:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 268
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Краещникът на мълчанието

Покрай смените на властта, още в предизборните месеци, пък и после, докато се натъкмят списъците с големи и по-малки началства, опитното око долавя как някои "пера" се затаяват, изчакват, или пък сипят неопределености, двусмислици и просъници всевъзможни, за да не си помисли някой, че "вземат страна".

Защото, веднаж взета една страна - нищо не й струва после точно тя да се окаже погрешната.

Това важи не само за автори безхарактерни, плахи и огъващи се по вятъра. Съблюдават го и иначе остри, гневни и запомнящи се имена, които също гузно чакат да се подреди пасиансът, та да покажат своята карта в новата игра. Защото те пъкиграят на картата съвест на народаТакава съвест, която при всяка промяна си взема почивка.

Не приемам никого да съдя. Не ме възмущава предпазливостта. Дори когато не я споделяш, тя сигурно си има причина. "Да разбереш значи да простиш" - това не е чак толкова умно. По-гадното е, че колкото повече го разбираш това, дето чака да бъде простено, толкова повече се натъжаваш...

Никое време не оставя възможност на Словото да се превърне в изречение. Искам да кажа, че никой век не позволява на Словото да сложи Точка. Точката винаги я слага някой друг и най-често я заковава насила, не на място, без правила. В края на краищата, Бог е дал словото на човека, не на човечеството. И новото столетие (засега) не опровергава това. И през него, по всичко личи, противопоставянето на Словото и Делото, разминаването, а и взаимното отрицание между тях ще се запазят "в рамките на традицията". Всичко това и сега, както и преди, ще засяга предимно (а най-често и единствено) онези, за които Словото е и Дело - хората на перото. За тяхизминалото столетие бе чистилище,нерядко преминаващо в кошмар.

Защото точно през този кървав век борбата срещу Словото се превърна в основно дело на Делото. Онези, които можеха да противопоставят само думи, песни, стихове или публицистика, бяха избрани за лесна и желана плячка. Никой друг век не е преброил толкова затворени, прокудени и умъртвени майстори, че и просто "труженици" на Словото. Никой друг век не познава толкова заключени уста, толкова пречупени пера, толкова изтръгнати лири. За първи път толкова бардове и трубадури, толкова поети и журналисти бяха хвърлени в невиждани световни войни, затрити бяха с примка на шията, в гарнизонни стрелбища, в лагери, в душегубки, по скали и по орляци. От Аушвиц до Колима и от Макронисос до Сантяго в земята са натрупани пластове от неизречени слова.

Интересно все паккакво става с погребаното словоСлед хилядолетия останките от миди и корали се спояват в мрамор и варовик. Дърветата от затрупаните гори - в антрацит. В какво следва да се превърнат милиардите думи, погребани, преди да са написани, извикани, прошепнати? Или - поне! - в хумус за какво, което да никне и да разцъфти върху тях?

Войната със Словото обича оръжията за масово поразяване. Погубването на автори и оратори (от Гео Милев до Фучик и от Манделщам до Виктор Хара) никога не засяга само избраните жертви. Неизмеримо повече са онези, които замлъкват от страх, от предпазливост, от подло благоразумие, заради кариера, от алчност, от най-банален страх. Те сами задушават своето слово: без да са репресирани, изтезавани, без да са удушени, удавени, разстреляни или безследно изчезнали. Впрочем, последното е спорно.

Разбира се, войната със Словото е кървава и драматична в кървави и драматични времена. В десетилетията на обществено отегчение и тя протича вяло, безизразно,в тон със социалния махмурлукПри социализма например, когато всякак трябваше да се омаловажи и зачертае личността на твореца (за да не се засенчват вождовете естествено), не пропускаха да кажат, че "творец е самият живот". Без преувеличение и тогава, а и сега можем да заключим, че цензор е самият живот.

Днес, наред с примката и куршума, до киселината и пластичния експлозив мълчаливо и мощно действа... залъкът. След чистките и съкращенията, след фалитите и преминаването на издания и медии от ръка в ръка къшеят хляб затиска думите в гърлото, запушва устата по-сигурно от всичко друго.

В Сицилия, по закона "омерта" убиват онзи, който проговори и поставят в устата му камъка на мълчанието. За да остане безмълвен и след смъртта. (На снимка това изглежда особено зловещо: един труп със сицилиански каскет в крайпътния буренак със затъкнат в мъртвата уста камък.) Тук краещникът на мълчанието се поставя в устата на живите. За да останат безмълвни до смъртта. След ужасите на последната голяма война мафиотската стилистика олицетворява страха и подчинението. Тя е, която възцарява зловещата тишина в обществото.

Така хлябът осигурява нашето мълчание.

И обратно.

Но не хлябът в устата ни пречи да говорим.

Пречи ни страхът, че ще ни го извадят от устата.

Това те го могат.
20
2454
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
08 Септември 2005 23:38
Калине, пак с почваш с начале: "ТЕ" убиват, прекършват, затискат попарват и прочие словото "НИ". Нищо ново под слънцето. Спомни си библията, началото бе словото и после Адам, Ева, Христоз, Кръст, Инквизиция... да живей У С ей...
09 Септември 2005 00:09
Айдееееееееее,
Вестник Антени-1987г.
Словото-безадресното. Давайте да дадем.
Социнтелектуалец.
09 Септември 2005 00:10
Донков започва с добри примери за насилствено спряното слово, след което в неговия си стил преминава към "ама що не ни плащат да пишем каквото си искаме както при бай Тошо". Г-н Донков, кой Ви пречи днес да напишете книга, да я издадете в 100 000 тираж, който да се изкупи бързо и да спечелите достатъчно пари, за да живеете? Ако 100 000 души дадат по 6-7лв за книгата Ви, все авторското възнаграждение ще е към 300 000лв - достатъчно, за да живеете прилично няколко години. Ако няма толкова купувачи, значи нещо не Ви е привлекателно словото и за това не е виновна държавата или бизнесът.
09 Септември 2005 02:18
За "творците" от Антени хлябът осигуряваше мълчанието, защото хлябът в устата им им пречеше да говорят.
09 Септември 2005 02:20
Този път си на прав път.
Някогашното слово за свободата влезе в капана на свободата на словото
Днес пък свободата на словото му еба мамата на словото за свободата.
Прав е бил твоя колега от средновековието като е дал акъл на един луд!
Свободата Санчо , свободата е на върха копието.
Тя и писалката прилича на копие , ама едно е да го забиеш в гъзетата и съвсем друго в душата на хората.
Душата , душата я хвана липсата.От много забити в нея копия.
Виж какви копиеносци има.С едно копие душата на цял народ насмитат.
Санчо бил луд.Санчо ПАРСАТА да не е нормален?
Виж какъв акъл ти се дават-копиеносците.Дръпни му една сапунена сериалка , измии очите на хората та да , , прогледнат" и видят , как богатите плачат и страдат и ще се убедиш , че и то теб става бял човек.

09 Септември 2005 02:28
Манрико, кой ти пречи да измислиш непромокаем барут?
(да ме прощава Козма Прутков за плагиатстването)
09 Септември 2005 07:48
...стига тоз кален дърдонков...
09 Септември 2005 08:28
Калин прилича на човек дето някой постоянно му е слагал нещо в устата за да мълчи. Обаче изведнъж идва друг и дръпва нещото от устата му казвайки - айде приказвай като толкова искаш - и изведнъж се оказва, че мисълта му няма какво да роди освен спомена за хляба, който е запушвал устата му...
И върти суче все за него си мисли с надежда някой пак да дойде и да му го сложи в устата с думите "ето ще ти плащам само мълчи" - е Калине свършиха се страхливците от такива герои на словото.
Времето е друго, ама ти не ми забелязал, защото носталгията е много страшно нещо ако се загнезди неправилно в нечие съзнание...
09 Септември 2005 08:39
Отврат.
09 Септември 2005 08:58
г-н Донков,
На вас не ви липсва смелост. Вие можете да напишете епохално произведение.
Може да го озаглавите "Метаморфози". Опишете метаморфозите на червената буржоазия, как от страстни агитатори на комунизма станаха поклонници на мамона. Ако се концентрирате върху тази тема, сам в хода на творческия процес ще си обясните кризата в духовността. Ще стигнете до прозрението, че в съвременния свят единстевните стойности се измерват с пари.
Така, че бихме ви оправдали, ако докато пишете възхвали за новите господари, след някоя и друга година ги цапардосате по главите с подобно произведение.
09 Септември 2005 10:44
Но не хлябът в устата ни пречи да говорим.
Пречи ни страхът, че ще ни го извадят от устата.
Това те го могат.

Или по-кратко казано:
Политическата принуда бе сменена с икономическата принуда.
Но даже и това не е много вярно, защото принудителите са с друг начин на мислене и действие. Повечето от тях са започнали с бухалката и обикновен рекет, но това им е останало за цял живот. Затова, ако им е по-евтино - вместо да вадят залъка от устата, просто те заливат с киселина или отнасяш една бухалка по главата.
09 Септември 2005 10:55
днес е 9 ти септември, такава светла дата а нито една статия.
няма ли да има възторжена деветосептемврииска манифеставия на трудещите се пред мавзолея на георги димитров?
09 Септември 2005 10:59
Праздника се отлага Америка, за след два дни и ще бъде панихида, пред твоето посолство...
09 Септември 2005 12:06
момче просто америка не ти е виновна че си гол бос и лишен от имота.
върви си даваи живота като партизаните че то както си седнал да чакаш пак второто пристигане на съветската армия освободителка...има да чакаш до второ пришествие.
09 Септември 2005 12:24
БСП ще изключва всеки свой член, който празнува 9 септември.
Не може социалдемократ да уважава празник на комунистите.
09 Септември 2005 14:50
... много хора от тоз форум били на хранилката .... жалко ....
09 Септември 2005 15:41
Г-н Донков е утопист. В писанията му виждам търсене на идеалното (хора, общество, отношения ...). Няма да го намери, както и никой досега.

Редактирано от - rutori на 09/9/2005 г/ 15:42:43

09 Септември 2005 16:31
Америка, пък ти недей подскача и се фаща за кобура, аз просто ти съобщавам нещо важно, за което питаш..., а Америка и без твоята помощ ще се и ни оправи... Договорились...
09 Септември 2005 17:08
За хляба... добре! А за салама?
09 Септември 2005 21:32
Ами да, разбира се, че го могат.
Нали виждаш, че могат да извадят собствените ти думи от устата и да напъхат свои собствени думи в тях, които ти дори не си имал намерение да изричаш, а оттук до справянето с теб е една мравешка стъпка.
Все пак не съм съгласен. Те, мравките, наи-много да те полазят, да ти вземат хляба, но словото не могат да ти отнемат. Както не са успели и с хората, които са го пазили надлъж и нашир по този свят. Хората за които си споменал, приятелю.
ТО, Словото е от Бога дадено.
.
Продължаваме да говориме, въпреки дребните/дребнави и досадни насекоми, нали... Зад нас е словото, а зад словото- нашата подкрепа.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД