:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,938,616
Активни 87
Страници 6,273
За един ден 1,302,066
Идеи

За българската Партия на свободата

Бизнесмени и интелектуалци заедно трябва да я създадат, въпреки че в момента помежду им има стена от взаимно неразбиране
Снимка: "Сега"
Българските медии проследяват с неприсъщо им постоянство процесите в дясното политическо пространство. Неприсъщо, защото конструирането на либерална алтернатива на българския комунизъм е бавна, трудна и неблагодарна работа, изискваща апостолски усилия и сравнима с налагането на нова религия. Опитите ще продължават, грешките ще се повтарят, докато достатъчно българи не пожелаят да променят страната, в която живеят, като ограничат държавата, която я управлява.

Българските партии не могат вечно да отлагат идеологическите си идентификации. Най-малко може СДС, докарал се дотам, че според председателя на младежката му организация да се нуждае от "помощ от публиката"*.

Дясна визия за общество на индивидуална свобода и лична отговорност обаче трудно ще бъде изкована зад прашните бюра на университетите. Онези хора на науката, които наистина са източници на нови идеи, са далеч по-рядко явление, отколкото можем да си представим.

Все пак, макар и малко,

дясно мислещи български интелектуалци съществуват

Проблемът е, че не се подкрепят от споделящите каузата на свободата способни хора, реализирали се в бизнеса. Между либералите "теоретици" и "практици", еднакво ратуващи за ограничена държава и неограничавана стопанска инициатива и конкуренция, има стена на взаимно неразбиране, каквато нито един комунист не може да изгради. Бизнесът е вторачен в днешния ден и смята за излишно губене на време и пари всяко теоретизиране за бъдещето. Размисълът по цялостното преустройство на обществото пък е повече по вкуса на интелектуалците, отколкото стремежът на "практиците" към умерен прогрес в рамките на закона.

Това, което бизнесът все още не разбира, е, че "борбата за свободното общество е постоянна борба, преди всичко борба на идеи, борба за сърцата на хората и главно на младите"**. Тъй както идеите за централно планиране са постоянно пропагандирани, така и идеите за свободния избор, конкуренцията и предприемчивостта трябва да бъдат постоянно пропагандирани. Тъй както тенденциите към планиране, които водят до тотално ограничаване на човешкия избор, т.е. до робство, са постоянни, така и борбата с тях трябва да бъде постоянна.

За да защитят ефикасно пазарната икономика, която са изградили, бизнесмените трябва да подкрепят интелектуалците. Интелектуалците трябва да превърнат либерализма в "актуален проблем, предлагащ простор за общи разсъждения". Заедно бизнесмени и интелектуалци трябва да създадат автентичната Партия на свободата в България. Иначе каузата на либерализма няма да успее.

За целта обаче новите десни "ще трябва да са в състояние да предложат нова либерална програма, която да запленява въображението. Ще трябва отново да превърнат изграждането на свободно общество в интелектуална одисея, в акт на мъжество и дръзновение. Това, което ни липсва, е либералната утопия - програма, която да не съдържа само нещата такива, каквито са, нито някакъв вид разводнен социализъм, а истински либерален радикализъм, програма, която не щади докачливостта на властимащите (включително и на синдикатите), която да не е прекалено практична и да не се ограничава до нещо, което изглежда политически възможно днес. Нуждаем се от интелектуални водачи, подготвени да се противопоставят на лъстивите ласкателства на властниците и хората с влияние, които с готовност ще работят за един идеал, колкото и малка да е перспективата за скорошната му реализация. Това трябва да са мъже с воля да отстояват непоколебимо принципите си и да се борят за пълното им реализиране, колкото и далечно да изглежда то".

Такива мъже, по презумпция интелектуалци, способни да моделират климата в обществото, като възкресят вярата в силата на идеите, трудно се намират. Нолибералният бизнес трябва да ги открие и подкрепи,

а ако не съществуват, да ги създаде - в интерес на собственото си оцеляване. Селектирането на либерален интелектуален елит - журналисти, учители, духовници, преподаватели, публицисти, писатели и хора на изкуството, които владеят майсторски техниката да внушават идеи, - е дори по-важно от създаването на либерална партия. Появят ли се свободни личности, създаването на партия, която да отхвърли правилата на сегашната политическа система и да създаде нови, в центъра на които е личността и нейните права, а не държавата и нейните претенции, е само въпрос на време.

Мисия на либералните интелектуалци не е само да предложат истински алтернативи на социалистическите решения. Мисията им е да изградят мащабна визия за общество, основано върху свободата, а не върху равенството, и постоянно да бдят върху него.

Стане ли това, дори левите политици ще бъдат принудени да прилагат класически либерални решения на социалните проблеми. Първанов ще заприлича на Клинтън, а Станишев - на Блеър. И преходът най-после ще свърши.

__________________________________________________* Статията е реакция на мнението на Калоян Методиев в "Сега" "На СДС му трябва помощ от публиката".

** Всички цитати са от Фридрих Хайек.
31
1386
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
08 Септември 2005 23:17
За кой говори авторът? За либералът Ахмед Доган? с неговите "политически реалности" и "визии"? Или за либералът Симеон Сакскобурггота? За него пък пише достатъчно в "Между редовете" на Григор Лилов. Тези либерали ли ще ми дават идеи и ще ме настроят либерално!? С обръча си от фирми? Или с Боровец и Мусала да им вервам относно свободата? Аз не знам други членове на т.нар. Либерален интернационал в България. Май най-е бил прав Ширак, когато се обадил да забранят на Барозу да се изказва по френската национална телевизия за да не пропагандира подобни на пред шоуто на Слави "либерални" възгледи.
08 Септември 2005 23:30
мама ви деба и буклуците
08 Септември 2005 23:32
КАТЕГОРИЧНО ВЪЗРАЗЯВАМ: "За българската Партия на свободата"
ИСКАМ: Българска Партия за Правата!

Редактирано от - SultanBg на 08/9/2005 г/ 23:34:24

08 Септември 2005 23:46
Моето резюме на статията: "Абе що не ни дава бизнесът пари да пропагандираме някакви идеи". Моят отговор - защото бизнесът е достатъчно прагматичен, за да знае, че с пишман пропагандатори не става работата. И също така бизнесът знае, че е в отчайващо малцинство - както беше написано в редакционната сатия в последния "Капитал" - "мрънкащите" са много повече от "работещите". Който народ от бившия соц. лагер имал акъл - имал (Полша, Чехия, Унгария, Словения, Естония...). Ние ще я караме за съжаление по Мойсеевия начин.
09 Септември 2005 01:36
Каква партия, на каква свобода. Нима не сте свободни, та и партия да правите. Малко ли са партии и то все с идеи. И кво от това. 20 автобуса от Турция ви управляват. Аре стига глупости.......
09 Септември 2005 02:12
"ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!" другарю К. Манолов!
ДА ЖИВЕЕ "9-ти СЕПТЕМВРИ!"...
РОТ ФРОНТ !!!
Пак "ДА ЖИВЕЕ "9-ти СЕПТЕМВРИ!"...
казах!
09 Септември 2005 02:40
Некакви хайдуци дет' бе'а крали мандраджйиски кашкавал бе'а дошли на власт на 9 Cептември с братската съветцка помощ. Кашкавалот го едохме 45 години и най-после изедо'оме ли изнесо'оме ли не момня ки.
09 Септември 2005 02:50
Калине, бързай при Калин Донков. Той се тюхка в съседната статия, че все некой го плашел да му вземе комата хляб от устата. Щото свобода немало. Що не му намериш некой едър бизнес да го отхранва, човеко нема да ви разочарова - интелектуалец, десен либерал и всичко останало на куп.


За съвсем малко изтървахте и Дончо Цончев - мъж с принципи. И той се беше поразмекнал, обаче виде ли червените как бързо го прилапаха в парламента
и сега целата му интелектуална мощ се сипе у лево. Требва да сте по-чевръсти, Калине.
09 Септември 2005 03:15
Вижте ги на снимката, как трепетно очакват одобрението на Доган по въпроса за областните управители.Страх ги е, да не им се качи бичето на гърба...

09 Септември 2005 03:18
Пара
ЗКПЧ-то го нема ! ма и той ще дойде !

ПП- и това също ако не ти пречи да ми обясниш ?!? Така ли ще стане ако се допусне А`ТАКА на власт ?!!!?!?

1951 г.

Приет е закон, с който се отменят като "противоречащи на Димитровската конституция и на установеното след 9 септември 1944 г. социалистическо законодателство" и се смятат за недействителни всички издадени до 9 септември 1944 г. закони и законодателни актове. Законът е публикуван на 20 ноември 1951 г.

Редактирано от - nesnaecht на 09/9/2005 г/ 04:20:49

09 Септември 2005 06:04

Верно, че са боклуци.
И съвсем правилно американците закриха хранилката на тоя скудоумец.
Само че от какъв зор СЕГА го публикувате?
09 Септември 2005 06:59
фък... ше ви кажа как се прави ефтино и готино...: като си скъсаш гъзът от бачкане, като платиш милярди на шибаните юнивърситети, като дадеш трижди милярди на мазните политици и аутсорснеш де що можеш...
09 Септември 2005 08:58
Комунягите окнчателно са слънчасали....за какви десни, за каква икономика , за какви идеи говорят...абе другарю огледай се в редакцията и ако ми покажеш поне един не комунист ще си обръсна оная ра-та...нали за всички длъжности в тази държава се сътезавате куци и слепи коне, и накрая се биете в гърдите АЗ съм побетил..на кого си победител ...на по куц кон. За да се роди нещо е необходима КОНКУРЕНЦИЯ, а вие я унищожавате когато се наложи и физически. За каква икономика говорите, като и децата знаят че в тази държава и семки да продаваш е необходимо благословията на Партията
09 Септември 2005 08:59
Tози текст предполага някои интересни размишления.
1. През 19-ти век либералните идеи са били леви. Маркс е бил считан за либерален философ. В момента в САЩ либералите се противопоставят на консерваторите (десните). Едва след Татчър, която възприе либералния модел, тези идеи ги пришиха към дясното.
2. Обикновенно дясното или консерватизмът се отнася до запазване на традициите, а в още по-ужасния си вариант опит за връщане на миналото. Ние, обаче имаме два минали периода - 1944-1989г. и преди 1944г.
Цялата пара на нашето дясно беше да връща периода преди 1944г с реституция, приватизация и какви ли не оше идиощини, за които наградата е "обичта на народа" изразяваща се в изборните резултати. И също състоянието на дясното у нас. Чисто и просто миналото никога не се връща.
3. У нас като носители на либералната идея се самоиндентифицират НДСВ и ДПС. Какво тук авторът ръга чушки в боба - СДС и ДСБ.
4. И най-важното както в съседната статия К. Донков е описал образно "ПЪЛНА СВОБОДА НИКЪДЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА И НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА". Така, че либерализмът си е един мираж, както и това, че пълно равенство също не съществува.
Като се махнат цитатите на Хайек, май нищо не излиза от статията. Ние видяхме какво стана с нашия бизнес като му се даде пълна свобода. Ограби народа и след това започнаха да се самоизбиват.
Истината в умелото съчетаване на етатизъм (социализъм) и либерализъм, за да се получи едно сравнително либерално обшество, такова, каквото в общи линии са разбирали Маркс, Енгелс, пък и Ленин.
09 Септември 2005 09:05
Абе като си Луд за връзване защо още не си вързан, а са те пуснали във Форума да драскаш. Аман от луди в тоз форум. Пускат ги от 4-ти километър поради липса на средства и те започват да драскат по форумите.
09 Септември 2005 09:37
Тоэя, така е омешал, ляво, дясно, либерално, че и сам не може да разбере кво е казал, но от всякъде прозира страх, страх от социализъм, страх за кокъла, който му е заседнал в гърлото и ни напред ни назад... Де крадлив ентелектуалец де...
09 Септември 2005 10:36
Коритото има по-интересна идея - Социалистическо Движение за Правата и Свободите на Негово Величество Симеон Втори, съкратено СДПСНВСВ - съдържа всички възможни абревиатури и по хитроумен начин съчетава леви, десни, либерални и прочие политически идеи.
09 Септември 2005 10:37

Тръгвайки по простата логика, че всичко което ни казват най-вече политиците, е на практика обратното, то "партията на свободата" ще е всъщност "партия на заробването".
Омръзна ми да чета текстове, които преливат от книжни фрази като ляво и дясна, либерална алтернатива, комунизъм, български бизнес, българска пазарна икономика и т.н. Такова животно в България няма и скоро няма да има. За ляво и дясно може да се говори само по отношение на електората, но и там е странно - при над 90% беднотия, пак толкова са леви, но голяма част от тях твърдят, че са десни. Партиите - при тях няма ляво, дясно и център. Партиите са най-вече вождистки, особено национално движение симеон втори, партиите на Костов, Доган, Мафиянски, Каракачанов, а другите са по-прикрити.
09 Септември 2005 10:37
Фактически вместо свободна пазарна икономика в България има мафиотска икономика. За нея не важат книжните закони, които масово се цитират във вестниците, а важи правото на грубата сила, разстрела, бухалката, използването на цялата мощ на държавната машина срещу другия, създаването на мафиотски кръгове около всичко, за което ние данъкоплатжите плащаме. С други думи тук важат правилата на мафията, а не на пазарната икономика.
А тази партия на свободата(заробването) е израз на желанието да има ред и законност, което обикновено на един етап се стига до силната ръка - диктатурата, тук приела облика на партия, каквато не може да има.
09 Септември 2005 11:11
Господинът много лековато е нахвърлял разни идеологизми - за кой точно либерализъм става дума: този от ХIХ век или за неолиберализма на власт в Америка? Блеър не е либерал, а еклектист. Оттеглянето на държавата от всички сектори е характерно за татчеризма, но не и за Блеър, който инвестира в обществения сектор и разширява социалните помощи отричайки левичарския принцип за социално равенство без каквито и да е заслуги, за да опровергае тезата за "Labour is not working" на Маргарет Тачър.
§§§§
А в идеята за български либерализъм в едно 50-години асистирано от държавата общество просто не вярвам.
09 Септември 2005 11:37
Mrx вече го е казал. Извинявам се за дублажа.
09 Септември 2005 12:20
Свободата е не само най-великото благо на този свят, тя е и най-ефективният път към благоденствието. И разговорът трябва да е как да стигнем да повече свобода, а не да изместваме въпроса към историята на понятието "либерализъм" или комичното определяне на Ахмед Доган като "либерал".
За съжаление, имам един актуален великолепен пример от моята професионална област как родният бизнес сам не иска повече свобода. В новия проект за Закон за ветеринарномедицинската дейност (мина на първо четене и другата седмица би трябвало да се разглежда в комисиите) има редица текстове, силно ограничаващи свободния пазар в областта на животновъдството и ветеринарномедицинските услуги. Неведнъж съм се охитвал да убеждавам предприемачи в тази област (проектозаконът се дъвче от повече от година) да използват всички законови възможности, за да попречат на минаването на новите силно рестриктивни положения, но те предпочитат, вместо да се борят за добри закони, да са в добри отношения с ветеринарните чиновници (в интерес на истината, те са едни от най-евтините, често и една бутилка върши работа, така че донякъде ги разбирам).
09 Септември 2005 12:38
Андрей,
има сектори, в които рестриктивният правен режим е задължителен. Такова е здравето на нацията.
____
Когато държавата абдикира напълно се получават издънки в стил Ню Орлиънс: никой не знае кой за какво е отговорен и изобщо защо хората да не се оправят сами, базирайки се на принципа на пълната индивидуална свобода.
09 Септември 2005 13:37
Ако го беше написал на китайски по щеше да се разбира.Така се оплело авторчето че ........
09 Септември 2005 15:01
09 Септември 2005 17:33
Абе писател Mrx++...малко ли ти е мястото за научни съчинения
Цялата пара на нашето дясно беше да връща периода преди 1944г с реституция, приватизация и какви ли не оше идиощини, за които наградата е "обичта на народа" изразяваща се в изборните резултати
какви са тези смешки....в градовете, собствениците бяха избити и фабрики и домове заграбени (освен това имаше и сливане на комуняги и буржоазни дъщерички)...и затова с бързи стъпки беше извършена (п)реститицията...защо не се запиташ защо и до ден днеш не върната земята на хората
У нас като носители на либералната идея се самоиндентифицират НДСВ и ДПС---на какви идей могът да бъдат носители ченгета?...имаш ли си на представа колко струва да се покаже и наложи едно лице в медийното пространство (кой даде парата), та камо ли да се случи нещо друго
Ние видяхме какво стана с нашия бизнес като му се даде пълна свобода. Ограби народа и след това започнаха да се самоизбиват.---такова чудо в България няма...това са служители на службите, дори анцузите не са техни, след "уволнениети им"...ходи да видиш кой е наследил "бизнеса" им...
Типично за менторите на този ежедневник е да съставят някакви хипотетчини обществени модели....да не си на щат при тях?
09 Септември 2005 17:57
Кошер с мед. От там се роят пчелни рояци, разбирай партии. Меда беше на БКП.
09 Септември 2005 18:30
NEZNAESHT,
/:/ "Пара
ЗКПЧ-то го нема ! ма и той ще дойде !
ПП- и това също ако не ти пречи да ми обясниш ?!? Така ли ще стане ако се допусне А`ТАКА на власт ?!!!?!?
1951 г.
Приет е закон, с който се отменят като "противоречащи на Димитровската конституция и на установеното след 9 септември 1944 г. социалистическо законодателство" и се смятат за недействителни всички издадени до 9 септември 1944 г. закони и законодателни актове. Законът е публикуван на 20 ноември 1951 г.
............................
На и СЛЕД 9-ти септември 1944 г.се е извършила РЕВОЛЮЦИЯ - т.е. СМЯНА на конституционноустановената Форма на Държавно Устроиство и СМЯНА на Формата на Собственост върху Средствата за Производство!!! "Юридическата страна" на тази Революция" е, всъщност, ПРИЕМАНЕТО / след Всенароден Референдум!/ на т.нар. Димитровска конституция от 1947 г.
На и след 10-ти ноември 1989 г. се е извършила КОНТРАреволюция- ЧАСТИЧНА, тъй като НЕ е възстановена Монархическата форма на Държавно Устройство, но е ВЪЗСТАНОВЕНА ЧАСТНАТА Собственост върху Средствата за Производство!
......................................... .....................
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ


§ 1. (1) След приемането на Конституцията Великото Народно събрание се саморазпуска.
..
(§ 3. (1) Разпоредбите на заварените закони се прилагат, ако не противоречат на Конституцията.

(2) В едногодишен срок от влизане на Конституцията в сила Народното събрание отменя тези разпоредби на заварените закони, които не са отменени по силата на непосредственото действие по чл. 5, ал. 2 на Конституцията.

...............................09 Септември 2005 18:40
MRX++,
Калин Донков НЕ е прав, когато казва, че : /от твоя постинг/"4. И най-важното както в съседната статия К. Донков е описал образно "ПЪЛНА СВОБОДА НИКЪДЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА И НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА". Така, че либерализмът си е един мираж, както и това, че пълно равенство също не съществува.
...................
Мисля , че Хегел /или Кант?!/ го е казал, а аз напълно го възприемам, че: "СВОБОДАТА- ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО!" . В смисъл, че в Обществото съществуват "РАМКИ" за поведение/законови и морални НОРМИ /, и човек НЕ е "абсолютно свободен" , щом е "окован" в тези рамки!!! Излизането от тези рамки е въпрос на личен СВОБОДЕН избор- да избереш "Свободата" да излезеш извън тези рамки, "избирайки"/пак СВОБОДНО!/, в същото време или след известно време, да влезеш зад други рамки/затворнически решетки/ !!!
09 Септември 2005 23:04
Хубава статия по повод 9-ти септември - денят на "освобождението". Колко ли пъти още ще ни освобождават? До безкрай май, винаги минава номера. Докато не почнат да фърчат глави, се търпи. Преди ни освобождаваха от фашизма (дето ни беше съюзник) и капитализма (демокрация му викат сега). После ни освободиха от светлото бъдеще (комунизма). Сега, от какво ще ни освобождават пак, бе?!
09 Септември 2005 23:12
Май имаме нужда от Партия на справедливостта.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД