:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
АЛТЕРНАТИВНА МЕДИЦИНА

На помощ идват билките

Как да си помогнем в сезона на простудите с помощта на "бабини" рецепти
Настъпи сезонът на простудите, кихавиците, синузита и всички останали неприятности от този вид. Че медицината има тежката дума в такива случаи, спор няма. Но нищо не пречи да си помогнем и сами с изпитани "бабини" рецепти. Става дума за всички онези чайчета, запарки и други билкови смеси, които със сигурност ще облекчат състоянието ви, а защо не и да го оправят, стига да не е особено тежко. Едно е ясно - те не вредят, така че нищо не пречи да бъде опитан и този начин.



При простуда в начален стадий

1. Много помага разтривката на главата, гърдите и ставите със смес от 120 г спирт и 6 г чист камфор. След масажа болният трябва да изпие нещо сгряващо и да се завие добре. Щом започне да се поти, стартира смяната на влажните дрехи. Това се прави няколко пъти.

2. Най-бързото решение е да напарите краката в гореща вода с морска сол. Но ги обуйте веднага след това с топли чорапи.

3. Заменете водата, която пиете, с шипков чай и пийте всяка сутрин витамин С.



При пресипнал глас

Вари се 300 мл червено вино с 2 супени лъжици мед. За повече ефект към сместа може да се добави липова отвара. След като изстине до степен да не изгори гърлото, се пие вместо чай. Прилага се 5 дни.



При болно гърло

1. Много подходящи са отварите от мащерка. За деца над 7 години е нужно в 400 мл кипяща вода да се постави 1 супена лъжица от билката. Вари се само 1 минута, но пък кисне половин час. След като се прецеди, се пие през 2 часа 6 пъти дневно по 60 мл. За възрастни се слага двойно количество мащерка и се вари 3 минути. Двойно е и кисненето - точно един час. Количеството, което се пие, е 120 мл.

2. Друг вариант с мащерка е гаргарата. За нея се прави запарка от 100 г билка и 2 л вода в продължение на 1 час.

3. Много помага сиропът от смокини. Но не трябва да се разрежда с вода, а да се взема по 1 кафеена лъжичка поне няколко пъти на ден така, както е гъст.



При ангина

1. Сварете си картофи, но без да ги белите. Нужна ви е течността. С една част си направете инхалация, а с другата - компрес на гърлото.

2. Състоянието се облекчава и като се натрият вечер преди лягане стъпалата с чесън. Преспива се с топли чорапи.

3. Спокойно може да мажете гърлото с мед или лимонов сок, или да правите компреси от поръсен с ракия и настърган лук памук.

4. Много помага гаргарата със смес от цвеклов сок и оцет в съотношение 1:1.

5. Рецептата помага, ако е приложена още при първите симптоми. И е много лесна. Трябва само да си правите компреси от няколко пласта пресни зелеви листа на гърлото. Листата се подменят на всеки 2 часа.



При хрема

1. Помага вдишването на силни аромати - ментово или евкалиптово масло, счукан лук или чесън. През деня горната част на носа, където са синусите, се затопля със сварено яйце. Тампоните, напоени с подсолена вода и пъхнати в ноздрите, също облекчават положението. Вечер се спи с чорапи, пълни със синап в малки количества, за да не изгори кожата.

2. Тази рецепта изисква малко по-продължително приготвяне, но си заслужава. Трябват ви 9 кестена, които да настържете ситно. Получените стърготини сипвате в бурканче от детска храна. Всяка вечер преди сън се вдишва през носа направо от бурканчето. Това се прави до кихане и сълзене на очите в продължение на 2 седмици.

3. При особено силна хрема е добре да пиете на всеки 2-3 часа по 1 супена лъжица сок от лук, смесен с мед.

4. Друг вариант на горното е супена лъжица мед, обилно поръсена със синап. Взема се няколко пъти дневно.



За кашлица

1. За целта е необходимо да нарежете на дребно половин кг лук. Към него добавете 50 г мед, 400 г захар и 1 л вода. След това всичко се вари в продължение на 3 часа. От готовата смес се взема по 1 супена лъжица 5-6 пъти дневно след ядене.

2. Ако кашлицата е много суха и мъчителна, достатъчно е да карамелизирате 1 супена лъжица захар и от полученото да смучете при всеки пристъп. Това няма да излекува кашлицата, но ще облекчи състоянието чувствително.

3. Счукват се 5 скилидки чесън, след което се сваряват в една чаша сурово мляко. По принцип трябва да се пие по половин чаша четири пъти дневно.

4. За тази рецепта е нужно да посетите билкова аптека, където ще намерите необходимите растения. Нужни са ви 2 стръка мащерка, 2 диви кестена, 6 листа подбел, парче сладък корен и 10 зърна драка. Те трябва да врат 5 минути в литър вода, след което киснат още 10 минути. Отварата се прецежда се и се пие топла през деня вместо вода.

5. Казват, че райските ябълки облекчавали кашлицата. В момента, в който се появят на пазара, може де опитате дали това е така. Но трябва да изяждате по 3 такива ябълки на ден.

6. Положението се подобрява значително, ако преди лягане се пие чаша топъл чай, в която сте добавили 1 супена лъжица олио или зехтин.

7. Компрес със свинска мас, смесена с настърган лук, също помага в такива случаи.

8. Задължително е някой да ви прави всяка вечер масажи на гърба, краката, гърдите и стъпалата с етерични масла - лавандулово, ментово и т.н. След разтривката изпийте чаша топло мляко с няколко капки йод в него и веднага си легнете.

9. При силна и продължителна кашлица помага сиропът от ряпа. За целта нарежете ряпата на парчета и ги залейте с мед. Вземайте по 3 супени лъжици на всеки час от образувалата се течност.

10. Кашлицата "омеква" с чай, направен от липа, плодове, шипка, лайка, подбел, живовляк. За целта се запарват 4 супени лъжици от тази смес във вряла вода. Трябва да киснат 10 минути, след което се подслажда с мед. Пие се три пъти дневно.



При хрипове

Малко необичайна, но според старите хора изпитана рецепта. Черупките на 3 яйца се изпичат и смилат с кафемелачка. Полученото брашно се смесва с половин пакет краве масло и 400 г мед. От сместа се взема по 1 чаена лъжичка след ядене. Не се гълта, а се смуче бавно.



При бронхит

1. Нарязвате 3 лимона заедно с кората и 3 глави кромид лук с люспите. Смесвате ги с 300 г небет шекер и варите в литър вода, докато течността остане наполовина. От получената отвара се пие по 50 мл сутрин преди закуска.

2. Нужен ви е 200 мл сок от черна ряпа. Към него се добавя 80 г мед. От сместа се пият по 2 чаени лъжички преди хранене и преди сън.

3. Подсладен сок от лук се пие в неограничени количества. Допълва се с топло мляко, в което сте капнали няколко капки спирт. Помага и млякото със сок от моркови.

4. Правете си разтривки на гърдите със смес от 1 супена лъжица терпентин и 2 супени лъжици рициново масло. След това обаче се завийте здраво и чакайте изпотяване. Добре е това да се прави 3 пъти дневно, последният - преди сън.



При леки и по-тежки възпаления на дихателните органи

Много помагат инхалациите с камфорово масло, чесън или лук. В купа се сипва кипяща вода и към нея се добавя избраният продукт. Важно е, когато се надвесите над парата, да обвиете главата и купата плътно с хавлиена кърпа. Вариант е използването на сода за хляб или готварска сол към водата. В този случай съотношението трябва да е 1:50. А ако решите да използвате прясно мляко или силна отвара от лайка, то не ви е нужна вода изобщо. Инхалациите се правят цяла седмица, за да имат ефект.



При изтощение след боледуване

1. Достатъчно е да кипнете 300 мл вода, след което да сипете 1 чаена лъжичка бял пелин. Прецежда се чак след един час. От отварата се пие по 1 кафеена чашка 2 пъти дневно преди хранене.

2. Помага и тонизиращ чай от равни части пелин и корени от глухарче. От тях се слага 1 кафеена лъжичка в студена вода и така се вари. Маха се от котлона в момента на завирането. Съдът се оставя захлупен за 10 минути, а после се прецежда. Изпива се сутрин преди ядене.
936
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД