:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 209
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Министерството на енергетиката предлага промяна на Наказателния кодекс

До 10 години затвор за кражба на жици

От 500 000 проверки годишно при 10 000 има нарушения
Затвор от 1 до 3 години и глоба до 15 000 лв. ще заплашва всеки, който краде електропроводи. При повторно извършване на това нарушение на закона наказанието ще е от 1 до 10 години плюс глоба от 20 000 лв. Тази промяна в Наказателния кодекс (НК) ще гледа утре Министерският съвет по предложение на енергийното министерство.

Формулировката на новото престъпление е: "...който неправомерно наруши целостта на съоръжения от електропреносната или електроразпределителната мрежа". Така според енергийното министерство се спестява необходимостта да се доказва, че във всеки конкретен случай е ставала кражба на кабели и съоръжения - достатъчно е само да е била нарушена целостта на мрежата.

Електропреносна система са кабелите високо напрежение, а електроразпределителна е мрежата в населените места до предпазителите в домовете на потребителите. Под отговорност ще бъдат подвеждани и хората, разрушили инсталация вътре в сградата, извън жилищата.

Според текста на промените незаконното присъединяване към елмрежата и незаконното въздействие върху електромерите ще се третират с едно и също наказание - от 1 до 3 години затвор и 10 000 лв. глоба и от 1 до 8 години затвор и 15 000 лв. при повторно нарушение.

"Административните наказания остават в сила независимо дали промените в НК ще минат през парламента или не", уточни главният секретар на енергийното министерство Славчо Нейков. Сега, ако се установи кражба на ток, глобата е цената, която би била платена, ако през последните 6 месеца всички уреди в дома са работили непрекъснато на пълна мощност.



ЧАЛЪМИ



Всяка година в страната се извършват около 500 000 проверки за кражба на ток, като нарушенията са над 10 000, твърдят от енергетиката. В половината от случаите става въпрос за намеса в електромера. Най-разпространено е блокирането на брояча с магнит, като много често се стига и до фалшифициране на пломбата, която не позволява да се достига до брояча. По-рядко се практикува поставяне на друг, по-малък измерителен трансформатор, което намалява показанията на уреда. За въртене на електромера в обратна посока трябва специално устройство и тази измама се практикува най-радко.
6
958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
16 Юли 2003 02:54
"...от 1 до 3 години и глоба до 15 000 лв. ..."
Манджата на Манго е осигурена - ураааа.....
А колибата му ше се продава на търг, заедно с продраните гащи
16 Юли 2003 08:20
Решили - недорешили
До 10 години затвор за кражба на 3650 метра жици
За 1 метър - един ден
...и така нататък...
16 Юли 2003 09:00
Енергото е на път да стане държава в държавата. Разбира се, че кражбата на жици и кабели е сериозно нарушение, даже приемам че е престъпление. Обаче защо се докара положението до тука.
Енергото вдига цените също незаконно и като не искат да им се краде тока да си сложат такива електромери, които не се влияят от магнити и др. подобни. Обаче и в момента се сменят електромерите на гражданите със същия тип - индукционни. Огромни суми се изразходват за тази цел и то точно преди приватизацията на енергото. Т.е. новия собственик да няма никаква грижа - има осигурени високи цени и нови електромери. Тук не се броят комисионните при тези сделки.
Ако не искат да им крадат трансформаторите, кабелите и електропроводите, ами да ги защитят и охраняват. Има съвременна СОТ за трафопостовете, а за електропроводите може да се охраняват и с дежурни групи или нещо подобно. По малко ще струва, а ще създадат и работни места. Не е лошо Шулева да помисли за това предложение.
Ами таксите за присъединяване към ел.мрежата също са незаконни.
Пример: за мощност от 50 до 100 kW таксата за присъединяване е 5880 лв. до 25 м разстояние, докато действителните разходи са максимум 2000 лв. Това е чисто и просто скрито повишаване цената на тока. Никой дума не казва за това положение.
Още един пример - уличното осветление. Разходите за поддръжка на уличното осветление са включени в калкулацията на цената на тока. А всъщото време енергото казва, че няма средства да го поддържа и общините трябва да купуват лампи и осветителни тела. И общините изразходват обществени средства за да ремонтират собствеността на енергото, вместо тези средства да се използуват за социални разходи, създаване на работни места и др. Това законно ли е. Къде са държавните контролните органи .
Ами качеството на енергията. Постоянно има изгоряла и повредена домакинска техника поради високо или прекалено ниско напрежение. А енергото трябва да го поддържа в стандартните граници - 220 V +- 5%.
Така че кой е повиновен: този който краде ток защото няма пари или този който го е довел до това положение.


16 Юли 2003 11:37
Просто няма как да се отмине: за открадната жица - затвор.
За източена банка - доживотно място в "политиката".
За източена държава - ...
16 Юли 2003 13:27
Това добре, но ще трябва да се построят нови затвори за мургавите крадци, а за това ще трябват много пари. Нещо друго ще трябва да се мисли.
31 Август 2003 15:51
съмнявамсе несто да ги спре теq мародери
но законите и строги и не строги , просто твърде малко хора ги спазват ...
сигурно са се нау4или от политиците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД