:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Велик парламент може сам да се закрие в края на 2009 г.

Институцията Велико народно събрание може да спре да съществува в края на 2009 година, обяви зам.-шефката на парламента Камелия Касабова. Това стана след срещата й с дипломати на държавите от Евросъюза у нас.

Според Касабова чужденците деликатно са поставили въпроса, че съществуването на велик парламент е пречка. "Говорехме за това как да станем по-гъвкави и да реагираме бързо и адекватно на промените в Евроконституцията и съответно на промените в нашата", каза тя. Сега има теми, по които обикновен парламент не може да се произнася. Така например структурни промени в съдебната система може да извърши само ВНС. За това има решение и на Конституционния съд. Дипломатите казали, че в други европейски страни няма такъв институт като нашето Велико събрание.

Според Касабова сега не е моментът за свикване на ВНС. Тя смята, че "вероятно в края на следващия 40-и парламент, ако той има пълен мандат, трябва да се свика ВНС, и то само за седмица-две, за да се направи промяна в конституцията, с която ВНС да се самозакрие". По този начин обаче структурните промени в съдебната система остават чак за 2010 г. Касабова каза, че с новия НПК това ще се компенсира.

Според заместничката на Борислав Великов най-добре е следващото събрание да избере 18 депутати, които ще са със статут на наблюдатели в Европарламента.

Дипломатите се оплакали пред Касабова от текст в Закона за чужденците, според който, за да получи чужденец статут на постоянно пребиваващ, трябва да има документ, че владее български език. Мнозинството вече имало идея за промяна.
10
853
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
03 Март 2005 00:24
Премахването на институция като "Великото Народно Събрание" няма ли съвсем да ни обезличи в национално отношение?
Къде е разликата между съюзяване и загубване на идентичност?
03 Март 2005 01:19
И друг път съм го КАЗВАЛ и ДОКАЗВАЛ !
И пак ще го кажа:
С РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ ВСИЧКО! ДОРИ И КОНСТИТУЦИЯ!НЕ може някакви си 400 "велики" представители на българския Народ ДА МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО си/вкл. Конституцията/, а представляваният от тях- и ПО-ВЕЛИК от тях !-български Народ ДА НЕ МОЖЕ !!!
......................................... ......................................... ......
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция
......................................... ......................................... .......
Първо, държавната ВЛАСТ произтича от Народа, а НЕ от представителите му!!!Второ. НЯМА "...непоследствено ИЛИ чрез органите...", а ИМА "...непосредствено Е чрез органите..." ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на тазди власт! А "органните" НЯМАТ право на "непосредствено" осъществяване на държавната власт! Следователно, Народът МОЖЕ и САМ да осъществява държавната власт, а "органите" НЕ го могат това БЕЗ Народа!
Трето.Един от НАЧИНИТЕ Народът да осъществява НЕПОСРЕДСТВЕНО властта е Национален РЕФЕРЕНДУМ! Каквото на/с/ този Референдум се реши- това ще е КОНСТИТУЦИОННОТО и задължителното! Ако се реши, да отпадне от Конституцията "органът" Велико Народно Събрание- той ОТПАДА! И толкоз!КАЗАХ!
03 Март 2005 07:52
Значи в Холандия и Англия може да се въвежда изпит за знание на езика, а в българия - не може. Маменцето ви. Кога ще престанете с тея "напътствия", бе. Велико народно събрание е част от българската държавна традиция. както техните Сенати и Крале. И аз не смятам, че в 21 век трябва да има кралица на Англия и Камара на лордове, но ако им го кажеш това - ще завият като вълци.
03 Март 2005 09:19
otvrat
03 Март 2005 09:42
"Великото народно събрание" наистина е пречка, живеем в много динамично време и трябва бързо да коригираме грешките в конституцията. Нямаме 200 години на разположение. По въпроса за референдумите - според мен те много лесно се манипулират, особено когато става дума за сложни въпроси. Или пък какво би станало ако се направи референдум със следния въпрос: Искате ли да вдигнем заплатите в България със 200%. Познайте какъв ще бъде отговорът на народа Според мен един обикновен парламент може да върши достатъчно работа, но трябва депутатите да имат точни отговорности и задължения и ако не ги изпълняват - просто ги уволняват. Несменяемостта на народните представители в момента е най-голямата грешка в конституцията.
03 Март 2005 09:49
Съгласен с всички дотук. Г-жа Касабова си посволява да прави предложения без смисъл, но толково са й възможностите - видяхме как бързо бе отстранена от председателкото място... ВНС трябва да се запази !
03 Март 2005 09:57
П.П. Не споделям мнението на Алабала - появило се е, докато пишех моето...Примерът му е смешен - чии заплати? Правителството може да вдига за
платите на администрацията , учителите, но не и на частния сектор...
Референдум е неоходим за ЕС.
03 Март 2005 10:13
Ние никога не ползваме добрият опит на други народи. Тъй като американците разполагат с най-несъвършената конституция те са възприели практиката Върховният съд да тълкува всяко ново фактическо положение възникнало в процеса на държавното управление. Естествено, основният принцип, прилаган при това тълкуване е "който може повече, може и по-малко". Не е необходимо да се променя конституцията. Един специален закон ще свърши същата работа.
03 Март 2005 11:08
Alabala, народа не е чак толкова прост, колкото на някои им се иска.
Основния проблем на властта в България е че никой и няма доверие. Какво е доверието в Парламента или съдебната система? Има ли въобще 1 човек който да им вярва???
И защо е така? Защото нищо не зависи от обикновените хора. Абсолютно нищо.
Ако всичко се решаваше с референдуми, хората поне ще добият чувството че от тях реално зависи нещо. Да не говорим че отговорността на политиците би била много по-малка.
Да не би швейцарците да са по-умни от нас??? Е не са, просто имат традиции в демокрацията и самоуправлението.
Обаче депутатите в Швейцария пътуват с градския транпорт, защото данъкоплатците им гласуват бюджета. Ето това е което не и изнася на политическата олигархия в България: тя няма да има възможност повече да краде. Затова политиците ни подскачат като попарени като чуят думата референдум!
03 Март 2005 21:32
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 03/3/2005 г/ 21:50:31

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД