:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов скандал с песента на "Каффе" за "Евровизия"

Нов скандал между музиканти и продуценти предизвикаха авторите на предаването "Господари на ефира" по НТВ. В три последователни предавания шоуто показа стари версии на парчето "Lorrain", с което група "Каффе" ще се яви на конкурса "Песен на Евровизия" през май в Киев.

Господарите показаха, че парчето, което ще представлява България на международния фестивал, съвпада почти изцяло с песента на Руслан Мъйнов от 2001 г. "Не си отивай от мен". Музикантите от "Каффе" обаче претендират, че автор на песента е басистът на групата Веселин Веселинов-Еко. През 1999 г. Еко композирал за англичанина Робърт Маккен парчето "Looking in the Mirror", което по нищо не се различава от "Lorrain". През 2004 г. обаче у нас почти същата песен във фолк вариант бе изпята и от Деси Слава. Според други музиканти пък оригиналът е изпят от Уитни Хюстън.

За участието на България в конкурса на "Евровизия" обаче проблем е не толкова авторският колектив на парчето, колкото времето на неговото издаване. Правилата на фестивала са категорични, че участващите песни не бива да са публично представяни и издавани преди 1 октомври 2004 г., независимо от това колко групи или певци са ги изпълнявали. Ако се докаже, че Еко е истинският автор на парчето, издадено още през 1999 г, тогава "Lorrain" въобще не би трябвало да участва в конкурса.

Ние имаме декларация от композитора, че той е автор на песента и че в този си вариант и в изпълнение на "Каффе" "Lorrain" не е издавана у нас преди 1 октомври 2004 г., коментира пред "Сега" директорът на "Международна дейност" на БНТ Яна Иванова. Тя беше категорична, че няма причина песента на "Каффе" да бъде сменена с друга, която да представя България в Украйна.

Юристите на "Музикаутор" обясниха за "Сега", че никъде в закона не е формулирано колко такта от едно произведение могат да съвпадат с друго, за да се счита, че има кражба на авторски продукт. Всичко зависело от конкретния случай и се доказвало в съда.
25
6278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
03 Март 2005 00:13
Да ви пикая на песента! В нея няма ни6то българско! А на вси4кото от горе е и на английски...
Прав е Слави да им се възму6тава на тия празноглавци
03 Март 2005 02:38
Какво има да се доказва - то вече е ясно, че песента е от близкото минало. Анторът сам си призна кога я е писал. Следователно е нарушен фестивала "Евровизия", където искат песните да са нови и да са издавани след октомври 2004 година. Ако БНТ не изтегли сама песента, най - вероятно организаторите на "Евровизия" ще я анулират като участник и ще станем за резил пред целия свят още с първото си участие като крадлива нация, която сама си краде песните. Нека призовем БНТ да изтегли песента, за да не става скандалът международен. Все още има време да изпратим друга песен. После ще е късно.
03 Март 2005 04:10
За какво е прав Слави? За това, че "трифоняса" всичко околосебе си, ли? Слепи ли сте за поразийте, които той нанася на българската култура?!
Боя се, че не Чилова, а него трябваше да сложат за шеф на министерството на "Културизма"...
03 Март 2005 10:34
"Юристите на "Музикаутор" обясниха за "Сега", че никъде в закона не е формулирано колко такта от едно произведение могат да съвпадат с друго, за да се счита, че има кражба на авторски продукт."
По тази логика мога да си изкопирам която си искам песен и няма да бъда съден!
03 Март 2005 10:40
Песента е слаба и се добра до Евровизия с грандиозна шашма Това е достатъчно за да се анулира. Славчо също не е за Евровизия с мангалската чалга. Конкурсът трябва да се прегласува. Най-доброто парче беше "Йа-Йа" на Роянов Имаше и други сносни изпълнения . Но за участието се сдърпаха две от най-посредствените , щото зад тях са големите кинти. Не може така Кинтите трябва да подпират таланта , не - бездарието
03 Март 2005 10:41
Българска работа.
03 Март 2005 11:20
абе за нищо не ставаме
03 Март 2005 11:43
Muktadasaxkobu rgidiotski за каква чалга спориш и ти бе? Не виждаш ли че поп, чалга - сичко накуп пее едни и същи песни, ти за чалга си ми тръгнал да спориш. Шом ДесиСлава и Руслан Мъйнов са пяли песента на "Каффе", значи тази песен също е чалга. Те взаимно си пеят песните хората, само такива кат теб още спорят чалга това чалга онова.
03 Март 2005 13:41
Е по-глупава песен не съм чувал! Всичко вече е толкова жалко, че направо ми се повдига.
03 Март 2005 16:38
"Ние имаме декларация от композитора, че той е автор на песента и че в този си вариант и в изпълнение на "Каффе" "Lorrain" не е издавана у нас преди 1 октомври 2004 г.,"

Ми браво. И аз мога даподпиша декларация, че съм автор на "Дилайла" и в този си вариант и в мое изпълнение не е издавана у нас преди 1 октомври 2004 г.
03 Март 2005 16:48
А името на групата последно как е ?!?!?!
Кафе, Каффе, Caffe, Cafe, Kaffe, Kafe или нещо друго ?
ЕВРОвизия, а всички там пеят на ингилизки, бати тъпнята!
03 Март 2005 17:46
Ya-Ya
Това беше единственото парче, което ставаше. Като поработи момчето по сценичното си представяне и ще е между първите.
Ама като не си е платил!
Единствените платили си бяха Слави и това Каффе ли, Каве ли...
03 Март 2005 17:49
Аз главно Каффе съм виждала, но кирилицата и без това може да я премахнеме, само се излагаме на запад. Аз лично не знаех да се смея ли да плача ли първия път като го видях. Каквото името такава и групата, а Каффе по принцип е група с изключително изкуствено звучене. Не мога да разбера какво я бутаме на запад от създаването и. То че нямаме политическа идентичност отдавна го разбра света сега и с музиката ли така? По-добре чалга.
03 Март 2005 22:19
Песента не е лоша. Става за Евровизията.
Там се пее само на английски.
Авторът обясни, че е цитирал само встъплението на по-раншна песен, а песента, която представят е нова.
04 Март 2005 01:04
Значи на ингилизки само трее да са песните.....и 'сички да пеят „О, кара_лайна” или нещо подобно.
Еваларка
04 Март 2005 10:15
Най-хубавата песе беше на Устата.
Що се отнася до Слави и Кафе, гледал съм ги на живо. кафе не можаха да напълнят едно тясно заведение, а Слави пя пред пълен стадион. Никой не може да ме убеди, че Кафе са спечелили честно и то с тази тъпичка песен.
Слави пък реагира нервно и неадекватно.
04 Март 2005 15:10
Интересно кой стои зад тези позьорчена където си мислят, че могат да пеят.
И тук нагласени истории, и тук фалш. Нямаше да ме е толнова яд, ако поне можеха да пеят.
04 Март 2005 16:49
Страшно ТЪПА песен ( Лорейн ). Чак след скандала я чух. Тая на "Гологлавов не съм ч и чувал, но се срамувам че такава тъпа песен ще ни представя. То вярно че всичко е и въпрос на вкус, но в "Лорейн" няма никакви музикални ценности нито музика, нито текст... Тя е песен за пари, както повечето в днешно време!
04 Март 2005 23:25
В издавания в България през 1937 г "Вестник на генийте" има една мисъл, която гласи така: "Гений е само този, който лично се признава за такъв". Нещо подобно налудничаво има в декларациите на юристите на "Музикаутор".
05 Март 2005 10:13
Името се чете кофи.
05 Март 2005 14:17

То пък един конкурс и победителите в него! Жалка работа!Всичко беше и блудкаво и гарнирано с тъпи песни!От Део с неговата гузна физиономия и асистентката му, до кафеджиите, миришеше на шуробаджанащина.Нещастници които не пееха а мучаха на чужди езици!С изключение на Орлин Горанов и партньорите му!
05 Март 2005 14:25
Mirky ти си *****

Редактирано от - bot на 06/3/2005 г/ 00:06:43

06 Март 2005 00:01
ИДИОТИТЕ трудно ще се свършат в държава като нашата където ИДИОТИЗМЪТ и ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВОТО са издигнати в култ преди повече от половин век!!!
06 Март 2005 22:53
Евросъюзът в радара на лобистите
ЕЛИЦА ЗЛАТЕВА
13:36 ч.
"...Според публикувания наскоро преглед на Европейския парламент “Лобирането в ЕС: правила и практики” в Брюксел в момента има регистрирани близо 3000 лобистки организации, от които една трета представляват европейските търговски федерации, една пета предлагат бизнес консултации, а компаниите, националният бизнес и неправителствените организации имат по около 10% дял. Представителствата на европейските региони и международните организации са с по 5% дял, а мозъчните тръстове са около 1%, твърдят европарламентарните експерти. Според организацията Corporate Europe Observatory, която наблюдава дейността на лобистите, по брюкселските коридори разнообразни задачи защитават около 15 000 души, представляващи интерес срещу заплащане. Според други оценки лобистите в евроинституциите са не по-малко от 50 000. "...
...................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук
http://www.dnevnik.bg/evropa/show/Default .asp?storyid=7855&rubrid=102#Scene_1
23 Март 2005 05:16
Мисля че трябва да се направи едно гласуване да остане ли тази песен да представя България на Евровизия, особено след такъв скандал, без значение дали заради съмнения за купени гласове или за плагиатство или и заради двете защото са налице. Ще бъде голям резил за страната ни първото ни участие да бъде с песен на Стиви Уондър от 1985г !!! На някой на самия конкурс може да му направи ВПЕЧАТЛЕНИЕ тази прилика с толкова много други песни, написани при това по-рано. Казвам Стиви Уондър, защото това е най-ранния вариант и най-вероятно и композиторът от там е изплагиатствал вси4ките си следващи "творби". Срамна работа! Срамота за България ако тази тъпа песен ще ни представя. Но ако никой нищо не направи по въпроса така и ще стане. Ако имаха малко доблест "музикантите" от Каффе сами стяха да се откажат от участие, но се съмнявам да имат. Но само възмущението ни едва ли ще е достатъчно да ги накара да не позорят по този начин страната ни!

1.65000 гласа от 65 човека (не вярвам да ги харесват повече хора )
2. Песен чиста проба плагиатство
3. Не спазени условия на конкурса защото е написана преди октомври 2004 по признание на "автора" - плагиат.
4. Песента хич не е хубава

Нима това е малко? Нима пак ще се държим като овце? Защо трябва да се пробива с измама? И докога ще търпим такива неща да се случват?

Успокоява ме само това, че дори и никой нищо да не направи тъпата песен няма да стигне до никъде защото не струва, което пък е жалко, защото бихме могли с по-добра песен да имаме шанс за успех. А с тази???
ИЗМАМНИЦИ БЕЗДАРНИ - ТОВА СА ГРУПА КАФФЕ!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД