:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Жестикулации

Да доживеем до белите кахъри

Навремето, преди Десети, имаше един сравнително малоброен, но шумен отряд от хора, които хвалеха властта. Последната не допускаше и дума срещу себе си; всъщност само Първия беше оторизиран да я критикува. Но и прехвалващите съвсем не бяха толкова много, колкото сега сме склонни да помним. Я са били 1%, я не, доколкото днес мога да реконструирам. В журналистическата колегия, примерно, ги знаехме поименно. Това си им беше специалност. Доста трудна, сигурно защото трябваше да намират все нови и нови думи за едно и също нещо. Към края един от сладкодумците по повод посещението на др. Тодор Живков в братска Чехословакия написа (ако не ме лъже паметта): "Златна Прага знатни гости среща..."

После, след Десети, получиха "право" да хвалят властта си само седесарите. Не говоря за някакъв юридически аспект, естествено. Но в публичното пространство възникна едно всеобщо спазвано правило: СДС или бива хвалено, или за него се мълчи. А за БСП или се мълчи, или тя бива псувана.

Както лесно може да забележи читателят, тази асиметрия доведе до ефект, при който "червените" повечето мълчаха, а "сините" станаха достатъчно многословни.

Как да е, и това време мина и



сега за властта може да се говори само лошо или да се мълчи.



Следователно, когато трябва да се говори - трябва да се говори лошо.

Причина тук не е някакъв национален характер или особеност. Причината е самата структура на обществения дебат. Всяко изказване, което правим, трябва да е общовалидно, да е от името на всички. А когато на една огромна маса хора светът им е черен, просто не можеш да излезеш с публично заявление, че "става добре", дори ако никога не си бил в толкова прекрасно положение.

Затова именно докато едно мнозинство от българите не почувства непосредствено, лично, че животът се оправя, дотогава общественозадължителната норма ще бъде да се попържа властта. Ще бъдат "забранени" всякакви положителни изказвания за нашия елит, за части от него, дори за единични представители.

Така че "всеобщото недоволство" е гарантирано на всяко българско правителство до момента, в който масата българи не престане да се декласира и дори докогато не започне да се ре-класира.

Затова ще варира не толкова степента на недоволство, колкото предметът на недоволство.

И в този пункт всеки социолог ще ви каже, че три са главните обекта на недоволство от Десети насам: 1) цените; 2) безработицата; 3) престъпността.

Образование, здравеопазване, екология и т.н., и т.н. - целият този огромен списък от потенциално възможни обекти е на заден план в сравнение с посочените



три бича на нашето общество.



Лесно е видим и общият знаменател на тези три: това са все разрушителни фактори за всекидневието на българина; неща, правещи невъзможно това всекидневие. Обратно - и здравеопазването, и образованието, и т.н. са все неща дългосрочни, неща, които не засягат всички тук и сега, а само някога и някъде.

Ако обаче не се лъжа, то и при тези три наши бича има йерархия. Цените, инфлацията са най-страшните от всички: най-добре това може да разкаже г-н Жан Виденов. На второ място е безработицата. (Виж г-н Иван Костов.) Престъпността е трета.

Те обаче най-вероятно не се класират по последиците си за човека, а по обема на своя обхват. Бич N 1 засяга всички и веднага, това е ракета с максимален радиус на действие. Престъпността, която удря много по-силно, го прави обаче спрямо един по-тесен кръг, пък и разтеглено във времето.

Изводът е съвсем елементарен: българското общество не е излязло (поне по този критерий) от високата степен на напрежение, но се намира в ниските части на "червената зона на термометъра".

Какво пък.



Дано доживеем времето, когато я правата на животните,



я цигарите на тийнейджърите, я нещо подобно ще стане за нас проблем, и то вълнуващ ни сериозно...

Никога няма да забравя как ние, четирима българи, си купихме вестник в Австралия. Беше ни привлякло заглавието - огромни черни букви, които заемаха повече от половината страница. "300 изключени" - гласеше то, и приличаше не на заглавие, а на билборд, толкова дебели бяха буквите. В текста отдолу се разказваше за покъртителния факт, че през миналата година на целия континент са били изключени от училище почти триста ученика...

------------------

Други мнения от същия автор: http://www.Raichev.org

За отзиви и коментари: A.Raichev@gallup-bbss.com
108
879
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
13 Декември 2003 00:44
Ja, aber nein.
Es sagte der blauen Journalist.
13 Декември 2003 00:47
Другарю Райчев,
А бе ти май всички читатели ни имаш или за малолетни, или за слабоумни.
1.Навремето, преди Десети, шумния отряд(в който беше и ти другарю Райчев) не бе никак малоброен.Прехвалващите бяха има-няма 101%.
2.После, след Десети, всички имат “право” да хвалят или псуват.Ако ти не си хвалил БСП, то е само защото не ти е стискало.
3.Сега ако искаш мълчи, ако искаш публикувай глупостите си по вестниците, отново никой не те спира.
Тъй , че ако не ти се пише по горещите за деня теми, предлагам ти да списваш в некой жълт вестник примерно “за влиянието на Мишо шамара(или пък Азис) върху младежта у нас”.Или пък “за хумора в предаването на Къци”.Или “за творчеството на Божидар Абрашев.И ето – доживял си времето, за което си мечтаеш...
На добър час!И прав ти път...
13 Декември 2003 00:57
AP
13 Декември 2003 01:21
Стоун, кратуно монолитна, не се изказвай за преди 10 ноември неподготвен. Какви 101%, бе нещастник? Такива литературни представи (черепи, лагери, ДС и т. н.) се опита да лансира и СДС в продължение на десетина години, и се видя как отиде на кучето в гъза.
Не знам къде си лъскал бастуна преди 10 ноември, каменна главо, но сигурно товя твое действие е било поради репресиите на комунистите.
13 Декември 2003 01:32
Г-н Райчев, цитирам: “...три са главните обекта на недоволство от Десети насам: 1) цените; 2) безработицата; 3) престъпността.
Образование, здравеопазване, екология и т.н., и т.н. - целият този огромен списък от потенциално възможни обекти е на заден план в сравнение с посочените три бича на нашето общество....”
На заден план за недоволство – да. Но точно тези, вторите три бича обуславят НЕВЪЗМОЖНОСТТА да се поправят НИКОГА първите три.
1. Образованието. Пълна трагедия. След 14 години експерименти, младото поколение е обречено на простащина. В училище става като в циганско гето – който се опита да бъде различен (т.е. – нормален, да не пуши трева, да не слуша чалга, да се опитва да разсъждава и да не иска да остава в България след като завърши) – бива изхвърлен... След 10-15 години нивото на “специалистите”, завършващи в България ще бъде като на тези в Горно Тамбукту...
2. Здравеопазването – още по-голяма трагедия. Всъщност е грешно да се нарича “здравеопазване”, а “скъпо, но некачествено болнолечение”. Батаците на ЗОК са само върха на айсберга. Просто никой не го е грижа за профилактиката и здравословния начин на живот (не ми казвайте, че е въпрос на пари!). СРЕДНИЯТ българин пуши средно по 10 цигари на ДЕН, на първо място сме по сърдечно-съдови заболявания, а вероятно на последно в света (с изключение на Африка) по здравна профилактика. След 10-15 години проължителността на живота ще се срине с поне 5-10 години. Населението дотогава ще намалее с поне още 1 милион (РАБОТЕЩИ!).
3. Екологията. Тук идва “ползата” от “демокрацията” – след ликвидирането на индустрията, екологията си “отдъхна”. Но новите “инвестиции” ще върнат старото положение. Корумпитани тикви – колкот щеш...
Та някой беше споменал за цени, безработица, престъпност...
13 Декември 2003 01:49
"...И в този пункт всеки социолог ще ви каже, че три са главните обекта на недоволство от Десети насам: 1) цените; 2) безработицата; 3) престъпността"...
......................................... ..........
ТОВА всеки го знае! И без да е социолог!
А кой ЩЕ каже ПРИЧИНИТЕ кои СА, да ги има тези "Обекти на Недоволството от Десети насам"!?
И ЗАЩО са?!
И КАК ,
КОЙ
и КОГА ще ги премахне?!?
И ЩЕ ли /и иска ли/ да ги ПРЕМАХНЕ?!

Редактирано от - paragraph39 на 13/12/2003 г/ 01:53:38

13 Декември 2003 02:16
Искам само да внеса малка корекция: Навремето, преди Десети, имаше един сравнително малоброен, но шумен отряд от хора, които бяха натоварени да хвалят властта. Иначе на всички бе позволено да хвалят. По същия начин беше уредено и псуването на лошия запад.
Та си спомням мили картинки, таман по перестроечно време. Бай Тошо току беше излязъл с официалната теза, че то у нас преустройството било направено още по времето на априлския пленум. Неофициалната също я помним - "да се снишим докато се размине". Та по това време бяха популярни "телевизионните мостове". Гледах един такъв Москва-Вашингтон. В руското студио, добре облечени, възпитани, ерудирани, абе въобще, оторизирани хора. От Вашингтон задава въпрос някакъв проскубан американец с каубойска шапка, абе реднек откъдето и да го погледнеш. "Добре де", казва той, "аз мога да отида пред Белия дом и да напсувам Рейгън. Вие можете ли да направите същото?". След краткък размисъл отговаря един руснак - "но разбира се, аз също мога да отида на Червения полощад и да напсувам Рейгън".
-
Такива ми ти работи.
13 Декември 2003 02:28
Чекайте сега, не са карайте, че фич пише тезис и го расейвате
Галилео, ти па откъде са пръкна да убеждаваш, че ТЖ го немало?
Отдето е болшевишки комунизъм минал, читаво не расте с поколения.
13 Декември 2003 02:42
Nikola,
Slogi si hubav parfum utre na srestata-ve4erinka s Todor Kolev . I znai 4e vsi4ko se dokladva ...... Abe .... Aide sas zdrave
13 Декември 2003 02:43
Bulgaria - na bulgarite!!! Forumnata diaspora - v Gulag!!!
13 Декември 2003 02:52
Райчев е прав за негативизма на българина към властта! Не казва само, че тоя негативизъм не е от последните 10-15 години, ами си е типичен за народа наш от доста поколения!
Што се отнася до това кои са хвалили БКП преди 10, Оракъл добре го е казал! (апрпо, Оракъл, по повод вчерашните разправии - никъде не съм казал че е скъпа храната в USA. Тя всъщност е доста евтина.)
И не мисля че толкова естествено ще бъде преодолян тоя негативизъм към влстта у масовия човек, г-н Райчев! Първо, защото както отбелязах, той не е породен само през последно време, и второ - защото е подхранван от журналистите!
Българският журналист трайно възприе негативния подход към нещата и това му виждане се отразява ежедневно из печата!
С което се подхранват и въпросните негативни обществени вярвания!
ЧЕСТО ПЪТИ ПРЕСИЛЕНО!
А не се вижда тенденция за обрат в жърналистическите виждания!
А НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ НА ТОЗИ АНТИ ВЛАСТОВ НЕГАТИВИЗЪМ ЛОШОТО МУ НЕ Е САМО ЧЕ НЕ Е ГРАДИВЕН, НО И ЧЕ ПРЕЧИ НА ОБЕКТИВНОСТТА У ХОРАТА!
Те са склонни да преценяват всичко през тази призма, да гледат на всички властови и обществени действия само в отрицателна светлина, без много логическо осмисляне!!!
13 Декември 2003 04:42
Някой по-горе искаше да се посочат причините за трите бича: цените, безработицата и престъпността. Простичко казано, причините са следните.
Причината за цените са стоките. Има стоки, има и цени. Няма стоки, няма и цени. Оттук вече надявам се става ясно как да се реши този проблем: премахват се стоките и цените изчезват от само себе си. Сега за безработицата. Безработицата сама по себе си не е бич. Проблемът е че безработицата води до безпаричие. Увеличават се помощите за безработни и безработицата от бич става благо. Кой е луд да работи ако има пари и без да работи? И накрая за престъпността. По принцип престъпниците отиват в затвора. По света, но не и у нас. Ако престъпниците така и така не влизат в затвора, тогава за какво са ни полиция и прокуратура? Предлагам закриването им, а със спестените пари се увеличават помощите за безработни. Внезапно забогателите безработни изкупуват всички стоки и тъй като никой не работи нови стоки не се произвеждат. Цените изчезват поради липса на стоки. Отчаяни от това развитие на нещата, престъпниците емигрират загубили напълно вяра в българския народ. Ето как проблемите на социолозите изчезват от само себе си и те се залавят най-накрая с нещо полезно.
13 Декември 2003 04:46
Както е тръгнало дано внуците ни доживеят времето на гореописаните :бели кахъри"
13 Декември 2003 05:30
Не знам колко са били журналистите щатни хвалители на Партията, но се печатаха редовно. Не си спомням да съм чел Андрейката по онова време, та вярвам му да не е бил сред щатните...
Днес изнесена ни е лекция какво се пише и защо. Заради народеца пак било. Инак няма да купи стоката. Ако се възмущавам от цените, опала, вестникът услужливо псува на висок глас. Ако не дай боже засегнат съм от престъпността и апартамента ми е зяпнал като пещера, изтърбушен и опоскан, то вестника ведно с мен само мърмори... И всичко за да ни се угоди. А на нас все не ни е гот!
А инак пише се и за образованието и за здарвеопазването, но едни гласове в пустиня...
Защото сме здрави и образовани, може би...
13 Декември 2003 06:47
Имам три сериозни забележки към статията.
1. Моля турците да правят коментари в турски издания, може и на турски, но не в "Сега".
2. "Другаря Райчев като бивш комунист, и сегашен БСП-ар да направи преглед на причините, за икономическата катастрофа, до която БКП (БСП) доведе БГ до 1989г. и простотиите на Луканов, Беров, Виденов, Доган..........

3. Отбележете др. Райчев, че комбинацията президент-комунист и премиер-цар е най-невероятната комбинация, в световен мащаб........

От 1, 2 и 3 можете да си представите как гледа света на БГ...........
13 Декември 2003 07:29
13 Декември 2003 09:38
Не съм много съгласна с Райчев. Първият проблем, според моето скромно мнение, не са цените, а безработицата. А безработица има, защото няма икономическо развитие. Ако след 1989 г. бяхме преструктурирали икономиката, вместо да разрушаваме всичко тотално, навярно нямаше да стигнем дотук. Когато има работа, хората имат пари и цените не са толкова страшни за тях. А и нали пазарът е регулатор? Цената на труда е ниска, а не цената на стоките е висока.
13 Декември 2003 09:51
Zlatno Pivo- , a, i o6te ne6to, ne razbiram kak vse takiva mutanti kato GALILEO se navurtat v tozi ina4e haresvan i uvajavan ot men forum?te tova e e ve4e enigma, kakto kaza predi godini bay Radoy- "na prostaka samo4uvstvie sazdavay, i 4rez nego lesno upravlyavay"
13 Декември 2003 09:53
Molya za izvinenie- SVETLO PIVO
13 Декември 2003 10:19
Неам думи!
13 Декември 2003 10:59
Писна ми ! То бива , бива простотии, ама чак пък толкоз ....
/Предварително се извинявам на Простотията /
13 Декември 2003 11:35
Светло, светът отдавна се е научил да гледа кой какво прави и по това да го оценява, а не кой какъв е и от кое село иде.
И айде стига вече с тоя фетиш 10 ноември! Да мислим трезво и да гледаме напред.
Сгуги, прав си, към тези three bitches бих добавил голяма част от родната журналистика воглаве с некои гл. редактори.
13 Декември 2003 11:46
Статията се плъзга по повърхността без да анализира какво точно стана в България от 1989 г. насам. В началото всички очакваха демократични промени, в смисъл многопартийна система. За някой реформите трябваше да спрат точно дотук - да запазим, разбира се, с някакво преструктуриране, социалистическия тип икономика и така хем да се ползваме от плодовете на демокрацията хем да имаме гарантирана работа с осигурени доходи. Даже и др. Лилов изказваше нещо в този смисъл за "демократичния социализъм в Китай", забравяйки да спомене, че в Китай направиха точно обратното - либерална пазарна икономика и еднопартийна система. Но за целите на пропагандата това ставаше. Та в този ред на мисли ако говорим за историческа вина на БСП, то тя е, че икономическите реформи не бяха направени по-рано още по времето на тоталитаризма. Китайците осъзнаха какво трябва да правят още 1980 година, а при нас всичките приказки завършиха с някакъв хилав Указ 56. До 1990 г. икономиката ни беше вече безнадеждно изостанала и страната потънала в дългове.
Разбира се, след 1990 г. нещата не потръгнаха именно защото на никой не му беше ясно какво точно трябва да се направи. Или им беше ясно, но така им отърваше най-добре. И най-важното нямаше приемственост на политиката на правителствата. Това, което Иван Костов тръгна да прави, трябваше още Филип Димитров да го направи. Друг е въпросът, че обществото не беше узряло за такъв тип реформи. Вследствие на непоследователната, често погрешна политика на правителствата до 1997 г. България се оказа икономически изостанала в сравнение с другите бивши социалистичски държави. Та точно това е основният ни проблем. Всички други проблеми са следствие от бавните реформи в икономиката. Цените са високи, защото заплатите са ниски, вследствие на ниската производителност. Безработицата е висока, защото няма инвестиции в икономиката. Престъпността е висока защото системата е корумпирана, а системата е корумпирана, защото заплатите са ниски.
Засега тенденциите са за бавно и постепенно развитие на икономиката и в близките години никакъв бум не може да се очаква. Не смея да си помисля при това положение кога ще настигнем развитите държави.
13 Декември 2003 12:01
И много Ви моля г-н Райчев, да изясните правилнопоставеността на подхода при двета варианта на класическия тезис:
Вариант Пръви: На калпав народ политиците му пречат.
Вариант Втори: На калпав политик народът му пречи.
Това само с научна цел, че да не вземем да си помислим, че на калпав журналист-социолог народът му пречи.
13 Декември 2003 12:13
Бесен , здрасти не е ли време да смениме схемата ???
13 Декември 2003 12:23
Yes приятелю, на чист български
13 Декември 2003 13:37
Преди години бях в Италия и гледан филм сниман в същия град през 60-те години. Познах същите улици и сгради страшно олущени и мръсни. На другия ден споделих с моя хазяин че голям зор е било да се направят тези декори но той за мое учудване каза че това не са декори а живата истина по това време-20 години след края на войната. Някои от по- умните общинари решили че така и така не вземат пояти нищо от общинските данаци, защо да не се реши да не се плащат данъци от тези които развиват някакъв бизнес 5 години а при увеличение с 1 работно място се отлага плащането с още една година. За тридесетина години в града са изградени 3 индустриални зони, не може да се види нито една олущена сграда, нито и най малък боклук по улиците. Имената на тези общинари не са известни но всички са им признателни. Къде у нас ще се намерят такива?
13 Декември 2003 14:24
Поздрави, Маркони, и отговор: в мисиите на тези държави, с които си дал пример.
13 Декември 2003 14:39
Светло пиво, изказваш се неграмотно по въпроса кой как гледа на Бъййлгария в чужбина. Никота страната не е била обект на токлокава внимание, откак Симеон стана премиер. Колкото и да не ти харесва, по целия свят и55здания, които никога не са писали за България пуснаха статии за нея, за Симеон. И не се ебават като тебе, а говорят сериозно. И полша има президент комунист, ако използваме твойта терминология. Дори е бил шеф на тяхното ДКМС. Тука комунистите ни били по-лоши. Ами десните ни какви са? Те пък са пълни боклуци, които не знаят къде е ляво, къде е дясно. Затова не дрънкай глупости като кречетало, ами се замисли малко.
13 Декември 2003 15:17
Да-да, Сеирджия, ще излезе, че на бай Симо, Костов и Жан ръка трябва да целуваме, че са ни подкарали към Европата с бавни крачки... Интересът към БГ не е поради, а въпреки тях. Каква алтернатива освен Европа и НАТО е имал някой от горепосочените? Всички са "за" и процесът си тече и без тяхна помощ. Не се им вменявай заслуги, които не са техни. Заслугите им са единствено да забавят повече или по-малко процеса.
13 Декември 2003 15:42
Я цыганский барон,
И в цыганку влюблен.

Fantata,
Ти спяциално можеш и трябва да хвалиш само и единствено Цыгана. Командира на всичките босове, които уж се търсят от Филчев чрез Б.Борисов. Не се разсейвай и дерзай на дясно по левия път.
13 Декември 2003 16:00
Защо ми се струва, че обърканите мисли на автора са отглас от дискусията на форума от миналата седмица по повод изказването на депутатка от НДСВ - Костадинка ли беше, Марияна ли беше, а не Марияна Костадинова май беше - че българинът живеел по-добре, ама не си признавал. Та и Райчев така.

Редактирано от - Нели на 13/12/2003 г/ 17:18:33

13 Декември 2003 16:51
Само не можах да разбера защо беше нужен точно този увод, за да се изложи теза, нямаща нищо общо с него? Принципно тезата ми хареса и ми се струва напълно вярна и навременна, ама увода е като състезание с инвалидни колички.
13 Декември 2003 17:08
Ако днешното ръкомахане на левия есер трябва да бъде качествено редактирано, ще остане само половината от заглавието. А хименно:Да доживеем.
Това е алфата и омегата, господа и другари от всек'ви цветове до 2007-ма.Както са я подкарали всички във властта от 14 години насам, проблемите се очертават като лесни и решими (бели кахъри). Щом се стопим под 2 милиона - нЕма да ги има ни хората, ни проблемите им. Така твърдял един мустакат социолог с трудната грузинска фамилия Джугашвили.
Оказва се че от теорията до практиката нЕма и стъпка.
13 Декември 2003 17:23
Маркони, извинявай, но би ли уточнил. По скромните ми географски познания град Италия няма... Амоите наблюдения относно живота в Италия са малко по-различни.
И все пак идеята, която извеждаш в постинга си ми се струва великолепна!
13 Декември 2003 17:42
Товарищи ученые, доцЭнты с кандидатами...може ли така уважаеми? Ако беше писал Дачков щяхте да се изтрепете кой да е по-по-най в в надпреварата с него, а Райчев само дето не го попържате. Толкова постен форум не съм виждал отдавна. И по големи глупости са публикували във вестника , но винаги е имало блестящи отговори.А сега..... явно съботата не ви е ден .Нейсе, днес било Андреев ден по старому, да са живи и здрави всички с това име и наздраве! И пак да се повтори процедурата!
13 Декември 2003 17:43
дори ако никога не си бил в толкова прекрасно положение.

От Райчевите жестикулации става ясно едно - той се чувства прекрасно. И защо не!?Според Гигор Лилов той е сред "Най богатите българи". След 15 години ние посрещаме с безразличие или озлобено раздразнение говоренето за простия факт, че проблемите, с които БГ не може да се справи, са наследство на комунизма и че БСП никога не се разграничи от тази епоха, но не като поеме вината заедно с мезетата, според характерния московски хумор на Боков (старши), а като предложи на избирателите си ясна визия за бъдещето, различна от мълчаливо отхранваната надежда, че миналото ще се върне или запази. И малкото обществен ресурс за промени бе пропилян от СДС на Костов и вече никой не придиря как точно си натрупал парите си, на какво дължиш влиянието си, никой не говори отговорността на свързаните с тоталитарния режим фигури и за някаква форма на тяхното отдръпване от обществения живот. В много от коментарите на Райчев, прозира и лека изненада, че нещата са минали толкова леко и видими тръпки при спомена за страховете, които е брал (когато говори за това как сме се разминали с някаква гражданската война). Но най вече радостта от края на прехода точно на тези резултати и злобното малодушно тържествуване срещу краха на т.нар. синя идея – нескопосан проект, на хора, чието предназначение винаги е било да бъдат мълчаливи никои и които в студения, на ясно син ден на 18 ноември 1989 на площада пред св. Ал Невски се е привидяла идеята за първи път да поемат някаква отговорност за съдбите си. Когато късно вечер се прибирам по Цар Освободител виждам пред х-л България и “Червило” колите на други такива хора, които се чувстват добре като никога до сега. Преди няколко месеца по този маршрут изпращах най близкия си приятел. Тръгнахме от малкия бар на Кърниградска, пълни със съжаление, че се разделяме. Пред БАН той вече беше пълен с радост, че на сутринта ще хване самолета за Париж. Преходът се състоеше в това, малцината които се чувстват в по-"прекрасно положение" от всякога, да се окажат в това положение за сметка на всички останали. Тези хора неизменно са свързани със кастата на бившия режим, която никога не бе отстранена от контрол над ресурсите и влиянието. Начинът, по който те запазиха положението си бе да осуетят справедливостта и законността. В прераждането на тази класа нямаше смелост, талант, ум, а само низост и подлост. Г-н Райчев, независимо как лично вие сте се оказали на страната на печелившите от т.нар. БГ преход, имайте поне малко човещина - не се радвайте в лицата на останалите! Но какво говоря - оста на която се крепеше комунистическото подтисничество беше лишаването от достойнство и най голямото грабителство на вашия престъпен преход отново бе кражбата на достойнството на хората. Та сега ли, изведнъж, ще почнете да се грижите за тези, които, неканени на вашия пир у Трималхион, минават вечер по Цар Освободител. Ако им е за последно – по добре за всички, нали.
13 Декември 2003 17:43
Абе Райчев почва да копа по темата, ама едва изкарал първата бразда и го ударил на уволнение...
Тия "второстепенни фактори" до голяма степен ще определят и първостепенните в скоро време. И "оправянето" им е взаимнообвързано....
13 Декември 2003 18:37
ОПТИМИСТИЧНО:
Крюела де Вил, няма да достигнем развитите държави този милениум.
Маркони, да не се повтарям, в България такива филми никога не ги е имало. От освобождението насам/"Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредетин?"/.
Щирлиц,
Керпенден-1, днес не е работен ден и форумът не е място за уплътняване на времето.
13 Декември 2003 19:57
.. а за каква власт всъщност става дума?
13 Декември 2003 20:20
Мюлер прави идеологически тест на офицерите от Гестапо . Минава край тях и пита първия :
- Кажете едно число!
- 15 - отговаря офицера.
- Защо точно 15, защо не 51?
Офицерът мълчи . Мюлер записва в досието му: "Истински ариец . Твърд характер ."Пита следващия :
- Кажете едно число!
- 26 .
- Защо точно 26, защо не 62?
- Ако Фюрерът заповяда, може и 62.- отговаря офицерът.
Мюлер записва: "Истински ариец. Верен на Фюрера."Пита следващия:
- Кажете едно число!
- 44.
- Защо точно 44, защо не ... А, пак ли вие Щирлиц!

13 Декември 2003 20:39
Ас ли съм са исказвала миналата неделя?
Не вервам да съм ас, некоя колешка ше да йе
13 Декември 2003 22:02
Не бял, а даже доста черен кахър предизвика днес китът Кайко (косатка ) , широко популярен от филма Free Willy . Кайко настина и почина от пневмония край норвежкия Taknesfjord едва 27 годишен. Пет години поред неговият надзирател Дейн Ричардс заедно с около 20 помощници опитваше да го привикне към живота на свобода в открито море. Кайко обаче вместо да гони риба постоянно доплуваше обратно при хората за да го хранят ( което доказва че е много хитър ) . Той беше дълъг 10, 6 метра и тежеше 6 тона. Програмата за неговото привикване обратно към свободата започна през 1998 г и струваше над 20 милиона долара. Повечето дарители бяха деца.
Нека сведем глави и почетем паметта на Кайко с едноминутно мълчание.
13 Декември 2003 22:40
Много точно, Щирлиц. Поздрави.
*
От години насам Райчев бива питан как така той, наследник от уж ляво (от върхушката на някогашното БКП) семейство стана един от най-големите собственици в нова България. Как така лявото стана почти единствения владетел на пари и имоти (в тесен съюз с шепата реститути), а т.нар. дясно е тотално разорено и ограбено. Та, като оставим проблема за преобърнатото ляво и дясно в България, пак питаме - е ли е удобно на бившия ми учител Райчев да живее в държава ограбена от "лявата върхушка" и олигархия? Как спи нощем, как се спогодява със съвестта си? И за да изпреваря някой, който ще ми каже нещо за Костовите дерибеи, отговора е - нагушкалите се пак са от някогашната партия-кърмилница. Това е добре известна обществена тайна.
*
Излиза, че всички проблеми на България произлизат от липсата на каквато и да е промяна и преход у нас. Това е - онези, старите, са пак на власт. И тя вече не е само идеологическа, но и открито икономическа. Само Райчев от време на време се пита - как така ни се размина, ето вече 14 години?
13 Декември 2003 23:13
НЕЛИ,
"ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ!"...
"Лявата върхушка", отпреди 1989 г., си направи САМА Революцията /"безкръвна", при това!/ и ПОБЕДИ в "революционната" БОРБА за /нейни, на "лявата върхушка"!/ материални БЛАГА - просто превърна държавната собственост в ЧАСТНА! В полза на Победителите, РАЗБИРА се!
ВСИЧКО е "толкоз просто и логично!" !!!
Да не се забравя, че освен "лява върхушка", преди 1989 г. друга "върхушка" в БГ е НЯМАЛО !!! Следователно, "Революцията" от 1989 г. НЕ е била , за да бъде свалена от власт единствената Върхушка, а за да получи ТЯ-тази единствена Върхушка, още по-голяма ВЛАСТ-най-голямата- ИКОНОМИЧЕСКАТА!
А Райчев /и райчевци/ ОБЯСНЯВАТ надълго, нашироко и намалоумно- само и само да става ЛАФ !!! И успява- ЛАФЪТ СТАВА ! Вече 14 години!!!
14 Декември 2003 12:40
Параграфе, не си прав. Победителите ги съдят следващите победители! А следващите победители ги съдят по-следващите победители! И така до безкрай.А ако не ги съдят- лустрират ги!
14 Декември 2003 12:53
Г-н Райчев, ибо пак ще се объркаме господи, миналата събота по накаква причина писахте следното по същата тема:
Но защо все пак е факт, че за социалистическата партия не се изказват смислени съждения? Защо с нея се спори само по въпросите на миналото?
Крайната причина виждам формулирана в едно изречение, изказано много, много отдавна от г-н Валентин Вацев: БСП, каза някога той, не е фактор, а обстоятелство.

Обстоятелство!

Нещо, което не съвсем добре знае дори какво иска, за какво се бори, какво цели. Нещо, което, преди всичко друго, е силно със самото си съществуване. Което - съответно - полага огромни морални и други усилия за съществуването си (вариант от предишни времена - за оцеляването си).
Тук достигаме до нещо много съществено. Та БСП винаги е мразила диалога за миналото, винаги е предпочитала да се говори за друго. Излиза, обаче, че това е само привидност. Че мълчаливото участие в обсъждането на социализма е онова, което е "силовият ресурс" на тази партия. Но! Не става дума за носталгични обещания, а само за скрито позоваване на нещо, което все по-могъщо звучи в ушите на българския народ - "при социализма живеехме добре".
14 Декември 2003 12:56
Това могъщо звучене, Щирлиц, само отвън ли иде?
Нема ли и некакво вътрешно гласче, присъединено към оркестъра?
А кое е доминантата и кое - обертона?
14 Декември 2003 13:11
Аз пък си спомням някъде през 70-те години когато белгийският народ осъмна без пъпеши за Коледа и това бяга огромните заглавияв по вестниците, та тогава си казах "да им имам проблемите"....Минаха 30 години оттогава и това вече не е проблем у нас - в "Била", "Оази" и пр. магазини има пъпеши
14 Декември 2003 13:23
Питай Райчев Геновева, аз съм просто един объркан реципиент на поредната доза идеологическа обработка. Но понеже имам доста шопска и македонска кръв - а за тях е характерно вечното собствено мнение- БСП в много отношения е като ДПС. Партия, за която група хора гласуват като инструмент за оцеляването си и която рентиерства на гърба на гласовете им. Има голяма група хора, които по основно възрастови причини възприемат всяка промяна като заплаха и чийто основен интерес в политическия процес е да се докаже, че "тяхното" време когато са били млади и активни, е било "право" и гледат на всичко ново и непознато като агресия срещу себе си. Те ще си отидат от живота с "така ви се пада като не ме слушате". Причините, че този нормален възрастов процес, се превърна в мощен политически фактор са сложни. СДС носи огромна вина за това, че бидейки единствената партия предлагаща някаква визия за бъдеще, не предложи в него място за тези хора, а им каза "времето е наше". БСП от своя страна положи много активни усилия да бетонира този манталитет и сега просто трабва да си мълчи и да не разваля ефикта. Имам в къщи двама пенсионери, които в началото на промените ги прегърнаха, но после станаха жертви на това за което говоря. 15 години наблюдавам как местните партийни активисти полутайно ходят от врата на врата във време на деня, когато "младите" ги няма в къщи, събират ги в клубчето и им промиват мозъците с нови и нови слухове, явяващи се версия на старата приказка за това как дошъл глад и младите започнали да избиват старците, а старците знаели отговора - да се вземат семена от мравуняка. Е, БСП удобно се вписа в ролята на единствения, който слуша мъдростта на старите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД