:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,603
Активни 151
Страници 24,237
За един ден 1,302,066

Образование.БГ

Или защо младежът, завършил елитна езикова гимназия, не предизвиква интереса на бизнеса, а веднага става контингент на социалното министерство
Снимка: Архив "Сега"
Преди година в публичното пространство се появи един 130-страничен доклад на финансовия министър Милен Велчев "Образованието - състояние, проблеми и възможности". Последваха дискусии, семинари, дебати и стотици депутатски изказвания. Резултатът - с активното участие на нововремци 130 милиона се изсипаха в социалната яма с табелка "Образование". Положиха се неимоверни усилия за осигуряване на нови компютърни кабинети, за да могат предизборно депутати и министри да прерязват лентите пред камери и местна общественост.

Една година след появата на доклада ме спохождат мисли, че целта му е била именно осигуряване на имидж и мотив за прехвърляне на милиони от държавния бюджет към ИТ бизнеса. Не последва нищо друго. DISCONNECT**.

Проблемите в образованието се задълбочават все повече и повече.

И тази година не мина без сътресения. Хиляди деца останаха извън класните стаи и disconnect-наха образованието си поради недостиг на средства. И още хиляди бяха disconnect-нати от езиковите гимназии, защото не посещавали частни уроци, за да вържат тройка по математика. Пак поради недостиг на средства.

И стотици учители ще бъдат disconnect-нати от езиковите гимназии, защото няма приети ученици. Причината - disconnect-нати от реалността депутати гласуваха поредната поправка в Закона за просветата, с която задължиха министъра да проверява възможностите на децата, за да учат чужд език. Но възможностите на децата са право пропорционални на родителските заплати и това е публична тайна. И финансовото министерство отчете, че 600 милиона лева всяка година се заработват от частни уроци, без да се облагат с данъци. ... И пак DISCONNECT!

Образованието тотално е disconnect-нато от нуждите и потребностите на съвременния ученик. Той е задължен да присъства в класната стая, за да оправдае получаването на месечната социална помощ на учителя, разпределяна от МОН под формата на заплата.



Няма индикатори за качеството на учителския труд



- дава се на всички по малко, а който може - да си принади стойност от частни уроци и сергии по пазари.

Какво иска да учи ученикът - никой не го пита. Той е бройката, която формира група ЗИП, за да има за г-жа N-ска норматив /щат/ и да си получава месечната заплата. Щом се утвърди Списък - Образец No1, всичко е ОК. Учителката е спокойна, че ще може да сложи още една година педагогически стаж в трудовата си книжка и ще избута някакси до заветната пенсия, а ученикът се disconnect-ва от часа й, знаейки, че няма да му пише отсъствие.

Допадат ли на ученика 300-страничните учебници, изпълнени с трудносмилаеми изречения, несъобразени с неговите години? Давам пример от учебник по български език за 8 клас, реколта 2001: "Звуковете са езикови единици, с които в устно общуване предаваме и възприемаме смисъла на значещите единици. Звуковете нямат собствено значение, но служат за различаване смисъла на значещите единици, т. е. те имат смислоразличителна стойност." Ех, има и по-ярки шедьоври на бивш министър, удостоени с парламентарно четене. Disconnect-наха го, но умопобъркващите му учебници са все още по сергиите.

Дали факторите от МОН, ежегодно утвърждаващи стотици учебници, са направили допитване до учениците по какви учебници биха искали да учат. Не са го направили, няма и да го направят! Защото



в учебника се залага интересът на издателя



и комисиона на оценителя, а мнението на ученика и на учителя - disconnect.

Интерактивен CD учебник, електронно учебно съдържание, дистанционно обучение, тестово оценяване - това са disconnect-нати думи от българското образование. Те са заплаха за цялата образователна верига - частни учители, експерт-чиновници, издатели, доставчици на горива, ремонтни фирми, автобусни превозвачи и наскоро присъединилите се кифладжии и млекари.

Какви знания получава българският ученик и защо, излизайки от класната стая, е disconnect-нат от интереса на бизнеса? Защото образоващите са се disconnect-нали от критериите на правещите бизнес. Защото в училище се преподава ИТ само в 9 и 10 клас и по учебници с Windows 95! По един час седмично!!! А г-н N-чев, собственик на хотел в Банско, иска ежедневно да му се вкарват в база данни броят на изпраните чаршафи, и то на Linux, защото не желае да си дава левчетата на Бил, за да си купи Майкрософия!

И не може г-н N-чев да намери този младеж! Защото младежът, завършил елитна езикова гимназия, вече е контингент на социалното министерство - регистриран в бюрото по труда и включен в поредната програма за преодоляване на безработицата сред младите хора. А когато свърши програмата и парите бъдат усвоени - disconnect.

Образованието на децата ни е delete***-нато от приоритетите на властимащите. Те дори са го извадили и от Recycle Bin**** и сега четат въпроса: "Are you sure you want to delete `obrazovanie.doc`? Завинаги ли искате да унищожите образованието?

Yes или No? Ще позволим ли да кликнат на Yes? Знаете, че има и RESTORE*****!

SEARCH****** roditeli.org

Желаещите да кликнат на RESTORE могат да пишат на obrazovanieto@abv.bg



P. S.

Позволих си да използвам долупосочените чужди думи в знак на протест срещу 6-годишното бездействие на МОН и липсващата Наредба за усвояването на българския книжовен език.

Disconnect** - разединявам, разделям, отделям;

Delete*** - изтривам, задрасквам, зачерквам, премахвам;

Recycle Bin**** - кошче за изтрити файлове;

Restore***** - възстановявам, връщам, реставрирам;

Search****** - претърсвам, разглеждам.



* Нина Георгиева е майката, която извоюва във Върховния административен съд отмяната на задължителните матури през 2003 г.
151
1872
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
151
 Видими 
08 Септември 2005 23:34
Не мога да си обясня как " майката, която извоюва във Върховния административен съд отмяната на задължителните матури през 2003 г." се оплаква, че "Няма индикатори за качеството на учителския труд". Ами нали точно матурата(ако е истинска, а не менте) освен индикатор за постигнатото от ученика, е именно и индикатор за постигнатото от учителя. Че образованието ни е много зле, е ясно. Но точно елитните (но наистина елитните) гимназии не са чак толкова голям повод за притеснение. Завършилите ги деца отиват в добри университети у нас и в чужбина, а след университета си намират без проблем добра работа - ако са си избирали специалността с оглед на пазара, т.е. нуждите на обществото, а не собственото удоволствие. Разбира се, винаги има и деца, влезли по "втория начин". Но повечето от тях са деца на богаташи, които очевидно не стават контингент на социалното министерство. Остават дребните връзкарчета (учителски деца, например). Те ли са проблем?
08 Септември 2005 23:44
Нина,
надявам се, че Даниел Вълчев ще се окаже по-добър от въпросния "министър", за който говориш.
Иначе Владимир Атанасов остана с някои "бисери" в историята. Ето какво е казал въпросният г-н пред сп. "Тема":
"- Как ще отговорите на атаките на "Интернет общество" относно договора на МОН за закупуване от "Майкрософт" на софтуер, който ще ни струва $ 1 милион годишно и чийто капацитет е за обслужване на 35000 компютъра, докато в нашите училища има едва 8590? Не трябваше ли първо да се осигурят компютри за училищата?
- В България всеки, който има амбиция и дар слово, може да си намери журналист и да направи медиен факт становища, преследващи неговите лични цели. Когато кажем 35 хил.комплекта, някой веднага си мисли, че трябва да има 35 хил. компютъра, разположени в различни учебни заведения. Един стопанин си купува кокошка и очаква тя да му снесе яйце, ако не златно, поне обикновено. Ако стопанинът е добър, той прави поне половин дузина полози - евентуално, ако се появят и други кокошки, да може да ги настани в тях. При условие, че целта ни е да компютъризираме цялата система на образованието, трябва да мислим мащабно и дългосрочно."

Не става ясно само кой в случая е кокошката и разбира се, дали има предвид, че Майкрософт е петел, защото без петел няма как "евентуално" да се появят други кокошки.
09 Септември 2005 00:31
Много евтино манипулативна статия. Личи си, че Госпожата е "син на своето време" - а нейното време са хубавите комсомолски години. Какви са тия популистки представи за бизнеса - бизнесът до операционната система ли се свежда? Явно тази притча е от типа "пияни американски войници, с търкалящи се около тях бутилки кока кола". Бизнесът не наема среднисти - няма значение каква гимназия е завършил той/тя. Освен ако действително не му трябва някой да му въвежда данни - което е най-ниската длъжност и близко родееща се с "оператор на крава" - каквато длъжност другарката несъмнено е работила в щастливите си комсомолски години. И в кой свят живее тя - какви са тия "Интерактивен CD учебник, електронно учебно съдържание, дистанционно обучение" Какво се прави с този учебник - всяко детенце си го пъха в лаптопчето ли?!!! А дистанционно обучение - това пък какво е - алооооооо!!!! тук говорим за деца, бе , Госпожо!!! То и сега има "самостоятелна форма" - само че наред с всичко друго училището има и функцията да социализира децата. Госпожата явно няма добра представа за реалността, за света, в който живее. Госпожата е от онези вечно недоволни майки, на които системата им е виновна, че децата са им безпомощни. А децата са им безпомощни, защото имат над главите си постоянното майчино присъствие. Имаше ги и в моя клас такива. И защо все на най-тъпите ученици родителите бяха такива, много интересно. Госпожата би била една добра партийна секретарка в някое училище по соц време, която да пише стратегии за взимането на петилетката за четири години.
Българското образование няма да се оправи, докато сульо и пульо си мислят, че могат да се бършат с него - най-вече комплексирани родители и таблоидни вестници. В българските училища работят много качествени учители, които въпреки унизителните условия - недолюбвани от държавата, която не ги припознава дори за държавни служители - запазват с поведението си и знанията си достойнството на своята професия. А боклуци винаги е имало. Няма такава социална сфера, където да няма измет. И сред учителите ги има, и сред родителите - както го доказва тази женица със злобната си статийка!!!
09 Септември 2005 01:04
Но възможностите на децата са право пропорционални на родителските заплати и това е публична тайна.


По-скоро възможностите на децата са право пропорционални на възможностите (умствени) на родителите си Изпитите за гимназии са елементарни и ако някое от тия 'дица' изкара двойка, но просто не трянва да учи в гимназия, а да се ориентира към някоя рутинна професия. Въобще зя цялата мафия с частните уроци са виновни най-вече амбициозните родители на тъповати дица.

С университетите нещата са малко по-различни, но и там хиляди студенти които са влезли без частни уроци и точно те са оправните и способни хора, които после ще работят по специалността си и ще се развиват у нас или в чужбина, другите ще ходят да гледат опикаващи се баби в Испания, ако ще да имат и един кашон дипломи.
09 Септември 2005 01:13
1) г-жата не може да ме убеди, че ако едно дете не ходи на уроци, то не може да искара и 3-ка по математика.Такова дете се нарича тъпо (или мързеливо, по-скоро).
2) за качеството на учителския труд може да се съди по заплатите.Не можеш да очакваш един учител да си върши съвестно работата, когато за подигравка му хвърлят по 250 лв. на месец, както се подхвърля кокал на куче.Напълно естествено е да занемарява работата си в клас, за да дава уроци.Все пак и даскалите душа носят и имат нужда от хляб.То е същото като да искаш от полицай, който е по 12 часа на ден на пътя и получава 350 лв. да не взема подкупи.
3) учениците от елитните езикови гимназии отивали направо на трудовата борса - ами кой ще вземе на работа човек със средно образование, който няма никакъв занаят, а знае само някакъв си английски например.Изобщо това е пълна глупост.
Както и цялата статия, впрочем.
09 Септември 2005 01:16
Чета често статиите свързани с образованието, и забелязвам, че са изпълнени с добре познати критики.
Тъй като безспорно това е отрасъл от изключително значение, който изостава със зловещи темпове, предлагам да посберем, анализираме, синтезираме и излобираме предложения за реформа на образованието.
Ако в обществото има консенсус по темата и предложи от единна стратегия до бой с домати по министъра или директорите, реформата ще започне да се случва.
*
Най-общо казано Г-жа Нина предлага "Интерактивен CD учебник, електронно учебно съдържание, дистанционно обучение, тестово оценяване". Може ли да каже подробности?
*
Ето какво ми хрумна на мене: за всички изпити, които изискват написването на тема (т.е. по български, история, география, преди гимназия, матури, кандидат студентски) да се изтегля една тема от около 100 възможни (дори няма нужда да се променят всяка година). Така се премахва един сериозен източник на корупция - възможността да разбереш всичките три възможни теми 1-2 дни по-рано.
09 Септември 2005 01:26
Нелепо. Образованието не опира само до знаене на езици. И какво могат да правят драгите ученици отличници от такава елитна школа. Ми нищо, освен да плямпат безмислици на друг език......
09 Септември 2005 01:28
Госпожата написала статията няма никаква връзка със
реалноста по света. Децата завършили езикови гимназии
отивали направо на трудовата борса. А къде другаде да идат,
госпожа? Докато в България битува мнението че завършил някаква гимназия е образован оправия немой да се очаква. В Щатите за сравнение
с бакалавърска степен вече не можеш фана господа за шлифера.
Ако си завършил преди 15 години мей би, ама сега BS или BA е нищо.
Според мен всички неразбории със образованието ще си доидат на
място със следващото поколение ученици когато на настоящото поколение
ученици му се появят началниците който в момента учат в Китай и Индия
и изглеждат като цигани ама на пусто учели са.
Дерзайте и умната!
09 Септември 2005 01:29
mooner,
От месец януари стартира виртуален
ПРОЕКТ Активно Гражданство за по-добро образование-
инициатива на Движение Български Великден за намиране решения в образованието

Дойде време да поемем в наши ръце подобряването на българското образование. Изложи тук ТВОЕТО конструктивно мнение по конкретен проблем на

основното и средното образование

в България - то не е по-малко ценно и мъдро от това на политици и експерти.

Достатъчно време и енергия загубихме в обяснения какво не е свършено и кои са виновниците. Затова днес очакваме от теб не просто да посочиш проблем в образованието, но и да дадеш конкретно предложение за решаването му.

Резултатът от нашите съвместни усилия ще бъде

публична безплатна информационна база с идеи,

с които ще направим българското образование желано, ефективно и ценно.

Виж предложенията и дай своето!

http://www.bgvelikden.org/modules.php?op= modload&name=BGV&file=EduViewList
09 Септември 2005 01:30
Тъй като имам дете, което преди няколко години завърши 7 клас и кандидатстваше за гимназия, мога да споделя и личен опит. Според мен:
1. Всяко дете, което е усвоило прилично материала от 7 клас, трябва да изкара спокойно 4 на изпита. Под 4 вече значи, че детето има проблем.
2. Добрите ученици докарват до около 5 и без да са им необходими частни уроци.
3. За наистина елитни гимназии обаче си трябва над 5, 50. И без допълнителна подготовка не става. В нашия случай по математика подготвяхме в къщи с интензивно решаване на задачи - практически един (или два - не помня вече) цял сборник. За литературата се изисква специфичен стил и начин на изразяване и разсъждения (вярно е - повече наизустени). Там карахме с частни уроци - по 20лв за един урок седмично - около 500 лв. Говорихме с учителката за това прословуто наизустяване на клишета и тя каза "Вярно е, това не е истинското разбиране на литературата. Но вие сега ми плащате, за да подготвя детето за изпита, а критериите там са такива."
Резултатът беше, че балът на детето (в София) беше достатъчен за всяка гимназия и тя си избра в коя да учи
09 Септември 2005 01:33
Госпожо, след като успяхте да се "преборите" да няма задължителна матура... вашите деца, без задължителната матура, как успяха да се реализират...(?)
09 Септември 2005 01:39
Значи манрико ако идеш да видиш , в темите на форумците моята тема РАЗХОДКИ - сигурно ще включиш какво съм пуснал за мотокросаджиите !
09 Септември 2005 01:40
E-ee, не се сърдете, де. Таблоидът днес отчита дата 9 Септември (виж горе -месецът е изписан с главна буква на пук на граматиката). Следователно тъкмо днес е подходящата дата за демонстрации на войнствено невежество. Друг е въпросът, че на четива като горното се радваме year round.
09 Септември 2005 02:11
Некакъв преврат беше станал на 9 cептмеври ама ни помня какъв точно....Май беше съвецки.....
09 Септември 2005 02:40
Проблема е в мотивацията на децата и системата за оценка на възможностите им. И в снобското ни мислене.
В Белгия, където живея от години почти всеки срешнат говори фламандски, френски и английски. И никой не смята това за велико постижение.
Заедно с това, имат простичка тестова система за оценяване, която по много безболезнен начин насочва децата там, където им е мястото и където те се чувстват добре. Родителските амбиции и парите не играят никаква роля. Няма ''частни уроци'', всеки преподавател е на разположение на всеки ученик, който нещо не е разбрал в час. Напълно безплатно. Заедно с това, учителите не са кой знае колко добре платени, но в по-голямата си част са мотивирани, защото системата ги е изпратила там, където се чувстват добре.
09 Септември 2005 02:57
Проблемът е съвсем друг.В България всеки е тръгнал и учи това, което учат всички или това , от което пазара на работна ръка няма нужда.
Друг е обаче въпросът, че за да станеш продавач на обувки в магазин ти е нужно висше образование и поне два западни езика...

09 Септември 2005 03:52
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 09/9/2005 г/ 11:03:34

09 Септември 2005 03:55
А пък аз си мисля че ако произведеш два чифта обувки на седмица , на каквато и цена да се продадат ще струват повече от една диплома за висше . Да не говорим
За шивачи или модисти които могат да правят чудеса , даже и стругари ! Дори и за хлебари или сладкари да речем ?!!?
май трябва да си дойдем на приказката
Децата трябва да се оставят сами да решават какво искат да правят в живота си ! наглеждане ДА но налагане НЕ !
09 Септември 2005 06:25
Манрико, поздравления за детето
09 Септември 2005 06:39
не искайте повече от учителка по физкултура, която се бори за какво? - да - да нема матури! Бегло я познавам - агресивно същество с голема уста и клиширано мислене , под което личат доста ама доста лични страхове и интереси
09 Септември 2005 06:40
Не харесвам статии с ачик лъжи и бомбастични изрази /те са за нас, форумците/
Или защо младежът, завършил елитна езикова гимназия, не предизвиква интереса на бизнеса, а веднага става контингент на социалното министерство

Начи, другари и другарки/днешния ден е по-особен/, езиковата гимназия подготвя хора за университета. За бизнеса и заводите подготвят техникумите. Философията на Езиковата гимназия не е да създаде добри работници, а хора, които да имат широк поглед към света, да могат по-лесно да се ориентират за бъдещото си и да си изберат свободно пътя си. Една широка подготовка по език и по математика правят следването ти много по-лесно и отварят вратите за истинската специализация. Чуждият език е необходимо, но не достатъчно условие, той върви в комплект със занаята ти.
Значи възпитаниците на Езиковата гимназия стават веднага контингет на
1. елитните български университети
2. чуждите университети
3. местните колежи и свободните университети
4. е винаги има и 1-2 % които дават фира или не са успели да влезнат "медицина"
/по ред на числеността/

Езиковата гимназия не ограничава, а напротив разширява хоризонта ти, след нея кеф ти технически науки, кеф ти хуманитарни, което трудно може да се каже за някои тясно специализрани техникуми и гимназии, наблягащи на литературата.

09 Септември 2005 06:46
Тази статия е написан просто злобно. Защо такава злоба към компютърните зали, използване на израза DISCONNECT е в повечето случаи неправилно. Самата дума даже не е нищо в компютърната "митология" и няма някакво особено значение (примерно дума с по-особен статут и звучене е format).DISCONNECT какво?
от утребата на нейните й си термини, струи крещяща неграмотност. това ли е учител?

Редактирано от - volog на 09/9/2005 г/ 06:56:47

09 Септември 2005 06:51
ПП: безработните с диплома от езикова трябва да търсят вината /когато е търсят извън себе си/ във
1. университе, факултета, специалността, която са си избрали
2. ако т.1 не се отнася за тях: в родителите си. Да знаят, че тотално са били подведени /на 14 години е трудно да кажа, че те самите са сбъркали/ да влезнат в езикова гимназия без перспектива за университет.

Редактирано от - volog на 09/9/2005 г/ 06:53:18

09 Септември 2005 07:18
Не е вярно, че децата завършили елитна гимназия отиват на борсата на труда. Влизат почти всички в университети.
За частните уроци също може да се въведе системата на СМБ, да се дават в училище със заплащане близко до лекторски час и 5-8 деца в група. Ама проблемът е, че самите деца не искат да идват на консултация и ако по-рано можеше да ги хванеш в общежитието, то сега учат до 14 ч и кога да дойдат да наваксват.
Ама вие наистина ли си мислите, че всичко може да се научи в училище. Няма такъв филм. Цял живот учиш и се самообразоваш и ако си любознателен и предприемчив успяваш. То социализма свърши за сведение на неразбралите. Толерират се само инициативата. Какво искате от учителите по ИТ като непрекъснато изникват нови неща. Дори обучението в университета изостава от тях вие сте се закъхърили за средното школо. Всеки се оправя сам и с пари или с връзки както е в БГ.
А тази ли е мамата нейната мама мръсна дето прецака българското образование, пък сега тръгвнала акъл да ни здава. То и преди не беше цвете, но след премахване на матурите съвсем затънахме в блатото.
09 Септември 2005 07:23
фък... по логиката на оня шибаняк - 99...: щом аз плащам 20 бона на година за мънинката мухичка в частен хай скул, и вие ще плащате да *ба мама ви гнусна комунистическа...
09 Септември 2005 08:08
За сведение на г-жа авторката, съм учил в английска гимназия, в която влязох без частни уроци по математика (5.25 на изпита).

Пак за сведение на г-жата, почнах работа далеч преди да завърша училище, и то по специалността, която впоследствие завърших в университета.

Така че който иска ще намери. Включително и оправдания защо детето му има двойка по най-несубективния сред предметите -- математиката.

09 Септември 2005 08:20
за volog и Виолета. В интерес на истината не се сещам за съученик, който да не е завършил университет.
--------------------------------
Ще добавя само още едно, по въпроса за това, което трябва да се направи:
-- въвеждане на ваучерна система за да може всеки да избира училището, където да учи -- всеки ученик има право на държавно-финансиран ваучер;
-- училищата получават от държавата само фиксирана сума срещу всеки получен ваучер;
-- частните училища може да изискват допълнителна сума от учениците (както и да отпускат стипендии за талантливи деца);
-- въвеждане на единни тестове след всеки клас, за да може да има реална представа за качеството на образованието, давано от всяко едно училище;
--------------------------------

Важно е в горната система провеждането на тестовете да е обективно, а резултатите -- публични. Като следствие от това:
-- елитните частни училища ще се опитват, освен платени, да привлекат (дори чрез пълни стипендии) добри ученици, за да имат добри резултати;
-- училищата, които явно не функционират добре, ще излезнат на показ, и ще бъдат закрити от само себе си, поради липса на ученици;
-- ще има възможност за реализация на силни, но бедни ученици (чрез стипендиите, отпускани от елитните училища);
-- самите училища ще се стремят към качествено образование, защото от това ще зависи съществуването им;


Редактирано от - гошо на 09/9/2005 г/ 08:22:38

09 Септември 2005 08:32
На мене пък статията ми хареса! Има много болни истини в нея...
Не мога да разбера обаче, защо изопачавате думите на авторката? Толкова ли не можете да разберете, че всичко, което е писала, е изстрадано, а не злобно? Лично аз чувствам болката й от окаяното състояние на българското образование и всички безумства в него, жертва на които за съжаление са децата ни. За мене това е един вик за помощ и напомняне, че влакът отминава и може да бъде изтърван завинаги...
Кое е лъжовно в тезата й? Псевдонаучните учебници, чийто най-голям принос за обществото е цената им? Безхаберието на днешния учител? Непригодността за живота, която стана цел на цялото ни образование?
Всички твърдите, че с езикова гимназия работа не можеш да си намериш. Ами нали в това е проблемът - защо? Всички гимназии станаха елитни и езикови, даже и бившите техникуми. Ако се учат някои специални предмети, то се учат по учебници, чиято последна актуализация е била през Балканската война(нищо, че са току-що издадени) и абсолютна липса на каквато и да е практика! Обаче има паралелки с чужди езици! В които, за да влезеш, трябва да ходиш на частни уроци! На които уроци да учиш неща, на които учителят не е благоволил да те научи в редовните часове. Защото за толкова пари, толкова труд... И т.н. колелото се върти по омагьосания кръг... и мачка наред. Мачка децата ни!!!
09 Септември 2005 08:35
Господине Марковски, какво толкова е казал въпросния ти опонент или по-точно какво невярно е казал, а може би сте се познали в някои от упрекнатите. Когато има сблъсък на интереси, не ти ли е известно че е по-добре да си мълчиш, зашото хората усещат накъде биеш... Голям патриот си ( де да беше само ти)
09 Септември 2005 08:36
Голям плач за езиковите гимназии....Плачете другари, преди в езиковите гимназий простосмъртен можеше да влезе само случайно и с виша богослувия,
там учеха само дечицата на комунягите....сега език можеш да научиш по хиляди начина, затова и не са и интересни...
09 Септември 2005 08:41
Освен всичко друго, авторката сама противоречи на тезата с действията си.
Пише
Няма индикатори за качеството на учителския труд


А в края на статията четем

Нина Георгиева е майката, която извоюва във Върховния административен съд отмяната на задължителните матури през 2003 г.


Че какво са задължителните матури, ако не иникатор за качеството на учителския труд?

Като цяло статията има и верни моменти, но страда от един основен проблем -- не се предлага нищо конструктивно по повдигнатите въпроси.
09 Септември 2005 08:45
МОНА ЛИЗА.
Тази авторка се диканектнала като се е родила.....който иска да се учи, ще намери начин пак да се учи, след като има интернет....какво ли не правиха комунягите да не дават възможност на враговете на комунизма да се учат, но те направиха всичко и пак успяваха да се изучат. Сега плачат за образованието, защото няма подготвени специялисти....а те ги има, по системата на сертификатите, взимат ги и напускат страната защото тук неможе нищо да преставлява интерес докато лекаря, инжинера и свободните професий взимат по-малко от милиционерите и шофиорите....а за какво му е на някого например диплома по медицина като навън не се признава, а тук за да влезеш на престижна работа се изисква партийна благословия
09 Септември 2005 09:00
Всички твърдите, че с езикова гимназия работа не можеш да си намериш. Ами нали в това е проблемът - защо?

Ами това не е ник'в проблем, нали това ти обясняваме. Щото 90% от тия от Езиковите, отиват в университети, а не на борсата на труда и то по собствено желание.
Ако някой иска иска детето му още на 18 години да работи на целодневна работа, ние от селкото стопанство към с. Арнаутито или с. Слатък Кладенец приемаме по документи и с устен изпит-интервю. /за момчета след отбита казарма/


Може ли човек да очаква, че адвокат, доктор, инжинер, финансист се става с едно средно пък било то от техникум, езикова или математическа???
какво иска лелката, нека да даде пример за държава, където хората само със средно са водещи в класациите по заплати.
/ за частен бизнес се изисква малко по-друга спойка, дето никакво училище няма да ти я даде/
09 Септември 2005 09:07
Статията е много точна и описва даже в твърде лежерни краски състоянието на образованието у нас и връзката му с последващата реализация.
А форумците, дето пак са се изказали "подготвени", просто са както винаги на всяко гърне мерудия с едничката цел да запазят собствения си интелектуален модел, който упорито им нашепва, че нещата вървят от добре по-добре и от прекрасно към по-по-най-прекрасно.
.
Пари за частни уроци не само че се взимат, но и самите тикви министри и отговорници за таво открито са заявявали, че примерно задачите така са конструирани, че дете, неходило на допълнителни уроци, да може да върже тройка..
Всичко е ламнало за пари и пари и нищо друго няма значение, мафията е вездесъща, тя не е загрижена да извади добър продукт, за да има оборот и печалба, тя е загрижена да създаде такива правила на играта, че да и плащаш, без да получаваш нищо в замяна.
09 Септември 2005 09:10
Бих помолил тези, които оплакват безработните с езикова гимназия, да отидат до местните бюра на труда и да заявят, че търсят именно такъв човек с диплома от езикова, но без ви'шо. Според лелката отгоре, изборът ще е голям, аз взимам само с успех над шест на релси
09 Септември 2005 09:12
А форумците, дето пак са се изказали "подготвени", просто са както винаги на всяко гърне мерудия

Въх (апострофна) Кайле, не думай.
09 Септември 2005 09:17
Ами нали точно това обяснявам, че всички гимназии станаха "езикови", 90% от завършилите отиват в Университет(нищо, че не са за там) и после - не стават за нищо. С дипломи без покритие, ама нали трябва бизнесът с образованието (учебници и уроци)да върви. Ами тъй, де, що да не доим кравата?
А за въпроса с матурите, не съм сигурна, ама не ставаше ли въпрос, че щяха да задължат да държат матури деца, които бяха приети по друга програма, т.е. не бяха подготвени за това? Доколкото си спомням, затова съдът реши да отпаднат матурите, а не защото по принцип не трябва да ги има. Аз самата съм държала матура по БЕЛ(задължителна) и не умрях, даже ми беше полезна за кандидатстването после. Трябва да има матури, но с гарантирана обективност при оценяването и да служат като вход в Университета. Ама пък какъв вой ще нададе другата мафия - университетската...!
09 Септември 2005 09:18
Малиии, чак сега дочетох форумните идиоти.
Бе нали за всяка работа сега ти искат език бе! Нали същите вие непрекъснато кудкудякате колко е справедливо да се иска за пекар език, за инкасатор на водомери език, за обущар език и за кравар език.
Къде да го научи детето тоя език, освен в езикова гимназия, бе шматки?
А в езикова гимназия се влиза само след частни уроци, другояче не става, защото нивото на обикновеното задължително образование е плачевно!
.
Кой създаде тая система така, че безплатното образование да не ти дава шанс да завършиш каквото и да било, което после пазарът да счете за достатъчно, че да те наеме на работа?
Ама верно ногу галфон, ногу нещо тъдява.

Редактирано от - `Kaily на 09/9/2005 г/ 16:09:20

09 Септември 2005 09:23
всичката мара Фтасала, че и каили дофтасала

КаИло, никой не казва, че образованието е добре, но това горе не е конструктивна критика, а мрънкяне като твоето. И в него не се забелязват конструктивни предложения.

Пък и нали разправяше, че сега език да знаеш и работата ти е в кърпа вързана. А сега нек'ва друга песен пееш.
09 Септември 2005 09:24
Волог, българското образование е под всякаква критика и се е превърнало само в машина за пари, която не вади никакъв продукт, освен печалби за мафията, въртяща далаверата.
И няма абсолютно никаква връзка между образованието и реалните нужди на бизнеса, затова не щеш завършил средно образование на работа, ти и висшист не щеш съм сигурна, щото и той не ти върши работа и не щото са некадърни децата, а щото не ги учат, ми доят родителите им.
Че образованието ни е претъпкано с ненужни знания за сметка на прагматизма, че има корупция и се вади некачествен продукт - за това говорят редица доклади на ОИСР и световната банка.
Ако си беше направил труда да потърсиш и независима информация из нета, вместо да даваш картечен откос ат хок, щеше да знаеш тия подробности.
Ама и ти си завършил такова образование и теб не са те научили да събираш първо първични данни, пък после да си съставяш мнение. И теб нашето образование те е осакатило.
09 Септември 2005 09:27
Гошо, езикът е задължителен, не достатъчен.
Така че вместо да получиш професия за оператор на биологична единица още до осми клас, завършваш езикова гимназия и в резултат знаеш немски, ама не можеш да говориш на него даже с кравите, щото нямаш професията, упомената по-горе.

.
Образованието не се прави наспоред нуждите на децата или бизнеса и не с акцент за бъдещата реализация на питомците, образованието се прави с цел вадене на пари.
09 Септември 2005 09:44
600 млн! Лева!?! Със, или без данъци? Според мен 90% без данъци.
Е, може би по-малко, май...
Да не вземат и тук да започнат отстрел на дивите зайци...
Сред частните учители, де...
09 Септември 2005 09:51
КаИле, разправяш вицове. Кайш, начи, овчарите имали тапия за овчари, краварите за кравари, а па тея дет' знаят немски не работят като във вица "учи мама да не работиш"...

По темата за езика -- не ми се рови из архива, но твоята теза преди време беше, че кадърните специалисти без език ги изволнявали, и вземали били такива, дет' сал единия английски знаели. Та зат'ва държавата била зле.

Явно безработният англоговорящ ти е повярвал, и е научил само английски -- зер от друго нема нужда.
09 Септември 2005 10:07
Хайде да правим разлика между "елитна" и "езикова" гимназия! Напоследък езици се учат навсякъде (което е добре), а много гимназии се писаха "езикови", но това не ги прави "елитни". В София за елитни се смятат 1ва английска, немската, испанската, италианският лицей, класическата и двете математически - плюс 1-2 техникума (май ги наричат професионални гимназии). Френската май загуби тази репутация. Това е - е, може да има и още 1-2. Останалите може да са добри училища, но не и елитни. Нямам определено мнение дали в тях трябва да се влиза с изпит. От една страна, може би не е редно в половината училища да се влиза с конкурс. От друга, ако си изкарал 2 или 3 на изпитите, мястото ти изобщо не е в гимназия.
А че образованието е зле, зле е - защото е затънало в чиновничество. И си мисля, че само ваучерната система - горе-долу както я описва Гошо, може да го оправи - плюс обективни и тежки национални изпити (матури) - плюс тежка национална система за акредитация.
09 Септември 2005 10:11
А пък в Пловдив, в езиковите гимназии се поразвъдили змии и жаби из мазетата и общежитията...
"Качественни", с дълги езичета
09 Септември 2005 10:13
Искрено се надявам, бизнесмена дето чакал да му произведат научен на wсичко w гимназията да е фалирал. Баси тъпия пример, ми да инвестира той в някой младеж да му работи, образованието има малко по различен смисъл.

А не би било зле да прочетем някаде из статията - "... и сега като няма матури, положението е маалко (поне) по-добре". Ама няма. Щото смее ли.
09 Септември 2005 10:16
Действителен случай: бизнесмен се оплаква, че не може да намери млад елтехник, когото да назначи. Не, че желаещ няма, не, че нищо не може(бял кахър, че го научим!), проблемът е, че го е страх, да не го убие токът! Защото в Гимназията по електротехника(?!?) учило разширено английски, ама никой не го научил на безопасност на труда! Камо ли на нещо друго полезно. И понеже не може да си намери работа, младежът ще-не ще ще отиде да учи висшО и ще стане ЕнДЖИнер. И като такъв няма да го трепе токът, ами с некадърността си той ще утрепе някой друг...
Доказателства - четете ежедневната преса!
09 Септември 2005 10:23
Кейли, Вашата съратничка пише и говори глупости, гарнирани с по някоя и друга съвсем вярна и широко известна констатация.
Много вдъхновяващо например е числото 600 000 000 лева за частни уроци годишно. Ако примерно (щедро казано) 30 000 деца се подготвят за кандидатстване в "елитни" гимназии с частни уроци и още толкова за университети, общо стават 60 хиляди годишно.
600 000 000 лева/годишно : 60 000 ученика = 10 000 лева разходи на един ученик годишно за частни уроци. Тоест 100-150 лева на час частен урок
Не е ли време да се намесят и психиатрите в такива случаи или поне някой редактор да направи елементарни изчисления???
А че голямата част от образованието ни е тъжна работа не е новост. Знае се и лечението - разумни решения, пари и контрол. Дейци като авторката и нейните съучастници не предлагат разумни решения, лъжат когато става въпрос за пари и чрез действията си рушат контрола.
09 Септември 2005 10:24
Мафия има, и е много сериозна. В смисъл, не че се мръщи, като те гледа, напротив, обаче е на позиции, от които дирижира образованието. а вие каква дискусия сте подхванали - трябва ли чужд език, за да си кравар. краварите изобщо не ги боли кривака за тази ваша дискусия. нито пък вас - за тях. но мен ме боли за децата, понеже сме взели света назаем от тях, а не сме го наследили от дедите ни, както се казва в онази мъдра индийска поговорка.
09 Септември 2005 10:25
Manrico, благодаря за референцията

Твърде много неща в тая държава се карат по социалистически -- държавата (чиновниците) искат да могат да контролират всичко до последния човек. Това обаче, от всяка една гледна точка, е безумие -- все едно всяка клетка от вашия организъм да има връзка с главния мозък.

Един добър мениджър не се опитва да контролира служителите, които са на повече от едно ниво под неговото в йерархията, а просто дава правилата и средствата за контрол, по които работят преките му подчинени.

В този ред на мисли, държавата би трябвало само и единствено да определи "правилата на играта" в образованието, и да следи за спазването им, както съм предложил по-горе, а не да взема дълбокомислени решения дали да закрива конкретни училища, дали да дава 13-та заплата на учителите, и куп други маловажни въпроси, с които се занимава в момента образователното министерство.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД