:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ срещу общината: 80 км/ч = повече катастрофи

Хората на Софиянски искат така да избегнат задръстванията. Напротив, така ще се увеличат, контрират пътните полицаи
Снимка: АРХИВ "СЕГА"
Да бъде ли увеличена разрешената скорост на движение от 50 на 80 км/ч на булевардите в София? Този въпрос противопостави КАТ и Столичната община. Зам.-шефът на общинската транспортна комисия Иван Ковачев предложи вдигането на скоростта, за да се избегнат задръстванията.

"Не е нормално и правителствените автомобили да летят със 100 км/ч, а обикновените граждани да се движат с 50 км/ч, защото са обикновени граждани", е другият аргумент на инициатора на идеята.

Още миналата седмица обаче шефът на КАТ-СДВР полк. Илия Илиев предупреди, че нито един от булевардите не отговаря на изискванията и ако скоростта се увеличи, ще се създадат предпоставки за повече катастрофи.

Общинарите искат заради големите задръствания



да увеличат скоростта

по над 20 булеварда,



между които "Сливница", "Н. Вапцаров", "Яворов", "Европа", "България", "Ситняково" и "Акад. Гешов", които са с повече от две платна. Само за естакадата за аерогарата и някои участъци на "Цариградско шосе" се предвижда увеличение от 90 км/ч. По булеварда и в момента в по-голямата част на отсечката от Орлов мост до Горубляне са разрешени 80 км/ч.

"Ние нямаме нищо против скоростта да бъде увеличена, но трябва да бъдат изпълнени всички изисквания за безопасност, за да няма повече жертви. Според Закона за движение по пътищата стопаните на пътя (общината - б. р.) имат право да променят скоростта, но има други норми, които трябва да се спазват. Например наредбата за проектиране на пътищата и устройствения комуникационен план. Само с него може да се променя скоростта, а не с решение на СОС, затова според нас така ще се наруши законът", казва полк. Илиев. В момента в града няма скоростни магистрали, е становището на пътните полицаи. Според техния анализ част от улиците, "нарочени" като първостепенни, нямат параметрите за съответния клас, т.е. те са с неправилно повишен клас.

Основните проблеми на булевардите са липсата на ленти за аварийно спиране, предпазни парапети, подлези и надлези. "Не е проблем, че няма аварийна лента, в София няма много неща, но по тази логика дайте нищо да не правим", категоричен е Ковачев.

Но от КАТ настояват още



автобусните спирки да се

преместят в локалното платно



и да няма възможност за директно влизане и излизане от централното платно на автомобили. По закон там, където има кръстовище, разрешената скорост е 50 км/ч. А на много от булевардите в столицата - като "Сливница" например, през 20 метра има пресечни улици, които образуват кръстовища. Чрез тях непрекъснато в движението се включват десетки коли.

Един път си има параметри, които да отговарят на определена скорост - надлъжни, напречни наклони, проектна скорост, ширина на лентата за движение, на разделителната ивица, радиуси на завиване, обясняват катаджиите. Булевардите в София са проектирани за скорост 50-60 км/ч, и то преди 20 години. През последните 10-ина години автомобилите в София са се увеличили два пъти и вече са 650 000. Двойно е скочил и броят на шофьорите.

Иван Ковачев твърди, че е предвидил някои от изискванията. Но не може да каже кога точно може да стане това и има ли заделени пари.

"На булевардите, където скоростта ще се вдигне на 80 км/ч, условията ще са да има не по-малко от 2 ленти в едната посока, разделителна ивица в средата, светофари и подлези. Там, където колите ще могат да вдигат 70 км/ч, ще е нужно да има само подлези", твърди Ковачев.

За "Цариградско шосе" и естакадата пък щяло да има определени изисквания, които задължително да се спазват - не по-малко от 2 ленти във всяка посока, разделителна ивица между тях, пресичането с други улици да става на различни нива, а



пешеходците да минават

само през подлези



Една от болките на общинарите е, че са хвърлени милиони левове в реконструкцията на подлезите, особено по бул. "България". "Като сме вложили толкова пари, не е ли нормално да искаме да се използват ефективно?", пита Ковачев. Той е категоричен, че скоростта ще се вдигне само в участъци, където няма дупки по платното, направена е перфектна маркировка и там, където е необходимо, се поставени заграждения.

От КАТ обаче имат и много други забележки. "Цариградско шосе" например е построено в средата на 70-те години и досега не е подменян износващият се пласт на настилката. А според разпоредбите това трябва да се прави през 5-7 г., за да може да коефициентът на сцеплението на гумите да отговаря на изискванията. Точно това е причина за повечето катастрофи при мокро време, защото колите все едно се движат по заснежен или заледен път, коментират пътните полицаи.

Според Пътната полиция увеличението на максималната скорост за много от булевардите е безсмислено, тъй като по тях през 200-250 м има светофари. А по закон знакът за намаляване на скоростта е минимум 75 м преди пешеходната пътека. Но общинарят не приема този аргумент. Според него светофарите лесно могат да бъдат настроени да работят на "зелена вълна" при определена скорост. Считало се, че ако не минеш на първия цикъл на светофара, е станало задръстване. А софиянци били свикнали да минават на четвъртия, та дори до шестия цикъл на светофара.

"Ако се увеличи скоростта, ще се увеличат и колите, които преминават разстоянието за единица време, а големите кръстовища, където има светофари, имат определен капацитет на преминаване. И при положение че не могат да поемат потока от натрупалите се много повече коли, какво ще се получи? Ефектът ще е нулев, даже обратен -



задръстванията ще станат

много по-големи



Това, което ще спести един шофьор от "Младост" до Орлов мост, е 1-2 минути, но той ще го загуби, докато чака на светофара. Така ще се получи изнервяне, водачите ще почнат да заобикалят автобусите, да изпреварват и да се престрояват неправилно, а така ще се увеличат и произшествията", опонира на общинарите полк. Илиев и веднага дава за пример страшни статистически данни - леките катастрофи в София към този момент са се увеличили с 918 в сравнение с миналата година. Очаква се в оставащите месеци инцидентите да станат с над 1500 повече - с колкото 2002 г. е "превъзхождала" 2001 г.

"Според общинарите, след като много от шофьорите и сега карат с по-висока скорост от разрешената, значи може тя да бъде увеличена. Но никой от общината не си е задал въпроса колко произшествия са станали, никога не са ни искали статистика за катастрофите, за жертвите, колко водачи сме наказали за превишена скорост над 20 км/ч", казва обаче началникът на Пътна полиция. През 2001-а в София са били съставени 75 000 наказателни постановления за различни нарушения, през 2002-а те вече са били 125 000, а само за 7-те месеца на тази година са написани 85 000. Според Ковачев 75-90% от водачите нарушават ограничението на скоростта, а нормалното било 15-25%.

За някои неща общинари и катаджии са на едно мнение. Но и това не помага.

"Има голяма нужда от специални ограждения на "Плиска", където въпреки добре работещия подлез пешеходците се опитват да минават отгоре и създават условия за катастрофи", казва Ковачев. Полк. Илиев обаче му опонира: "Преди 3 г. общинската транспортна комисия реши да се сложат мрежи там, но и досега това не е направено." От общината навремето имаха идея да поставят и шумоизолиращи стени и дори обявиха, че са намерили фирма за това, но и този проект не се осъществи. От 1 януари до 9 септември на бул. "Цариградско шосе" са съставени 3630 акта за превишена скорост, на бул. "България" - 3364, на бул. "Вапцаров" - 402, сочи статистиката на Пътна полиция.

Другата седмица транспортната комисия трябва да приеме окончателния вариант на новата наредба. Тя ще влезе на заседание на общинския съвет, за да бъде гласувана. Това обаче може и да не стане до края на мандата на настоящия СОС, ако до 26 септември не се свика сесия, смятат съветници. Но дори да бъде одобрена наредбата, това не означава автоматично въвеждане на по-високата скорост. Към Дирекция "Транспорт" на общината е назначена специална комисия, в която участват представители на КАТ. Тя трябва да реши за всеки конкретен булевард дали са изпълнени изричните изисквания за безопасност. Едва тогава скоростта ще бъде вдигната. Ако тези изисквания по някаква причина не се изпълняват, режимът може да бъде върнат към предишните ограничения.





МНЕНИЯ



Димитър Д., 28 г., има книжка от 9 г.:



"Катаджиите не искат да се увеличава скоростта, за да не им спре далаверата да прибират пари. Много по-умно ще е да направят т. нар. "зелена вълна" на светофарите, както е на Запад."



Димитър К., 31 г., кара кола от 13 г.:



"Само това остава! Те сега всички карат със 120, а тогава какво ще стане!



Мария Б., шофьор от 5 г.:



"На места като "Плиска" и Орлов мост не бива да се увеличава скоростта, там стават много катастрофи. Но има отсечки, където движението не е толкова натоварено, например след отбивката за летището."



Петър К., 37 г., няма шофьорска книжка:



"В никакъв случай не трябва да се увеличава скоростта, особено на "Цариградско шосе", там непрекъснато газят хора, минават през спирки и абсолютно сигурно, нито една катастрофа с убит не е станала с разрешената скорост."



Христо К., 39 г., зад волана от 1 г.:



"Задължително трябва да я увеличат на някои места, където е безумно да се кара с 50 км/ч. Но е глупост да увеличат скоростта навсякъде."
21
513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
22 Септември 2003 21:01
Дължината на бул. България = 5 км.

с 50 км/ч = 6 мин.
с 80 км/ч = 3.27 мин.

загубени 2.33 мин. x 400 000 човека на ден = 15 533 човеко/часа x 2 лв. средна раб. заплата = 30 000 лв. на ден загуба!
22 Септември 2003 21:04
Освен това, целия бул. България има по 3 ленти във всяка посока, и подлези навсякъде!

Че там е една от най-големите хранилки за ченгета е ясно, въпросът е трябва ли да ги търпим?
22 Септември 2003 21:53
Гошо, пак се излагаш с дървени сметки! Да не би да ги броиш всеки ден тия 400.000 души по бул "България" и ти се жалват че 3-те минути им ги удържат от заплатата?
Скоростта следва да бъде 90 км/ч , тъй като за нея колите са проектирани да харчат най-малко бензин. Правилната сметка изглежда по следния начин:
5+5 км отиване и връщане=10 км. Разход при 90 км/ч - 7л/100км , при 50 км/ч - 10л/100км. Или за 10 км се спестяват 300 мл бензин х 1, 30 лв = 39 стотинки на ден.
Така че при скорост 90 км/ч всеки пътуващ редовно по тоя маршрут спестява 22 раб дни х 39 ст = 8, 60 лева месечно.
Наблягай повече на аритметиката, трудовете на др. В.И.Ленин и песента " Царя ни зове напредъ"
23 Септември 2003 00:40
8, 60*100000/30=28666 лв дневно от икономия на бензин ако в една кола има по 4 души, ако са по малко икономиите са по големи + 30000 от сметките на гошо=58666 + 1000 души дневно с по 10 лева дадени на Катаджии =68 666 лв дневно икономия за населението.

23 Септември 2003 00:57
Могат да си направят своеобразен референдум. Да си облекат цивилни дрешки и да застанат до платното с радар. Ще разберат какво мислят хората по въпроса. После е лесно - средно аритметично на скоростта на преминалите коли и да набиват новите знаци. А ако толкова са се загрижили за безопасността, а не за палките-хранилки, да правят заграждения, маркировки и т.н.
23 Септември 2003 09:02
Кракатау, че тези минути не ги удържат от заплатата е ясно.

Не на всички е ясно друго нещо --

Най-ограниченият ви ресурс на този свят е времето -- надали ще живеете повече от 100 год. (пожелавам го на всеки)!

Освен това, ако си си загубил времето в чакане по кръстовища, и във влачене с 50 км/ч по трилентов път (в едната посока), ясно е, че ще имаш по-малко време да създаваш национален продукт!

А за бензина си прав. Освен това има и още един аспект -- замърсяването.
Всеки изгорен литър бензин значи по-голямо замърсяване.

Всяка икономия на гориво е намаляване на замърсяването. Всяка "зелена" вълна пести, време, пари, и вредни емисии!
23 Септември 2003 09:36
Всиаку привозну срйедству дъ съ движи бавно, за да не правий билйъ и дъ ни плаши конйети.
Всиаку привозну средству да бии камбанка, че да съ чуй отдалеч чъ идвъ. Прид сякой привозну срийедству да съ движи чилякъ съ червен байракъ койту да викъ на людете и на стокътъ да съ пазйът отъ нйего.
Койту наруши туй да плаща 60 гроша златний на Пристава или колкото оня му поиска ...
Из наредба за скоростта по пътищата в София
23 Септември 2003 09:44
Е сега ако някой вземе да спретне тия сметки и за Каспичан...
23 Септември 2003 10:35
Ко смятате изобщо? И така по булвардите не се кара с 50 км/ч а с над 100...
И КАТ-аджии няма дето да глобяват... И 90 да я направят все тая...
23 Септември 2003 10:38
Локи, донякъде си прав.

Представяш ли си какви щяха да са задръстванията, ако всички спазваха ограниченията?
23 Септември 2003 10:46
КАТ срещу хората : 90 км/м = по-малко кинти, по-тънки талии
Абсолютно недопустимо и тотално неприемливо
23 Септември 2003 10:51
По бул. България винаги се е карало и ще се кара с 80 - 90. Затова според мен въпросът за разрешената скорост се свежда до това към кого да се постъпи хуманно - към катаджиите, които хранят семейства, или към шофьорите. А иначе - с или без разрешение, тя скоростта си е ясна и константна. Щото сега там ако кара някой с 50 е много по-вероятно да предизвика произшествие, отколкото ако кара с 80. Такива ми ти работи...
23 Септември 2003 11:16
Новия закон само ще даде легално основание на бакшишите да пържат повече - най-разпространенния метод - пропорционално увеличаване на скоростта на апарата /чрез т.н. помпичка/ със скоростта на автомобила
23 Септември 2003 13:07
скоро имах една абсурдна случка. прибирах се около през седмицата около 5 сутринта по Тодор Александров. Карах с 72 км/ч и ушевите, хоп изкочиха от засада. Ми са кво ще правим, ми май акт трябва да пишем, ооо ма вие досега не сте имали нарушение,
е ми що тагава не спазвате ограниченията. ААА да не би да бързате. Абе дай там за дено кафе и ще забравим. ЕЕЕ ти са ни обиждаш, кви са тия 15 лева.
Та те за тва е целото упражнение. Никва безопасност, нищо лично.
Само бизнес
23 Септември 2003 13:08
Егати дървените философи!
Замислете се, че всичко за което говорите на книга в същносте факт-на практика всички караме с по 80-90 понякога стигам и до 120 в София.Въпроса е че с промените ще се узакони всичко това а задръстваният едва ли ще станат по-големи
23 Септември 2003 14:53
Комунисте, факт е, но е факт, че те жулят и ченгетата от време на време.
23 Септември 2003 14:59
Много бързо карат бе, много хубави коли имате?
По околовръстното не минавате ли?
23 Септември 2003 15:11
Абе вие съвсем сте изперкали бе... ушави та ушави... ми кой им дава на ушавите - вие им давате! Те за тва зимат, щото вие им давате!
Аз на куките престанах да снасям преди 5-6 години. Едно прилично антирадарче, повечко бдителност и си спестяваш контактите с куките до минимум. Пък ако те гепят - заявяваш им директно да се хващат за писалката и те кат насрани почват да драскат акта. Тва е! За тези 5-6 години имам 3 акта за превишена скорост... доста по-евтинко, отколкото да снасям секи път.
Иначе що се отнася за ограничението на скоростта - абсолютно правилно е мнението на куките, че улиците в София са непригодни за скорости, по-високи от 50-60 км/ч. Доста съм пътувал из Европа, доста съм карал из големи градове като Париж, Берлин или Франкфурт - там улиците са на светлинни години от осеяните с трапища и кръпки софийски сокаци. И никъде, НУКЪДЕ не е разрешена скорост по-висока от 70 км/ч. Дори околовръстното на Париж, което не може да се мери по натовареност и качество с никой път в България е ограничено на 70 км/ч и задръствания се случват доста рядко. За Франкфурт пък изобщо няма какво да пиша - който е бил там знае за какво иде реч.
Самата теза, че видите ли така и така всички карат с 80-90 че даже и 120, ами дайте да вдигнем ограничениетои хоп няма проблем. Пълна идиотщина. Напротив - трябва да се зарегне контрола и да се принудят хората да карат с 50! Тогава ще има ред и сугурност!
23 Септември 2003 15:17
nepukist, ами какво - 5 сутринта- време е да си изработят сутрешното кофе)
23 Септември 2003 16:38
2.0 D
Ами дайте направо каквата скорост развива колата с толкоз?!?!
Естествено че трябва да има ограни4ение от 50 км/ч по целия булевард. А който не му отарва - да плаща!

23 Септември 2003 19:52
Да, бе, направо да я направят 30 км/ч, и всички на велосипедите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД