но не създават западни общества. Те заразяват страните си с културна шизофрения, която се превръща в тяхна постоянна и определяща характеристика.

Това, че в даден момент воюват две западни доктрини, не ни освобождава от шизофренията.
25 Май 2018 20:29
Авторът определя изток-запад по ятовата граница. Софияцентричен философ.
Събра света в пейсе грама джанкова
25 Май 2018 20:29
Антикорпоративистите от Мицуи особено кефят. Освен ако Япония му е западно крило
25 Май 2018 20:41
Има една не чак толкова тънка разлика между 'корпоративен'

я ме светни за разликата, ако обичаш.

Кой корпоратизъм сметаш да ми предложиш - на Емил Диркайм( който изрично наблега на колективизма като алтернатива на индивидуализма ф учението си)или на Сорел, на Дучето, на Салазар или на некой друг фашист?
25 Май 2018 20:43
Конгрес на чукундуропроизводителите. Все пак сме постаграри с традиции.
25 Май 2018 20:47
Конгрес на чукундуропроизводителите.

Те барем разбират од едно нещо - од чукундури. Фслучая със Сула ми хрумва ено гневно възклицание на Денис Лиъри:
You know shit about shit. And pull up your pants!
25 Май 2018 20:50
Ай ся! Кефи как аФтора наряза мъничкият си свят като торта и го подреди в чинийки.
25 Май 2018 20:51
Не ми е al dente тая манджа.
25 Май 2018 20:56
Хрупка кат недоварени сармички на прием. Трябва да питаме сержанта алденте от дентист ли идва.
Инак писаницата е смела кат бисер на матура. Но ще пропусна разбора да не правя компания на маджарите в историческата им родина
25 Май 2018 20:57
.
25 Май 2018 20:57
.
25 Май 2018 21:21
Последният абзац кърти.
Иначе, ако философите ни са така объркани какво остава за хората. Магически реалисти, оцеляващи при всякакви условия . Изток - Запад окей, ами Севера и Юга . Погрешна конструкция.
25 Май 2018 21:42
Не знаех, че Аристотел бил материалист.
25 Май 2018 21:49
Какво шизофренично има в това ориенталец да иска да кара крадено Ауди?
25 Май 2018 22:55
Сула па с тия обяснения кое какво е и как трябва да се разбира за да си канонически европеец, ме подсети за римейка на "Великолепната седморка" (естествено с черения Дензъл в главната роля)
"Тази страна е велика, защото приравни демокрацията с Бог, а след това и капитализма с Бог" - след това откровение, главният капиталист изби малко фермери, запали църквата и даде срок на селяните прости да се изнесат от земята си до седмица и да не пречат на капитализма, демокрацията и на Бог.
25 Май 2018 23:29
Шизофреници ли сме?


Не.

Шизофренията (на гръцки: σχιζοφρένεια – разстройство на диафрагмата, тъй като в миналото се смятало, че душата се помещава в диафрагмата) е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции. Заболяването най-често се проявява със слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности или дезорганизираност на говора и мисленето и е придружено от значителна социална дисфункция и нарушена работоспособност. Първоначалните симптоми обикновено се проявяват в ранна млада възраст, като заболяването засяга около 0,3 – 0,7% от световната популация. Диагнозата се определя въз основа на наблюдавано поведение и на съобщените от пациента преживявания.
...

Въпреки етимологията на термина обаче, от древногръцките корени схизо (σχίζειν – „разкъсвам, разцепвам“ и френ- (φρήν, φρεν- – „мисъл, разсъдък“, шизофренията не е „раздвояване на съзнанието“ и не трябва да се обърква с „дисоциативното разстройство на личността“, познато още като разстройство на „раздвояване на личността“, с което общественото мнение често погрешно я свързва.
25 Май 2018 23:41
Външният вид лъже.
Гледам бай Иван четинест, и на брада, и на глава .. За очилата си викам -"Айде, имал - турил . Ще го чета. Народен интелигент е."

Ама не е, ки. То така завъртял писаницата, че станало " От краката за главата, през бедрата за косата" ..

Ама ще го чакам да се избистри..
26 Май 2018 06:49
Думите във Великолепната седморка са изречени от индустриалеца Бартоломю Бог в черквата на Роуз Креек, ролята се изпълнява от Питър Саарсгард .
26 Май 2018 07:23
Какво ако не разстройство на диафрагмата е ако през цялото време боготвориш Русия и вожда и а в къщи всичко ти е западно, спестяванията в долари и евро и децата ги изпращаш да учат на Запад?
26 Май 2018 07:40
а в къщи всичко ти е западно

Китай, Япония, Турция, Южна Корея, Индия, разбира се, също са западни, просто зависи на кой меридиан е застанало лицето.
26 Май 2018 08:03
BadEnough 26 Май 2018 07:23 Какво ако не разстройство на диафрагмата е ако през цялото време боготвориш Русия и вожда и а в къщи всичко ти е западно, спестяванията в долари и евро и децата ги изпращаш да учат на Запад?
Aбсолюто е зле да боготвориш капиталистическа Русия , а стоките дето купуваш - от комунистически Китай..

Що тъй правят тез хора?
26 Май 2018 08:08
Някои ше кажат:
"Ама не знаехме ,че Волво е китайско. Иначе и аз съм от СДС. "
Бе да сте проверили бе..

Не става само със скачане - трябва и акъл.
И Пежо е китайско.

За Бога братя ,не купувайте!

26 Май 2018 08:27
Ужасно тъпо четиво пълно с елементарни щампи и шаблони, заджуркани с откровени глупости и фундаментално неверни твърдения. Въпросът е - кой обяви въпросният автор за "интелектуалец" , кой го бута напоследък по електронни медии и Панорами ... ? Аз като един истински потомък на богомили не приемам фасадното обяснение за наличието на "интелектуалец с очилца" и търся рамото на Мамона , Гранта и Козяка ?
26 Май 2018 09:22
Както съм казвал - един харесва попа, друг - попадията! А на мен най ми допадна мнението на BadEnough.
26 Май 2018 09:26
Сула, .
26 Май 2018 09:26
дядо Илия 26 Май 2018 09:22Както съм казвал - един харесва попа, друг - попадията! А на мен най ми допадна мнението на BadEnough.
И мене BadEnough ме изкефи..
То за това и само него коментирам!

И разширявам малко смисълът с мое допълнение .. правя аналогия - уж евроатлантисти, а купуват китайски комунистически стоки.
Що? Ами Айфонът китайски бе - що го периш!

Бе светът е странен ...

26 Май 2018 09:38
А на мен най ми допадна мнението на BadEnough.


Тук един се е опитал да обясни този феномен >>>

Натисни тук
26 Май 2018 09:39
BadEnough26 Май 2018 07:23
Какво ако не разстройство на диафрагмата е ако през цялото време боготвориш Русия и вожда и а в къщи всичко ти е западно, спестяванията в долари и евро и децата ги изпращаш да учат на Запад?


тва е последната опорна точка на късната седерастия преди да предаде богу дух.
26 Май 2018 10:54
BadEnough26 Май 2018 07:23 Какво ако не разстройство на диафрагмата е ако през цялото време боготвориш Русия и вожда и а в къщи всичко ти е западно...
Да допълня още малко..
В съвременна България има хора - русофили, които следят най-новите процеси в производството..
И са наясно, че най-големият завод за техника в Европа е в Дорохово, на LG Русия ..

И в къщите им - всичко е подбрано - саде LG !
Това е техният начин да подкрепят политиката на Путин!

Що тъй правят тез хора??
26 Май 2018 11:12
Знам, че с радио и определен вид хора не се спори, колкото и елементарно да звучи, ама кажете какаво руско имате във вас, на кого спестяванията са му в рубли и на кого децата учат в Русия? Аз не познавам такива българи а вие? Кое е критерий тогава, кой колко ракети има ли? Е и какво като ги има, и техните олигарси пестят в долари и купуват имоти в чужбина, защо ли?
26 Май 2018 11:16
Що за фиксация? Заприлича на мастилените петна дето на някои все голи жени им се виждали, вместо наличното леке.
26 Май 2018 11:16
BadEnough 26 Май 2018 11:12
Знам, че с радио и определен вид хора не се спори, колкото и елементарно да звучи, ама кажете какаво руско имате във вас, на кого спестяванията са му в рубли и на кого децата учат в Русия?
Мани ги бе .. .. не са искрени!

Истинската руска група , дето все е приковала поглед към Москва, с надежда и любов е временно отстранена от форума ..
Колчем се сетя за тях и в главата ми изплува " вързан , гол и в изолация" .. такава им е съдбата ...

Но скоро идват! Тогава вече ще се вее на воля руското знаме .. високо, високо ...

26 Май 2018 11:20
Иначе си мисля , обичат си хората Русия , обичат и да клеймят Капитализма там .. кой ги не руга, тукана на форума и кой ги пощади от думи гадки .. ама те -не!

Внисат, внисат по разни руски теми!

Долу ръцете от руската група!
Нима Сгугни, с последната си тема Новини от Русия от Сгугню на 29 November не запълни една очебийна празнина на форума?

Нима Тормозчиян с Протести в Москва включват се комунистите на 15 May, 2017г. - 12:05:10 не ни направи съпричастни към борбата и протестите в Москва?
Четейки живото , експресивно слово на Тормозчиян, имах чувството, че съм на протестите в Москва, че до мене се веят червени копринени знамена..

Не внесе ли , малко духовност на форума , пак Тормозчиян с : Духовные скрепы России Видяна: 4,798 от Д-р Тормозчиян на 11 May, 2017 г.

А темите
Руската неофеодална икономика от Сгугню на 17 May, 2017г. - 12:05:21
"Денег нет, но вы держитесь"от Д-р Тормозчиян на 01 July, 2017г. - 12:07:34 ,
както и Приятелски капитализъм от rki на 15 January, 2017г. - 06:01:44
може и просто повтарят статии в органа на КПРФ "Правда" , но все пак - беше интересно и се завъртя страхотна икономическа дискусия!

С удивителни руски открития и изобретения от rki на 21 June, 2017г. - 10:06:16 пък rki ни показа цял един нов увлекателен свят..
Мисля си, че доста съфорумци не знаеха за "Защита Нимцович', за приносът на Пирогов, към оперативната хирургия, за това, че Дженерал Електрик произвежда електрически нлампи по патент на Лодигин и т.н.

темите на rki:
впередроссия!!! от rki на 22 October, 2016г. - 02:10:59

Загадочная картинка с огромным числом выводов от rki на 13 October, 2016г. - 10:10:31

Теперь Владимир отправит их в ГУЛАГ от rki на 18 June, 2016г. - 12:06:33
Пък ни показаха нелицеприятната страна на руското буржоазно общество! ..

зад лъскавата картина, на уж свободни избори, на пълни магазини , на интернет и медии , на обилие от банкови услиги, кредитни карти и ексурзии по света .. се крие експлоатация на човек от човека! Там бият и негрите, там човек за човека е вълк!

Лъскавите продукти в молове и хипермаркети - са всъщност пълни с палмово масло, руснаците влизат в дългови капани ...
E6 25 Дек 2017 18:01 ... Ядат хляб с набухватели и сирене от палмово масло. Затъват в дългови ями.


Нима не биваше това да го узнаваме? .. .. да ?? .. ами значи усилията на руската група са били оправдани!
Нека видим задълбочените анализи на руската група, за движещите сили на политическата власт в капиталистическата държава ..
Micardis 27 Дек 2017 07:00 ... Та целта на Путин не е Света , а колкото се може повече да ... спаси статуквото на олигарсите -изедници.

Чорбаджиите-изедници олигарси .. и техните поставени лица - министрите-капиталисти и президента на буржоазията - Путин .. те, те са ни показани от руската група със всичките си уродливи черти .

Хубаво го е казал Сгугню в "Новини от Русия" :
Сгугню 04 Дек 2017 23:02 Мнения: 13,621 ... някой трябва да се старае и заради вас! .. А това, което "довличам" са новини, информация, данни и факти. Показателни!


Нека истината да стигне до всеки! .. ролята, на Руската Група на форума , в това отношение е неоценима .. тяхната гледна точка, би трябвало да ни накара да се замислим!
EТо малък пример:
БахурЪт 26 Дек 2017 11:41 .. Вярно е, но никой до СЕГА не си направи труда да се заинтересува какви са им имигрантите на Русия и от какъв матрял са и какъв труд извършват и по-специално от кои държави.
Линкълн приключи с робството в САЩ преди доста време. Путин го възстанови....
Путин тръгва по стъпките на Меркел .. вкарва мигранти-роби ..
Ето как се разобличава подобна империалистическа политика на нашия форум!
БахурЪт 02 Яну 2018 07:52 Мнения: 131
.. Русия по брой на имигранти - в случая роби от съседни държави, заема достойно второ място в света, а може би вече е и първенец в съревнованието.

При Путин ходят мигранти ..Носят куфарите, като роби на руснаците!

Путинова Русия е ВТОРА в света по мигранти , оказа се .. такива данни дава БахурЪт ..

И да завършим пак с – ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ РУСКАТА ГРУПА!

Тя е полезна за форума! ..
26 Май 2018 12:13
Явно неможе да се спори!
26 Май 2018 13:14
Неможе!
Как и с кого да се спори , щом всички защитаваме една теза!

Ако има две различни мнения - може и да се спори ...
Ама като еднакво мислим - неможе да се спори и трябва ,за да спорим - да се помъкнем към други одаи из форума..

Успех!
26 Май 2018 13:28
Знам, че с радио и определен вид хора не се спори, колкото и елементарно да звучи, ама кажете какаво руско имате във вас, на кого спестяванията са му в рубли и на кого децата учат в Русия?


Прав си, елементарно звучи. Германофилите цел живот мъкнат безполезни дойче марки по джобовете. Горките. Ма нема как, нали са германофили. Мъка германофилска.
26 Май 2018 13:42
Винаги съм се смял, когато разни "интелектуалци" започнат разговор по извисени теми - за идеи, за човешки чувства, за духовност и тем подобни - и изведнъж, съвсем непринудено преминат на това какви са колите и хладилниците
26 Май 2018 14:14
Винаги съм се смял, когато разни "интелектуалци" започнат разговор по извисени теми - за идеи, за човешки чувства, за духовност и тем подобни - и изведнъж, съвсем непринудено преминат на това какви са колите и хладилниците


тва е типично за т. нар. десни, колега. Да си автентично десен означава да наблюдаваш света през реститутския или емигрантския си хладилник.
26 Май 2018 15:43
D4D5 26 Май 2018 13:28
кажете какаво руско имате във вас, на кого спестяванията са му в рубли
Прав си, елементарно звучи. Германофилите цел живот мъкнат безполезни дойче марки по джобовете. Горките. Ма нема как, нали са германофили. Мъка германофилска.
..
.. "Ма нема как, нали са германофили. Мъка германофилска.."
26 Май 2018 18:04
Българинът обича. Чуждото! Шизофреник пар екселанс...
26 Май 2018 18:15
кажете какаво руско имате във вас,

Доскоро имах пералня Вятка/з*дника си мятка/Закупена през далечната 1984 г.Безотказна машина.Само един контакт на програматора ми се пърчеше от време на време.
Ако искате вярвайте,сърцето ми се късаше....
26 Май 2018 19:24
Чета и не се чудя. Както отгоре, така и отдолу. Но по дефолт, отдолу е почвата, земната твърд, та люшкането е по-малко, мисълта по-избистрена. Не, че и там няма курешки, даже - напротив. Долу те се заобикалят, а когато са съдържание - горе, Боже упази...

Демокрация е санким - да бе, да - не споря, съвсем по първообраза:

- Там на Агората, е "цветът на обществото" де. А по-точно, все отбор "юнаци", начело със самоназовал се "елит". Робовладелци лекьосани са сите, с все им извращения, сатанизми, истамбулизми и пр. и пр. либерастии 'маде ин Вестерос'. Почти като цървиците върху плоската земя държана от слонове и костенурки и пр. антураж. Но в действителност държана само от роби и пак роби, улюлюквани с красните слова "свобода, равенство, братство" столетия наред. Разбира се тези хитреци са именно онези измислили цялата тази лихварска дяволия, но не са един %, а точно 99% отгоре - със секакъвия си антураж. Тези, които пак са си олигарси, капиталисти, мамонисти, бивши и настоящи "комунисти", интернационалисти - на кратко Банкери-Сатанисти.

И да не забравя отделните "Певци" на статутквото - картагенисти. Капят ли капят своята си капка шарланен зехир върху скалата, тяхна вярна робска опора. Тъй че - няма никакво шизо-мизо н'екво си, а е нещо друго у коренот: ...

...Накратко, Путин е виновен, Русия трябва да бъде разрушена, а "онези" - целите в бяло. Запада де.

К'во да се прави, требе да се руча...
26 Май 2018 20:08
ама кажете какаво руско имате във вас

Книги. Стотици томове техническа и художествена литература.
И някои 'безсмъртни' инструменти.
26 Май 2018 21:31

Fafner
26 Май 2018 13:42
Мнения: 503
От: Bulgaria
Винаги съм се смял, когато разни "интелектуалци" започнат разговор по извисени теми - за идеи, за човешки чувства, за духовност и тем подобни - и изведнъж, съвсем непринудено преминат на това какви са колите и хладилниците


А ако избират, един месец на гости в къщичката на дядо Добри, или в палатите на варненски джебчийки в Игнатиево ?? Дето се питат: охолството къде е!!

Ама да избират под детектор.
27 Май 2018 01:29
Нищо руско няма в поклонниците на тополите, кинжалите и жужето. Тия всъщност не са стъпвали в съвременна Русия и нямат реална представа за нея. Бесното русофилството днес се е превърнало в убежище на всякакъв род неудачници, който не могат да се оправят в съвременния свят (едни са стари, други уморени, а трети просто смотани). Ако не е Русия, ще е нещо друго.
27 Май 2018 08:26
Истински руски неща има в къщите на Руската група ,дето вее червени знамена и чака Путин и Капитализма да рухнат..

На жужето няма да му помогнат никакви "Кинжали".
Ще падне до Нова година .. Червено знаме ще се вее над Кремъл!

Новий Год без Путина.
Знамена , руската група ще вее тогава и у нас!

Вей се знаменце червено , ти над родния ми край!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД