:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диалози

Владимир Кисьов: София не иска привилегии от държавата

Не бих препоръчал на сина си да се занимава активно с политика, казва председателят на Столичния общински съвет
Снимка: Велислав Николов
Г-н Кисьов, ще проверите ли какво е положението с тенискортовете на "Софстрой" до театър София, които бяха дадени преди няколко години за смешен годишен наем на една приятелка на семейство Софиянски и вече сигурно са приватизирани?

Петър Евтимов, по телефона.



Уважаеми г-н Евтимов,

Още на първото си работно заседание на Столичния общински съвет на 14 ноември избра временна комисия за анализ на дейността на всички търговски дружества с общинско участие. Така, че и това ще бъде проверено и резултатите - оповестени.

Задачата на настоящия общински съвет е да наложи такива правила за работа, които са необходими на всички нас като съветници и най-вече на гражданите на София. Не е по силите на никой да се връща в близкото и далечно минало, по-важното е да направим правилните изводи за обществената нетърпимост към дадени проблеми, които да решаваме и да ни водят в бъдещата ни работа.





Г-н Кисьов, ще въведете ли ред в работата на общинските съветници или ще продължат да си правят каквото искат, както досега. Аз съм пенсионер и едва ли някой ще ме пусне в общината, когато заседават съветниците, но се интересувам от това какво гласуват. Както и много други като мен. Как ще ми обясните беззаконията с раздаването на терени и строежа на бензиностанции. Аз живея в кв. "Белите брези" и точно до блока ми ще построят бензиностанция на площад "Ручей". Как да пусна внучето да играе пред блока, като на метри от него ще минават постоянно коли. Не стига, че от едната страна е булевардът, а от другата да има и бензиностанция. Ами ако решат да правят и ресторант? Знам, че не сте отговорен за решенията на предишния съвет, но защо не поискате пререшаване на всички спорни казуси.

Приемете искрените ми поздрави, много Ви харесвам като политик и човек. Вярвам, че под Вашето ръководство общинският съвет в София ще заработи нормално и законно, в интерес на тези, които са го избрали.

С уважение: Марин Димитров, кв. "Бели брези", бл. 4.



Г-н Димитров, заседанията на Столичния общински съвет са публични, заповядайте!

Моята цел, а и на всички (поне така сме декларирали) е да утвърдим такива правила на работа, които да гарантират повече ред. Аз лично ще направя всичко, което зависи от мен като председател, да има повече ясни правила и те да се спазват.

Конкретно за случая в "Белите брези" със строежа на бензиностанция на площад "Ручей" сте абсолютно прав, но става въпрос за решения, които са взимани преди. Пререшаването на казуси е възможно тогава, когато е в правомощията на общинския съвет. В конкретния случай това не е възможно, защото е в компетенциите на ДНСК (Дирекция национален и строителен контрол), съда и други институции.





В медиите се изнесе информация, че едва ли не сте изтъргували влиянието на СДС в общинската администрация за поста на председател на общинския съвет. Вярно ли е? Изглеждате принципен човек, но сте и умел политик. Кажете, каква е цената да заемете председателското място в общинския съвет? И не се ли чувствате принизен. Все пак Вие бяхте преговарящ за присъединяването на България към ЕС, обиколили сте толкова европейски столици, срещали сте се с хора от правителствата им. А ръководенето на общинския съвет е нещо толкова обикновено. Той, доколкото знам, решава такива неща като дали да се вдигнат цените на билетите и на детските градини, раздават се имоти. Чувствате ли се добре на това място или го намирате по-скоро като наказание.

С уважение: Иванка Владимирова, кв. "Света Троица", бл. 315.





Никога не съм участвал в пазарлъци, особено когато е ставало дума за пост или служба в йерархията на администрацията.

И когато бях главен преговарящ и заместник-министър в Министерството на външните работи съм твърдял, че най-важно е да си свършиш добре работата в къщи и тогава ще те приемат добре навън и ще ти дадат възможност за напредък. В този смисъл никак не се чувствам "принизен" като председател на Столичния общински съвет. Напротив - да се занимаваш с ежедневието на хората, да решаваш техните проблеми и болки е изключително отговорно и съвсем не е просто и лесно. Дори си мисля дали не е и по-отговорно?

По никакъв начин не намирам този си пост като наказание, ако го чувствах така, нямаше да се съглася да бъда предложен за него.



Понеже много се говори напоследък за усвояване на пари от еврофондове, имате ли представа дали Столична община е кандидатствала с проект по ИСПА. А още по-важно - дали е усвоила някакви пари. Ако отговорът е не, какво ще направите лично Вие, за да се възползваме от тези безвъзмездни пари. Не смятате ли, че по този начин може да се направи ново сметище на града и да си оправим ужасните дупки по улиците. Странно ми е защо общината взима заеми от европейската и японската банка, след като можем да получим пари от Европа, без да ги връщаме.

Стоян Попов, счетоводител, кв. "Мусагеница", бл. 101, вх. К.



Възможностите за усвояване на средства по ИСПА от страна на Столична община не са много големи. Съществуват опции за кандидатстване в конкретни случаи, какъвто е случаят с околовръстното шосе, тъй като е част от националната пътна мрежа, т.е. е с национално значение.

Въпросът Ви е хубав, защото има други фондове, в това число и екофондове в контекста на сътрудничество в рамките на регионите. По тях може да се кандидатства за частично финансиране. Столичният общински съвет има сериозно намерение да увеличи капацитета си за подготовка на проекти, с оглед да се търсят допълнителни ресурси за инвестиране.



Здравейте, г-н Кисьов! Имам няколко въпроса към Вас.

1. Какво е общото в работата Ви в Министерство на промишлеността, Външно министерство, НИС на СДС и СОС?

2. Кои от стоящите пред СОС проблеми оценявате като най-трудни за решаване?

3. Как бихте коментирали едно журналистическо изказване, че така активно тиражираната от СДС политика на "прозрачност и диалог с хората" е всъщност инструмент за водене на политика?

4. Смятате ли за основателен страха, че след присъединяването ни към ЕС у нас може да бъдат прехвърлени нерентабилни и/или вредни производства?

5. Ако е вярно, че сте работохолик - как си почива един работохолик?

6. 5 неща, без които не можете?

С уважение: Йова Милева, София





Общото във всичките ми ангажименти през последните години е работата с хора, работа в екип... Освен това възможността за налагане на съвременното законодателство в различни сфери на обществения живот.

Вторият Ви въпрос е може би най-труден, защото има много специфични проблеми, всеки със своята тежест. По-важно е да се създаде и приеме стратегия за развитието на София, да се набележат приоритетите и да се направи програма за решаването на проблемите.

Независимо как го наричаме - инструмент или политика, мисля, че откритостта е това, от което се нуждаят хората. За съжаление политиците често го забравят.

Въобще не споделям страха, че след присъединяването ни към ЕС у нас може да бъдат прехвърлени нерентабилни и вредни производства по простата причина, че никъде в Европейския съюз, дори и в бъдещите му членки, не могат да съществуват производства, които са вредни за хората. А за нерентабилните, кажете ми има ли частник, който за своя сметка да внедрява и да експлоатира производство, което да не му носи печалба?

Много малко време отделям за почивка. И това не е от вчера или от 1989 г. насам, а и преди това. Такъв ми е ритъмът на живот. Все пак най-добре отмарям сред близки хора и в семейството.

Нещата, без които не мога са: 1. сина ми; 2. приятелите; 3. евроинтеграцията; 4. демократичните процеси; 5. работата.





Г-н Кисьов,

Преди години учех заедно със сина Ви в Икономическия университет. Доколкото знам, той започна сериозна работа. Все пак смятате ли да го насърчите и да му подадете ръка, ако и той реши да влезе в политиката?

Поздрав: Златина, гр. София



Златина, след като сте учили заедно, значи знаете, че синът ми е достатъчно голям, за да си взима сам решенията. На тези години едва ли се нуждае от бащински напътствия. Аз все пак смятам, че трябва да има гражданска и политическа позиция, но не бих му препоръчал да се занимава активно с политика.





Въпросът ми е за самонастаняващите се цигани в община "Възраждане" и по-конкретно между бул. "Ал.Стамболийски", ул. "Пиротска", ул. "Осогово" и ул. "Одрин". Тези не са софийски цигани, а от провинцията, които нямат работа, крадат и живеят по 8 души в една скована от дъски барака, а в един двор дори са повече от 30 души. Някои от тях плащат наем на бившите собственици на къщи, които са отчуждени и обезпечени, а останалите живеят там по Божията воля и на гърба на всички данъкоплатци - не плащат наем на общината, нито пък вода, такса смет и всичко останало, за което санкционирате останалите данъкоплатци. Кражбите в блоковете наоколо станаха ежедневие, а страхът да се мине по ул. "Брегалница" владее всички наоколо. Според обещанията на стария-нов кмет се очаква мащабно строителство точно в този район. Така ли ще отворим пътя за Европа, който минава именно в този район на столицата, а бул. "Тодор Александров", около който са се самонастанили всички те, е главната артерия.

Моля за вашето съдействие да се вземат бързи и ефикасни мерки този квартал, т.е. старият софийски Ючбунар, в който никога не е имало цигани, отново да се превърне в известния на всички софиянци квартал и хората да живеят без страх.

Нина Александрова, София, кв. "Зона Б 5"



Въпросът, който поставяте, за съжаление не е от днес. Лично обиколих тази част на София. Ще положим всички възможни усилия за разрешаването на проблема с ромите, които живеят в района по най-справедливия, но също така и социален начин.





Уважаеми г-н Владимир Кисьов,

Позволете да Ви поставя няколко въпроса. За метрото, чистотата, дупките и "Софийски имоти" аз няма да Ви питам. Други ще Ви искат обяснение по тях.

1) СОС има ли някаква по-дългострочна програма за развитието на София - икономическо, демографско, градоустройствено, като административен и културен център, както за града, така и като столица. Как бихте изтълкували изявленията на г-н кмета Софиянски, че в София са останали през последните 13 години 62% от всички чуждестранни инвестиции, че 1/3 от работещата промишленост в България е в София, че безработицата в нея е под 5%, че София ще дава политическа насока за цяла България. Може би това е така, но аз Ви питам дали София има инфраструктура за 1,2 милиона население, което г-н Софиянски донатрупа чрез посочените инвестиции, но същевременно 50% от бизнесмените в София не плащат никакви данъци и осигуровки? Идете само една вечер между 18 и 19 ч. на кръстовището на "Орлов мост" - какво стълпотворение и хаос се е получил в транспорта на София. Същото е и в много пресечки в центъра на столицата. София България ли е или има и други населени места в нея, нуждаещи се от инвестиции?

Ако г-н Софиянски и сега новият СОС нямат компетенция и политическа воля да съберат данъците и да решат въпроса с дългосрочна програма за развитие на София, какво следва?

Най-лошата услуга направиха за софиянци десните политически сили, които в последния момент осигуриха трети мандат на г-н Софиянски. Изкарваха си кирливите ризи, плюха се, заклеваха се, че ще дават под съд, и накрая какво - плеснаха с ръце и се прегърнаха. Народът, електоратът или както искате го наречете, не е толкова прост и той ще търси справедливост за себе си и ще се бори с всички средства за тази справедливост.

2) Правилно ли е, редно ли е, законно ли е и най-вече морално ли е в настоящия момент София да иска привилегировано субсидиране от държавния бюджет?

Как ще изтълкувате изказването пред "Нова телевизия" на един от лидерите на СДС в Пловдив г-н Васил Паница, в което той обяснява, че кметът на Пловдив г-н Чомаков и кметът на София изпитвали затруднения в общинския си бюджет. Преди не са имали проблем с бюджета, защото при всяко затруднение финансовият министър г-н Муравей Радев с широка ръка е изсипвал в техните бюджети големи суми.

3) И накрая - политиката на кмета и на СОС дава ли пример за политическа насока за цяла България след местните избори? Според мен само в една насока - че вече в София се стреля и убива ежедневно, мирните граждани се страхуват да излязат на улиците и се крият зад решетките. Ако има други сфери, в които политиката на кмета и СОС да дават положително отражение на страната, моля посочете ги.

Дончо Дончев, София, бул. "Цар Борис Трети" 146



Господин Дончев,

Вие ми задавате поредица въпроси, изчерпателният отговор на които предполага да не мога да отговоря на другите питания.

Столичният общински съвет тепърва ще приема дългосрочна програма за работа. Важно е да приемем стратегията за развитието на София. Общият устройствен план ще бъде елемент от тази стратегия, която ще дава ясна визия за бъдещето на столицата.

София след освобождението е била град с около 20-30 хиляди души. След това е направен планът "Мусман", който е предвиждал град за 250-300 хиляди жители. На всички ни е ясно, че инфраструктурата се задъхва в обслужването на милионна София. Това е голямото предизвикателство пред нас, които управляваме града, да намерим тези решения, които биха облекчили и подобрили живеенето тук. Много е важно да се състои обществен дебат по тези проблеми, да се провокират и мнения на чужди специалисти, това ни касае всички, които живеем в столицата.

По втория Ви въпрос, е важно да се разбере, че София не иска привилегии от държавата. Иска това, което данъкоплатците и бизнеса плащат, за да имат адекватни условия за живот и работа. Нищо повече!

И накрая - в милионна София действително се стреля и убива, ето защо и съвсем уместна е Вашата и нашата загриженост в тази посока. Столичният общински съвет създаде постоянна комисия по обществен ред и сигурност с цел да се работи за по-добра координация между Столична община и правоохранителните органи за обезпечаване на сигурността и безопасността на гражданите.





Уважаеми г-н Кисьов,

Зная, че своеобразното сътрудничество, което сключихте със Стефан Софиянски непосредствено преди втория тур, беше конюнктурно и няма да издържи дълго. Тъй като преди да си стиснете ръцете, вие водехте отделна кампания, в която обещахте доста неща, смятам, че е редно да започнете изпълнението им. Чуйте, например, как в медиите звучат първите действия на новия-стар кмет: няма да се промени безумната методика за изчисление на таксата смет, билетчето за градския транспорт ще поскъпне от пролетта, а точно след първия сняг се оказа, че обирджиите от ДИТЦ и ВОЛФ нямали пари да чистят столицата през зимата. Въпросът ми е - вие лично какво ще направите по горните 3 пункта. Моля, не ме баламосвайте с витиевати приказки.

Ваша Г.М.Щиркова, София



Уважаема госпожо Щиркова,

Нямам никакво намерение да "баламосвам с витиевати приказки". Всичките ни стъпки от 11-ти ноември насам са с конкретна посока, те кореспондират точно с това, което обещахме на гражданите - повече ясни правила, прозрачност и ред. Не е ли така? Не е възможно от днес за утре да бъде променена методиката за определяне на такса смет. Онзи ден намалихме с 15% промила за граждани, а до средата на следващата година ще сме разработили нова, по-справедлива методика.



Г-н Кисьов, тежи ли ви на съвестта предателството към Пламен Орешарски? Защо убихте политически човек, за който никой никога не е твърдял, че е корумпиран? Как ще разширявате базата на СДС, като съпартийците ви се изнасят към ССД и "Гергьовден"?

Владимир Статулов, София



Господин Статулов, не мога да се съглася с Вашата квалификация, никога и никой не съм предавал...

По отношение на това, че съпартийците ми се "изнасят" към други политически формации, забелязал съм, че в политическия живот често се случва така. Аз принципно не приемам "щъкането" от партия в партия. Всеки, който иска да налага различна или друга политическа позиция, е по-правилно да го прави в своята партия.



Вярно ли е, че имате много реституирани имоти около "Витошка"? Чудя се, защо се занимавате с политика, а не си живеете живота?

Светозара Несорова, София



Да, вярно е, че имам реституирани имоти на бул. "Витоша", но те не са много. Това е част от собствеността, която моят баща е съградил сам, но му е била отнета. Рентиерството не е моето разбиране за начин на живот, не ми е в стила и не би ми носило удовлетворение. Бих пожелал на всеки, който има възможности, да предпочете да работи за хората, да има кауза, която да следва, и цели, които да преследва. Занимавам се с политика, защото съм убеден, че политиката на Съюза на демократичните сили допринесе изключително за необратимостта на процесите на демократизация в България. Дай Боже никога да не съжалявам за това.



Г-н Кисьов, какъв е проблемът на Костов със СДС, за който говори Надежда Михайлова? Вероятно вие поддържате мнението на лидера на партията, нали?

Марта Кочева, Благоевград



Госпожо Кочева,

Аз поддържам мнението на лидера на партията не само защото съм в ръководството на СДС, но и защото това е логичното поведение на всеки политик. Не го поддържам сляпо, а в диалог, което е важно. На емоционалния Национален съвет на 25-ти ноември г-н Костов също подкрепи лидера - Надежда Михайлова, както и политиката на национално ръководство. На мнение съм, че всички дебати около проблемите в партията трябва се водят вътре, а не чрез медиите.
 
Надежда Михайлова и Владимир Кисьов от години са рамо до рамо - във външно, в СДС, в кметската надпревара.
 
Владимир Кисьов
3
524
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Декември 2003 07:24
Местният патриотизъм и егоизмът са нещо добре известно. Тези качества са присъщи на елементарните хора. Разни политически джуджета, като Любен Дилов, се опитаха чрез идеята за специален закон за София да се доберат до властови позиции в столицата. Националните интереси не са такива. Привелегиите спрямо София ще го превърнат в мегаполис, както стана с Атина- Перея, където живеят поне 4 милиона от 10 милионното гръцко население. Всъщност това не е в интерес и на самите софиянци. Разумни привелегии трябва да има в обратна посока, както е в споменатата Гърция /северните провинции/ и други държави/ крайния север/.
13 Декември 2003 18:30
Нещата, без които не мога са: 1. сина ми; 2. приятелите; 3. евроинтеграцията; 4. демократичните процеси; 5. работата.

14 Декември 2003 02:56
Не бих препоръчал на сина си да се занимава активно с политика, казва председателят на Столичния общински съвет

И защо ли неговият баща не му е дал такава препоръка своевременно?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД