:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 184
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Синдикатите: 38% от учителите без увеличение на заплатите

Общо 38% от училищата в страната няма да постигнат увеличение на заплатите до договорените при стачката средно 650 лв. за учителите и 385 лв. за непедагогическия персонал, сочат данните на Синдиката на българските учители. Други 32 на сто от учебните заведения ще се радват на увеличение от едва 10 на сто. Данните оповести лидерът на профсъюза Янка Такева след първото за 2008 г. заседание на отрасловия съвет към МОН вчера. Прогнозите на учителските синдикати са, че заплатите ще се увеличат в 900 от общо над 3000 училища. Според профсъюзите средната издръжка от 1151 лв. на ученик не е достатъчна, за да се постигне обещаното увеличение на заплатите.

За училищата, в които увеличението няма да се случи, искаме ясни ангажименти, че парите за досегашните 3 допълнителни плащания (за 15 септември, за Коледа и за 24 май) ще бъдат включени към средната брутна работна заплата, заяви Такева. Според нея забавянето на правителственото постановление за компенсиране на плоския данък увеличава социалното напрежение в училищата, тъй като около 70 на сто от работещите взимат под 430 лв.

Увеличение няма да получат учителите от слетите и маломерните паралелки, но те са доста по-малко от 38% от всички, каза главният секретар на МОН Димитър Танев. В момента от 40 000 паралелки, слетите и маломерните са 6400, сочат данните на МОН. Въпреки твърдите намерения на министерството тези класове да се закрият те ще продължат да съществуват, а държавата ще ги финансира приоритетно, стана ясно вчера. За т.нар. защитени училища, в които има предимно слети или маломерни класове, ще бъдат отпуснати 2 млн. лв. от бюджета, съобщи Танев. От закриване ще бъдат защитени около 50-100 училища.



ОПАСЕНИЯ

Синдикатите настояха МОН да провери защо в държавните училища, в които има икономии, не са раздадени т.нар. 14-и заплати. Профсъюзите се опасяват още, че с част от средствата за делегираните бюджети ще се покрият стари неразплатени разходи на училищата.
28
3918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
17 Януари 2008 02:26
А защо не споменават че с новото заплащане директорите могат да "облагодетелстват" "свойте хора"? А и на колко учители заплатата ще налее тъй като паралелките са на ръба на минимума. Примерно училище с 5 паралелки от випуск, които са точно с минималния брой за да не са маломерни, но щата е запълнен като за 7 или 8 паралелки. (Справка - почти всяко градче с около 7000-10 000 души население)
17 Януари 2008 05:16
Още по време на стачката се удивих на учителите - би трябвало да са интелигентни хора, но не знаят в кой свят живеят. Кое му е страшното да се посъкратят, да се понатоварят малко повече и да им се вдигнат заплатите?‌ Всички останали така работим. И аз предпочитам да съм рентиер, но не става. А те живеят точно на този принцип - получават си "рентата" от държавата и имат бол време да се занимават с каквото си поискат. В нашата детска градина, например, някои са с магазини, за които си наемат хора. Ще ми се в училищата да останат само тези, които наистина искат да научат децата на нещо. Впрочем, винаги съм се питал колко от учителите са влезли първо желание педагогика и детска педагогика?
17 Януари 2008 07:59
А кого ще съкратят първо: Този който е роднина/"наш човек"/"човек на шефа" или тези които нямат гръб, но си вършат работата?
17 Януари 2008 08:01
Осмокрак!
Говориш неща, които сме обсъждали по хиляда пъти досега.
Значи предлагаш вместо по 25-30 деца в клас вече да бъдат по 40-50.
Помисли малко над това и кажи как ти се струва.
17 Януари 2008 08:44
Даскалите са били доста наивни ако са вповярвали , че ще им вдигнат надника с повече от 30 лева месечно. Единственото спасение е всички да напуснат работа и така да изнудят правителството да ги върне срещу едни прилични заплати.
17 Януари 2008 08:50
За всички учители важи девиза: Всяка настояща година - по-богати от следващата.
17 Януари 2008 08:59
8krak, добре дошъл!Разумно звучиш, ама май наистина се изчерпа форумното братство по темата.Поне до следващата учителска стачка, а после и още някой ден докато не се вдигне адреналина...
17 Януари 2008 08:59
учителите чакат от държавата, а всички останали от кого да чакаме?в частния сектор никой не мисли за компенсиране на плоския данък.даскалите трябва да са доволни, 4е все пак се грижат за тях.ако отидат при частник има да си сънуват предните заплати.
17 Януари 2008 09:22
Sena5 , искрено ме разсмя Досега получавах чисто на месец 300-320лв (в зависимост имам ли лекторски или не). Държавата така се е погрижила за мен и семейството ми, че се налага да работя на още две места. Сега с новото 18% увеличение, може и да стигна 350 лв И тогава такива сънища ще сънувам, че няма да искам да се събудя.Има ли още такива наивници, които си мислят че учителите благоденстват?!
17 Януари 2008 09:25
Егати!!! Който все още мисли да посвети живота си на българското училище трябва да е голяма будала
Толкоз стачка, толкоз протести за някакви трохички
Горките, трябва да се чувстват ужасно прецакани и глупави
Но не всичко е загубено, спасявай се поединично, народе, защото ако чакаш държавата да се сети за теб, виждаш, че си загубен!
17 Януари 2008 09:34
Awtentichna , подкрепям те!
И съпругата ми е държавен служител с 550 лева, но проектира всяка вечер и си докарва още 1500. И навсякъде по света е така . Ако не ти стигат -просто работиш допълнително. Разбира се ако имаш сили и възможности. А другите трябва да им е ясно , че държавата е на този хал , и едно изнудване от тяхна страна ще доведе до преразпределение. А аз не искам това.
17 Януари 2008 09:59
Бай Драгане, поздравления за съпругата ти щом го прави! Но все пак съгласи си, че има хора, които нямат възможност да "проектират" и въпреки това вършат обществено-полезна дейност и заслужават достойно заплащане. Не всяка дейност може да носи печалби и затова, дори в развити държави са си дали сметка, че има отрасли, които трябва да бъдат субсидирани, заради социалната им функция, въпреки, че никога няма да носят печалба, като едно търговско дружество да речем. Това се отнася и за образованието, и за здравето, и за ж.п.-транспорта, пощите и други отрасли.
17 Януари 2008 10:11
После да не реват, че образованието отива по дяволите с оня манекен, дето се изживява за медийна звезда. Кадърните учители ще се спасят. А следващите поколения ще са още по-неграмотни от предишните, скъпо и прескъпо ще плащаме за това престъпление
17 Януари 2008 10:22
stoyancho,
държавата трябва да има социална ангажираност както мислиш.
Но откъде да се вземат тези постоянни приходи? Най-важните източници - търговията на дребно с тютюневи изделия и алкохол, енергетиката , се приватизираха. В противен случай и контрабандата щеше да изчезне.
А сега всичко е приватизирано. От шашми и неплащане на данъци социалната функция е само пожелание. Не съм икономист, още повече глобален/като икономистите ни/ , но инженерната ми кратуна така разсъждава.
Трябва да имам постоянен и гарантиран приход за да обещая нещо постоянно.
17 Януари 2008 10:42
Ако тия за връзване Гайдарски и оня лобист (разбирай вариант на най-древната професия) от БСП почнат да ФЛУОРИРАТ ВОДАТА, основната маса деца тръгват за Могилино. Държавата ще и олекне от задължението да обучава.
biomedica-consult.com/fluornaprofilaktika .html
17 Януари 2008 10:56
http://biomedica-consult.com/fluornaprofil aktika.html
17 Януари 2008 12:04
Което си е право, право си е! Вярно е, че не всички дейности могат да връщат печалба. Както и образованието. Печалбата от него е в дългосрочен план. Проличава си след години, когато младежите завършат и започнат да работят. Лошото е, че както някои от вас, така и повечето забравят, че именно през училище са минали. И ако дължат някому нещо, то винаги има и учител в това число.
Аз също бях учител. 10 години в елитна гимназия. Работата ми беше интересна и успешна. Само че си оставах само с работата. А стотинки все нямаше. Напуснах. И сега съм удовлетворен от работата си, но получавам и подобаващо заплащане.
Лошото е, че не всички мои бивши колеги могат да последват примера ми. Защото не всички имат моята специалност и възможности, както и хъс и склонност към риск. Къде може например да отиде един учител по история? Не може всички да станат таксиджии или шивачки, или сервитьори. А и не е нужно, защото така само ще покачат напрежението в съответния бранш. Знаем как се трепят помежду си таксиджиите за всеки клиент.
Колкото до средствата, с които може да се постигне нормално заплащане на труда на учители и лекари, мисля, че крайно време е продажното правителство да бъде озаптяно. Виждаме, какви огромни средства пръскат за нови автомобили (купувани на двойни цени, не знам защо), как някой си сключва сделка с Майкрософт, за да закупи (пак на двойна цена) софтуер, който реално не е нужен. Докога така?
17 Януари 2008 13:01
Stass, тия от правителството не само купуват коли на двойни цени от "партньори", не само ги ползват като лични ами и ги застраховат за милиони защото и там има далаверка -да застраховаш в Лев Инс с държавни парици. От всичко това си прибират кеш от тези "партньори".
17 Януари 2008 13:50
Бай Драгане,
Що за глупост сте написал:
И съпругата ми е държавен служител с 550 лева, но проектира всяка вечер и си докарва още 1500.

Значи работи по 8 1/2 часа + обедна почивка = 9 ч + 2 ч път = 11 ч + поне 4 ч проекти = 15 ч.
Браво на такава съпруга! През останалите 9 часа готви, домакинства, има време да прочете за новости в професията и да Ви обърне внимание в спалнята... или няма време...
Въпросът е - след като за 4 ч. изкарва 1 500 лв, защо не напусне държавното за 550 лв и да изкарва още 3 000, та да станат 4 500 лв, че и повече...
17 Януари 2008 14:32



panion,
То си се чакаше. И, както обеща Орешарски - ще става по-зле. Не знам кой смята, че ако на даскалите е зле - на учениците ще е добре, ако на докторите не им е хубаво - болните ще са доволни. Рефлексира върху слабите - върху децата и болните.
Мой познат, директор на училище, ми сподели, че с тоя делегиран бюджет не само няма как да повишава заплати, ами и не знае след март ще има ли пари за отопление, а за есента не му се мисли.
И вече съм му обещал работа - хем по-добре платена, хем по-спокойна. Та първи ще изгорят куп директори, после и учителите ще напуснат /свестните/. Ще останат ония, на които не им пука за децата и работата. Има и още нещо - колкото по-добри са даскалите в едно училище, толкова повече пари отиват за заплати. Значи - да се наемат начинаещи и некадърни даскали. По-ниско заплащане, повече пари за отопление, осветление, ремонти. Но това сме го говорили вече. Обаче - ние! на монстърът на просветата Вълчев не му пука!
17 Януари 2008 14:49
Към borowan:
Много точно мнение! Браво! Че е "монстър", така е, той го доказа. Че не му пука, така е, той го доказа! Че свестните учители си заминават, така е, виждаме го! Че идват все по-слабо подготвени кадри на тяхно място, така е, действителността го доказва!
Какво ще стане с децата ни само не зная... Дъщеря ми има още година и половина и завършва средно образование. Обаче като гледам какво е и по ВУЗ-овете, плаче ми се!
17 Януари 2008 15:07
Засега са 38 %, до юли ще станат 98 % без РЕАЛНО увеличение на заплатите (т.е. като се отчете реално инфлацията). Но Такева не казва защо се навиха да прекратят стачката за изборите тогава !
Докога ще ми продължавате с философските разсъждения, след като учителите са почти на последното място на бюджетните заплати?! Защото образованието е приоритет, нали?!
17 Януари 2008 15:20
редник,
щях да ти отговоря навреме , но сега се прбрах в офиса.
Готвя 100% аз. На нея не и давам щото не може. Тя само чисти в събота-друго нищо. Трите ми деца са отвъд океана. Нямам детски проблеми.
Далече си от проектирането. Двамата като започнем проект на къща 500 м2 , го изготвяме за 2 месеца, между другото. Хонорарът е 5000лева . Има и други приходи от експертизи. Не знае събота и неделя. Съжалявам я.А Това което съм написал е минимума.
17 Януари 2008 16:32
Няма какво да се лъжем, за да оцеляват с тази заплата учителите трябва да работят нещо допълнително. А от това страда основната им работа. Резултатът се вижда от всички - все по-ниско качество на образованието, все по-глупави поколения. Но явно управляващите точно това искат! А приказките за приоритет на образованието са хвърляне на прах в очите.
17 Януари 2008 16:46
Писна ми,
заяви Такева. Според нея забавянето на правителственото постановление за компенсиране на плоския данък увеличава социалното напрежение в училищата, тъй като около 70 на сто от работещите взимат под 430 лв.

За какво изобщо говорим?!
С 430 лева живее ли се? При това те не са 430, а доста по-малко заради осигуровките и ДОД.
Има основно правило - заплатата, която получаваш трябва да ти стига, за да живееш и да се възпроизвеждаш, т.е. да създаваш и отглеждаш деца. Всякакви "умни" призиви, че видите ли като не стигали, да работи на още едно място всъщност водят до точно обратното - още повече се подбива цената на труда. После по ред причини не всеки може да работи допълнително, та те какво да правят - да мрат ли? Докато има такива "разсъждения", все ще си бъдем най-бедни в Европа.
Учителите всъщност ние ги прецакахме, като не ги подкрепихме с една общонационална стачка, както се прави в "белите" държави. Вчера тях, днес нас ще ни прецакат и така ще е докато успяват да ни разделят, т.е. докато не осъзнаем, че ни прилагат древното правило "Разделяй и владей". На учителите сега какво им остава - просто масово да напуснат и който идиот е съгласен да работи за тези пари, да си остане идиот.
18 Януари 2008 00:14
Абе вие май съвсем сте се спихнали. Аз може да съм новак, ама вие толкова време въртите едни и същи глупости във форума, че чак се опиянявате от тях. Завърших училище преди 2* години. Имам дете 7-класник и друго - в детска градина. Системата ми е ясна, както се казва, от 4 поколения, защото и родителите ми бяха учители, и аз - ученик, и децата ми - още две поколения. Искаш ли да изкарваш пари, можеш да го направиш и то съвсем честно, без да ревеш на държавната ясла. Ясно е, че там никога няма достатъчно за никого, който чака само на това. Всеки има избор - като си талант, прави си частно училище. Като не си - проблемът не искам да е мой.
Впрочем, голямата ми дъщеря чете какво пише и се чуди с какви глупости се занимават толкова много хора...
22 Януари 2008 15:52
защо вси4ки мислите, 4е е лесно да си у4ител.Това по-скоро е наказание, отколкото работа.Вие като родители не сте възпитали по 1 дете и затова като доидет в у4илище са като животни.В у4илище трябва да ги възпитават и да ги у4ат.Не разбирате ли, 4е ще се срине държавата без образобание. Затова трябва да са по-високи заплатите на у4ителите.
22 Януари 2008 20:44
защо ни е да сме учени, щом като сме глупави по-лесно се контролираме. никой учител не иска да направи едно дете най- умното, а гледа всичките да са на едно добро ниво- средното. пари се изкарват робската или проститутската, каквито сме вси4ки дето искаме да се адаптираме към 'България". отвсякаде ни *бат, а ние гледаме да задоволим само другата дупка по- надолу...аз съм студентка и съм убедена, че образованието няма да се оправи скоро, защото децата могат сами да преценят , че от много знания полза няма и си седят пред компютъра дето има всичко, ако им се прииска. къде е смисълът на домашните, щом могат да си пият кафето и пак да беседват- ве4ния метод за връзка с личния опит на ученика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД