:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Think positive

Политиката като теория и практика

Действията са правилни или не само по силата на добрите или лошите си последствия.

Р.Г.Фрей

Университета Боулинг Грийн, щата Охайо



Умните неща, казани от умни хора, са неоценимо богатство за човешката цивилизация. Друг е въпросът, доколко успяваме в напрегнатото си ежедневие да се обръщаме към интелигентните и разумни умозаключения, направени във времето. Имаме ли воля, особено когато сме изправени пред съдбоносни и важни решения, да наберем достатъчно информация и анализи за аналогични случаи в историята на дадена страна или на човечеството като цяло.

За жалост отговорът е - по-скоро не.

Въпреки че историята дава многобройни доказателства как homo sapiens много бързо възприема правилната практика да се възползва от напредъка на предшестващите поколения. Както се казва в една известна поговорка, която има различни варианти по цял свят -



няма смисъл да откриваме наново велосипеда,



топлата вода или двигателя с вътрешно горене.

Според Дейвид Милър, който е преподавател в Нюфийлд Колидж, Оксфорд, политиката може да се определи накратко като процес, при който група хора, чиято линия или интереси са първоначално различни, достигат до колективни решения, които могат да се смятат за обвързващи групата и се налагат като обща политика. Според Милър, политика е и начинът, по който се постигат колективните решения. Тук, според него, се включват три елемента: убеждаване, сделки и механизми за постигане на окончателно решение.

Днес в Брюксел се гради основата на голямата бъдеща европейска политика. Междуправителствената конференция на ЕС трябва да постигне политическо съгласие по основните постановки на договора, учредяващ Конституция на Европа.

18 месеца работи Европейският конвент по един прозрачен и демократичен начин. Предложен бе балансиран конституционен проект, засилващ общностния метод и предвиждащ структури, които да служат на обединена Европа, която съвсем скоро ще наброява 27 страни-членки, включително и България.

Конституцията предвижда въвеждането на фигурата Министър на външните работи на ЕС, обща отбрана и структурирано военно сътрудничество, засилено взаимодействие в бюджетните процедури, в сферата на правосъдието и вътрешните работи . Т.е. идеята е в съвсем близко бъдеще



Европа да има обща политика

по всички ключови въпроси



на съвременния живот. По много въпроси все още Европейският съвет няма единно становище. Дано днес в Брюксел те да бъдат преодолени. Ако се възползваме отново от Дейвид Милър, държавните и правителствените ръководители от ЕС са на етапа на убеждаване и предстоящо сключване на сделка с краен резултат Европейска конституция.

Това е голямата сделка на Европа,

която ще определя дълго време бъдещето на Стария континент.

За радост на българите,



благодарение на правилната

политика на правителството



през последните две години и половина, нашата страна ще подпише Заключителния акт на Междуправителствената конференция като наблюдател, а в началото на 2007 година България ще бъде пълноправен член на ЕС.

Всички социологически проучвания у нас сочат, че около 80 процента от българите приветстват по-бързото ни влизане в Европейския съюз.

За същото пледират и всички парламентарно представени политически сили. И управляващи и опозиция се надпреварват да изразяват в публичното пространство неотменимото си желание за приемането на България в Европейския съюз във възможно най-кратки срокове.

Правителството и особено министър-председателят Симеон Сакскобургготски предприеха всички стъпки, за да приключим преговорите догодина, да подпишем договора с ЕС през 2005 и януари 2007 да влезем като страна - пълноправен член. И теоретично и практически, резултатите доказват категорично, че водената от кабинета политика е абсолютно правилна.

В същото време обаче, водещи фигури на опозицията и отляво и отдясно, твърде гръмогласно и неотстъпчиво, твърдят, че трябва да искаме отваряне на глава "Енергетика" за да предоговорим сроковете за затваряне на блоковете 3-ти и 4-ти на АЕЦ Козлодуй. Аргументите им варират от колапс на българската енергетика до срив на националната икономика. По медиите са развяха



умопомрачителни предположения

за милиарди левове загуби



от затварянето на двата блока. Ядреното лоби, както вече го наричаме, се включи още по-осезателно в спора за блоковете. За неговите идеолози има известно оправдание и то е икономическо. Прекалено много са корпоративните финансови интереси около АЕЦ.

Естествено, всички твърдения на опозиционните партийни функционери и ядрени лобисти са несъстоятелни. Освен това, те са и политически и икономически погрешни.

Редица европейски лидери подчертаха през последните дни, че дори да отворим отново глава "Енергетика", вероятността да убедим всичките 15 страни за удължени срокове за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ е толкова минимална, че на практика е невъзможна. В същото време едно отваряне на глава от преговорния процес ще ликвидира всички срокове за приемането ни в ЕС.

Т.е. въпросът е коя от двете политики е по-адекватна и вярна, съобразно сегашните условия?

Отговорът го е дал Р.Г.Фрей /вж. цитата под заглавието./.
23
450
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
13 Декември 2003 01:13
Оценка - Лош 1.
Изплагиатствана статия от в.Раб.дело.
А какво те чака във форума!?Смятай, че си станал на плодова салата
13 Декември 2003 02:14
АМА това, май, НЕ го е писал Д. Цонев, а дъщеричката /или синчето/ му?!?
Абе, момиченце/момченце/, КОЙ ЗАТВОРИ глава "Енергетика", бе, преди да е договорил НЕзатварянето на блокове в АЕЦ "Козлудуй" ?! Нали "политиците", не аз!? Кой направи така, че българия отпадна за 2004 г. и остана, ЕВЕНТУАЛНО, за 2007 г. , че и за по-нататък /да пне ме чуй Господ?!/ ?! Нали "политиците", а не аз?!
И, чакай малко, бе, момиченце/момченце/... Да си против политиката на едно или на няколко правителства- това СЪЩО е правене на Политика! При това, по ТРУДНОТО за правене!!!
Я иди да си играеш с кукличките/камиончето/ и ОСТАВИ баща си САМ да напише нещо за в. СЕГА и за Форума на вестника! Има време- ще ти дойде и на теб времето да журналистваш и да говорителстваш ! Още НЕ ти е дошло Времето ! Тъй, де, СПОКО- нали, "кръвта вода не става" !...

Редактирано от - paragraph39 на 13/12/2003 г/ 02:17:19

13 Декември 2003 02:27
Здравей Параграфе,
Отдавна се каня да те питам какво мислиш за следното:
Аз твърдя, че всички общински съвети в БГ след последните избори, избрани с по-малко от 50% от имащите право на глас за дадена община, са НЕЛИГИТИМНИ съобразно Закон за местното самоуправление и местната администрация и не могат да вземат законосъобразни решения. За справка - например чл.11 и чл.17 от същия закон.
Какво е твоето мнение по въпроса?
Поздрави!
13 Декември 2003 05:25
Сега тук г-н Димитър Цонев нещо не е разбрал като хората.
Това, че освен Царят и останалите политически сили искат да сме в ЕС е заблуждаващо твърдение.
Да всички искат да сме в ЕС. Дотук е вярно.
Само че Царят иска ние да отидем и да се присъединим поевропейчвайки се, а останалите искат Европата да ни дойде на крака, диван чопраз да ни седи, а ние да й даваме акъл колко сме заръчани и колко допълнителни манджи ни трябват за сда се нахраним по европейски, според нашите разбиранния за същността на европейското.

Но за съжаление тая разлика нещо не се прави от някои.
13 Декември 2003 05:29
Статията не е просто слаба, жалка или елементарна (каквато тя е)!
Статията е направо обидна!
Обидна за интелекта на всеки читател, надминал умствено равнището на средния неандерталец, камо ли пък за по-окумуш момчета!
Къде живее автора, към кого смята че се обръща?
Към дебили ли, към олигофрени ли?
Що за кухи фрази, що за празнословие!!!
Нито един аргумент по същество, нищо бе, нищичко!
Бе що не ходи да се перка некъде тоя човек!?
Ако той самият си погледне статията, като читател, и не се почувства като кретен като автор, значи наистина е кретен!
Толкоз съм втрещен от това писание, че просто нямам дъх и сили да го коментирам по същество!
То бива простотия и духовен дебилитет, бива, ама ...!!!
13 Декември 2003 06:52
Сгугню........
Сем. Цоневи са заели "правилната", наведена позиция, с ярко изразени задни части........
13 Декември 2003 07:12
Сгу , Светло , аз съм кръвно обиден от тази статия. То бива човек да лиже осрани задници , ама на тоя май много му харесва , да го .... манафите !
13 Декември 2003 12:08
Бай Димитре , много си умен и умни работи сричаш, ама нещо не се връзва!!! Що настъпяш бика по опашката!!! Навярно си "слово мазохис" обичаш да те ругаят!!! Светлите примери които даваш за ЕВРОПЕЙСКИТЕ ХОРИЗОНТИ трудно се вплитат в "вътрешната " политика на государя ти !!??? Защо не седнеш ти или някой друг да напишеш: Година първа в ЕС обикновенния човек в резултат на ... получава работа ... Година втора ЕС фондовете така и така ...увеличавот се .... Година трета Субсидиите ..... така онака замогваме се..... А ТО КАТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА: "ИДЕ КОМУНИЗМА" Досега всички увеличения на цени , данаци и други ---- вие "Управляващите" ги приписвате за изискване на този ЕС!!! За това пишете - убедете НИ!!!! Иначе ..СЕ МАХАЙ не пълни форума с извадки от речници!!!!
13 Декември 2003 13:44
Когато фактите говорят и боговете мълчат.
Е, това може и да е валидно за боговете, но не и за Партийковчетата.
За тях НЕ е важно за България да е добре, а за ПАРТИЯТА.
И най-ясно си го признава другарката Михайлова - Колкото по-зле за България, толкова по-добре за сдс!
Та въпросните са обидени на Царя и затова, че чипа им е сбъркан от социализЪма.
НО - ще влезнем в ЕС въпреки стоновете на партийковчетата!!!
А това е достатъчно доказателство за качеството на политиката на Царя!
13 Декември 2003 14:15
И кат' влезем ..... кво?
13 Декември 2003 15:27
Аха, прав е г-н Райчев в съседната статия. Цитат:


"Как да е, и това време мина и



сега за властта може да се говори само лошо или да се мълчи.



Следователно, когато трябва да се говори - трябва да се говори лошо.
Причина тук не е някакъв национален характер или особеност. Причината е самата структура на обществения дебат. Всяко изказване, което правим, трябва да е общовалидно, да е от името на всички. А когато на една огромна маса хора светът им е черен, просто не можеш да излезеш с публично заявление, че "става добре", дори ако никога не си бил в толкова прекрасно положение."


Изказалите се по долу колеги съфорумци прекрасно го доказват.
Сгуг, не вярвах, че и ти, умен мъж, с такава мощ ще се включиш в доказателствата на Райчевата теза.


Редактирано от - Сибила на 13/12/2003 г/ 15:29:46

13 Декември 2003 16:34
Умните неща, казани от умни хора, са неоценимо богатство за човешката цивилизация. Друг е въпросът, доколко успяваме в напрегнатото си ежедневие да се обръщаме към интелигентните и разумни умозаключения, направени във времето.


А тъпотиите казани от тъпанари са неоценима загуба на време в напрегнатото ни ежедневие! Цонев - само насаме се обръщай към умозаключителната дейност, щото не ти се отдава никак.
13 Декември 2003 17:15
Сибила, какво толкова те възмути сгугньо? Пров си е човека! То само прочети следните две мисли на Цонев:
За радост на българите,

благодарение на правилната
политика на правителството

през последните две години и половина, нашата страна ще подпише ....

и
Естествено, всички твърдения на опозиционните партийни функционери и ядрени лобисти са несъстоятелни. Освен това, те са и политически и икономически погрешни.

Тези фрази са достойни за тов. Ленин, който громи есерите и меншевиките!
13 Декември 2003 17:37
Пъпеш си беше, пъпеш си остана.
13 Декември 2003 18:36
Има една такваз симпатичност в тоз Цонев...бузесто пионерче...с фанфар...фанфарон. Умилно някак си , старае се... и цитат намерило.... Отдавна сам казал , , , близките му да вземат мерки...Марияна къде гледа.... да го спрат от писане на публични места.... може по малко вкъщи...
13 Декември 2003 21:38
Плодовата салата е почти готова, може още малко сметана и ако има шоколадови пръчици
14 Декември 2003 01:41
Сибила,
благодаря за мнението което имаш за мен!
В постинга си обаче аз не критикувам властта, а статията!
Тъй че не си права за препратката към Райчевата теза!
Не че властта (настоящата) няма за какво да се критикува!
И въобще, трябва да се разграничават НЕГАТИВИЗЪМ и КРИТИКА!
Основните разлики са, че в първият случай се подхойда отрицателно към всяко действие на властта, без преценка на за и против, а само защото е действие на властта! Във втория случай се подхойда отрицателно към КОНКРЕТНО действие на властта, за което след някаква преценка е изведено заключението, че вредата от него е по- голяма от ползата!
И въобще, критката (конструктивната, естествено) е рационална изява, а негативизмът - емоционална!
Учудвам се, не се знаем от днес, защо тъй бързо си ме причислила към склонните на негативно отношение!???
Поздрави!
14 Декември 2003 02:25
Райчев, да вземете да го пенсионирате този автор вече, а?
Че много изтощено го дава (и не само напоследък), да не се контузи необратимо в служба на правата вяра. Че и правителството ще "обезгласите"...
14 Декември 2003 03:07
И какво са сръдите сига? Нали гласувахте за назе, сега ше са тръпим.
Толкова можеме толкова правиме.
Нали ма помните? Ас съм една депутатка.
14 Декември 2003 10:28
Ех-х, за една заплата какво ли не написва човек...
Дори да искаш да влезеш нейде иска се преди това да си повярвал че има защо.
Как да повервам, като ми казват - съдери си двата ръкава на фланелата и остани по половер.
Как бе мама му стара, като мама ми го плете за фанела?!
Имах си аз 6 блока в АЕЦ-а, затвори си 4-ри и ела, това било то правилното?! Ми бебе да бях нямаше да повярвам.
А сега съм бил и политически някак ...неорентиран?! И заел се той да ме ориентира. На мене задника ми и без това лъснал син-гол на студа, той - покажи им го, вика ми... Но преди това изуй си и партенките, барабар с цървулите, тъй де кат' ще си гол, бъди досущ...
14 Декември 2003 10:38
Принципно уважавам Цонев заради това, което прави. Интересно ми е обаче той все пак не се ли интересува има ли ефект от действията му и какъв е той. Защото ако няма, което е видно от форума, а и не само, то тогава той трябва да си промени стратегията. Реално погледнато каквото и да прави като ПР ще бъде безвъзвратно загубено заради съвсем независимите действия на премиера и правителството като цяло. Идеята на ПР-а е да обвързва действията на премиера с положителни реакции у електората. Нещо, което обаче тотално не е спазено. Цонев си действа самостоятелно, с пълното съзнание, че върши нещо правилно. Това безспорно е така, но при положение, че липсата на комуникация с премиера е очевадна, значи или трябва да спре да пише глупости, които премиерът опровергава съзнателно или не, или да съсредоточи енергията си другаде.
А че написаното няма нищо общо със статията на А. Райчев е очевадно. Аз съм сигурна, че по-лошо правителство от сегашното не сме имали и не толкова предвид цялостното положение в страната, колкото като поведение на правителството. То действа така, сякаш е окупационна сила - прави си каквото си иска, не смята за необходимо да информира никого за нищо, действа хаотично. Абе напомня ми силно на една друга окупационна сила, ама ония поне имат петрол и ще го имат още мнооооого десетилетия наред.
14 Декември 2003 14:53
САДАМ Е ХВАНАТ!
14 Декември 2003 15:36
Прави впечатление, че някои форумци, а може би и авторът на горното творение, биха били изключително поласкани, ако отново се въведе "правото на първа брачна нощ". Ще бъдат поласкани някак си.
И още - на тази графомания трябва да се сложи край.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД