:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фатик - усмихнатото лице на "бизнеса"

Снимка: Александър Михайлов
Винаги усмихнатият Филип Найденов, известен като младия Фатик, е сириец с българско гражданство, син на митичния оръжеен търговец Исмет Шабан Тюркмен-Фатик. Куршумите го застигнаха на 19 август на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в София посред бял ден. Маскирани мъже с автомати надупчиха с около 30 куршума последния модел "Мерцедес 600", с който пътувал. Шофьорът му беше ранен, но оцеля и успя да го закара до болница. Лекарите само установиха, че вече е мъртъв. Фатик е бил без охрана. И той е бил спокоен за живота си като приятеля си Илия Павлов.

Както и при други показни престъпления, колата на бандитите беше открита изоставена опожарена.

По оперативна информация Фатик е въртял търговия с оръжие, наркотици, каптагон и крадени коли, твърди МВР. Неговото име и това на баща му се срещат в доклада за дейността на бившата ДС и организираната от нея контрабанда преди 1989 г. По тези канали са пренасяни оръжие за Арабския свят и синтетинчни наркотици към Западна Европа.

Исмет Шабан Тюркмен - Фатик идва в България през 70-те години, бягайки от Турция, където има смъртна присъда за комунистическа дейност.

Младият Фатик през 1978 г. влиза в затвора за 4 г. заради автомобилна катастрофа, при която загива момиче. Твърди се, че след това той разполага с карта на ДС, която му давала практически неограничени права. Фатик става български гражданин и сменя името си на Филип Павлов Найденов. То е избрано не случайно - това са истинските презиме и фамилия на близкия му приятел Илия Павлов Найденов. Двамата са близки още от деца.

След смъртта на бащата през 1998 г. - Фатик-младши наследи целия бизнес на фамилията Тюркмен, която е част от голям кюрдско-сирийски клан. Официално фирмите му се занимават с отглеждане на птици, търговия и хранителна промишленост. Иначе към групировката на фамилията се причисляват фирми за търговия с петролни продукти, охранителна дейност и др.

Името на Фатик-син се свързва и със силовите групировки. Роднина му е изгоненият през 2001 г. като заплаха за националната сигурност бизнесмен Дениз Тюркмен. Той е женен за сестрата на Фатик Мелтем.

Основните версии, по които работеше МВР за убийството на Фатик са 3 - контрабандни канали, трафик на крадени коли извън страната и лични мотиви.

"Имаме основание да считаме, че с одобрение на Фатик са извършвани действия от територията на страната към Близкия изток, свързани с трафика на амфетамин, каптагон и синтетична дрога", уточни ген. Бойко Борисов.

И по това убийство все още няма нито развитие, нито обвинени. Полицията разпита шумно т.нар. група на Шаки. Един от нея Борис Арсов - Борчо бе убит неотдавна.

В изявление пред БНТ главният секретар на МВР каза, че за стрелбата срещу Фатик и срещу собсвеника на ресторант "Пчела" има задържан с постоянна мярка, за когото ДНК пробите показват, че намереното на едно от двете местопрестъпления оръжие е негово. Магистратите не потвърдиха информацията.
 
Погребението му.
6820
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД