:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,574,705
Активни 121
Страници 20,406
За един ден 1,302,066
Криминале

Жмичката между полицията и иманярите върви с променлив резултат

Кражбите на картини пък най-често се поръчват от колекционери, иначе пазар у нас няма
Снимка: "Сега"
От няколко месеца полицията е намерила нов начин да се бори с иманярите. Доколкото може. Според закона за престъпление се счита копането само в места, обявени за защитени археологически или архитектурни обекти.

"Напоследък обаче иманярите се изхитриха и започнаха да копаят в района около вече открити могили, където се предполага, че също има антични предмети. Понякога предлагат на наивни селяни да им прекопаят нивата за стотинки или ако това не става направо купуват мястото и копаят", разказа пред "Сега" Камен Миланов от сектор "Престъпления, свързани с културно-исторически ценности" в Националната полиция (ДНСП).

Заради това ДНСП пуска специално окръжно до всички РДВР, с което дава конкретни указания какво трябва да направи полицаят, когато получи сигнал, че някъде се правят незаконни разкопки.

"Преди ги водехме в районното, пишехме им протокол с предупреждение и ги пускахме, защото нямаме доказателства. Сега вече веднага се уведомява уредника на най-близкия музей, той отива на място, преценява дали е археологически обект и тогава веднага може да бъде повдигнато обвинение.

Ако пък мястото не е исторически обект, общинските кметове могат да съставят административен акт и да конфискуват инструментите на иманярите", обяснява Миланов.

Има и много мошеници. Те правят от гипс глава на статуя, закопават я в земята и примамват някой кандидат-купувач. Водят го на място, за където уж има информация, че има антики и започват да копаят. Изравят находката, ахкат от възхищение, веднага оценяват, че е например от 9 век и я продават на изгодна цена на доволния клиент.

Други иманяри измамници пък се опитали да пробутатуж антична статуетка, буквално отчупена от шадраванВ полицията се получил сигнал, че се предлага такава антика, и започнали работа по случая. Когато стигнали до статуетката, тя се оказала съвсем явно менте - дори тръбата, която я придържала към шадравана, още си стояла в нея.

Много често и лесно нашенци заблуждават наивни чужденци, като им предлагат добри фалшификати на много изгодни цени.

"Носил съм монети-менте, направени от болтчета, на специалист и той 40 минути ги гледа с лупа, докато установи, че са фалшиви", казва Камен Миланов.

Монетите се изработват в специални матрици от метал и бронз. Самото притежание на такъв уред обаче не е наказуемо по закона, така че дори да бъде открит, полицията е безсилна. Не може да се направи нищо и ако фалшификатор бъде задържан с произведени монети-менте, освен ако не са от действащите пари. Единственият начин да го задържат е да го хванат да ги пласира, защото тогава могат да го уличат в измама.

По закон притежанието на металотърсач също не е престъпление. Дори в магазин точно до сградата на ДНСП на Лъвов мост в София се продават такива уреди. По 125 лева парчето. Собствениците им подлежат на наказание само, ако ги използват в места, обявени за културни паметници.

На Запад вече се произвеждат супермодерни металотърсачи, чиято цена достига 20-30 000 евро. Те не просто "улавят" метала, а буквално сканират пластовете на почвата и откриват съкровища на много голяма дълбочина.

Макар че дори и бедните българските иманяри, оказва се, намират начин да се снабдят с всякакви източници, дори и секретни. Страната има специална археологическа карта, данните, от която се водят класифицирана информация и дори от полицията трябвало да получат разрешение от министъра на културата, за да я получат. Когато бил задържан един от нелегалните копачи, открили у него ксерокопия на части от въпросната карта.

Това значи, че иманярите имат свои хора на доста високо ниво, но нищо не може да се докаже, коментират криминалисти.

И казват, че 99 % от тази престъпност е латентна - никой не се оплаква, че някъде е копано. Въпреки това тази годинаса били задържани 50-ина иманяриВ полицията още разказват куриозен случай отпреди време, когато затворник написал иззад решетките писмо до финансовия министър. В него разказвал на 10 страници подробно как още по времето на Виденов открил пещера, пълна със златни съдове. Дори завел там иманяри, но се уплашил да не го гръмнат, избягал и се върнал после сам. Взел 50 кг злато. Пандизчията предлагал да го пуснат от затвора, а той да заведе там археолози, които да извадят съкровището за държавата. Въпреки абсурдността на сигнала, криминалистите го проверили. Разбира се, оказало се, че в България няма пещера на Али Баба.

В МВР признават, че има и техни служители, които се поддават на тези изкушения. Преди година трима полицаи бяха задържани в Пловдивско да копаят в стара могила. По същия начин е хванат и сержант от Хасковско. В обясненията си той простосърдечно написал, че му било интересно да открие съкровище, в което според преданието имало старинни пушки.Кражбите на картиниТе се броят на пръсти, защото пазарът у нас е твърде свит, интересът зад граница към наши платна е минимален, казват от МВР. Обикновено скъпи картини на български майстори се изнасят в чужбина за богати нашенци с двойно гражданство, които от години живеят там. Те могат да си го позволят, а и ценят българското изкуство. Въпреки, че се правят опити - наскоро полицаите засекли, че платно на наш класик се предлага за продажба във френски сайтове. Досега не е установена сделка по Интернет, но не е изключено да е осъществена, признават криминалистите.

Запознати с този бизнес твърдят, че в САЩ българи държат магазини, в които продават нелегално изнесени от България картини. В полицията обаче досега нямат такава информация.

Преди няколко месеца културният министър Божидар Абрашев "хвърли бомба" като заяви, че има данни за износ на скъпи български платна, но от МВР му казали да не се занимава с това.

"Няма такова нещо, вероятно министър Абрашев е имал предвид кражбата на картина от Николай Танев, която преди години изчезна от дома-музей в София и се предполага, че е изнесена", коментира Камен Миланов.

Да се изнасят картини е по-лесно - те не могат да бъдат засечени от рентгените на границата и митниците. С монетите е по-лесно, макар че едва наскоро е изобретен уред, който се справил с хитрините на контрабандистите - поставяли парите в компактдискове и ги облепвали с фолио.

Има два вида крадци - "обикновени", които прибират каквото им падне без дори да знаят, че вземат картина на Майстора, която струва много пари. Другите апаши са подготвени, знаят какво търсят и са пратени специално за него. Много често освен обикновени търговци на антики,поръчителите са колекционериПолицията е задържала не малко такива. Последният поръчал кражбата на множество скъпи икони и не продал нито една, задържал всичките за себе си.

По оперативна информация съществуват частни нелегални колекции на картини в тайни апартаменти, където е много трудно да се влезе, защото между платната има и крадени. За истински запаленият колекционер обаче това няма значение. "Той може да стои часове с чаша уиски и пура, наслаждавайки се на любимите си творения, това е болестно състояние.

Така е и с иманярите - те искрено не смятат, че извършват престъпление. Вярват, че каквото намерят е техен късмет и имат право да го приберат, а не че крадат от държавата. При някои това е страст, като хазарта, на моменти дори граничи с лудост - поемат такива рискове, че заради това има нещастни случаи, в които иманяри са затискани до смърт от пръст", казва Миланов.

В някои европейски страни имат компютърна база данни на издирвани картини и други културни ценности. След влизането ни в ЕС България ще можем да се включи в автоматизираната информационна системата на Шенген, където се съдържат още данни за издирвани хора и коли.

За да се направи масив с информация за крадени картини обаче е много трудно, защото критерии на всяка държава са различни - като стойност, като изработка, обясняват криминалистите. Нашите специалисти не са така добре запознати с техните антики, както и обратното. Освен това полицаите не могат да включат към база данните някоя картина, преди да бъде доказано, че е фалшива. А експертизите стават много бавно и може да се поръчват само от следствието. В МВР ползват експертното мнение на експерти като Божидар Димитров и специалисти от Националната художествена галерия. Не можем да си позволим да назначим на щат експерт, защото тогава колегите от отдел "Убийства" ще поискат патологоанатом, шегуват се издирвачите на културни ценности.

"Има и още една съществена пречка пред нас - много често ние дори не знаем какво търсим. Оказва се, че в някое селско читалище навремето са дарени някакви картини, но никой не си е направил труда да опише от кого са, от кой период, как се казват. Минава крадец, прибира всичко и в полицията се получава сигнал, че са откраднати едни картини. И толкова", казва Камен Миланов.

Има сигнали и, че фалшификатисе предлагат за излагане в галерииАко я дадат за експертиза и се установи, че е менте, обикновено собственикът се оправдава, че негов познат разчиствал стар таван и открил платното случайно.

От полицията не казват колко картини са откраднати. Най-известната, която в момента се търси обаче е платно на Стоян Венев, откраднато от столична галерия преди около половин година. "Маслото" изобразява изсечена гора. Досега обаче крадено българско платно не е връщано от чужбина.

Наскоро полицаите от сектора са занимавали с уникален случай. Получил се сигнал, че нашенец се опитва да изнесе от страната платно на Моне, като го продаде на чужденец. Междувременно обаче той заложил картината в банка и взел кредит, който не погасявал и заради това банкерите решили да я продадат на търг и да си възвърнат парите. Накрая специалисти установили, че пейзажът изобщо не е Моне, дори не е негов фалшификат, а е от анонимен автор.СТАТИСТИКАОт 1 януари до 31 август 2002 г. в страната са извършени 249 престъпления, свързани с културно-исторически ценности. За същия период на тази година те са малко по-малко - 213. Разкриваемостта пък през 2003 г. се е увеличила в сравнение с предходната - от 27,15% на 28,89%.
 
Неотдавна митниците показаха най-ценните от заловените по границите антики и дори направиха изложба.
1
2216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Ноември 2003 15:19
"Той може да стои часове с чаша уиски и пура, наслаждавайки се на любимите си творения, това е болестно състояние."
Стига бе, човеко е меценат...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД