:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Болните ще се откажат от изследвания, ако за тях се доплаща

Лекарският съюз: Иде хаос в поликлиниките

Това ще стане, ако здравната каса задължи медиците да се отчитат само на дискети
Ако здравната каса задължи всички лекари в доболничната помощ да предават отчетите си само на електронен носител, ще настъпи хаос, предупреди шефът на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов. Той се зарече БЛС да не се съгласява при преговорите за рамков договор за 2004 г. на клаузата за предаване на документацията на лични лекари и специалисти в доболничната помощ само на дискети.

Според директора на НЗОК Димитър Петров от догодина всички лекари в доболничната помощ, стоматолози, аптеки и лаборатории трябва да предават отчетите си към районните каси на електронен носител. Така вкарването на данни за прегледи и рецепти ще стане 3 пъти по-бързо, а за касата ще е по-лесно да обработва данните, смята Петров. Тази година рамковият договор позволява отчети и на хартиен, и на електронен носител. Аптеките и лабораториите се отчитат само по компютърен път, касата раздаде и 4000 компютъра с принтери на джипита. Без техника останаха обаче личните лекари по селата и в планинските райони, компютри нямат и огромната част от специалистите. Освен това лекарите ще трябва да си купуват и софтуер от одобрени от здравната каса фирми, чийто специално разработен продукт ще може да се чете от софтуера в районните каси.

В момента едва 10% от лекарите предават отчетите си само на електронен носител, твърди шефът на БЛС Андрей Кехайов. Според него не само лекарите, но и цялата система не е готова за предаване на документацията единствено по електронен път. "Трябва време, за да се обучат лекарите, за някои с по-ниски доходи е проблем да си купят конфигурации и софтуер. Част от лекарите няма да могат да предават отчетите и да си получават парите. Някои софтуерни продукти може да не паснат на тези в районните каси. Ще се получи напрежение и хаос, а от това ще пострадат и пациентите", смята Кехайов. Трябва гратисен период, в който да се изпробва дали може медиците да се отчитат само на дискети, смятат от БЛС. Освен това имало финансови отчети, които задължително трябва да са на хартия.

Възможно е задължителното отчитане на дискети да влезе в сила чак от 1 април, за да могат софтуерните фирми да изработят подходящи продукти, смята директорът на НЗОК Димитър Петров.

Защо касата можа да осигури компютри на 4000 джипита, а за специалистите не може, питат се от БЛС. "Купиха за по 4800 лв. конфигурации, които струват 480 лв.", смята Кехайов. На принтерите към компютрите не можеха да се печатат амбулаторни листа и джипитата трябваше да си купуват други принтери.

Ако от догодина се въведе доплащане за високоспециализираните изследвания - като ядрено-магнитен резонанс, - пациентите просто няма да се изследват, смятат лекарите. 150 лв. плаща НЗОК в момента за резонанса. Тъй като апаратурата за такива изследвания е в по-големите градове, част от парите не се усвояват, защото хората не могат да си платят транспорта, обясняват от БЛС.

От съюза искат догодина да отпадне изобщо лимитирането на изследванията. Тази година джипитата имат квоти колко тестове могат да назначат, а преди лимитите се слагаха на лабораториите. Според касата обаче това е невъзможно.

Отново няма направления за прегледи при специалисти, алармираха пък лични лекари. Джипитата са принудени да връщат пациентите за началото на следващия месец, когато се очаква касата да раздаде талони. Личните лекари трябва да имат талони, раздадени са им достатъчно, отвръщат обаче от здравната каса.



БЮДЖЕТ

Поне 400 млн. лв. трябва да отпусне за болниците догодина здравната каса, смята Андрей Кехайов. От касата обявиха, че вероятно бюджетът за болниците догодина ще е 300 млн. лв. Шефът на здравната комисия в парламента Атанас Щерев пък твърди, че през 2004 г. касата ще покрива 220 клинични пътеки. Ако през 2004 г. НЗОК не разшири броя на сегашните 80 клинични пътеки, но реши да покрие реалните разходи по лечението по тези пътеки, ще са нужни поне 260 млн. лв., изчислили от БЛС. Как тогава смятат да поемат 220 пътеки с 300 млн. лв., чудят се от лекарския съюз.
9
737
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Септември 2003 09:46
Stiga sa se oplakvali lekarite. Vzemat nad 1000 leva zaplati a nikakava rabota ne varshta.Kato otidesh na pregled parvo gledat da ti vzemta parite i sled tova ne ti obrastat nikakvo vnimanie. Vechno sa nedovolni. A kakvo da kajat horicata s pod 200 leva dohod. vmesto da se oplakvat - neka po-dobre da zapochnat da si gledat savestno rabotata.
I nisto ne im prechi da se nauchat da rabotiat s komputer ili da naznachat chovek s komputerni poznania, koto da varshi tazi rabota. Niama da se oharchat izobsto s oste edin pomostni. Togava i rabotata ste varvi mnogo po-dobre
23 Септември 2003 10:36
Какъв им е проблемът?

Нека да приемат отчети и на хартия, но срещу скромната сума от 20 лв.
Да назначат девойки да въвеждат, пък като докторите ги мързи да учат компютри, да си плащат!
23 Септември 2003 12:48
Аптеките се отчитат само по електронен път другия път!
От РЗОК ми искат не само дискета, а и разпечатка - с печат и подпис на управителя на аптеката. Освен това, не мога да им изпратя файловете по мейла, само с дискета.
23 Септември 2003 14:39
Лош вкус е това да гледаш някому заплатата, особено когато не смяташ правилно... Но не това е важното, важното е, че Касата отново се опитва да диктува безпардонно условия на "договорните си партньори". Три години не можеше да се отчитаме по електронен път и се заривахме в скъпоструваща хартия, а сега изведнъж - само и единствено на дискета! Ами хайде стигнете до логичния край - отчети по Интернет! Аз съм насреща - имам РС (не от Касата!), бърза връзка, софтуер и т.н... А пък лелчетата докторки на по 50 и отгоре, които компютър са видели неотдавна и това съвсем не им пречи да са добри в професията си, да мрат ли?!
Който не е доволен от семейния си лекар, да го смени. Който не е доволен от специалиста или стоматолога, да ходи при друг. Който не е доволен от живота си, може спокойно да му тури край (не е подсъдно).
23 Септември 2003 17:18
Един въпрос - "само на дискета" - наистина ли имате предвид дискета?
аз съм ги отказал преди 2 години - много скъпо излизат... - не са сигурни изобщо.. особенно не бих посмял да пратя акова нещо по пощата, ...
23 Септември 2003 18:31
Локи, за да не пращаш дискетата по пощата, което не е сигрно, ще трябва да им я носиш ти.
23 Септември 2003 18:45
Да ти кажа, дискета и да нося ме е страх - много несигурно нещо...
а и 1 CD е 50 ст., а дискета е левче)
И така после няма да я/го видят.
23 Септември 2003 19:57
Ауууу, горките!!! Това писита, учене, пък скъпотия на софтуера... и на всичко отгоре тези ниски доходи...
А сериозно казано - ако това съсловие досега не се е научило да борави с компютър, на черния петък сме родени като пациенти. Признавам, че има проблем, но логично е той да се отнася само за хора над 60 г. Такива специалисти, обаче, могат да ползват компетентните си внуци
Най-вярното е, обаче, че този лигав плач на представителя на ЛС само разваля имиджа на докторите.
24 Септември 2003 21:42
Както винаги:в България от политика, футбол и медицина всеки отбира.
И защо г-жа Журналистката не повдига докрай завескат?Че как няма да грухти т.н. Д-р Кехайов-та нали в неговата печатница се печатат почти всички формуляри на Здравната ни каса.Едно GP с около 2000 пациента в листата си плаща месечно само за амбулаторни листи 150 лв, а нека компютърните спецове да сметнат колко дискети може да си купи с тези пари.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД