:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Това е армия, а не бюро по труда

Снимка: Борислав Николов
Идеята да се премахне доброволният принцип за участие в мисии извън България е много логична и тя наистина трябва да се наложи, макар и внимателно. Логиката идва от самата същност на военната професия, която някак си не присъства в съзнанието на военното и цивилното ръководство на армията ни от доста време насам. Ами това е армия, по дяволите! Не е бюро по труда, не е дом за социално слаби, не фирма за набиране на гастарбайтери. Откакто свят светува, армията участва във военни операции, в бойни действия. Не случайно всички с униформи минават през курсове за стрелба, а не на курсове по актьорско майсторство. Макар че ако бъдем честни, напоследък армията се е специализирала точно в театъра: то няма чужда делегация, пред която да не разиграваме сценки по мироопазване (половината войници играят терористи, другата печените български воини, следват гърмежи и артистични скокове, дори и ефектна смърт на победените терористи). Но това ли е смисълът на армията ни - театърът?

След Камбоджа Ирак е първата страна, в която изпращаме батальон, при това в доста враждебна среда. Преди това армията ни беше специализиране предимно в прането, къпането на чужди войници, транспорт и строителство - доста атрактивна военна служба с много добро заплащане, ще се съгласите. Не случайно в такива мисии заминаваха основно връзкари, като някои от тях сменяха мисия след мисия. Сега когато съществува огромен и постоянен риск за войниците ни в Ирак, желаещите изчезнаха. И е нормално, защото вместо с "Ариел", войниците ни вече боравят с "Калашников", а местните не са особено дружелюбни към мироопазващите. Все по-трудно се намират доброволци, а, както се вижда, сред върховете на армията липсва решителност за преформатиране на задачите пред професионалната армия. А те биха изглеждали така:

1. Ако създаваме професионална армия, тя трябва е способна да изпълнява мисии основно в чужбина, което правят войските на НАТО;

2. Формиране на боеспособни подразделения, които са способни да действат в условия на мисия, без да е необходимо доокомплектоване;

3. Доброволният принцип в професионалната армия приключва в момента, в който желаещите подпишат договор (иначе какви войници са);

По този начин Генералният щаб най-сетне ще положи основата на съвременна и боеспособна войска, калена в операции и с модерно виждане при управлението. В армията ще се либерализира приемът на професионалисти, но за сметка на това дисциплината ще се затегне. Ще бъде възможно изграждането и утвърждаването на командири, адекватни на натовските стандарти (разбирай изместването на хората със старо мислене във върховете на Генералния щаб). Най-накрая ще е възможно да се осъвремени начинът на подготовка на войските. И до ден днешен у нас нито командирите, нито войниците имат ясна представа за правилата на ангажираност при враждебна ситуация (например кога е легитимна употребата на оръжие сред цивилни), няма изградени правила за взаимодействие с гражданското управление при окупация, подобна в Ирак, а всичко се оставя на въображението на командира. Няма нито една адекватна програма за работа с ветерани от мисии. Да не говорим, че армията просто е оперирана от взаимодействие с медиите - нека припомним как български журналисти обикаляха около казармата на нашия контингент като бити кучета.

В следствие на цялата тази погрешна политика на военното и цивилното ръководство към професионалната армия и мисиите ни в чужбина, доверието на обществото към войската е катастрофално. Професионалните войници са приемани като печалбари и гастарбайтери, а не заслужават такова отношение. Случва се дори нещо, което е абсурдно за една армия - бунтове и стачки. Затова министерството и Генералният щаб трябва просто да прекратят действията си като посредническа фирма за работа и да положат основите на истинска професионална армия. Ако не друго, българите имат талант да бъдат добри войници.
25
4256
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
04 Декември 2003 20:51
Що не си гледаш работата (ако ти кажа друго ще ме изтрият от форума). Откъде накъде ще е задължително да ходят да умират войничетата. Докато има задължителна военна повинност, участието в мисии зад граница трябва да е доброволно. Колкото до "а местните не са особено дружелюбни към мироопазващите"-ти тъп ли си или просто като всички "гладни кучета" и ти пишеш ей тъй за да има нещо написано. Не ти ли стана ясно, след година време, че в Ирак има окупационни войски, а не мироопазващи сили?! Ега ти глупендера.
04 Декември 2003 21:01
Уши, бе тия там са професионални доброволци
04 Декември 2003 21:54
Спахийски, меко казано не си много умен, "по дяволите"!
Можеш ли да ми кажеш каква е големината на това, което ти наричаш "професионална войска" и дали надвишава хиляда човека?
Също така ми кажи какви са заплатите на тези хора, когато не взимат "командировъчни" за участие в мисии в "не много дружелюбна среда"?
След като ми (си) отговориш на тези въпроси пак си прочети материалчето.
04 Декември 2003 22:11
Спахийски, ти си върхът!
05 Декември 2003 00:02
О.З. Спахийски надали е човек изобщо запознат с цялата плеяда одисеи, наречени Мироопазващи Операции в Чужбина. Преди тази в Ирак единствената истинска такава беше в Камбоджа, в съвсем малко по-малко вражеска обстановка отколкото (предполагам) тази в Ирак. В Камбоджа имаше жертви от наша страна, г-н Спахийски, загинали в бойни действия при изпълнение на служебните им задължения, докато, слава Богу, в Ирак още няма. Така че половината ви аргументи в статията са изсмукани от пръстите.


Относно аргументацията Ви за армията, мисля че в основни закони като Конституцията е записано, че армията на Република България трябва да защитава републиката от външни агресори. Това не включва операции на (примерно) 8000 км. от България (Камбоджа, в случая) или Ирак. Тези операции са израз на ангажираност на държавата ни пред света, а това не е вменено в задълженията на българската армия.


Затова набирането на кадри за тези мисии е доброволно. Основна мотивация е заплащането (нима е по-добре да изнасяме проститутки и нарко-пласьори, отколкото войници?), а основния праг е професионалните качества на кандидатите.


Съгласен съм, че професионалната армия може да осигури такива кандидати, но доколкото знам, във всички страни, изпращащи омиротворителни (а не окупационни, амиго) корпуси, подбора е доброволен.


Нали не искате да сме окупаторска страна? Сигурен съм, че нямате син, който искате да бъде изпратен ПРОТИВ неговата или вашата воля на такава мисия в далечни земи. Питайте няколкото български почернени семейства, чиито синове загинаха заради маоистката идеология на Пол Пот.


ОК, ще кажете Вие, техен избор. И ОК, ще кажа аз. Така трябва да бъде. Иначе помните ли печалния опит от Прага'68? Май тогава пратихме БГ войски против волята им и против основната им задача (да пазят България). Аз не го помня, щото не съм бил роден. Но чехите помнят.

Редактирано от - ano69 на 05/12/2003 г/ 00:32:36

05 Декември 2003 00:09
Само така, Емо, бий шапкарите по канчетата!
И на тоя, дето не помни Чехия'68! Ти, майна, ако не помниш, някои от нас помнят! И въобще не прави аналогии между Камбоджа (Кампучия по социалистически) и Ирак. Нерде Ямбол, нерде Стамбол...
Той, Сашо Дончев, ще разбере за какво иде реч...
05 Декември 2003 00:14
Ма да съм казал някъде, че се кефя на шапкарите? Напротив.
05 Декември 2003 00:17
Нещо не стана ясно откъде накъде намесваш Чехия'68, затова...
05 Декември 2003 00:22
В Чехия през 1968 са изпратени български войски, но не с доброволци, докато до този момент всички български peace-keeping мисии след 1990 са с доброволци. Това е един от фундаментите на статията. И моето мнение е, че трябва да се изпращат български войници в чужбина само ако са доброволци.
05 Декември 2003 01:27
Недопустимо е да се изпращат наборни войници в мисии против волята им !
Недопустимо е и да се изпращат и сегашните кадрови войници против волята им!
Въпросът тук е, че доброволността на избора трябва да бъде изразен със самото постъпване на кадрова военна служба, а не пост фактум и ад хок.
И при стратегията да сме част от НАТО, ще трябва да поемем и функции.
При тази стратегияне ни е нужна армия по-голяма от броя на доброволците за мисии.
*
Който иска друга политика (без международни ангажименти), да каже колко милионна армия трябва да имаме, как да я издържаме и къде да произвеждаме ядреното оръжие за да се браним от всички...
05 Декември 2003 01:31
То всичкото много хубаво, много принципно, ама много теоретично.
Като хванат някой от гората, сложат му шапка, дадат му пушка, зачислят го на котлова храна и месечна заплата, това още не означава че е професионален войник.
Хайде да не приказваме за призвание, има такива хора, но са много малко. Това е нормално. Ако не призвание, професионалният войник трябва да има поне подготовка, да е придобил умения които за съжаление много малко хора в нашата армия имат.
Събери един такъв батальон "професионални войници" изкомандвай ги на самолета за Ирак и гледай какво става.
-
Разбира се, тази подготовка и умения не могат да се получат само в казармата и на полигона. Войскови опит се натрупва в реални действия и държавите с опит с професионалната войска се стремят да пратят най-вече елитните си поделения в мисии на ООН.
-
Ако се върнем у нас, къде са нашите елитни части, преминали достатъчен брой учения, от които би имало реална полза в бойни действия? Няма ги и скоро няма да ги има. Как ще пратим в Ирак някой, който не се чувства подготвен да замине? Ако няма кой, нека авторът на статията да посочи кого смята за готов и да го пращаме.

Редактирано от - Oraсle на 05/12/2003 г/ 01:36:03

05 Декември 2003 01:50
Наборната служба трябва да се премахне. Сериозна армия се строи на професионален принцип. От там мисиите трябва да са доброволни, но от професионални войници. Това толкова просто. Останалото е лъжа и заблуда за българите. Нито армията армия, нито мисиите мисии............
05 Декември 2003 08:06
А защо ни е изобщо армия? Исландия е част от НАТО и няма армия. Я всички шапкари да ходят да си копат нивите и да пасат козите.
А ако някой толкова иска да воюва - да ходи във френския легион. В американската армия също приемат военослужещи които не са американски граждани, а имат само зелена карта. Та и там може да служи някой, ако много иска.
05 Декември 2003 09:47
emacs pico,
Интересно кои други страни-членки на НАТО нямат армия?
05 Декември 2003 10:17
Beam Rider, a има ли страна на НАТО с по-нисък GDP? И на какво отгоре тогава ще се дават пари за глупости и ще се занимаваме с шапкарски дивотии? Козите на село и да ги нема....
Който иска да се бие и да мироопазва, да ходи в US армията или в легиона. Там ще му плащат по-добре и ще го научат да се бие по-добре. Ефекта ще е много по-голям, отколкото да се пращат наши части - учени, недоучени, оборудвани, недооборудвани.
Тия пари за шапкари трябва да се дават за наука, медицина, пенсии на старите хора, а не да се хвърлят на вятъра.
05 Декември 2003 10:53
Спахийскииии, Спахийски! Айде да си мълча. Много се жалък миличък.
Наборната армия трябва да защитава само границите на България.Макар, че и тук е спорно. Длъжен ли е мовек да си рискува живота заради тъпата и продажна политика на някакъв си управник? За тези т.н. "мироопазващи операции" трябва да има само доброволци и войски от типа на фр.легионери. Те знаят защо са се записали и за колко са се пазарири. Така , че Спахийски пак да си замълча.
05 Декември 2003 11:10
Ушопляс не си прав, на мисии се изпращат само професионални войници, а не наборни. Професионалните доброволно са станали такива за разлика от наборните. Така че трябва да е както във всички страни с професионална армия, доброволно ставаш професионален войник, а после изпълняваш заповедите, дори и да не ти харесват, това ти е работата все пак. Или изпълняваш или напускаш. Не може хем да си войник, хем като ти кажат тука има една работа ти да викаш аз не ща. Несериозно е все пак, станал си професионален войник обучавали са те 1-2 години и като трябва да почнеш да вършиш работа да не искаш ...
05 Декември 2003 11:14
ТАПА нашите професионални войници са подписали точно такива договори. Това е основния проблем на половината хора във форума, те не разбират че тези хора не са наборни войници, те са професионалисти с 4 годишен договор за което получават заплати над средните за страната. В техните договори никъде не пише че не могат да напускат България или че единствената им работа е да защитатват българските граници. Който не иска може да напусне по всяко време не е вързан за армията, но тези хора не искат да напускат а искат само лесна служба да си взимат заплатите и да не се преработват ...
05 Декември 2003 14:37
ddd_ddd, ми ако е както казваш, за какво плаче тоя Спахийски тогава?
05 Декември 2003 14:40
emacs,
Имаме нужда от армия. Имаме нужда и от по-голям БВП. И от образование, здравеопазване и т.н. Парички могат да се намерят, ако спрат да крадат политиците.
Ако не искаш да пращаме войски навън, разбирам те, но това е отделен въпрос. Аз лично съм против изпращането в Ирак, но след като сме ги изпратили, трябва да се дават пари за това, или направо да ги връщаме.
05 Декември 2003 14:51
нали са 'професионални войници' (кавичките са нарочно). тя работата е класическо 'хем сърби, хем боли'. при получаване на заплата - професионалист. при необходимост от участие в мисия - не е доброволец. баси двойния стандарт. както писах по-горе - все едно пожарникарите да гасят по желание. щото е опасно. или полицаите да патрулират и те по желание. или да ходят на арести на 'добре възпитани бизнесмени' по желание.
*
имам странното чувство, че половината от форумците не са помирисвали казарма. щото в казармата има един основен принцип - на единоначалието. там демокрация няма. там има заповеди. ако не си съгласен - пускаш рапорт. ако не успееш да пуснеш рапорт до срока за изпълнение на заповедта - изпълняваш, и тогава пускаш рапорт. на мен, дето съм редник от запаса, тези неща са ми ги набили толкова здраво в канчето, че ми е трудно да си представя, че някой, който е бил в казармата, ще ръси такива тъпотии.
*
пък за доброволното участие - то защо не си върви с трудовия договор?!?!
05 Декември 2003 15:10
Хич няма да е зле, канцеларски плъх като Емил Спахийски да го вземат доброволец някъде, че да му се продуха мозъка...

Егати мазняка...

05 Декември 2003 17:24
" Българската армия тежи на Балканите" цар Борис III
05 Декември 2003 19:24
Одобрявам - Спахийски в Кербала, в кухнята да бели картофи!
Къде спи Генщаба? Такъв гении, а още е тука?
05 Декември 2003 20:16
Ama tozi dobre li e? Kakav e izobshto?
4ove4e, tova, 4e otkak sviat svetuva se vodiat voini savsem ne ozna4ava, 4e taka triabva da prodaljava! To e iasno, 4e ne si inteligenten, ama pone ne si pravi truda da razsajdavash!
Aaaaaaa.... aii basta!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД