:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 175
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Да имаш и да нямаш

Новият Доклад за развитието на човека на ООН за 2005 г. резюмира някои твърде верни числа. Те са, че 1 милиард човеци не са съвсем развити. И живеят с по-малко от 1 долар дневно. Че 500-те най-богати хора на планетата печелят толкова, колкото 416-те милиона най-бедни. И че на всеки кръгъл час умират горе-долу около 1200 деца по причини, свързани с бедността.

Ние тъкмо тези цифри не знаехме, но безусловно се догаждахме за подобни съотношения и данни. Данните са предназначени, за да накарат богатите страни да развържат кесията. И да помогнат на бедните - не да си купят сносни коли и нормални жилища с отопление и осветление, а да им помогнат на първо време в нещо друго - да не умират толкова често и толкова рано, и да могат примерно да имат достъп до чиста питейна вода. Защото в момента достъпът до това нещо - чистата вода, липсва на 2, 6 милиарда души. За да им се осигури, са необходими 7 млрд. долара годишно. Точно толкова се харчат



в Европа за парфюми или в САЩ за пластична хирургия



Защо е нужно богатите да плащат заради бедните, е друг въпрос. Ще поразмишляваме над него по-долу. Но факт е, че той касае и нас. Според доклада ние вече сме в редичката на тези, които трябва да помагат, а не обратното. Намираме се на 55 място в таблицата - между страните с високо човешко развитие съгласно индекса. Вярно, че в нея таблица са всичко 57 страни, но сме сред тях. След нас има още 120. Не съм сигурен, че тази мисъл ще ни ентусиазира. Някак бързо стана: допреди десетина години вдигахме ръце към небето и се тълпяхме край тировете с детски храни и пакети със стари дрешки, а днес - дошъл ни редът да помагаме на бедните.

Не ни се вярва. За нас ли е това? Озъртаме се със сложно чувство - смесица между стария рефлекс за мимикрия в социалния миманс и лек тщеславен гъдел. А позамогналият ни се елит изобщо няма усещането, че трайно присъства в синклита на тези, които могат да си позволяват редовно господарския жест на великодушието.

Не можем да го виним, за това са нужни натрупвания - както материални, така и от друг, по-невидим порядък. Идват ми наум нашите сънародници, които пожелаха да си доизползват "почивката" в Югоизточна Азия след цунамито.

Идва ми наум и друго. Че зад институционалния поход на Г-8 и ООН към "целта на хилядолетието" стоят, както винаги във важните човешки предприятия, конфузни дихотомии. В случая коктейлът



е от благородство и страх



Не съм сигурен, че без антиглобалистките неистовства Г-8 щяха да вземат толкова присърце идеята за борба с бедността. И да определят сериозен процент - 0,51 от брутния национален доход, който да отива за засипване на пропастта между ДА ИМАШ И ДА НЯМАШ. (не по Хемингуей) В днешния неизбежно единен свят спокойното ползване на собственото богатство предполага известен дарителски ентусиазъм, предизвикан, уви, и от подозрението, че иначе можеш да се разделиш с голяма негова част не съвсем доброволно. Историческите уроци за това бяха твърде болезнени, за да се забравят бързо.

Звучи грозно, но верните думи обикновено не са красиви, както твърди Лао-Дзъ.

А благородството е друга тема - а тя винаги е силно индивидуален акт. Хрумва ми един стих:

Лъже те, който е седнал до твоето рамо

да скърби за човека от другия край на земята,

а нехае, че в близката улица двама

жестоко се бъхтят и ножа е вече в ребрата. *

Всички тези хора, които дариха пари или вещи на пострадалите от наводненията наши съграждани, не мога да ги мисля като колектив. Социолозите вероятно могат, а аз не мога. Виждам ги като отделни, по-често скромни люде - Станчо, Камелия, Краси, които носят - кой одеяло, кой пуловер, кой - 5 лева. Като хора, израстващи тихо



от собствения страх до собственото благородство



Това им е наградата.

Лев Толстой веднъж се разхождал с беден селянин каменоделец. Знаел случайно, че всичкото състояние на спътника му е 20 копейки. Срещнал ги просяк. Толстой му дал 5 копейки. Селянинът бръкнал в кесията си и извадил монета от 3 копейки. (Има такива в Русия). Протегнал я на просяка и поискал ресто от две копейки. Онзи нямал. На каменоделеца първо му станало досадно, после махнал с ръка: "Вземи и трите!"

И на Толстой станало досадно. Преценил, че селянинът е жертвал една седма от състоянието си. И че ако самият той би пожелал да съответства на жеста на спътника си, трябва да дари 6000 златни рубли. (В интерес на истината по-късно се опитал, жена му едва успяла да спаси имението).

Мисля си, че основният урок, който светът на Третото хилядолетие ще научи, е този - Имащият трябва да се грижи за нямащия. Не става думи само за фискални транзакции. Става дума за имащия всичко - власт, пари, талант, красота, образование, здраве. На лично и държавно ниво.

Другите варианти ще сбъднат печални прозрения - като това на скептика Емил Чоран: "В бъдеще, ако човечеството трябва да започне отначало, ще го стори с отпадъците си, с монголите отвред, с утайката на континентите; ще се очертае карикатурна цивилизация и създателите на истинската ще я съзерцават безсилни, засрамени и немощни, за да намерят най-сетне убежище в кретенизма, където да забравят блясъка на своите поражения."

----------------

* От Борис Христов, (Бел. авт.)
153
2167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
13 Септември 2005 00:30
Бойко бъркаш тотално, от незнание или са ти поръчали да напишеш това ! *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 13/9/2005 г/ 11:01:50

13 Септември 2005 00:47
Не е вярно, точно си го е написал за себе си човекот: -
...за да намерят най-сетне убежище в кретенизма, където да забравят блясъка на своите поражения...

13 Септември 2005 01:13
ниснаика - и какво не ти ареса, бре ? Кажи, ни нъ мъчи!
13 Септември 2005 01:51
Бойко, какво си се закахърил за краят на света... Защо не пишеш за нашенските ни проблеми ? Защо не пишеш че сме шампиони по бързо измиране и че сме с най-голям отрицателен прираст в света, с гроут рате: -0.89% Защо не пишеш за това че нямаме деца - все ви гони със световните проблеми да се занимавате и въздухоразтърсващи статийки да понаписвате, а кой ще зададе въпроса на въпросите...?
13 Септември 2005 01:52
Проблемът е много по-сериозен отколкото изглежда, и решението не е в това да се помага на когото и да било да потребява повече. Индия и Китай направиха малка крачка в посока на приближаване на потреблението си на петрол до това на развитите западни страни - и цените удариха тавана. Представете си какво ще се случи ако всеки един от 6-те милиарда души на Земята започнат да потребяват колкото всеки един от 280-те милиона американци - няма да изкараме и една седмица.. Май в края на краищата ще трябва да препрочетем Малтус малко по-внимателно!
13 Септември 2005 02:19
Бедността е продукт на неграмотността, невежието , некадърността, мълзела и в изключително малки случаи на лошо здраве.
13 Септември 2005 02:59
ЕБачев, понеже маи си попреместил телето под вола - догаждам се че си един вол в добро здраве, сега разбрах защо си беден обаче. Сал не всички са телета, ебачев.
13 Септември 2005 03:04
EBachev, anacephal - . . Добре!

Редактирано от - D-r Zvezdnikov на 13/9/2005 г/ 03:06:28

13 Септември 2005 03:29
Д-р Звездников , и двамата можеш да ги тепаш като маче у дирек я нема да се сърдим . И двамата го заслужават !
13 Септември 2005 03:50
Значи anacephal предлага някакво решение близко до умишленото намаляване на населението на Земята...интересно..., но с кой по-напред да започнем?
Г-н EBachev казва че бедността е продукт на неграмотността, невежието , некадърността, мълзела и в изключително малки случаи на лошо здраве...е, значи нямало нищо общо с колониални политики, неоимпериализъм, подкупване на правителства и президенти, както и с дрънкане на оръжие в близост до "непокорни" държави.
Преди 2-3 седмици едно момченце-карибче показа и доказа нагледно по BBC заедно с няколко топ адвокатчета (бели момченца) как и защо Британия е станала толкова богата. Вервайте ми причината не беше защото хората тука много са бачкали през вековете . Но...накрая всички се съгласиха че е немислимо дори да се споменава за репарации, поради простата причина че никой никога няма да се съгласи да ги изплати, защото цифрата превишаваше няколко пъти БВП на страната
13 Септември 2005 03:56
Света е пренаселен.........Нищо повече не може да се каже. ...
13 Септември 2005 05:08
Съществуват, приятелю Ламбовски, и други едни статистики (по INS) - хората с относително високи доходи са 20%, но те плащат 80% от данъците. От същите горни 20% идват и колосалните суми дарения за благотворителност. Да казвам ли, че въпросната прослойка от хора прави обществото да се движи напред, без да чака на някой друг. Не се оплакват хората. Нито плашат с "болезнени исторически уроци".


Айде сега, Бойко, да си представим, че нахраниш някого. Човекът веднага ще поиска да спи. След дрямката ще се събуди още по-гладен... Нали разбираш, че този някой требе да бъде размърдан, научен, "рибата да фаща", макар и с твоята помощ. Инак наливаш в каца без дъно.


Тънкият ми намек е, че най-добрата грижа за нямащите, е да ги научиш как да придобиват. С труд, естествено.
13 Септември 2005 06:05
По-горе някой колеги споменаха "малкия" проблем - за пренаселеността и ограничеността на ресурсите (всякаквите такива) на нашата Земя.
Статистиката е безмилостна - ако всеки от 5-те милиарда жители (по времето на изследването, сега сме с 20% повече...) потребява колкото средния жител на Запада, ще ни трябват ресурсите на 4 (ЧЕТИРИ!) планети Земя!!! Или сега вече говорим за 5!
Интересни размисли по въпроса предлага книгата на покойния Карл Сейгън - "Милиарди и Милиарди" (Billions & Billions: Thoughts on Life and Death at the Brink of the Millennium by Carl Sagan, ISBN: 0345379187, струва смешните $10.00 в Amazon, всъщност ценните книги обикновено не са популярни (на принципа "Мразим да мислим!" и са наистина евтини...)
Разбира се, тук има много повече писатели, отколкото читатели, така че не се надявам на литературна дискусия по книгата...
13 Септември 2005 07:18
Скъпа Оло, дъвчеш все едни и същи приказки. Излез малко от коловоза. Нали в съкровените ни часове съм те учил да третираш нещата по-разтропано. Стига с този комунистически догматизъм.


Кстати, има и друг тип статистики, които сочат, че парите, с които разполагат 500-те най-големи богаташи в света се равняват на сбора от парите на невъобразим брой "редови" хора по света. /Не си спомням точното число, но беше шеметно/. При това по-голямата част от тези 500 не са придобили богатството си чрез труд - то им е наследство от бащи, дядовци и прадядовци. Наследниците имат само ТРУДната задача да се халосват, изгъзват и пилеят. Нека им приберат наследствата в държавните хазни и тогава да видим как с труд ще постигнат днешните си състояния. Наслледяването на богатствата трябва да се забрани с международно споразумение, за да не се въдят наследствени паразити.


С комунистически поздрав: Ъндри


13 Септември 2005 07:33
Скарлет - не можеш да не признаеш това което са създавали твоите прадядо и баби защото знам че дядо ти е бил стар курварин ! та кога ще признаеш твоите богатства бе злато комунистическо ?!?

ПП- аз го знам това от баба ми нали и нея я е излъгал че като е комунист ще е най-богатия . Да ама простата женица си е седнала на задника и си е гледала унуците ! Като мене де ?!?Ако не верваш иди я питай у централните софииски ! Тя ще ти каже истината вервай ми !

Редактирано от - nesnaecht на 13/9/2005 г/ 07:39:57

13 Септември 2005 07:50
Идея си нямаш колко си прав, Скарли. Данъците наследство са си живо обезкостяване с последващо транжиране на наследниците. На паразитите им отнемат къде три четвърти и нагоре. Мдам, да има храна и за бедните.


Ама номера с високите наследствени данъци го прилагат в цивилизованите страни, не в България. У нас, бачо Скарли, комунягите не дават да им пипат наследствата, понеже трябва да има за внуци и правнуци. Елит не се гради лесно, ей! Ти помниш кога само заради Правешкия промениха Семейния кодекс за да може завалийката да осинови внучка си Евгения. При жив баща. Резил, Скарли, и кал по гърба. Та, да не почваме тая тема, а?
13 Септември 2005 08:09

Има някаква жестока ирония в цялата тази инициатива.

С кръст и меч (а по-късно и с 6-и американски флот) завладяваш света, получаваш поне 50% от националния си доход от потта на живеещи далеч бедняци(*) и след това царствено им отпускаш цели 0, 51 % от доходите си.

_______________
* нарича се - "евтина работна ръка"

13 Септември 2005 08:15
Е калки чак пък толкоз не е възможно ?!?
Знаеш много добре че всички са роби и то безплатни . Най-вече на своите лични комплекси след това партиините и най-накрая семейните ако има време за тях !
Така че процента за заплащане не е важен според мене !
Лошото е че не се усещаме как плащаме данък ГЛУПОСТ.
Бе какво искаш царска ми работа ?!?
13 Септември 2005 08:18
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 13/9/2005 г/ 11:05:35

13 Септември 2005 08:20
Досегашните помощи са давани на принципа- нахрани просяка, па не му бери дерт за клозета.
Да не отиваме далеч. Да вземем нашенските цигани. Колкото и помощи да им даваш, те все ще са гладни и жадни, все ще са неграмотни, все ще са безработни, все ще крадат. Помощите трябва да се обвързват със задължения от страна на просещите. И на първо място- да се ограмотяват. Да се квалифицират.Да се задължат да не извършват престъпления. Да ограничават раждаемостта си. Не може да раждат по десет деца, след като не могат да изгледат едно. Ще проси за помощи и ще ти направи още десет такива като него, та и тях да ти джироса. И много други задължения, които са за тяхно добро.
Демографският взрив е не по-малко опасен за съществуването на човечеството, отколкото замърсяването на околната среда. И трябва да се вземат всякакви мерки за ограничаване на свръхголямата раждаемост при така наречените бедни.

13 Септември 2005 08:39
И никакви наследствени данъци, Оло. Всичко в хазната! Да продължа ли за холивудските курвички, които трупат милиони само защото природата им е дала добре заоблен задник, който компенсира паяжината в главите им?
Да продължа ли за узаконената спекулация при капитализма, от която се трупат милиарди, без мръдване на малкото пръстче? Да продължа ли за многовековния грабеж на т. нар. трети свят от страна на държави, които днес ни учат на демокрация и хуманизъм? Да продължа ли за робите негри, които са хвърлили в Америка толкова труд - безплатен и убийствен, колкото не са дали всички нейни поколения бели граждани от времето на Вашингтон до наши дни? Да продължа ли за Токийския протокол, неподписан от Съединените щати, защото поставят бизнеса над живота на хората, дори и на собствените си граждани? Да продължа ли....
13 Септември 2005 08:53
1 милиард човеци не са съвсем развити. И живеят с по-малко от 1 долар дневно. Че 500-те най-богати хора на планетата печелят толкова, колкото 416-те милиона най-бедни.

Матриалчето щеше да бъде още по-пълноценно, ако аувтора беше съобщил, че повечето китайци живеят с 1 долар дневно, въпреки големите икономически успехи тамока, както ни съобщават редовно Параграфа и Хунвейбина. Щеше да бъде по-точно да се каже напр. че "500-те най-богати китайци на (1/4 от) планетата печелят толкова, колкото 416-те милиона най-бедни китайци".

Тоя парадокс на "развития" социализъм възникна и у назе. Затва и решииме да го изоставим овреме (социализъма), додека не бееме замязали хептен на китайци.
13 Септември 2005 08:55
Незнайко, дадох обет пред светата Дева и божествения й Син да не влизам в прения с илитератно-аналфабетни неграмотници, които не знаят да пишат, а сигурно и да четат. Това е последният ми компромис.
13 Септември 2005 08:57


Ще разрешите, да насоча пролетарския ви гняв, скарли: протоколът не е от Токио, ами от Киото - к Рамочной конвенции ООН об изменении климата. Абе, около... кък беше оня виц?

Редактирано от - oIo на 13/9/2005 г/ 09:06:22

13 Септември 2005 09:35
Статията започва, като статия от "Работническо дело".
Ама не, че авторът не е прав, точно обратното както авторът, така и "Работническо дело" са си прави.
След това, обаче аФторот забива в коловоза на либерализма, според който благотворителността и даренията на богатите ще се справят с бедността. Нещо, което дългогодищния опит е доказал, че НЕ Е ВЯРНО AT ALL[/size=2].
Богатите натрупват богатството си чрез експлоатация, така е било с робите, с крепостните селяни, с фабричните рабоитници през 19-ти и началото на 20-ти век, така е и сега с експлоатацията на работната сила в Китай и Далечния Изток, пък и у нас. Това, което дават, като дарение си го компенсират 100-кратно от данъчни облекчения, които се плащат от по-бедните, от експлоатация на по-евтени суровини и т.н.
Извинението за експлоатацията е, че това е единствения начин да се потдържа индустриалния, а от там и културния прогрес. Така цивилизацията на Египет и Атина, древния Рим не биха били възможни без експлоатацията на робите. Индустриалната революция - без експлоатацията на рабортниците и т.н.
Проблемът, който стои пред обществото е, как да се комбинират двете противоположности - премахване на експлоатацията и ускоряване на прогреса.

Редактирано от - bot на 13/9/2005 г/ 11:06:23

13 Септември 2005 09:56
другаря Тодар Живков
Хватката която демонстрираш е много шаблонна.Известна е като камилска .
Измисляш лъжеш и набедяваш и чакаш някой да почне да ти опровергава измислиците , да се оправдава , а ти да стоиш високо като камилар и се радваш на простотията си.
------------------
Китай е люлката на човешката цивилизация.Това е достатъчно да се говори за тази страна и този народ с необходимото уважение.
Китай ще го бъде.Не се тревожи.
България дали ще я бъде с такива екземпляри като теб , вече е доста съмнително.
Ако имаше две гънки в мозъка щеше веднага да си наясно.
Богати-бедни , силни слаби , подаяние и протегната ръчичка е възможно най поръчковото и изтъркано мислене.Това е координатна система която се втълпява .Това е чисто промиване на мозъци.Важно е да се мисли в тази координатна система.Как се мисли значение няма?
Като не вярваш ги попитай работодателите на този Бойко.
----------------
Да ти препоръчам съвсем добронамерено.И си смени ника.Много си далече в интелектуално ниво и от най обикновен правешси селянин.И много си елементарен.
13 Септември 2005 10:09
България е на 55-то място сред страните с високо човешко развитие главно поради ограничеността на критериите, които се използват. Точно засегнатото в статията деление на богати и бедни, но в рамките на една държава, не се отчита за този индекс и праща банановите република като България доста по-нагоре в класацията от действителното им място.
Това, което пише БЛ за в глобален мащаб горе-долу стана и в България. След 1989 година какво се говореше - дайте да ви направим бедни и после ще спонсорираме, даряваме и т.н. Стана ли, стана. Какво значение има, че даряваш 100, когато си обрал 100 милиона? Като обрал е точно по смисъла на закона - това за България. От доста години САЩ под една или друга форма обират останалия свят. И военна сила се прилага и ли просто използват изтичането на мозъци и куп други начини. Ако го нямаше това обиране САЩ нямаше да са и една стотна от това, което са сега.
13 Септември 2005 10:13
Скарлет , как те познах мааму ! въпреки илетризма ми ще те посъветвам нещо
не е важно какво си прочел а какво си разбрал . Кога стигнеш тази фаза обади се и нямаше нужда да се кълнеш или да даваш обеди в кръчми или чистилища !
Това Незнайко не го грее !
13 Септември 2005 10:29
Бреййй, само от коментарите под тази статия разбрах повече за това, колко са лоши хамериканците, отколкото от цялата пропаганда до '89. И какво сега - да вземем да се запишем всички в Ал Кайда или има и друго решение?
13 Септември 2005 10:36
А аз пък по вярвам на приказката, че трябва да се помогне на бедния да се научи да лови риба, а не да се подпомага с такава...
13 Септември 2005 10:36
Г-н Ламбовски е систематезирал и разказал – добросъвестно и точно, без да измисля нещо. На който не му харесва – да се отнесе към няколкото стотици свръхбогати или към няколкото милиарда “неграмотни, невежи, некъдърни, мързеливи и в изключително малки случаи болни”!
И все пак в недоволството си добре е да имате предвид, че световната помощ за бедните не я е измислил г-н Ламбовски, а Г-8, които трудно могат да бъдат вкарани във втората категория. И които надали са осенени от Божия благодат!
13 Септември 2005 10:37
Значи пак Китай и САЩ... уйде коня... хеле пък като се намеси Павлик Тормозов, ще свърнем пак към вчерашното дерби
13 Септември 2005 10:45
В подкрепа на големите деца любители на приказки.
Много сте прави да напомняте при всеки удобен случай приказката за нуждата да се научи бедняка да лови риба. Тя е необходима и трябва да се има предвид. Защото богатите консумират доста много риба – полезна е. А да не мислите, че си я ловят сами?
13 Септември 2005 10:57
Естествено че богатите не си ловят сами рибата Графе! Първоначално, преди да забогатеят са я ловили сами. Впоследствие с консумацията на собственоръчно уловената риба поумняват, благодарение на въздействието й като качествена храна и се научават да гледат на по-малко умните от себе си като на подходяща за улов риба, вплитат я в своите /робовладелски - феодални - капиталистически - социалистически - и пак капиталистически/ мрежи и си служат с по-малко умните за собствени цели. За по-малко умните е възможен пътя - да поумняват като ловят риба за богатите и за себе си за да я ядат и поумяняват или да ловят само за богатите без да включат риба в менюто си. В живота винаги има повече от един път и повече от едно ястие - въпросът е по кой път ще поемеш и какви ястия ще консумираш
13 Септември 2005 11:17
какво е казал Дейл Карнеги?"Всеки се интересува повече от собствения си зъбобол отколкото от факта, че в същия момент милиони деца умират от глад в Китай" уви, не мога да стана майка тереза, и аз като всички се раждам гол на тоя свят и се боря за живот под слънцето.има милиони бедни китайци, но да ви кажа ли колко новобогаташи има в същия този Китай?зящо те сами не си помогнат?защо аз трябва да стимулирам топрждаемостта в Индия?та нали това е същата тази Индия дето бълва ежегодно програмисти за Америка?когато се размножават не мислят кой ще ги храни, сега изведнъж баба ми с пенсия от 100 лева на месец да ги спонсорира?не, мерси, будалите измряха с динозаврите А що се отнася до Африка, да спрат да се избиват в грайданските си войни, да спрат да се самоизяждат по между си и да спрат да предават СПИН/а по полов път.да се запознааят с понятието презерватив
13 Септември 2005 11:30
Нещата не са еднозначни
Тримата колеги гърци/пишман програмисти/ бачкат , взети заедно 3 пъти по-малко от мен, но за сметка на това всеки един от тях взема по около 3000 евро, за сметка на мен със скромните 1000 евро...
та искам да кажа бедноста на някои народи не е заради това че са мързеливи, тъпи или неграмотни, защото мързеливи прости и неграмотни западноевропейци вземат в пъти по-вече от милиони грамотни и кадърни специалисти от останалия свят !!!!
13 Септември 2005 11:36
Кир-е, прав си!и аз го виждам тук на запад всичко което казваш всеки ден/
13 Септември 2005 11:36
Хуманизмът изобщо не е мода в България. Изобщо целият регистър от човещина у нас среща само насмешка. Нас ни впечатляват други работи - всички с паричен еквивалент. Затова авторът няма никакъв шанс да получи съпричастност от публиката.
13 Септември 2005 11:39
А приказката за рибата, чада, е хубава и вярна. Ама не знаете как е истинският и варянт:
"Дай на гладния риба-и той пак ще е гладен утре.
Научи го да лови риба-и той ще седи цял ден в лодката и ще пие бира"
Та такаа-навремето богатите са се научили да ловят риба (в мътна вода), сега пият бира в яхтите...
13 Септември 2005 12:03
От 50-те години до края на миналия век населението на земята се е увеличило 4 пъти.
Някои твърдят, че спокойно и без напрягане, с естествена храна земята може да изхранва около 1 млрд души.
Направете си сметка как сме плъпнали като вируси и скакалци унищожаваме всичко по пътя си.
На планетата трябва да има баланс, всички твари са необходими, но в определени пропорции. Ако броят на агресорите рязко нарастне, се вземат мерки от планетарния механизъм и те се поизтребват.
А сме агресори, защото:
1. Богатите са алчни и стават все по-богати за сметка не само на експлоатацията на човеците, но и на експлоатацията на планетата. И ако човеците нема могат се справят, то планетата си има механизми и никой богат не е по-силен от нея.
2. Бедните в много райони се размножават некотролируемо, с което увеличават популацията на вида, с което рязко се нарушава балансът.
Та както казва поетът - всеки взема участие в това мероприятие, богатий с алчността, бедний с трудът.
.
А Бойко хубаво е написал останалото.
13 Септември 2005 12:08
Значи затуй САЩ планират малки ядренни удари в Иран, за балансиране на населението, пардон, скакалците
13 Септември 2005 12:08
хунвейбин
[Златен]
от Bulgaria
другаря Тодар Живков
Измисляш лъжеш и набедяваш ...
------------------
Китай е люлката на човешката цивилизация.Това е достатъчно да се говори за тази страна и този народ с необходимото уважение.
Китай ще го бъде.Не се тревожи.
България дали ще я бъде с такива екземпляри като теб , вече е доста съмнително.

Последните археологически открития доказаха това, което и "китайците" отдавна го знаят. А именно, че люлката на човешката цивилизация е била в България, а не в Китай. Нещо повече, и по онва време в днешна България са живяли прешествениците на днешните българе, а в днешен Китай не е имало ни един предшественик на днешните китайци, демек от тия с дръпнатите очи.
Така че по-сигурното е, че България ша е бъде и със и без "такива екземпляри" като мен (и теб).

Правилно е, че не требе да се бием само в гърдите, колко сме биле велики навремето и как по Турско сме биле по-богати и от японците (чети Христо Ботев), а требе да вземем мерки да не ни стигнат даже и китайците.
Със сегашните темпове на развитие на Китай и България китайците ша ни стигнат по усреднен стандарт на живота след около 20 годин, а по минимален - никогиш. За да не ни стигнат и по среден стандарт никогиш, ша требе да ускорим темпото.

Ако искаме да стигнем и европейците за 15 годин, ша требе темпото да се удвои. Досега вече минаа 15 годин след Втората национална катастрофа през 1989г. и още 15 правят общо 30 годин. Точно за толкова години след Турско, по времето на Цар Фердинанд, България от последна стана пръва икономическа и военна сила в Европа, непосредствено след Великите сили, а по стандарт на живота беше и далеч преди некои от тех (Русия, Турция).

Не след 1989г., а още по средата на периода 1944 (Пръвата нац.катастрофа) и 1989г. (Втората нац.катастрофа), след всичките му там електрификации, индустриализации, текезесаризации и пр. мероприятия на "народната власт" България категорично изпадна в края на опашката не само на Европа, но и редица дръжави от Азия, Африка и Америка с вековна и хилядолетна изостаналост я задминаа по икономическо развитие, додека ний си броеме тракторите по 15 к.с. на глава на населението и промивахме мозъка на народа.

Вместо да си губим времета да плачем за "световната" бедност или да ни текат лигите по китайските "успехи" требе да се стегнем и за 15 годин да си заемем полагаемо ни се място - сред най-пръвите в света. Така ша допринесем и за намаляване на световната бедност.
По цел ден се връта в гроба кат си помисла как нищо и никакви дръжави, които никой ги не тръсеше ни за съюзници, нито се съобразяваше с тех кат Австрия, Белгия, Финландия, Норвегия, Ирландия и пр. сага ни се фукляфчат с висок стандарт, а ний, дето неколко пати сме биле Велика сила и сме цивилизовали другите народи, сага хленчим и изучаваме китайския опит.
Срамота е и на тоя резил требе да му се тури край!

Редактирано от - другаря Тодар Живков на 13/9/2005 г/ 12:12:41

13 Септември 2005 12:14
Тодаре , Тодаре,
Това отново са измислици и лъжи.Я напиши времето та да станеш за резил.
А икономическите сравнения ги разправяй на тоя дето клати гората-толкова са бутафорни.
13 Септември 2005 12:22
Благодаря Ви, socialdemokrat, за отговора! И че ми напомнихте и другата приказка за лъснатата ябълка.
В живота е така. С малко допълнение – какво ще ядат “риболовците” им диктуват тия, дето им дават въдиците. Затова настъпването на социалдемократическия рай не зависи само от това колко са “поумнели риболовците”, а и от още няколко дреболии...
Колкото до това много ли сме – нямам време да се ровя за данни, но ако имаме предвид колко може да изхрани планетата предполагам, че може да се справи със задачата; ако обаче става въпрос да насити алчността ни и един милиард са много, няколкото стотин най-богати стигат!
13 Септември 2005 12:35
Социалдемократе, ти в перловската река риба ловил ли си. Я аз да ти организирам едни курсове, срещу съответното заплащане, разбира се.
13 Септември 2005 12:45
Помоща която се оказва сега на бедните /предимно в Африка/ е
с ефекта на подхвърляне на хляб на бездомните кучета от балконите на столичен комплекс. Голяма част орт тази помощ отива в банковите сметки на диктатори създаващи допълнителни грижи и разходи за цивилизования свят.
/Судан, Етиопия, Уганда, Замбия, Нигер. Чад, Ангола и т.н./. Най–добрия начин да се помогне на бедните страни е да се премахне субсидирането и вносните мита на хранителните стоки в развитите страни. Ако това се направи
почти веднага 500 000 000 души ще излезнат извън зоната на бедността. Инвестирането също води в тази посока.
Мит е че ако най–богатите 500 души дадат богатството си на бедните нещата ще се оправят – напротив по зле ще стане и това ще доведе до срив на световната икономика, това дори и по простите икономисти го знаят.
Мит е, че голямата консумация на цивилизованите държави поражда бедността – напротив, ако се намали това потребление бедността още повече ще нарастне.
Основен виновник за нарастване на бедността е безконтролното и размножаване. Брзконтролното размножаване е и причина за замърсяване на
природната страна, за изчерпване на природните ресурси.
Модел на световното замърсяване чрез безконтролно размножаване имаме и в България – ЦИГАНСКОТО размножаване.
13 Септември 2005 12:48
хунвейбин
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 3421

Тодаре , Тодаре,
Това отново са измислици и лъжи.Я напиши времето та да станеш за резил.
А икономическите сравнения ги разправяй на тоя дето клати гората-толкова са бутафорни.

Тодар наистина доста послъгваше навремето, но напоследък стана убийствено точен. Заслужава да му се простят старите прегрешения в името на помирението. На сегашните лъжци - никаква прошка.

БВП..........1970..........2003 в млрд.долари
България......11, 2.....19, 9
Финландия.....11, 2.....161, 6
Гърция...........11, 2.....173, 0
Ю.Корея...........8, 8.....605, 3
Чехия.............10, 2.......85, 4
Индонезия........9, 7......208, 3
Малайзия..........4, 3......103, 2
Хонг Конг.........3, 8.......158, 6
Тайланд...........7, 1.......143, 2
Сингапур..........1, 9........91, 3
Израел..............5, 4......108, 5
Ирландия..........4, 2......148, 6




Редактирано от - TELESHOP. на 13/9/2005 г/ 12:52:21

13 Септември 2005 12:49
Ако само знаехте какъв социалдемократ е тоя...
13 Септември 2005 13:24
Дзвере, от 90-та година - Дертлиевите...
13 Септември 2005 13:38
От числата на Телешопа може да се съди за бедствието, причинено от нашествието на демократите в България. Както го беше казал Султана никога повече 10 Ноември!
Няма ли да се включи и другаря Олег Офренов в дискусията, че имам 1 въпрос от много време:
какво стана с (строителите на) Младежкия театър и църквата във Велико Търново?

Редактирано от - volog на 13/9/2005 г/ 13:46:45

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД