:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Центърът на София стана пешеходна зона за 6 часа

Снимка: Александър Михайлов
В центъра на София почти не можеше да се види автомобил от 10 до 16 ч. вчера. Въпреки това велосипедистите не бяха по-честа гледка от обичайното. Те обаче бяха щастливи от забраната за коли. Стотици "спешени" столичани пък масово негодуваха от инициативата "Европейски ден без автомобили", лишила ги от възможността да се придвижват през центъра с личното МПС.

Ограничението за влизане с автомобили в центъра не се отнасяше за колите на полицията, "Бърза помощ", пожарната, както и за обществения транспорт, който беше забележимо по-редовен и бърз заради освободените от натоварения трафик централни улици. На местата, забранени за преминаване с коли, бяха поставени означения и временни полицейски постове.

Недоволни останаха автомобилистите, живеещи или работещи в центъра на града, които можеха да го напуснат с колите си, но не и да паркират пред домовете си преди 16 ч. Не бяха щастливи и таксиметровите шофьори, които заради решението на екоминистерството се лишиха от нормалните си за такъв ден надници.

В рамките на инициативата имаше и крос за хора с физически увреждания, чийто старт бе даден от екоминистърката Долорес Арсенова и министъра на спорта Васил Иванов. Имаше и младежко състезание по колоездене около "Св. Александър Невски", състезание по тенис на маса и конкурс за рисунка на асфалт в Борисовата градина.

Ден без автомобили имаше вчера и в повечето областни градове.
4
449
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Септември 2003 00:03
Безсмислени показни мероприятия! Отчитане на дейност по най-соц. стандартите!

10 години се опитвах да карам велосипед по улиците на София. От една година престанах. Ето причините:
- Поне 10 пъти съм нападан от глудници бездомни кучета, които явно много "обичат" велосипедистите.
- На косъм съм се разминавал от бясно препускащи коли - джипове, мутри и обикновени идиоти, каращи абсурдно. Никой не се съобразява с велосипедисти. За велосипедни алеи, както е по цял свят - мога само да сънувам.
- Миналата година ми откраднаха шестото поред колело - въпреки всякакви предпазни средства и заключващи системи. В центъра на София - на Женския пазар има необезпокояван от никого пазар на крадени велосипеди. Никой не му пука!

Нима нещо от всичко това се промени??????
Та като видя Шулева на велосипед за един ден, като видя армията полицаи работещи в името на показността и безсмислието и като 2 часа не мога да се добера до дома си, много, ама много ме хваща яд къде живея!
23 Септември 2003 10:11
Софиянски, пардон Стефчо Усмихнатия Крадец, се скъса от популистки мероприятия напоследък. Какво ли не прави за да си вдигне рейтинга. Забравя само, че в инициалите на Столична Община - СО е закодиран истинския му лик.
СО - Софиянски ни Обра, може и Стефчо Обирджията
А, да не забравя и другите неща:
БББ - Бойко Борисов е Боклук, вариант Бойко от Банкя е Боклук
МВФ - Милен Велчев ни Фалира, вариант Милен ни Води към Фалит
Моля, който е с по-поетичен или литературен талант да даде и други подобни неща. Аз съм патриот-аматьор и търся талантливи съмишленици за да лъсне истинския лик на всички властимащи крадци. Ако досаждам - моля за извинение. Но как иначе да ги ядосаме, нали сме тиха и спокойна нация и нищо не може да ни вдигне на бунт!? А те със сигурност ще побеснеят, ако им излезат такива имена. Ще останат и за поколенията. Ха-Ха, представете си: Абе, ти си Борисов, а да, внука на оня Боклук или Булдог; Софиянски? да бе - правнука на онзи Обирджия; О, Велчев - дядо ти Фалира България.
Тук е важна идеята, уважаеми съфорумници.
23 Септември 2003 11:08
Нека колегите форумци от САЩ кажат как там празнуват националните си празници, които не са никак малко!
23 Септември 2003 15:10
САЩ, САЩ, САЩ, ех, САЩ....!!!!!! Там могат да си позволят много неща. Не че там не крадат, но богати крадат от богати или от средно богати. Освет това става по-прикрито и не е дразнещо. Хората тук не се дразнят толкова от това, че някой ги краде, а от това, че е нагло, явно, видимо, брутално. Не завиждат на лъскавите коли, къщи и дрехи, а се възмущават от наглостта и ненаказуемостта на техните притежатели. Със сигурност обаче в САЩ такива нагли и първосигнални боклуци няма на власт. Е, в Албания или в Афганистан има и по-големи гадове и изроди. Ние сме веднага след тях.
Да крадеш и да мамиш един беден и измъчен народ - това е "Пир по време на чума".
Аристотел - не съвсем точен цитат: "Предпочитам красивата лъжа пред горчивата истина". Къде е обаче нашата фабрика за илюзии? Последната май затвори преди 800 дни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД