:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сърбия потъва в балканска самота

Ако не излезе на европейски друм, републиката може да загуби излаз на море
Снимка: Ройтерс
Сърбия, най-силната република в някогашна Югославия, е на път да се свие като шагренова кожа. И последната република от бившата СФРЮ - Черна гора, иска да я изостави. А след раздялата й с Косово, която е въпрос на време, Белград ще остане столица на държава без излаз на море и без достъп до люлката на собствената си култура и държавност. Единственото, което със сигурност ще запази, са комплексите, които могат да я забавят по пътя й към Европа, ако не ги преодолее своевременно.

Резултатите от изборния маратон през последните две години показаха, че сърбите все още са в плен на национализма. И на последните местни избори на 19 септември се видя, че радикалите, близки до бившия президент Слободан Милошевич, затвърждават позициите си. Те правят заявка за сериозно присъствие не само в местната, но и в централната власт. Ако политическата апатия, демонстрирана на първия кръг от изборите, когато избирателната активност бе едва 30 процента, продължи да расте, съществува опасност демократична Сърбия отново да загуби образа си на демокрация.

Такива процеси неминуемо водят до



застой в евроинтеграцията



на държавното обединение Сърбия и Черна гора и карат Подгорица да се чувства като заложник на Белград. Черногорският премиер Мило Джуканович вече проявява нервност. В края на юни пред белградския в. "Блиц" той разви идеята, че най-краткият път към интегрирането в евроатлантическите структури е двете републики да вървят поотделно, като независими.

Споразумението, с което миналата година бе сформирано новото държавно обединение, позволява на двете републики да насрочат референдуми за разделянето си през 2006 година. Джуканович обаче е нетърпелив и тези дни посочи пред австрийската агенция АПА, че ако и двете страни са съгласни, трябва да се разделят по-рано от предвидения срок, подобно на Чехословакия през 1993 година.

Джуканович е наясно, че няма да получи съгласие нито от Белград, нито от Брюксел. Затова е готов и с резервен вариант - Сърбия и Черна гора да останат заедно под някаква форма, като например



съюз на две независими държави



За всеки случай Подгорица сериозно работи по проекта за своята независимост. В средата на юли парламентът прие Закон за държавните символи, с който одобри нов национален флаг, химн и и посочи 13 юли като Ден на държавността. Пътят към независимостта обаче е процес, който трябва завърши с проверка на настроенията на черногорците. Резултатите от евентуален референдум по въпроса няма как да не бъдат приети от ЕС, тъй като тази възможност е залегнала в Белградското споразумение за новото държавно обединение.

Населението в 600-хилядната Черна гора обаче е дълбоко разделено по въпроса и изходът от всенародно допитване съвсем не е сигурен. Не са малко онези, които смятат, че ще бъдат по-добре със Сърбия, която е шест пъти по-голяма и в която живеят над 8 милиона души.

В Брюксел виждат, че създаденото на мястото на Съюзна република Югославия държавно обединение просто не функционира. Според европейския комисар по външните отношения Крис Патън неуспехът в хармонизацията на икономическата система между двете републики е "ясна реалност" и затова трябва да се промени сегашната политика на ЕС към държавното обединение.

Евросъюзът има интерес от съществуването му като средство за запазване на крехката стабилност на Балканите. Тъкмо това донякъде успокоява Белград, че няма да загуби черногорския дял от Адриатика.

Не само неадекватната институционална рамка, очертана с благословията на ЕС, е пречка за нормалното функциониране на обединението. Сърбия като че ли дърпа назад, опирайки се на



национализма като средство за избиване на комплексите си,



насадени в епохата на Титова Югославия. Сега тя има проблеми с Хагския трибунал заради невъзможността или нежеланието да открие бившия командващ босненската сръбска армия Ратко Младич и да предаде четирима генерали, обвинени за престъпления в Косово.

Евентуалното отделяне на Черна гора обаче със сигурност ще предизвика сериозни сътресения в региона. То ще импулсира Косово в напъните му за независимост, което би поставило пред Европа албанския въпрос.

За разлика от черногорците, при албанците няма никакви колебания за независимостта на Косово. Сега областта е част от Сърбия и Черна гора. При евентуален развод между тях обаче Прищина ще предяви своите претенции, макар че конституционната харта на държавното обединение предвижда в такъв случай областта да остане в пределите на Сърбия.

Ако още не е прежалил Косово, Белград ще трябва да запази разклатения си брак с Подгорица на всяка цена - дори под формата на съюз на независими държави.

Гарант за такъв брак по сметка обаче трябва да стане Евросъюзът. Само обещание от страна на Брюксел да отвори вратите си пред балканската двойка е в състояние да спаси последните остатъци от някогашна Югославия.
38
562
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
24 Септември 2004 23:01
Цаливайте, цаливайте, шансовете да се пръкне едно бъдещо кокетно миньонче, наречено Шумадийска Република Српска, растат право пропорционално на цаливките!
24 Септември 2004 23:08
а на моменти изглеждаш умно момче
24 Септември 2004 23:27
Не можах само едно да разбера - защо требва да се спасяват "последните остатъци от някогашна Югославия".
Тези "последни остатъци" късаха парчета от моята Родина - Нишко, Скопско, Битолско, Охридско. Задавиха се и сега повръщат. Кво толкоз?
24 Септември 2004 23:38
И к'во сега, за тия говеда ли трябва да ревеме!Да си теглят последствята за мръсната си великосръбска, шовинистична политика!Най- добре е да се свият там около Белград, да си кютат, плачат и се чудят къде са сбъркали.
24 Септември 2004 23:47
Dnes sarbite sa tam, kadeto sa bili predi 150 godini. takav e krainiyat rezultat ot tehniya velikosrabski expanzionistichen shovinizam. mogat da se sardyat samo na sebe si, zashtoto nikoi drug ne im e vinoven. te vinagi sa imali problemi s vseki - s hrvati, s albantsi, s ungartsi, s balgari... da si blijat sega lyutite rani...
25 Септември 2004 00:34
ЧАКАЙТЕ малко, бе!!!
НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО, че и Сърбия е ЖЕРТВА на "Великите сили"- точно както и България винаги е била и продължава да е такава ЖЕРТВА !!!
Един Народ, който и да е той, НЕ МОЖЕ да бъде ЛОШ !
Всички "НЕуправляващи хора" по Света имат едни и същи нужди, желания и мечти! За съжаление, и нуждите, желанията и мечтите на УПРАВЛЯВАЩИТЕ по Света са едни и същи!!! Една от тези нужди на Управляващите по Света е : да ПРОТИВОПОСТАВЯТ Народите по Света едни на други !!! И, за съжаление на Народите по Света, УПРАВЛЯВАЩИТЕ /по/ Света УСПЯВАТ !!! Това е ТРАГЕДИЯТА НА НАРОДИТЕ !!!
25 Септември 2004 00:59
Параграфчо, незнам колко си на ти с историята, но тре'а да ти кажа че БЪЛГАРИЯ няма сметка нито от голяма Сърбия нито от Велика Албания, кто второто май е по-лошо в момента. Принципа разделяй и владей е работел за турците при завладяването на балканския полуостров, но не и за християнските народи които са се кефили на завладяването и отслабването на съседите им. Така че в случая проблема е кое е по-голямото зло. Според мен най-голямото зло са Албанците и след това Турция ако стане член на ЕС. Нека не ми се сърдят хората коиот се считат за етнически турци в БЪЛГАРИЯ, защото и на тяхните изселени "роднини" не им е особено гот в Турция след като са видяли как живеем ние тук. БЪЛГАРИЯ е нашият рай за всички български граждани, а и не само за тях
25 Септември 2004 01:21

И в този журналистически материял цари пълно неразбиране за проблема на остатъчна Югославия. Т.е. за Сърбия и Черна Гора.

Единственото, което със сигурност ще запази, са комплексите, които могат да я забавят по пътя й към Европа, ако не ги преодолее своевременно.
Резултатите от изборния маратон през последните две години показаха, че сърбите все още са в плен на национализма.


Това на сърбите не е национализъм. Това е най-мракобесническият шовинизъм, който те са изживявали и който им беше старателно поддържан и подкрепян от криминалната политическа коалиция известна още като Антантата.

На Антантата, сърбите палиха свещица след свещица, трупаха грях след грях, богохулстваха до невъзможност, въобразиха си, че са безпогрешни и че всичко, което им мине през болния шовинистичен мозък е признак на прогрес и е възможно най-правилното. Нещо повече, ако светът не ги подкрепи, то значи светът е против Сърбия и сърбите.

А демократичната Антаната им тъпчеше гушите до преяждане. То не бяха Кралства на Сърби Хървати и СЛовени, То не бяха Югославии, то не беше прикриване на престъпления срещу човечеството в Македония и навсякъде, то не бе финансиране на франкенщайновски политически творения, то не бе чудо.

А сърбите палеха ли палеха свещ на прогресивната Антанта и точеха ли точеха ножа на България, изнасилвайки българщината в Македония Западните Покрайнини и Ниш-Пирот и Тимошко по един оруеловски маниер.

Но то това черкуване пред дявола на хубаво не иде.
Покойният патриот Владимир Свинтила нейде описа за подобно черкуване пред дявола. Той говореше за нашенските борци за прогрес (дето много често са на сръбска копанка. Става дума за следното.

Гледал Геле сите палят свечка Господу, па Геле нали е гяул, рекал и запалил свечка на Гаула.
Легнал си да спи блажен и доволен. По едно време някой го разтърсил. Отваря очи Геле и гледа Гяула го буди и му вика.
- Само ти ми запали свечка. Ела да ти се отблагодаря и вземи един търнокоп, рекъл му той.
Тръгнал Гяула, а Геле с търнокопа подире му. Вървели, що вървели, по едно време Гяула спрял насред едно голо поле и рекъл:
- Копай тука.
Копнал Геле и що да види - една крина злато.
-Е, те туй злато е за теб рекъл му Гяула, за дето ми запали свечка. Земи го и му се радвай.
- Е, убаво, ама немам талига да го натоваря.
- Зарий го и ела пак с талига да си го отнесеш, рекъл Гяула.
- Ами как да намеря местото, пък и некой може да го открие и да го вземе преди мен, сепнал се Геле.
- Е па клекни и се изходи отгоре му, посъветвал го Гяула. - Никой нема да се рови в туй дето си го изходил.
- Верно, бе, зарадвал се Геле. Голем Гяул си.
Събул гащите си Геле и се занапъвал. Като се напънал яко току стоварил пет оки прясна тор над заритото злато.

- Мари да пукнеш дано мискин, с мискинин ниеден, заблъскала го жена му. В кревата ли намери да се омажеш бре нерпокопсанико?

Тогаз Геле се усетил, че само е сънувал за златото.

Това била благодарността на Гяула.

Проблемът на сърбите, па и на македонистите в Македония, че се омазаха до ушите, ама май още не са се събудили.
25 Септември 2004 01:54
Pravi sa paragraph i Ano sled nego. Bulgaria nema da prokopsa ot tragediata na Sarbite. Da beha christianite na Balkanite malko po-umni i po-sgovorni, nemashe da stavame robi na amerikanzite. Stoto na kartata na Bjezinski Sarbia vse pak ia ima, makar i mnogo malka, a BULGARIA E CHAST OT TURZIA! Anglichani, amerikanzi izpitvat peshterna omraza kam Pravoslavieto i vinagi sa bili nashi varli vragove, a musulmanite sa bili izpolzvani kato rajen sreshtu nas. Da behme se obedinili, da si znaehme vragovete i priatelite mojeshe i da ozeleem. Ama bezbojieto ni vkarva v totalno umopomrachenie i shte si poluchim zaslujenoto. Zabravihme kravta na bulgarskite machenizi, i voinizi, deto edinstveno izmolvat milost za Bulgaria. Ama dokoga?
25 Септември 2004 02:49
Що за ..ист си ти г-н Кулински??? Кой е автора на тази статия и какво иска???
Иска да каже, че Сърбия е основния фактор за стабилност на балканите ли? А той до колко познава сърби? А до колко има представа, какво точно иска интелигенцията в Сърбия? Защо си фантазира, че при едва 30% активност на избори някой е очарован от алтернативите в т. нар. република, па било то и намиращи се под непрекъсната протекция на Русия и ЕУ? Толкова много некомпетентност ли има в България вече, та трябваше да четем тази статия тук, каквато сигурно само в сръбски пронационалистичен вестник може да излезе?!
Сърбия има нужда от своя катарзис, a великите сили само пречат това да стане.
25 Септември 2004 02:51
Ако в постинга на Тим заменим "Антантата" със "Световната общост" и "сърбите" - с "евреи", ще се получи един много интересен паралел..
25 Септември 2004 03:25
Кратунчо, ти наистина си си кратунчо. Какъв ръжен, какъв дилаф бре? Американците не са съществували, когато Българи и Сърби са се били един срещу друг. Не американците са подклаждали сръбския национализъм и шовинизъм от началото на 19 век, когато и без друго америка и тогава още не е била утвърдена за велика сила. Обаче Българите сме помагали на сърбите когато са се освобождавали, за да гонят после те комитите ни и да са първите дето нападат България след освобождението ни. Искаш ли да ти издам една тайна?! Никъде днес в Сърбия децата не учат в училище за Сръбско-Българската война!!! Защо ли????????????
Сърбия има още много път да извърви, но трябва да си изкупи греховете, ако иска да бъде приета като равен от останалите народи на Балканите!
25 Септември 2004 04:25
Лакомо дупе джам сере. Най накрая сръбските душмани си платиха престъпленията срещу България
25 Септември 2004 04:52
Само безумецът размахва меч , когато срещу него няма никой !?!?
ПП- Вашата работа е същата форумци !
25 Септември 2004 05:07
Абе има Господ! Повече от сто години сърбите ни правиха само мръсно. Вярно, по поръчка ту на Австроутгария, ту на Германия, ту на Италия, а главно на Русия. Знам, че не е хубаво да се злорадства, срам ме е от мене си, но хак им е! Вярно е още, че от техните беди на нас по-леко няма да ни стане.
25 Септември 2004 06:08
Защо ли си мисля, че ако не им разкатаха майката на Сърбите и всичко си беше ОК, сега Македония и Сърбия щеха да водят люта война с България за Пиринска Македония. Злобната антибългарска пропаганда В Македония не стихваше даже и докато албанците поставиха под съмнение съществуването на държавата. Да им вземат сега албанците и Косово и Македония та да се научат во веки веков.
25 Септември 2004 10:38
Ехо не ставайте като някои сърби (глупаци)Има ги всякакви и на всякъде, не забравяйте, че на Сръбските глупаци и днес наши глупаци им дават рамо.Не забравяйте, че пътя за Европа на България минава и през територията на Срърбия.Вместо да злорадствате по-добре мислете как да им се помогне да се отърват от тяхното БСП, за да престанат и те с простотиите.Тябва им и на тях един Сергей Станишев.Да ги води уж към Велика сърбия, а като се събудят дано да не са в Китай, а в Европа.
25 Септември 2004 10:51
Не мога да разбера простотия ли е, или целенасочена манипулация от всички по-известни тук "форумци"? Те винаги пренасочват вниманието от основното в статиите към едно и също - "Да живей!" и "Долу!". За отношението на сърбите към българите никъде не видях нищо в статията. Ние си го знаем, но в момента става дума за друго. Не е ли точно "национализма" на сърбите оня печеливш стратегически ход, който ще ги остави на картата на Бжежински за бъдещите Балкани? Където България я няма, защото има изпълнение на обещанията на един бивш турски президент към народа му. Обещания а закупен този път булгаристан? Булгаристан, в който "корекомите" стават казина, въпреки другите обещания на турските "инветитори"? А може и европейска турция да ни нарекат. В която прелюбодействието няма да е криминално деяние. Поне с булгаристанките де. Не защото булгаристанците, а защото Ес ще се е застъпил за това.
25 Септември 2004 12:36
Николай Скаличански, "...ист" е силно казано, по-скоро "...ач" Или "не-ка-дър-ник". Този вестник има навика като няма какво да публикува, да се излага с материали на пълни аматьори. Или преводачи. Аз започвам да се чувствам крайно объркан когато чета материали за политическата обстановка в Сърбия от този "...ист" (...аст). Затова предимно търся материалите на Готев (да речем). Човека си има стил, разбира ги нещата и не излага вестника. А ...ски може с голям успех и във вицовете да го пуснат
25 Септември 2004 12:58
А сърбите са горди хора. И, за съжаление, източните им съседи по нищо не приличаме на тях. Честно да си кажа - по бих се зарадвал на снимка на някой, който целува портрет на Т.Живков, отколкото на всекидневните гледки на целуване на смрадливи задници ...
25 Септември 2004 14:27
Е, то бива злобни и лоши хора, ама е малко множко.И какво, по-топло ли ви става?Нали помните-"Аз не исакм аз да съм добре, аз искам съседът ми да е зле!"Ами забавлявайте се, щом това ще ви направи щастливи, горкичките!

25 Септември 2004 14:33
ДЖЕЙ ДЖЕЙ,
25 Септември 2004 14:45
Абе форумци големи глупости сте написали. Не знам колко от вас са ходили до Сърбия и колко сърби познавате. Аз познавам само двама и двамата са пичове та дрънкат и са ме посрещали в домовете си така както никога не е било само поради една причина защото съм Българин даже единият преди много години го каза когато му гостувахме с баща ми в Нови Београд/ сърбинът работеше за Геферманска фирма/ елате ми на гости и неска и нощеска винаги сте добре дошли защото само Българин може да разбере Сърбин. Апропо като погледнеш боклука по улиците на София мръсотията и изпонасраните влакове в България не знам ама според мене по култура на поведението и възпитание Сърбите са си одавна в Европа ние сме си арабизирани отвсякъде и ставаме все по арабско възпитани което е всичко друго но не и Европеизация.
25 Септември 2004 15:21
Каква е тази злоба срещу държава, която е направена шовинист от онези дето я бомбардираха, когато им стана неудобна на макета на интересите. Направиха я по всички правила на римските блюстители.
Вярно е, че я направиха и за наша сметка (може би най-болезнено) но това не е повод да се злобее, а е повод да се замислим, че ние може би ще сме следващите в един момент.
Тази държава се изправи срещу Хитлер, показваше среден пръст на Сталин, хилеше се зад гърба на Брежнев и не се подвуоми да се озъби на САЩ каквото и да и струваше това. Тя е също осем милиона като нас - научете се да оценявате без злоба или злобейте срещу този дето трябва.
Тя има грехове, вярно е - но следва СОБСТВЕНА политика, а не блюдолизническа.
25 Септември 2004 15:32
Антибиотик,
25 Септември 2004 15:50
Антибиотик, абсолютно съгласен, в тези хора има достоинство
Аз се опитах да кажа същото, ама явно с "т.живков" съм отвратил уважаемата публика ...
25 Септември 2004 16:56
Всичко което става в Югославия, засяга пряко страната ни, и лично нас, като БГ граждани!Четеийки писанията във форума от които лъха злорадство, се чудя, възможно ли е, вие драги форумци, да не сте били притеснени по време на войната в Югославия, когато бомбите падаха там, а и на наша територия?Не се ли разтревожихте че бедният уран замърси земята ни, не се ли разтревожихте за загубите които понесохме с нарушаване на корабоплаването по Дунав, със отравянето на реката, а и с разрушаването на на магистралите в Югославия, и т.н.?Ако някой ми каже , не, сигурна съм, че това просто не е вярно!И двете страни имаме взаимен интерес от добросъседски отношения и сътрудничество, и особенно, ние българите!Нашият път към Европа, минава през Югославия, не само в преносния, а и, в директния смисъл!Когато тръгнем за Италия, Испания, Португалия, с кола, нямаме друг път, само през Югославия.И там, на сръбската граница, когато ни спрат, проверяваийки ни с часове, със смъкване на целия багаж, унижаваийки ни, само за това, че сме българи, тогава всеки от нас си дава сметка, че никой няма интерес от неразбирателство със съседите, и че трябва да се подобрят взаимоотношенията ни с Югославия, влошени най-вече от правителството на Иван Костов, с подкрепата му на войната!А историята я оставете, да, тя не може да бъде забравена, ние винаги ще се учим от нея!Но сега времената са други, по-голямата част от Европа е обединена, духът на Европа е друг, и с реваншизъм и злоба, до никъде няма да стигнем!Връщаийки се към заглавието на статията, че Сърбия потъва в балканска самота, и припомнияйки си думите на генерал дъо Гол, че "всичко е география и политика, и политика и география", аз мисля, че е невъзможно това да се случи, защото географското положение на Сърбия е такова, че в никакъв случаи не може да бъде изолирана!А и сърбите са горд и упорит народ, свикнал да се справя сам с всичко!Свидетелство за това е бързото следвоенно възстановяване на страната, без ничия помощ!Добрите съседски отношения трябва да бъдат приоритет на всяко БГ правителство, не само по отношение на Сърбия, а и с всички наши съседи, а и защото България може да обедини балканските народи в мирен съюз, и да се свърши с тоя мит че "Балканите са барутният погреб на Европа!"
25 Септември 2004 17:28
Браво Галена

25 Септември 2004 17:41
"Не може истодобно блистати на Балкана
и круна Симеона и скиптар краљ Душана!"

Това српска ръка го е писала.
Единият смъртен враг на българщината си заминава.
Ред е и на втория, по-страшния...
25 Септември 2004 18:11
ANONIMчо 79,
/:/ "Параграфчо, незнам колко си на ти с историята, но тре'а да ти кажа че БЪЛГАРИЯ няма сметка нито от голяма Сърбия нито от Велика Албания, кто второто май е по-лошо в момента"
......................................... ........
НЕ знам колко си "на Ти" с Истината, но ще ти кажа, че Държавата БЪЛГАРИЯ- и преди и сега!- НЕ означава "Българския Народ"и "българските граждани" !!! Същото се отнася и за Държавата Сърбия!!!
КОГАТО Народът иска едно, а Управляващите Държавата правят ДРУГО, че дори и обратното на това, което иска Народа- ОЧЕВИДНО Е, че Държавата Балгария НЕ е Народът на България! Например, българкияг Народ искаше да НЕ дава Държавата България въздушен коридор на НАТО за бомбардиране на Белград и цяла Сърбия- а управляващите Държавата го дадоха! Българският Народ НЕ искаше Държавата да затвори БЕЗОПАСНИТЕ блокове на АЕЦ "Козлудуй"- Държавата направи точно ОБРАТНОТО! Българският Народ НЕ искаше България да изпраща войници зад граница- Държавата изпрати и ще продължава да изпраща! Българският Народ НЕ иска US-военни бази в България- Държавата България е на път да ги покани! И т.н., и т.н. !!!
Това, че в миналото България и Сърбия са били ВРАГОВЕ означава само, че Управляващите тогава България и Сърбия са били врагове! Народите на България и Сърбия, пък и на която и да е друга държава НЯМАТ причини да са едни срещу други! Напротив, даже имат причини да бъдат едни ДО други срещу НЕкомпетентните, корумпираните, , подчинени на ЧУЖДА воля/пак управническа, а НЕ народна!/ техни управници !!!
ВСИЧКИ Народи по Света страдат по причина на Управляващите ги! Това се отнася също и за народите на България и Сърбия ! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 25/9/2004 г/ 18:14:15

25 Септември 2004 23:02
над 50% от изказалите се тук се обявяват - Недейте това, недейте онова за сърбите! Не злорадствайте! Не им желайте лошото!
Вижте какво, разбира се, че злорадството е лошо нещо, но така е, децата се поддават на злорадство. А на мен ми се струва, че тези дето мрънкат срещу злорадството са същите деца и злорадстват, че вече някой друг е злорадствал и те сега просто могат да заемат позицията да го критикуват и така да са на страната на доброто. Браво мили деца, голяма работа сте!

Аз мисля, че тази статия е крайно лоша и неподхожда на СЕГА. Мисля още, че Сърбия си има своите грехове към България и останалите на Балканите и ще трябва да си ги изкупи и това е. Но това няма да стане, докато те самите не научат малко историята. Както вече писах в Сърбия не се учи изобщо за Сръбско-Българската война и това оня познавач на сръбската култура дето знаел 2ма сърби трЕбеше да знае. Не може в Сърбия да живеят в някаква шовинистична приказка, а тук ние да се делим, на такива на които Сърбия им е мила или на такива дето злорадстват. Сърбите трябва да научат историята, която ако добре познаваха, нямаше да са чак толкова горди. Параграфа и той пише, че не били хората виновни, били политиците, чунким тия политици ги е спуснал дядо божи!? Я се осъзнайте малко, истината си е истина и трябва да се знае, а когато някой не си харесва политиците, както в Сърбия опасявам се е вече факт, да си ги сменя, ама и сърбите са същите като нас и повече приказват, от колкото да правят. Така че да са живи и здрави и да си оправят държавата и да научат историята. И аз знам събри, че и и три сръбкини вече съм познал, и съм научил достатъчно за да мога да кажа това, което мисля тук, уважавам ги като хора близки до нас като манталитет и също сравнително интелигентни, както и българите, а когато се осъзнаят и къде са в Европа, и си научат историята, ще ги зауважавам и като нация. Параграфе, ако имаш нещо да кажеш за Българските политици кажи го, а не го разправяй във форума под тази нещастна статия. Не мисля, че има, какво да се коментира на темата Сърбия, страната им трябва да се развива и да се пречисти. И това трябва да си го осъзнаят и направят.
А пропо, портрета на Живков няма никога да зацелувам, защото нямам никаква причина за това. Вярвам, че ако България се беше развивала без влиянието на СССР днес щях да съм много по-доволен от България, вярвам и че много от вас също щяха да имат много по-добра алтернатива в живота си.
25 Септември 2004 23:43
Гледайки пенционера на картинката са сетих за наша Гена. И тя с мазни баничниустенца го целуваше тука, редовно балкански песньовки каканижеше, ма се излу по юдейски, като им мина модата.
Сеа модата е на бюреците.
26 Септември 2004 08:23
Едно се вижда от много далече, че Сърбите тептрва ги чака това което на нас ни мина през главата.Само като си помисля, че те можеха да преодолеят промените хиляди пъти по-лесно от нас, защото почти отговаряха на критериите на Европейския Саюз.Каво им стана на тези хора, че така лошо се закопаха не знам."Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи"
26 Септември 2004 08:35
Samo edno ste vi kaja.Dokato nie se karame koi za koi protiv Sarbia tia nepopravimi shovinisti sarbite sa edinodushni po otnoshenie na tova ce sa bili sega sa i vinagi ste badat sresty nas.
26 Септември 2004 09:39
Нека не забравяме следните факти:
1/ Белград е стара българска крепост.
2/ Сърбите разтуриха Легията на Раковски, защото той не се съгласил с твърденията на великосръбските шовинисти, че населението на Македония е сръбско, а твърдял, че е българско.
3/ При Съединението на Източна Румелия(Южна България) и Княжество България(Северна България), единствено турците са имали основание да се противопоставят, защото Източна Румелия е била дадена от Великите сили във васална зависимост от турския султан, а нейния Генерал-губернатор Алеко Богориди е бил назначен от султана. Затова цялата българска армия е била изпратена на турската граница. В този момент, претендиайки, че земите до В.Търново са сръбски земи, крал Милан дава заповед на Сръбската армия да нахлуе в България и да я окупира. Да, ама не. Местното население успява да задържи Сръбската Армия край Сливница и Драгоман до идването на Българската армия. В героичен тридневен марш, спейки докато ходят, българските войници и доброволци изминават пътя от Турската граница до Сливница и Драгоман.(Сърбия е била освободена през 1828 г., в резултат на Руско-турска война, и за 57 г. успява да създаде добре въоръжена редовна армия, а България е била овободена от Русия през 1878 г., т.е. 50 г. по-късно, и през 1985 г. българската армия е съществувала само 7 г., била е слабо въоръжена и е била съставена предимно от доброволци. Тя е имала 5 пъти по-малко оръдия от Сръбската.) Великосръбските шовинисти са разчитали на бърза победа, завладяване на България и поставяне началото на Сръбската империя, която да обедини всички южни славяни.
4/ През Балканската война, докато Българскаа армия воюва с турците, Сръбската армия нахлува и окупира земите, които съгласно предварителния договор трябвало да се дадат на България. Фердинанд дал заповед за настъпление и изтласкване на Сръбската армия от българските земи. Подтиквана от Русия, Румънската армия нахлула и заграбила цяла Добруджа - до Каварна.
5/ През 1914 г. великосръбските шовинисти убили в Сараево сина-наследник на Австро-Унгарския император Франц Йосиф. Те се надявали Австро-Унгарската империя да се разпадне и Сърбия да присъедини някои от славянските държави, влизащи в състава на Австро-Унгария. С това Сърбия предизвиква I с.в., отнела живота на 5 хил. души. Известно е, че II -та св.в. е резултат от несправедливите мирни договори, наложени от победителите на победените, с които завършва I с.в.
От България са били откъснати Западните покрайнини и дадени на Сърбия за 20 г. т.е. до 1939 г., които тя отказва да върне
6/ Преди II с.в. сръбски генерали направили преврат и обявили война на Германия, разчитайки на това, че немската армия няма откъде да мине, за да ги нападне. Но тя минала през България. За отмъщение - сръбски самолети бандитски бомбардирали покрайнинйте на София и избягали преди да се вдигнат българските изтребители.
7/ През 1923 г. Сърбия помага на двамата комунистически провокатори Г.Димитров и В.Коларов - да избягат в Москва.
8/ През цялото време сърбите са водели антибългарска пропаганда, че българите били татари, че били диваци, че България е една измислена държава, създадена от Русия на териториите, освободени от турците.
Е, какво следва да бъде нашето отношение към подобни съседи?
26 Септември 2004 20:29
Сотрудничество с Гаагским трибуналом должно стать "улицей с двусторонним движением" - сербский министр обороны26.09.2004 18:21 | РИА "Новости"
Версия для печати
Власти Сербии и Черногории готовы всеми имеющимися средствами сотрудничать с Гаагским трибуналом, однако такое сотрудничество должно быть "улицей с двусторонним движением". Об этом говорится в опубликованном в воскресенье в черногорской газете "Дан" заявлении министра обороны СиЧ Првослава Давинича.

"Речь идет об ответственности, с которой международный военный суд в Гааге должен подойти и к другим лицам, заслуживающим наказания за преступления на территории Косова и Метохии, и прежде всего, это касается так называемой "Освободительной армии Косова", - заявил Давинич.

Он подчеркнул, что Гаагскому суду были предоставлены "горы имеющих отношение к преступлениям ОАК документов, однако никто и пальцем не пошевелил, чтобы ими заняться". В этом смысле, как считает глава оборонного ведомства СиЧ, "Сербия и Черногория имеет право предъявить Гаагскому трибуналу ровно столько же претензий, сколько и трибунал предъявляет к сообществу СиЧ относительно уровня сотрудничества с ним".

Давинич подтвердил, что бывшего командующего армией боснийских сербов отставного генерала Ратко Младича "нет на территории Сербии и Черногории". При этом он добавил, что "в этом вопросе рано ставить точку, поскольку проверки тех мест, где он мог бы скрываться, не прекращаются".

РИА "Новости"


Редактирано от - paragraph39 на 26/9/2004 г/ 20:30:26

27 Септември 2004 14:56
Перчемлиев, само махни Германия от списъка, тя не ни е била душманин.
27 Септември 2004 18:04
Глупаво е да се караме със сърбите за стари вражди, причинени от проклетията и лакомията на кретени като крал Милан и цар Фердинанд преди сто години и повече. Идиотско е да спорим кой е по-див и кой по-голем циганин/татарин. Единственото, което ни разделя, са чуждите интереси. Общото е много повече: близка реч, култура, манталитет и едно вероизповедание. Пием, пеем, ревем и се смеем по едни ис същи поводи (сърбите имат отлично чувство за хумор). С две думи - една порода сме. И да не забравяме: както ние, така и те още влачат отвратителното наследство на турската тирания на Балканите.
Народите ни не се мразят, напротив. Огромното мнозинство от българите осъди зверските бомбардировки над Югославия преди няколко години. Уважението на българите към свободния дух и куража на тоя близък до нас народ е по-високо от всякога. Разбира се, политически мастии има както там, така и тука. Злоради, прости, невежи хора - също, включително и в тоя форум. Не трябва да им се позволява да пречат на добрите отношения между българи и сърби.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД