:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,183,032
Активни 79
Страници 22,452
За един ден 1,302,066
Анализ

Преклонение пред конската опашка

Българските медии имат огромна заслуга за възхода на кухото патриотично говорене
снимка: Борислав Николoв
В българските медии присъства едно говорене, което в никакъв случай не се е родило преди пет месеца, ами съществува през всичките години от началото на прехода. Независимо от това каква партия беше на власт, дали бяхме по-близо до ЕС или до ОНД, този тип говорене струеше отвсякъде - от вестниците, от радиостанциите, от телевизиите. Става дума за един крайно профанизиран националистически дискурс, който спокойно бихме могли да характеризираме като "преклонение пред конската опашка".

Въпросната опашка е отличителният знак на прабългарите. Привързвали са я към копията си и така са влизали в бой или са сключвали договори. След един такъв бой - с византийците - и след един такъв съюз - със славяните - се е родило онова образувание, дало началото на българската държава. Преди 1989 година официалните историци предпочитаха да говорят за славянския характер на тази държава. Първо, защото и Големия ни брат - СССР - имаше славянски корен, и второ, защото никак не беше политически коректно да се споменава тюркският произход на прабългарите. В онзи период отношенията ни с Турция не бяха никак добри, а неизкушените в историческите въпроси читатели като нищо можеха да объркат тюркски с турски.

След промените обаче тази тенденция беше обърната. Историците ни направиха всичко възможно да избягват думата "славяни" и вместо това се концентрираха върху прабългарите. Вярно, признаваха те, славяните били много повече от прабългарите, ама нямали държавническо мислене и ако не били високоинтелигентните конници на Аспарух, никога нямало да успеят да направят държава. Изобщо историците през последните петнайсетина години правеха всичко възможно, за да убедят населението във величието на конската опашка. Интересното е, че най-добре представени в медиите са тъкмо тези представители на историческото съсловие, които говорят най-убедително за това величие. Това красноречие има една-единствена цел - да накарат публиката да повярва, че не е имало и не е могло да има по-велика държава от българската. Затова са и всичките тези безумни опити за отместване назад във времето на датата на нейното създаване. 681-а звучи добре, но къде-къде по-добре би звучало 181-а или дори някоя година отпреди новата ера.

Разбира се, подобен тип говорене гали ушите на аудиторията, но неизбежно възниква следният досаден въпрос: след като имаме такава прекрасна история, след като сме били толкова велики, защо сега не сме? И в крайна сметка какво значение има, че историята ни е 1300 или 1500-годишна, когато днес се борим за минимална заплата от 80 евро, а в Холандия, която изобщо не може да се похвали с толкова славно минало, минималната заплата е 1200 евро? Медийните историци естествено имат отговор на този въпрос. Причината, казват те, за неблагополучията български са многото ни врагове. Неспособни да търпят българската гениалност, те правели всичко възможно, за да съсипят прекрасната ни държава. И понякога успявали. Само че независимо от сатанинските им усилия ние винаги сме успявали да се съвземем. Както ще успеем и сега.

Голяма грешка ще бъде да кажем, че това говорене датира единствено от последните няколко месеца и може да се чуе единствено по телевизия СКАТ. В една или друга форма то присъства навсякъде - и в най-тиражните вестници и в най-гледаните телевизии. И то присъства от страшно дълго време. А колкото и да не ни се харесва диалектическият материализъм, има някои негови постановки, които се оказват непреходни, подобно на вече описаното българско величие. След Маркс и Енгелс диалектическите материалисти обичаха да повтарят, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. И случаят с "опашкарското" говорене е точно такъв. След като петнайсет години четеш, слушаш и гледаш какво ли не, свързано с българската гениалност, просто няма как да не пожелаешподобна словесност да намери и своето политическо изражениеПък и в крайна сметка вече не останаха идеи, които да пленяват въображението на гласоподавателя. Левият проект - на Виденов - завърши с хиперинфлация. Десният проект - на Костов - приключи с безобразното обогатяване на няколко български и чуждестранни граждани. Проектът на Сакскобургготски за върховна справедливост и нов морал се изгуби някъде между магистрала "Тракия" и царските имоти. Ето защо новото народно опиянение можеше да дойде основно от националистическото говорене. А за неговия възход българските медии имат огромна заслуга.

Защо медиите обичат национализма? Ами защото той е като секса - продава. И понеже не може да се прекалява с разголени девойки по страниците на вестниците, добре е на тези страници да има и нещо друго, което да повдига. В случая става въпрос за повдигане на самочувствието. Подобна е практиката и в електронните медии. Когато на екрана застане Божидар Димитров, националистическият адреналин на българина се качва с главоломна скорост. "Паметта българска" се оказва мощен афродизиак за изтерзаното от битовите несгоди съзнание. Когато шефът ти е гаден досадник, когато жената непрекъснато мърмори, децата постоянно те ядосват, а се оказва и практически невъзможно да си намериш свястна любовница, единственият източник на положителни емоции се оказва светлият патриотизъм. Освен това друго си е някой да изговори от екрана на национална телевизия всички тия неща, които много хора си мислят, но поради някаква причина се страхуват да изрекат гласно. Медията винаги е била върховното оправдание за всичко. След като нещо е казано по вестниците, радиостанциите или телевизиите, значи има право на съществуване.

Така е и с националистическото говорене и с една неразделна негова част, каквато е омразата. У нас дълго време се смяташе за лошо да мразиш другия. По-скоро смяташе се за лош тон да даваш публична изява на тази омраза. В частните си разговори българите масово псуваха турците, евреите и хомосексуалистите, но тази реч не успяваше да стигне до централните медии. Не я пускаха там. Постепенно обаче това табу започна да изчезва. И то поради една много проста причина. Когато непрекъснато се говори за национално величие, няма как да не се отвори дума и за врагове. Защото една нация не може да претендира, че е велика, ако няма силен враг. Липсата на такъв компонент означава само едно нещо - въпросната нация е толкова незабележителна, че никой не си дава труд да я мрази. За да бъде изцяло завършен националистическият мит, в неготвърдо трябва да се настани образът на врагаВрагът има само едно желание - да съсипе постиженията на гордата и интелигентна нация . В съвременните български условия това означава следното - врагът иска да ни затвори ядрените реактори, да ни изкупи земята, да ни съсипе образованието. Извърши ли всички тези действия, може да смята мисията си за успешно завършена. Ето защо всички усилия на милеещите за България нейни граждани трябва да бъдат насочени срещу подобен ход на нещата. Според "конските опашки" е напълно достатъчно реакторите да работят, земята да бъде собственост единствено на български граждани, а в училище да се изучава само литература тип "аз съм българче", за да бъде гарантиран просперитетът на нацията. За всичко това в медиите се говореше дълго, дълго, дълго...

И лека-полека голяма част от аудиторията пожела на този език да заговорят не само историци и журналисти, а и политици. Нашите политици обаче продължаваха да си служат с кухи брюкселски метафори, защото така - според тях - демонстрирали професионализъм. Пък и нали социолозите ги бяха научили, че преходът е свършил и значи трябва да убеждават не със силата на емоцията, а с експертната си реч. И така политиците ни пропуснаха факта, че много хора искат съвсем друга реч. Искат говорене, което да не се умилява от своята експертност, а да сече подобно на прабългарски меч. А този меч вече беше изкован от телевизионни и радиопредавания, от вестникарски публикации и дискусии - всички те посветени на изначалната българска изключителност. Някой само трябваше да го намери и да го размаха над главите на стремящия се към "европейскост" политически елит.Намериха го фашизоидите от "Атака" и доста добре си послужиха с негоСамо че изборният им успех не се дължи единствено на хулиганската риторика и поведение, които толкова се харесват на една част от народа. Този успех беше подготвян години наред. Подготвяха го предавания и статии, в които хора с по няколко научни титли пред имената си или просто ловки манипулатори разсъждаваха за българското величие и за враговете, които изобщо не дремят, а живеят с единствената мисъл да съсипят страната ни. Така че съзнанието на хората вече беше добре подготвено да възприеме "атакуващите" послания, включително и такива безумия като съгласуването на проектозаконите с православната църква. Изобщо последните парламентарни избори показаха, че думите никак, ама никак не са безопасни,че ако ги използваш по подходящ начин, в крайна сметка ще получиш това, което искаш. Въпросът е да си майстор в тая работа, както казва Хъмпти-Дъмпти. Само че за разлика от този яйцевиден герой нашите майстори са в състояние да извършат големи пакости. А най-тъжното е, че ако това се случи, огромна вина ще носим и всички ние, които сме свързани с медиите. Ще я носим, защото дълго време позволявахме профанното националистическо говорене да се лее от екраните, от радиата и страниците на вестниците и не направихме почти нищо срещу тази квазипатриотична пяна.
 
В основата на националистическата пропаганда у нас е идеята за заговор срещу България и българите.
254
2561
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
254
 Видими 
08 Септември 2005 22:57
щели да сбъркат тюркски с турски.Не врат, ама шия.
08 Септември 2005 23:09
БГ-ТР, радвам се, че го написа.
То и точно това пише в турските учебници по история: тюрки=турци.
Трябва да поразуча как стои въпроса в словенските учебници. Нищо чудно сите славяни да се окажат словенци. Лайбах юбер алес
08 Септември 2005 23:32
Волгин съвсем се е умопомрачил от злоба и ярост. Какво му стана на този "журналист" или такъв си е бил винаги не може да се разбере. Времето ще покаже, уви обяе няма да го излекува.
08 Септември 2005 23:35
Отлична статия на Петър Волгин. Право в десятката.
08 Септември 2005 23:39
мама ви деба у буклуците
08 Септември 2005 23:42
Чуствам се наследник на траките и цял свят им се възхищава, роден съм по Божия промисъл тук, обичам България, не мразя другите народи, но не се отричам от корените си и националното си самочуствие, лошо няма
08 Септември 2005 23:43
Както “конското атакаджийство”, така и “пещерния контра атакизъм” са изтъркани чепици под миндера ставащи само да събират паяжини. Дежа-ву.
08 Септември 2005 23:47
На луд човек му дай дълги пътища , за да стигне сам до извода че наистина е луд !©

ПП- Волгин слабо брат , или нищо ! Май второто е по-вярно !
08 Септември 2005 23:57
Този път и Волгин се пуска по наклонената плоскост на "кой подготвял, кой организирал, кой злоупотребявал" - малко на конспиративни теории избива. Вместо да си каже нещата, които вероятно знае, защото ги е намеквал - когато човек няма лично самочувствие, си търси групово. И аналогията със секса не е в това, че сексът продава, а че когато човек не е удовлетворен от сексуалния си живот, си търси как да се самоизтъкне като секс-бабаит, включително и чрез групов бабаитлък - "българите (или юнаците от наше село) -най-добрите любовници". Та така е и с другите неща.
08 Септември 2005 23:59
За утешение има къде да си излеете чувствата..
Натиснете тук

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 09/9/2005 г/ 00:01:23

09 Септември 2005 00:02
Това русофило-еврейско изчадие все повече изпълва писанията си със злоба към патриотизма...
Добре, че не се познавам с такива като него - иначе щях да бъда преследван от постоянна погнуса.
В неговите писания вече се елиминира логиката, а се представят предварително решени постулати, в които читателят е задължен да повярва. Няма страна като България, която да дава толкова широко поле за действие на духовни отцеубийци...
Дори най-заклетия критик на запад - Ноъм Чомски свежда критиките си винаги до социално ниво и никога срещу САЩ и историята им. Негови адеквати има навскъде по света, никой не посмява да хули майка си, заради имагинерни величини като партийност, филия или глобализация..
Но в България може...
Няма ли да се научим как действат в щатите срещу такива????
09 Септември 2005 00:21
Българите не са тюрки.

Тюркизирани са лингвистично волжските българи.

Национализмът си е естествено чувство.

Това, което ни демонстрира В. Сидеров е пародия на национализъм, какъвто само един ултрарепубликанец и журналист (псевдоисторик и професионално плямпало) може да роди.
Толкова е кръчмарско-махленски "нацйонализма" му, че няма накъде повече.

В.Сидеров има заслугата, че просто говори противно на новата политическа коректност, която нашит е политици ловко усъвършенстваха.

Истина е, че не другите са ни виновни, а ние самите сме си най-големите врагове, защото сме социално безотговорни, кокошкари на дребно, примитивни безбожници и дебелоглави в глупостите си. Поради това не успяваме колективно като другите, фрустрирани сме и комплексирани.

Тая комплексарщина ни ражда такива като пишман националистите на Волен Сидеров и маса други дето им дай все световни заговори срещу България да откриват.
09 Септември 2005 00:24
Антибиотик , нема а стане до 2007 , след това е ДИРЕКТ-ПАНДЕЛ-МАЙСТЕР за неопределено време ! Сега си позволяват всичко като смятат че може да се обърне каруцата БГ . Да ама каруцата БГ се обърна не в тяхната страна. И затова както винаги съм го твърдял българина е НЕПРЕДВИДИМ ! може да направи от нищо нещо , ма Волгин май не е българин и малко знае види се как се прави нещо ! за статия и дума няма !
за такива писаници във франция го отнася като бръмбар сламка ! Защото тука имаш СВОБОДА но имаш и ЗАДЪЛЖЕНИЯ ! чудя се как ги търпят още ! Бе боклук марка това е !
09 Септември 2005 00:24
ногу убаво циви си си написал. ама защо е у множествено число бе датеба у комплексаро
09 Септември 2005 00:27
И в крайна сметка какво значение има, че историята ни е 1300 или 1500-годишна, когато днес се борим за минимална заплата от 80 евро, а в Холандия, която изобщо не може да се похвали с толкова славно минало, минималната заплата е 1200 евро? Медийните историци естествено имат отговор на този въпрос.

Медийният "историк" Волгин требва да прочете най-напряж неколко книжки от тия, дето ги изхвъргахме от библиотеките и горехме по кладите, за да не се излага втори път с такива пасквили а ла Чичо Фичо в хептен диво състояние.
Като ги прочете, може да сформулира некой и друг по-смислен вопрос та даже и сам да си отговори.
Напр.:
1. Кой докара българете до дереджето след неколко хиляди години история да се борат за 80 евро мин.заплата, след като българският работник и учител преди и по време на войната взимаха толкова пари, колкото германските?
2. Даже и след първото Освобождение на имотните българе от полукрепостните им и безимотни волжански братя българете пак не успеха да обеднеят, ами станаха даже по-богати и по-силни. Да не би след това да са ги сполетяли още "Освобождения" та са е дошло до вопросното дередже?
3. ........ и так далее??!!Редактирано от - другаря Тодар Живков на 09/9/2005 г/ 00:47:42

09 Септември 2005 00:28
Тим,
Остави тия лакърдии, ами кажи откъде мога да прочета за "Втория закон". Нещо линк..
09 Септември 2005 00:37
У Карл Маркс-овата религия има нещо за битието, житието, съзнанието...
Отклониш ли се от тази догма, ставаш еретик.
Слабите поети римурат еретик със смешник.
09 Септември 2005 00:46
Преди бях изградил представа за Волгин като интересен, остър и нелишен от логика журналист (не че много съм го следял). С тази статия определено доказва няколко неща за себе си:
1. Той е профан. Че не разбира от история е ясно, но "решава" въпроси очевидно отвъд неговата компетентност като етническия произход на прабългарите, количественото им участие в съставянето на българския народ, началото на българската държава (като зачерква Кубрат).
2. Той или е рядко тъп, или мисли читателите си за такива, като поставя под един знаменател съвсем различни хора като Божидар Димитров, Волен Сидеров, Йоло Денев и техните мнения.
3. Той е озлобен "пещерен анти-атакист", който използва логически манипулации (виж т. 2). Плаши читателите с измислената опасност от т.нар. "опашки", точно както Атака (по неговите думи) плаши народа с външни врагове.
4. Очевидно работи срещу зараждащия се патриотизъм и непряко защитава политическата върхушка.

Призовавам вестник "Сега" да налага безпристрастни статии с логични анализи.
09 Септември 2005 00:51
видя се пак че атакаджийските теми се чака да продават тираж и да правят форум. е, кво пък ...
09 Септември 2005 00:51
Не, просто е поредния самовлюбен, лев ентелектуал, който напоследък се изживява и като вселенската съвест на човечеството
09 Септември 2005 00:56
Моонър , сигурен ли си че това искаш ??? Знам само че Европейци го могат това !
Призовавам вестник "Сега" да налага безпристрастни статии с логични анализи.
09 Септември 2005 00:59
Здрасти тодаре , жив и здрав да те прочета . Мислех , че си се удавил по некое време у Правешкото езеро ?!
09 Септември 2005 01:08
От ден на ден , Волгин пише все повече и по - големи глупости . Така се е омотал в драсканиците си , че е започнал да смесва патриотизма с национализма . А най - странното е , че от вестника продължават да публикуват безумните му статии .
09 Септември 2005 01:09
Сидеровците са московски измекяри, нищо повече.
Във всяка държава има прослоика простолудие , което
благоговее пред подобни "патриотични" каузи. Жалкото
в случая на БГ е че каузите им са псевдопатриотични,
анти-национални и деструктивни. Доброто в случая е
че българите никога не можем стигна националистическа
истерия от рода на "братята" срби например или гърчолята,
което в крайна сметка ще превърне евентуланите трагични
последици във пародиен спектакъл.
За другаря Сидеров бихме повярвали да е националист
ама още помним как ревеше за другаря Слобо в Монитор,
туй че по ми се чини Костов за националист отколкото сърбомана Сидеров.

09 Септември 2005 01:20
обаче тая снимка влезе в златния архив. вожда заслонен от дворцовата гвардия
09 Септември 2005 01:22
ултра-патриотарската риторика е най-чистата форма на ласкателство към масите, поради което е осъдена на успех, бил той и временен
09 Септември 2005 01:25
затова журналисти и публицисти обилно я ползват за да надуват излинелите си тиражи и популярност, а по изборно време все се намира по някой булгар-булгар да развее опашката
09 Септември 2005 01:26
Твърде жалък опит да се говори за национализма като понятие, и как вирее той на българска почва.Личи си, че нещастникът Волгин няма никакво понятие за какво точно пише и има силно объркани представи за това що е Патриотизъм, Национализъм и Шовинизъм.
09 Септември 2005 01:30
като цяло една отлична статия - и за това как национализма е секси и продава, и за нуждата от демоничен враг и всичко останало.
хаффторе, днес ти пиша 6+
09 Септември 2005 01:33
Manrico, и ти си права. пъсто мерене на пи*шки, пусти комплекси ... глей докъде я докарват атакоидите.
09 Септември 2005 01:48
обаче, волгин, две забележки:
1. тая работа че българите били монголоидни тюрки е доста спорна. и изобщо като заореш в историята почваш малко да си смучеш нещата от пръстите и да се излагаш на основателна критика по повод точността и задълбочеността си
2. не се коси за медийното бъдеще на атака. стига маха чучелото на фашизма. сидеров е кьорфишек. журналистите ще поръфате още малко мършата за да направите още малко лесен тираж и ще я зарежете. щото атаката отдавна премина в грабеж на обоза, а скоро ще мине в отстъпление и бягство от предизборните обещания.
09 Септември 2005 01:48
Павлик, винаги си ми изглеждал отчайващо неадекватен, мой човек.Просто си трагичен.
09 Септември 2005 01:49
STARSHI: радвай се на плурализма. в дискусията се ражда истината. а и не се опитвам да се харесвам. задавам въпроси, търся отговори, такива неща.
09 Септември 2005 01:56
Аз се радвам на плурализма, бе пич.Само ми се струва, че предпочиташ партийната истина.
09 Септември 2005 01:57
А бре товарищ, ако не си поне малко националист, що праиш у България. Иди да живееш в Турция. Там ще ти се израдват. Я кажи в коя друга държава е позволено на чужди граждани да заемат министерства и да управляват пари. явно и ти си в кюпа с Доган........... Ай да не продължавам, щот ще стигна до майната.........
Вземи нещо да работиш и не пиши глупости........
09 Септември 2005 01:58
Те това е традиция.Мръдне ли човек на масраф софра гюме и Волгин цъфва като разплетена дамаджана.Не го ли стиснеш за гърлото , все в краката на чорбаджиите лази все политиците му криви.
Волгин , да не забравя да те попитам.Знаеш ли защо само пернатите и човека са единствените животинки дето пеят.Пеят бе човек пеят , някой и по ноти го правят.
Като се сетиш го напиши!
Не е обаче от изкукуригал петел и изкукуригал човек.Друго е?

А ти добре пееш и припяваш. Същински трубадур си!
09 Септември 2005 02:00
ВОЛГИН, хич да не ти пука, че повечето не разбират това, което пишеш.По-важното е да знаеш, че това е ИСТИНАТА. Чипа на българина няма да се смени за един ден, заради това трябва да бъдем по-търпеливи и да можем да простим невежеството им. Статията по десетобалната система ти е за 10. Редко се среща толкова смислено и аргументирано нещо написано в българската преса.

Редактирано от - smarty на 09/9/2005 г/ 02:32:10

09 Септември 2005 02:10
Волно или неволно авторът е сипал лют червен пипер в широко зиналото лоно на (да ги наречем) българщинарите. Тва да им говориш за прабългари и за тюрки си е кръвна обида в средите с кубинките. Макар и плахо, из чистите като сълза арийски българи, чувам, се надига справедлив гняв.
09 Септември 2005 02:22
Смарти ти от марс се връщаш сигурно друго не виждам ! А Волгин трябва да ги прочете задължително , иначе ще му отнемат правото да се зове журналист. Още повече че всичките цитирани книги или почти всичките са писани преди неговото раждане както и Сайдеров де !

Прочети Книгите на
Д-р Ценов "Кроватска България "
на Д, Х, Попов "История на българските империи"
на Димитър Съсълов " Пътят на България"
на Христо Маджаров "Големият заговор срещу българите "
на същия Маджаров със колектив на академик ЮХМА " Златна България"
на Андрей Пантев "Българските ханове и Царе"
на Петър Добрев " Европа започва от България "
и още мога да ти цитирам !
Но тия ти стигат за да станеш патриот , а не националист !
09 Септември 2005 02:25
пиво, не съм сигурен но предполагам репликата ти беше към мен, затова отговарям. има у мен патриотизъм и национална гордост в доволни количества. само че не ми трябва да вярвам в глупости и измишльотини за да обичам и харесвам българия. комплексираните атакоиди искат да изкарат БГ най-великата и уникална държава на всички времана за да могат спокойно да и бъдат патриоти, защото такава каквато я вижда човек без розови очила може да го накара и да се засрами на момменти. на мен ми стига и такава каквато е - охлузена, западнала, доста по своя вина - да си я обичам. пък ако тръгне на добре - от това по-хубаво няма. но за целта трябва да се обединим, не да се делим на алфа-булгари, кутригури, житани, шейтани и незнам какви си. та така.
09 Септември 2005 02:25
Прав си smarty, че това е ИЗТИНАТА, щото истината е съвсем друга.
09 Септември 2005 02:27
незнайко, най-голямата национална катастрофа избиването на аристокрацията и клира от турците ли е, бе? или минаването към република?
09 Септември 2005 02:28
Павлик приятелски и ти не е лошо да прочетеш нещо от гореизписаните книги белким ти светне нещо и на тебе мааму !
Патриотизъм не значи да се гордееш , а да се доказваш ! ©
Докажи се

Редактирано от - nesnaecht на 09/9/2005 г/ 02:29:26

09 Септември 2005 02:29
Начи такъв справедлив патриотичен гляв напира в косматите ми монголоидно- тюрко-славянски (бе не знам имаше ли или нямаше салвянски ама заеби, нема значение) че ако се напънем още малко че одимим (и осмърдим) форумо....Па ако си завътрим и конската опашка много заден матрял че пострада....
09 Септември 2005 02:36
незнайко: патриотизъм значи да обичаш и да вярваш в народа си, другото следва от самосебе си.
само като преглеждам заглавията дето ми предлагаш хич не съм ентусиазиран. аз ти препоръчвам "12-те мита" на божидар димитров. книгата в пълна с фриволни тълкувания и измишльотини, но дава добра идея за едно - колко са оскъдни и двусмислени източниците на историята ни преди 19 век. оттам нататък има плодородна почва за всякакви дивотии и свободни съчинения и всеки тълкува всичко както му изнася, според моментната конюнктура и официална линия. важно е да се разбира това за да не се стига в нелепи крайности като например изчукването на една никаква година на нациоанлия ни герб и градене на цели митологии на базата на шепа спекулации и фантазии.
09 Септември 2005 02:36
А ето я ИСТИНСКАТА Словесна Конска Опашка на "Атака"- за която "конска опашка" Волгин НЯМА смелост и/или , навярно, НЕ му позволяват да промълви даже и една дума?!...
ЧЕСТИТ ТИ ПРАЗНИК "9-ти СЕПТЕМВРИ", ДРУГАРЮ ВОЛГИН !!!
......................................... ......................................... .........
Програмна схема на партия АТАКА
Автор АТАКА

***

1. Икономика
Очертаване на ясен модел на социален капитализъм, съотношение на обществената към частната собственост. Преразглеждане на приватизационните сделки. Стратегически приоритети в българската икономика, които да бъдат стимулирани от държавната политика - високи технологии, изобретения, химия, електроника, оръжейна промишленост, земеделие.

Изчисляване на необходимия за българската нация реален и достатъчен брутен вътрешен продукт. Изчисляване на възможностите той да бъде изработен с вътрешни сили и ресурси. Специална правителствена програма за баланс на българските ресурси. Те не трябва да преминават долната граница на рентабилността. Тоест да се изпада в силна външна зависимост.

Варианти за премахване на зависимостта от МВФ и Световната банка. Пренасочване на вътрешните ресурси от сенчестата икономика и от невзетите от бюджета вземания към бюджета. Преразпределяне на перата в самия бюджет в посока на инвестиции в стратегически направления, проучвателна дейност и патентоване на български нововъведения и изобретения. Пренасочване на пари от бюджета към социално осигуряване и здравеопазване, за да се разтовари тежестта върху отделния работещ българин. Премахване на всички административни и законодателни пречки пред предприемачите. Без лицензионни режими. Политика на активно и поносимо за всеки предприемач кредитиране.

Без данък печалба. Семеен данък - всеки плаща според това колко човека издържа, а не равно. Въвеждане на координирана компютъризирана данъчна и митническа система, позволяваща контрол върху събираемостта.

Преразглеждане на външния дълг. Настойчива политика спрямо външните фактори за неговото опрощаване.
Гарантирана минимална цена на труда, адекватна на европейската.
Специална програма за привличане и задържане на компютърните програмисти в България, финансирана от бюджета.

2. Национална сигурност, ред, антимафия и престъпност

Преразглеждане на военната доктрина. Съобразяване на числеността на войската и военния бюджет с тези на съседните държави.

Изграждане на добре заплатена полиция с възможности за следствени действия.

Въвеждане на квартални полицаи и патрули.

Правителствена програма за борба с наркоманията. Картотекиране и европейски мерки за наркоманите. Съкратени съдебни процедури за наркопласьорите.

Възстановяване на разузнавателните и контраразузнавателните служби и гаранция за техния суверенитет.
Включване на патриотично настроени бивши офицери в системата на митниците и данъчната полиция.
Изработване на профил на престъпността за последните 10 години на базата на цялата информация на полицията и спецслужбите. Изработване на програма за най-спешни мерки на основата на този профил.
Правителствена програма за ограничаване и ликвидиране на циганската престъпност.

3. Здравеопазване
Възстановяване на елементите от старото здравеопазване, което беше вариант на днешната английска система. Поемане на основната част от здравните разноски от бюджета, докато доходите на българите станат измерими с европейските.

4. Социално осигуряване

Въвеждане на минимална пенсия, адекватна на европейските. Осигуряването според доходите на всеки отделно. Възможности за индивидуално осигуряване по желание. Държавно гарантирани пенсионни фондове, с ясно движение на парите от пенсионните вноски.

5. Образование, наука, технологии, култура


Възстановяване на традиционната българска и европейска (не американска) образователна система, специални инвестиции в стратегически области на обучение – високи технологии и програмиране.

Специален държавен фонд за изследване и пропагандиране у нас и зад граница на българската история в нейната историческа пълнота и завършеност. Създаване на специален институт по българистика, с гарантиран достатъчен бюджет, в който най-авторитетни наши и чужди специалисти да изследват, архивират и популяризират всички възможни източници за истинската българска история и ролята и значението на българите в световната цивилизация.

Специален фонд за разкриване и опазване на културните ценности по българските земи. Специален бюджет за тяхното популяризиране по света.

Фонд и стипендии за талантливи български деца и младежи. Фонд и стипендии за опазване на българския фолклор и неговото популяризиране по света.

Закон за опазване на българския език.

6. Вероизповедание
Незабавно връщане на имотите на църквата. Законово утвърждаване на православието като официална религия в България. Изучаване на вероучение в началното училище. Съгласуване със Светия синод на всички важни обществени проблеми, на законопроекти, създаване на статут на БПЦ на институция, финансово и организационно стабилна, която да заеме определящо място в българското общество и да очертава ценностната система за бъдещето на България.

7. Съдебна система

Работеща прокуратура. Разследване на корумпирани магистрати. Създаване на бързо действаща съдебна система. Връщане на смъртното наказание.

8. Медии

Премахване на високата ставка ДДС за печатните издания. Премахване на съдебното преследване на журналисти законодателно.

9. Вътрешна политика (избирателен принцип, референдуми, обратна връзка с властта, партии, законодателни приоритети)


Прилагане на системата на референдума за важни национални въпроси: смяна на обществено-политическата система, включване във военни блокове, избирателна система и др.

Възможност за законово отзоваване на депутати при неизпълнени ангажименти към избирателите по тяхна подписка.

Възможност за излъчване на кандидати за народни представители от граждански сдружения без да са партии. Пълно финансиране на изборите от бюджета. Абсолютно равни възможности за публична изява за всички кандидати, без оглед на численост на партията и парламентарната й представеност. Закон за партиите, позволяващ регистрация и участие в изборите без представяне на членска маса и структури. За критерий служи представянето на предишни избори. За новоучредени партии няма ограничения.

10. Външна политика (отношения с ЕС, с Русия, САЩ, съседни страни, баланс на влиянието им върху България. Участие във военни блокове и международноправни задължения)


Изграждане на национална доктрина на базата на безспорния суверенитет. Неутралност спрямо военни блокове. Армия и въоръжение, съобразени с реалните съотношения на силите в региона. Рязко отваряне към Изтока, Юга и всички страни, които могат да предложат нещо на България. Преговорите с ЕС не са по-важни от стандарта и живота на българина. Ако търговията с Индия е по-изгодна за България от търговията с Франция, печели индийската връзка. Същото важи и за Китай, Япония, Русия, бившите съветски републики.

Ненамеса във вътрешните работи на съседни страни. Непозволяване на големи държави да правят политика срещу съседни и далечни на България страни от нейната територия и да използват всякаква българска подкрепа.
Активизиране на българо-руските отношения и отношенията с арабския свят, с Далечния Изток и страните извън ЕС.
==========================
Натиснете тук ; ataka.bg
09 Септември 2005 02:38
незнайко, ти там разправяш ли им много на франсетата какви са мизерници и че "европа започва от българия"? или го караш на безопасен франкофонски роялизъм (което си е един вид оксиморон като се замисля).
09 Септември 2005 02:40
ПАТРИОТ- човек който се гордее с нещо което не е негова заслуга;
НАЦИОНАЛИСТ - патриот който мрази съвършено непознати хора заради нещо за което те не са виновни;
Прочее, пак се търси зла умисъл там, където всичко може да се обясни с обикновена глупост..
09 Септември 2005 02:41
Незнаико, aз и десет пъти да прочета тези книги, то те няма да омаловажат брилятно защитената теза от Волгин.Прочети статията му още веднъж.Па може и да ти се препие бира.Знам ли?
09 Септември 2005 02:42
anacephal: и ти си прав де. все пак национализма е последното убежище на негодника и кривата ракета.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД