:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Евродепутат бе осъден на 3000 евро глоба за обида

Британецът Найджъл Фарадж каза в пленарна зала на Херман ван Ромпой, че има „излъчване на мокър парцал", и настоя, че това е свобода на словото
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на ЕС Херман ван Ромпой "имал излъчване на мокър парцал", според британския евродепутат Найджъл Фарадж.


Съдът на Европейския съюз в Люксембург потвърди глоба от 2980 евро, наложена на британския евродепутат Найджъл Фарадж, избран в ЕП от Партията за независимост, заради обидни изказвания в пленарна зала по адрес на председателя на ЕС Херман ван Ромпой. В Европейския парламент Фарадж е съпредседател на групата "Европа на свободата и демокрацията". На пленарно заседание през февруари 2010 г. британският народен избраник, който е в ЕП от 1999 г., си позволи остра критика към новоназначения тогава председател на ЕС, който за първи път присъства на заседание на институцията. Обръщайки се към бившия министър-председател на Белгия в парламента, Фарадж заяви, че Ван Ромпой има "излъчване на мокър парцал" и "прилича на банков чиновник от най-ниско ниво". Председателят на ЕС слушаше внимателно изказването на британеца, който в речта си добави, че родината на белгиеца "изобщо не прилича на държава".

Херман ван Ромпой беше избран единодушно за председател на ЕС от правителствените и държавните ръководители на 27-те страни членки, като един от мотивите за това бе, че е изключително спокоен и толерантен. По подобен начин той реагира и на вербалната атака, отправена му от британския евродепутат: "В пленарната зала чух изказване, което мога само да порицая, но няма да коментирам повече", заяви Ван Ромпой.

Председател на Европейския парламент по това време бе Йежи Бузек, който обаче реагира доста остро и нареди на Найджъл Фарадж незабавно да се извини на Херман ван Ромпой. Британецът обаче категорично отказа да изпълни това и Бузек му наложи глоба от 2980 евро - сумата се равнява на дневните пари, които се полагат на депутата за десет дни. Това е максималната глоба, която има право да налага Европарламентът.



Найджъл Фарадж направи обидното си изказване по време на дискусия,



чиято основна тема бе назначаването на Херман ван Ромпой на най-високата длъжност в ЕС. Британецът се опита пред колегите си да анализира квалификацията му, но на бързо се впусна в остри критики за външния вид на белгиеца и за поведението му. "Съжалявам, не бих искал да съм груб, но всъщност имате излъчване на мокър парцал и външния Ви вид е като на банков чиновник, намиращ се най-ниско в йерархията". И Фарадж добави: "Усещам обаче, че сте компетентен и способен, но и опасен. Не се съмнявам, че искате да се изявите като тих убиец на европейската демокрация и националните държави. Изглежда, че таите омраза срещу съществуването на националните държави - може би това се дължи на произхода ви. Все пак сте родом от Белгия, която изобщо не може бъде наречена държава".

Малко след инцидента Йежи Бузек привика британския евродепутат и разпространи изявление, в което обясни, че поведението на Фарадж не е проява на свободата на словото, а си е остра словесна атака. "Защитавам правото на Найджъл Фарадж да изразява несъгласието си с политиката или с институциите на ЕС, но не и да отправя лични обиди към гостите, които идват в Европейския парламент, или към държавите, от които те произхождат", заяви тогава Бузек. "Разочарован съм от поведението на Фарадж". Тогавашният председател на ЕП съобщи и решението си да глоби Фарадж за несдържаното му изказване.



Британският депутат обаче обжалва наказанието си



пред Съда на ЕС в Люксембург и настоя глобата да бъде отменена. В иска си Найджъл Фарадж твърди, че е нарушена свободата му на изразяване на лично мнение, както и че има имунитет от съдебно преследване, защото е произнесъл речта си в качеството си на член на Европейския парламент. "Изказването ми изразява политическите ми възгледи. Изключително важно е член на Европейския парламент да може да се изказва свободно", се казва в жалбата на Найджъл Фарадж, депозирана в съда на 28 октомври 2011 г. Депутатите в Европейския парламент имат имунитет срещу съдебно преследване, когато участват в дискусии, свързани с политически въпроси или провеждането на избори. Този имунитет обаче не важи, когато става въпрос за изразяване на лично мнение, какъвто според Бузек е случаят "Найджъл Фарадж срещу Херман ван Ромпой".

Преди дни магистратите отхвърлиха жалбата на Фарадж и дори решиха, че той ще трябва да плати и съдебните разноски, които Европейският парламент е направил по това дело. "Съдиите станаха за смях. Става въпрос само за свобода на словото", заяви евродепутатът веднага, след като съдиите в Люксембург оповестиха официално решението си. Британецът заяви, че изобщо не е доволен от съдебното решение и има намерение да обжалва наказанието си.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Фарадж обиди Херман ван Ромпой в свое изказване пред Европарламента през февруари 2010 г., защото смята, че Ромпой мрази националните държави
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Йежи Бузек бе председател на ЕП по времето на словесната атака на британския евродепутат. Полякът наказа Фарадж с глоба от 2 980 евро, която бе потвърдена от Съда в Люксембург.
Снимка: Архив
Съдът на ЕС в Люксембург потвърди глобата на британския евродепутат.
14
2132
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
25 Септември 2012 20:33
Фараж обидил некъв човек! Ба ти наглия фараж!
25 Септември 2012 20:38
Фараж в зандана. "Човекът" е сух парцал.
25 Септември 2012 20:50
Найджъл Фарадж е уникална личност. Пъргав ум и неповторим оратор. Феникс сред бройлери.

26 Септември 2012 00:09
Според мен не са го глобили заради обида, ами защото е разкрил лични данни.
26 Септември 2012 00:21
Ееее, не сте го превели добре! Фарадж си говори остро и в английски стил, но не е казал нищо лошо, напротив повдигна доста смислен въпрос - за легитимността на цялата тая пасмина от смотльовци. Както и да е, речите му са удоволствие за слушане, а съм го слушал и на местни британски теми и въобще не може да бъде наречен простак или прост. Може да не е гений, но поне смее да поставя въпроси, които всички като че ли са се наговорили да забравят. На Ромпой той каза накратко (съкратено по спомени): "Откъде се взехте? Аз не познавам човек, който да беше чувал за Вас. кой Ви избра и кого представяте? Ставате президент на цял континент, но всъщност кой сте? Да кажем, че ви пробутват, заради някакво обаяние, но вие всъщност сте малък и невзрачен човек, приличате на служител на гише в банка..." Грубо казано това беше смисъла и въпросните думи не бяха обида, а начин да се подчертае липсата на представителност на назначен президент на континент. Има неща, които не харесвам във Фарадж, но ако имах възможност за такъв политик бих гласувал - един от малцината, които смеят от такова ниво да ни предупреждават, че ни измъклват свободата и правата изпод краката под знаме на добри намерения и с дванадесет звезди ...
26 Септември 2012 01:04
Видеото е много атрактивно. Натисни тук
26 Септември 2012 08:20
Nigel Farage зададе прекрасния въпрос: Кой гласува за вас г-н Ромпой, та вие представлявате 500млн ?!?!
26 Септември 2012 10:00
Трябва да свикваме - всички представители на бъдещите Съединени Европейски Щати ще имат такова излъчване. Неслучайно са подбрани такива.
26 Септември 2012 11:00
Фараж не може да е англичанин. Най-много да е британец.
26 Септември 2012 11:24
Браво на Фарадж, с изключение на обидните квалификации, де. Човек не бива да пада толкова ниско, независимо колко е афектиран. Иначе евробюрократите наистина искат да убият националните държави, за да могат да получат още по-голяма власт. Сега ние се смеем на пикантното, но скоро това ще потропа и на нашата врата. Глупостта да делегираме власт на чужденци (уж наднационални) би ни струвало ужасно скъпо, и тогава ще видим, че всичките наши калпазани всъщност не са били чак толкова лоши за България.
26 Септември 2012 11:33
А аз бих попитал: Каква ми е ползата от Ромпой та част от данъците ми да се харчат за заплатата му и целия му председателски антураж?
26 Септември 2012 17:18
"В пленарната зала чух изказване, което мога само да порицая, но няма да коментирам повече" - е това е реакция на типичен безличен човечец, за това точно са го избрали ... Погазил егото си и се издигнал в йерархията .. А на времето хората са се дуелирали за много по дребни неща ...
26 Септември 2012 17:20
Обаче статията не споменава предисторията на скандала, Херман ван Ромпой е изборът на Билдербергите за президент на ЕС. През 2009, малко преди да се кандидатира за парезидент на ЕС, Ромпой е присъствал на сбирка на Билдербергски клуб, избухва скандал, задават му въпроси. В нашите "медии" нама и помен от тези новини, много в България дори не знаят каква длъжност заема Ромпой.
26 Септември 2012 17:24
А Ромпой наистина има мишо излъчване на дребен чиновник, какъвто си е в действителност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД