:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разстрелът на Илия Павлов - само неизвестни

Снимка: Велислав Николов
Президентът на "Мултигруп", която в последните години беше прекръстена на "MG-корпорация" като символ на пречистване и излизане от имиджа на съмнителните капитали, бе застрелян на 7 март. Снайперист го покоси с куршум в сърцето пред офиса на компанията на бул. "Г. М. Димитров" в София. При огледа на местопрестъплението бяха открити захвърлени дрипи и скоба, закрепена за близко дърво, служела за закрепване на снайпера на килъра. Разследването за убийството е спряно, защото извършителят не е открит.

Висши служители на МВР изразиха мнение, че охраната на боса на "Мулти" не е действала професионално. Това обаче издаде и, че 42-годишният Павлов не се е страхувал за живота си.

По време на покушението съпругата му Дарина Павлова беше в САЩ, където живее през голяма част от годината. Устроено му бе пищно погребение в Арбанаси. Ковчегът през цялото време остана затворен. Това даде основания за слухове, че Илия Павлов всъщност е жив.

Според полското списание "Впрост" той е притежавал 1,5 млрд. долара в движимо и недвижимо имущество. След смъртта му обаче се разбра, че корпорацията е затънала в дългове.

Според вътрешния министър Георги Петканов мотивите за убийството са по-скоро икономически, отколкото политически. "Мулти" участваше в търговията със захар и петрол, в хазарта, туризма, енергетиката, банкерството, футбола, модния бизнес, застраховането. В деня на убийството фирмата на Павлов "Балкантурист" бе подала оферта за приватизация на сръбската туристическа компания "Путник".

Високопоставен служител на МВР издигна версията, че Павлов е убит заради неуредени сметки при внос на пропан-бутан. Депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски пък заяви, че ден преди да го разстрелят, Илия Павлов е лансирал нов енергиен министър на мястото на Милко Ковачев.

Имаше и версия, че бизнесменът е убит заради много невърнати дългове, но тя изглежда не особено логична - златно правило е, че длъжник не се убива. Освен ако не е за назидание на другите.

Друга трайно налагана версия е, че екзекуцията е поръчана от Варна, заради инвазията на Павлов там и в околните курорти. Почти всяка крачка на "Мулти" тук бе свързана със скандали - казиното в хотел "Интернационал" на "Златни пясъци", приватизацията на курорта Св. св. Константин и Елена, апетитите за стадиона в града, както и сблъсъкът му с варненската групировка ТИМ. Само часове след убийството на Павлов във Варна бе стреляно по мерцедеса на неговия местен партньор Севдалин Стратиев.

Няколко дни по-късно бе убит сръбският премиер Зоран Джинджич. Изненадващо главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че не е изключена връзка между разстрела на политика и българския бизнесмен. Според него за това говорел почеркът на убийците - стрелба с карабина в тялото, както действали сръбските наемници, докато руските гърмяли само в главата.

Прокрадна се и версия, че Павлов е убит заради показанията си по време на делото за убийството на Андрей Луканов. Навремето пък бизнесменът бе набеждаван, че има нещо общо с екзекуцията на експремиера.
7
859
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
13 Декември 2003 02:41
ТОЙ ЖИВЯ КРАТКО И...НЕЯСНО !!!
СТРУВА ли си Държавата /Полиция, Следствие, Прокуратура и , евентуално, Съд/ да ХАБИ време и средства, за да открие КОЙ и ЗАЩО е убил Ил.П. ?!? И после този след него, после оня след този , после... и т.н.?!?
Какво ще докаже едно "разплитане" на кълбото "Престъпност" ?! Най-много да докаже, че ИМА престъпност! Че кой се съмнява?!
По-важното е да се покажат и докажат ПРИЧИНИТЕ да ИМА Престъпност! И, ако може, да се ПРЕМАХНАТ те, а не ПОСЛЕДИЦИТЕ от тях! Докато има Причини- ще има и Последици!!! Ето, оказва се, че и без опашка, Гушерът /Престъпността/ продължава да си ГУЩЕРОСВА- "Самоковци", "Доктори", "Пилета" и т.н. И това е ИЗВЕСТНО !!!
13 Декември 2003 03:33
Зип какво ще кажеш за месните гангстери
13 Декември 2003 16:46
Една гад по-малко. Още да се избиват
13 Декември 2003 17:57
А задава ли си някой въпроса как така Мултигруп е затънала в дългове, като се сключваха само изгодни за нея сделки и в ущърб на предприятията и държавата? Нали те източиха големите предприятия. А сега се оказва, че и Мултигруп е "източена" - от кого ли?! И къде ли е той сега - дали в ковчега или...?
13 Декември 2003 18:19
"НИЩО В ПРИРОДАТА НЕ СЕ ГУБИ! "
САМО ПРЕМИНАВА ОТ ЕДИН ДЖОБ В ДРУГ !!!
13 Декември 2003 21:41
...и от една банкова сметка в друга...
14 Декември 2003 13:03
То пък кое ли убийство на публични личности е разкрито, та това ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД