:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 176
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екозаконът се променя при драстични нарушения

Поправките в Закона за опазване на околната среда са пример за законодателство в разрез с всички нормативни правила.

Законопроектът на ГЕРБ мина на първо четене миналата сряда, без да е гледан в правната комисия, без да е бил публикуван за обществено обсъждане поне 30 дни, без да има оценка на въздействието му. Той освен това противоречи на законодателството на ЕС, на международни договори и на българската конституция.

Законът предвижда да отпадне касационното обжалване на оценките за въздействието на околната среда (ОВОС), когато става дума за обекти с национално значение. Тоест правителството ще може да си строи ядрени реактори, магистрали, топлоцентрали, рафинерии, инсталации за обезвреждане на опасни отпадъци, пречиствателни станции, язовири, химически инсталации и много други, като гражданите ще имат право да обжалват само на една инстанция. Това противоречи на Орхуската конвенция, според която по въпроси за околната среда на заинтересованата общественост следва да се предостави "широк достъп до правосъдие".

Проектът трябва да бъде изцяло отхвърлен, гласи становище на Програма "Достъп до информация", изпратено до правната комисия, която изобщо не го разгледа. "Така се развързват ръцете на изпълнителната власт", пишат от фондацията. В становището се казва, че законопроектът на ГЕРБ е опасен, защото ще ограничи драстично основни права на гражданите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов твърди, че измененията не нарушават законите и конвенциите. Според него законът ще мине бързо и на второ четене, за да се ускоряло строителството на забавени проекти като магистрала "Струма".







862
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД