:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Гледна точка

Един цялостен преглед и задълбочен анализ върху перспективите в отношенията между Китай и ЕС

Търговският оборот се е утроил за последните 10 години. Затова отношенията между двете страни са сред най-ключовите на международната сцена
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайският премиер Уън Дзябао, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо са единодушни, че партньорството между ЕС и Китай е стратегическо.
На 20 септември в Брюксел се състоя 15-ата Среща на върха Китай - ЕС. Тя затвърждава постигнатото до момента и разкрива нови насоки за развитието на китайско-европейските отношения. Тя е особено значима по ред причини:

Първо, тя представи един цялостен преглед на отношенията Китай - ЕС през последните 10 години. Китайската страна напълно одобри постигнатите резултати в развитието на всестранното стратегическо партньорство между Китай и ЕС, отчитайки, че връзките между Китай и ЕС стават все по-зрели, съдържанието им непрекъснато се обогатява, а резултатите са все по-явни.

Двете страни отчитат факта, че търговският оборот между Китай и ЕС се е утроил за последните 10 години. ЕС се превърна в най-големия търговски партньор и източник на технологии за Китай, като общият кумулативен обем на инвестициите на европейски предприятия в Китай достигна 80 млрд. щатски долара, а



китайските инвестиции в Европа се увеличиха няколко десетки пъти.



Изградени бяха над 60 механизма за диалог между Китай и ЕС. Двете страни поддържат тесни контакти и координация по международните въпроси, изградена беше всестранна, многопластова и широка структура за взаимен диалог и сътрудничество. Двете страни считат, че отношенията Китай - ЕС се превръщат в едни от най-влиятелните двустранни отношения на международната сцена.

Председателят на Европейския съвет г-н Херман Ван Ромпой, председателят на Европейската комисия г-н Жозе Мануел Барозо и други европейски лидери оцениха положително значителните успехи, постигнати в двустранните отношения през последните 10 години. Те считат, че подкрепата на Китай и сътрудничеството Китай - ЕС са изключително важни за възстановяването и растежа на европейската икономика, а двустранните отношения се изграждат на основата на взаимното разбиране, уважение, равнопоставеност и обща полза, при което интересите на Китай и ЕС ще бъдат тясно и взаимно свързани.

Второ, на тази среща се проведе задълбочено обсъждане на бъдещите насоки за развитие на отношенията Китай - ЕС.

Китай и ЕС имат своите предимства, които в значителна степен взаимно се допълват. Концепциите, заложени в Дванадесетия петгодишен план за развитие на Китай и стратегията "Европа 2020", имат много допирни точки - двете страни поставят акцент върху ускореното регулиране и изменение на модела на икономическо развитие, върху енергийната ефективност и опазване на околната среда, върху научно-техническите иновации. Въз основа на това китайската страна предложи пакет от планове за развитие на мащабно двустранно сътрудничество в търговско-икономическата и инвестиционната област, в научно-техническите иновации, инфраструктурното строителство и финансовата сфера. Тези планове основно включват



премахването на различни форми на протекционизъм,



разширяване на пазарната прозрачност, осигуряване на платформи за стимулиране на двустранната търговия и инвестиции, взаимно проникване на пазарите на двете страни; възможно най-бързо стартиране на преговорите за сключване на споразумения за инвестиции между Китай и ЕС, обсъждане на идеите за предварително проучване на възможностите за подписване на споразумение за зони на свободна търговия Китай - ЕС. Акцентът бе поставен върху модерната производствена промишленост, новите енергоизточници, новите материали, биофармацевтичната промишленост, информационната и комуникационна индустрия, енергийната ефективност, екологията и други стратегически нови отрасли и чрез изграждането на съвместни научно-развойни центрове, центрове за трансфер на технологии и съвместни бизнес инкубатори. Двете страни ще си сътрудничат и за интегриране на производството, обучението и развойната дейност, които ще са насочени основно към бизнес компаниите. Ще бъде ускорено изграждането на инфраструктурна мрежа в европейския регион и сухопътна логистична мрежа Европа - Азия. Ще се стимулира напредъкът в реформите на световната финансова система, ще се поддържа взаимното откриване на клонове от банките в Китай и ЕС и предоставяне на банкови услуги, ще се обсъдят възможностите за извършване на трансгранични разплащания в китайски юани и др.

Европейската страна високо оцени предложенията на премиера г-н Уън Дзябао за стимулиране на отношенията Китай - ЕС, подкрепи и участва в изработването на дългосрочен план за сътрудничество, оказа стратегическо ръководство за изграждането на стабилни основи за бъдещото развитие на двустранните връзки. ЕС желае да засили сътрудничеството си с Китай в областта на търговията, инвестициите, инфраструктурата и др. сфери и да стартира преговори за подписване на инвестиционни споразумения.

Трето, на тази среща бяха директно назовани съществуващите



неразрешени въпроси в отношенията Китай - ЕС



По време на срещата китайската страна изрази ясно надеждата си ЕС да прояви реална политическа воля и да използва случая, за да разреши въпросите с европейското оръжейно ембарго срещу Китай и признаването на статута на изцяло пазарна икономика на Китай. Китайската страна откровено посочи, че решението на ЕС за започване на антидъмпингова процедура по отношение на вноса на фотоволтаични компоненти от Китай не само предизвика силна реакция в самия Китай, но създава тревоги и в европейските бизнес среди и привлича вниманието на световната общественост. Надяваме се този въпрос да бъде надлежно разрешен посредством диалог и консултации. На същата позиция е и европейската страна.

Китайско-европейските отношения са ценни поради своята стратегическа роля. Сътрудничеството Китай - ЕС е дългосрочно, стабилно и всестранно, то не е повлияно от различия в идеологията и социалния строй на страните, не се концентрира върху еднократно пресмятане на ползите и загубите, а временните препятствия и трудности не спират увереността в съвместното сътрудничество. Отношенията между Китай и ЕС се основават на реципрочност и могат да донесат реални ползи за двете страни. Колкото повече се развиват двустранните връзки, толкова по-голяма ще бъде практическата полза за народите на двете страни. Китайско-европейските отношения са важни поради своя глобален характер, тъй като те придобиват все по-голямо световно влияние. Като две важни сили в международния ред през ХХI век Китай и ЕС са активни участници в изграждането на световната система - те играят важна роля в преодоляването на глобалните предизвикателства по отношение на енергийната безопасност, безопасността на храните, климатичните промени и др. въпроси. Предпоставката за развитието на отношенията Китай - ЕС е принципът на равнопоставеност. Китай и ЕС се различават по своите социални системи, културен фон и степен на развитие. Въпросите и проблемите, с които се сблъскват, са различни. Поради това е естествено по някои въпроси да съществуват и различни гледни точки. Но независимо какви проблеми срещаме, ако продължаваме да поддържаме равноправен диалог и консултации, винаги можем да стигнем до консенсус, да намалим разногласията и да имаме съвместна полза.

Лично аз съм изпълнен с увереност за перспективите за развитие на отношенията на всестранно стратегическо партньорство между Китай и ЕС.

Снимка: БГНЕС
В България също се наблюдава засилване на интереса към Китай. През април посланикът на Китайската народна република Гуо Йеджоу посети МГ "Д-р Петър Берон", където участва в открит урок на учениците, изучаващи китайски език.
17
2470
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
25 Септември 2012 20:09
Нашата (на моето поколения е ясна) д аму мислят младите. Те ще трябва да се конкурират с китайчетата за хляба си.
Един съвет от мен:
Когато става въпрос за бизнес с китайци и ги усетите, че за нещо не вдяват по технологията и трябва повчеко да им се обяснява, искайте си тройна цена.
Плащат маниакално да научат нови неща.
И трябва да сте наясно, че научат ли нещо - повече няма да ви извикат.
25 Септември 2012 20:28
Един цялостен преглед и задълбочен анализ върху перспективите в отношенията между Китай и ЕС

Хах! Какво заглавие! Дисертация!
25 Септември 2012 21:37
На втори прочит се открояват областите където ги стяга чпика китайчетата:
- военните технологии и
- дъмпинга на фотоволтаиците.

За военните технологии ще има да почакат.
За фотоволтаиците аз им се кефя, щото сецнаха мераците на швабските тарикати, дето бяха се нагласили да остъкляват света зараз тоя дето духа.
25 Септември 2012 22:23
Дори и Мао Цзедун не би могъл да направи подобно червено и френетично "есе".
(Изръкоизплясквания)
25 Септември 2012 23:29
Ами то, търговският обмен между Римската и Китайската империя си е още от времето, когато е създаден Пътя на коприната. Нищо ново за Поднебесната.
26 Септември 2012 04:00
Подобни комюникета не ми се четат. Посланикът като иска да каже нещо, да го каже, а не да ни преписва партийни сводки.
Протекционизмът бил само от ЕС към Китай, а не обратното! Никакви военни технологии! Западът стига сам си е създавал проблеми. Тези военни технологии утре ще са срещу нас.
26 Септември 2012 04:51
КНР е в навечерието на големи сътресения. Предстои до седмици конгресът на ККП, който ще избере ново ръководство - борбата е безмилостно жестока. Колегите, надявам се, са чули вече и за партийните процеси, които седяха по първите страници на световната преса от година насам.

На второ място КНР изпитва сериозен промишлен свръхкапацитет, който се задълбочава. Износът намалява, затварят се фабрики, вчера в световната преса имаше централна новина за поредната безредица между хиляди работници и полиция в завод на Фокскон (тайванска копорация, голям доставчик на части за Apple, Дел, Майкрософт, ХП и др.) в сверен Китай със 79 хил. (не е грешка) работници (Фокскон имал в КНР общо над 1.1 млн работници).

На трето място имотно-кредитната криза в КНР е на път да избухне със страшна сила. Цели новопостроени градове седят празни, банките продължават да отписват лоши кредити със стотици милиарди долари.

На четвърто място, КНР наблюдава кризата на еврото с голямо напрежение - еврозоната е най-големият вносител на китайски стоки и всяко по-сериозно сътресение в нея ще означава нови милиони безработни китайски работници и нови вълнения, пред които сегашните и тези в 2010 г. ще бледнеят.

На пето и т.н. място, КНР ще страда все повече от последиците на демографската, социалната, климатичната и водната криза, от недостига на земя, както и от външнополитически проблеми като сега с Япония за островите и от растяща нестабилност в Третия свят, отдето КНР се снабдява със суровини.

И на последно място, но не и по значение, в момента САЩ няма абсолютно никаква нужда да продава дълг на Китай - дефицитът на САЩ се покрива изцяло от излишъка на американския частен сектор - американските корпорации, които държат планини от кеш и не харчат, защото няма търсене. Обратното - КНР има голяма нужда да купува американски дълг, защото това си остава (особено предвид предстоящите в еврозоната развития) най-надеждната инвестиция за китайските излишъци от пари.
26 Септември 2012 08:31
Чичо Фичо добре го е казал.
Четивото, представено ни от г-н посланика, се отличава с шаблонно мислене и вътре няма една дума, която да излиза от г-н посланика. Всичко е преписано. Този път сме го минали и подобни бози сме ги чели много по комунистическо време, където пишещият не смее да каже една дума повече, отколкото са му спуснали отгоре.
На Китай военни технологии не бива да се дават в никакъв случай. Вижте какво става с Япония, където я докараха со война. Китай има териториални спорове с всичките си съседи. Китайската комунистическа /роботърговска/ партия пусна китайските лумпени да трошат японските магазини и фабрики. Това е нагледен пример какво ще се случва един ден с евпорейските и американските фабрики. Според мен вече е даден сигналът за изтегляне на западните инвеститори от Китай. Амбициите на Китай вече надхвърлиха търговските. Тръгват да се милитаризират и да завладяват. А и като гледаме изпочупените витрини на японските магазини, виждаме доколко Китай е надежден търговски партньор. А и нашенските глобализатори трябва да разберат, че вече е време да мислим за националната сигурност и търговията и инвестициите трябва да се подчинят на сигурността. Западът направи достатъчно за Китай, даде му граждански технологии, като го извади от летаргията, която трая около две хиляди години. Китайската цивилизация просто бе консервирана за две хиляди години. Китай отделно накраде каквито технологии можа. Сега тръгнаха да си надскачат боя. 800-900 милиона китайци още се облекчават на чист въздух, Китай се напери да става световен лидер.
Между другото, САЩ вече излизат на първо място в света по производство на газ и то няколко пъти по-евтин от газа на Газпром. И много заводи, изнесени в развиващите се страни, започват да се връщат обратно заради евтината енергия.
Но с вандалските актове на големи тълпи от лумпени, под ръковоството на партията, Китай загуби доверието в чуждите инвеститори. Всеки от тях вече ще се замисли доколко сигурна е инвестицията му в Китай. Но това не е всичко. Китайските управляващи си вкараха автогол. Утре същите тези тълпи ще щурмуват партийните офиси. Нека сегашното го считат като генерална репетиция. Дадеш ли веднъж възможност на тълпите да се организират, изобщо не е сигурно, че винаги ще можеш да ги разпуснеш или да ги ръководиш.
Европата трябва да мисли как да произвежда онова, което в момента внася от Китай, а не да се моли за китайски пари.
26 Септември 2012 08:35
Китайската Народна Република мисля, че е крайно време да заеме лидиращо място в геополитическия дневен ред на света.
Не просто икономически но и военнополитически! Вчера бе пуснат на вода един съществен аргумент в тази насока!
Натисни тук
26 Септември 2012 09:57
Gozambo
26 Септември 2012 08:31
Чичо Фичо добре го е казал.
Чичо ти Фичо, добре го е казал, и ти добре си ги наредил отдолу...ами не ти ли хрумва на какво "пахне" всичко това?
Къде 30-те години на миналия век, в центъра на Европа, една държава точно тъй се "задъхваше" в хватката на пазарите...
Въпрос на време е и там да се появи "правилният лидер", който да посочи "правилният път".
Поднебесната...хилядолетният...все са си социалисти...
26 Септември 2012 11:09
А бе, да, клишета, общи приказки, но поне не ни поучава на тема демокрация и граждански права.
И няма високомерно и пренебрежително отношение, техниката която ни прилага една друга "велика" сила.
Слагам кавички, защото нищо велико не виждам във извиването на ръце, подкупи под масата, изнудването и завладяването на пазар със сила. във вреда на местното население.
НЯМА величие, когато има желание за ПОРОБВАНЕ, смазване на населението.
А налагането на ГМО и добив на шистов газ, и то чрез натиск на междудържавно ниво, не е нищо друго.
Да, Китай ВЕЧЕ е велика сила, но не защото заплашва с военна сила, или да принуждава света да купува енергийните си ресурси с неговата национална валута,
а защото ПРОИЗВЕЖДА, работи.
Но да пази Бог от прекалено близки отношения с азиатския гигант, прекалено близката прегръдка с него може да се окаже даже по-задушаваща и от тази с по-малкия му северен брат.


26 Септември 2012 11:14
Иначе приветствам - търговията да се развива.
Даже се надявам, че именно Китай единствено може да не се съобрази с омертата срещу човечеството която монополите поддържат, като блокират в чекмеджетата изобретенията и иновациите от десетилетия.
26 Септември 2012 11:49
След обтегнатите отношения Китай-Япония напоследък и предвид трудното положение на американските финанси (Китай е един от най-големите кредитори на САЩ), запазването на доброто ниво на отношенията между Китай и ЕС сякаш изглежда като логичен приоритет за двете страни. В този пъзел България би могла да заеме своята подобаваща позиция на врата на китайсикте стоки и инвестиции към ЕС, така както Япония започна да инвестира и да изнася своите производства в някои американски щати преди 30-40 години.
26 Септември 2012 13:56
Ще се стимулира напредъкът в реформите на световната финансова система, ще се поддържа взаимното откриване на клонове от банките в Китай и ЕС и предоставяне на банкови услуги, ще се обсъдят възможностите за извършване на трансгранични разплащания в китайски юани и др.
Що ли ми се чини, че в това изречение се крие най-важната тема от разговорите на Уън Дзябао с европейските ръководители? Да не би да текат последни доуточнявания около статуса на т. нар. банка на БРИКС? Почва да става наистина интересно.
26 Септември 2012 14:21
Въпрос на време е и там да се появи "правилният лидер", който да посочи "правилният път".



Появата на такъв не се очертава в обозримо бъдеще, докато в Китай хаосът вече настъпва.
Между другото, добра е аналогията с 30-те години на виналия век в Европа. И там започна с погроми над евреите. Днес виждаме подобни погроми на националстическа основа над японците в Китай.
26 Септември 2012 14:25
В сравнение с другите статии на г-н посланика, в тази участието на форумците и никаква. Май се позагуби вярата във Велик Китай?
Между другото, карате ли вече китайски автомобили в България? Как вървят продажбите?
26 Септември 2012 14:49
Между другото, карате ли вече китайски автомобили в България? Как вървят продажбите?
Срещат се тук-там, но не особено масово. По-важно е как вървят продажбите в Зап. Европа, а оттам нямам наблюдения. Струва ми се, че китайските коли скоро няма да пробият масово на европейския пазар, доколкото винаги ще се измислят нови нетарифни ограничения (Евро 6, 8, 10 и т.н.; минимум 10 въздушни възглавници; устойчивост на удар при 200 км/ч; специфичен размер на огледалата за задно виждане, на задния теглич и пр., и пр.), така че да върви европейската продукция - тук конкуренцията и протекционизмът са жестоки, доколкото с автомобилната промишленост са свързани още множество свързани производства, с милиони заети в тях, които могат да станат лесна плячка на евтината и с все по-добро качество китайска продукция (неслучайно дадох примера с изнасянето на японското производство в САЩ преди 30-на години).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД