:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Труп, труп, труп...

Гангстерската война, която, според МВР, никога не се е случвала

Тя тормози гражданството вече втора година, но, според премиера, засяга само престъпниците
ПОПУЛЯРЕН ВИЦ

Как натрупа богатството си Х?

Много просто - труп, труп, труп...

----------------------



Вече година и половина в България тече очевадна гангстерска война. Тя привидно започна с ареста в София на нарочения за един от най-големите мафиоти на Балканите Сретен Йосич.

Но всъщност битката за преразпределението на силите в организирания престъпен свят е просто продължение на течащите в онзи момент (а и досега) трескави промени в политическите и икономически сфери в държавата.

Ето защо, тази война продължава и до днес. Разбира се, огромно значение има и фактът, че нито едно убийство не е разкрито и до ден днешен.

А всъщност още от август 2002 г. бяха очертани няколко сравнително достоверни посоки на развитие на симбиозата между престъпен свят и бизнес. Става въпрос за контрабандните канали, дрогата хазарта. Виждаше се с просто око и че започва битка за туризма, за предстоящата приватизация в енергетиката и в областта на банките и финансите.

Статуквото в подземния свят се разтресе из основи. Повечето от босовете отдавна вече се афишираха с напълно легален бизнес, но поддържаха жизнения си стандарт, огромните си автопаркове и многочислена охрана с приходите от контрабандните канали, откъдето идва истинското им богатство. Объркването там започна с ареста на Сретен Йосич, който бе предаден от България на Холандия. Сърбин, на който се приписват куп убийства и терористични актове, бос на мрежа за контрабанда, включително на наркотици, в Европа с бази в няколко западни държави и много подчинени разклонения. Твърди се, че той е подсигурявал към Европа голямата контрабанда, в която е допуснал като съдружници наши "бизнесмени". А те са го предали, за да го изместят.

Другата вероятна причина за част от атентатите и убийствата е "молдовската връзка", свързана с търговията с пропан-бутан и вина. Третата линия е производството и трафикът на синтетична дрога, в която арабската връзка е много силна. Четвъртото направление свързва случващото се в страната в конкретното противоборство между бившите СИК и ВИС, както и на очевидни центробежни процеси във всяка една от тях. Петата версия - твърде романтична, е, че черен отряд избива бавно, методично и сравнително "чисто".



Началото бе през лятото 2002 г.



На 20 юни бе арестуван Сретен Йосич. На 25 юли съдът реши той да бъде екстрадиран в Холандия.

На 8 срещу 9 август 2002 г. във Велико Търново бе разстрелян с автомат Румен Николов-Руснака. На 14 август бившият командос и настоящ бизнесмен Алексей Петров оцеля на косъм при стрелба от двама наемници пред басейна "Спартак" в София. На 16 август Йосич е предаден на холандските власти.

В същия ден бизнесменът и бивш борец Димитър Джамов беше прострелян с няколко куршума пред колата си между хотелите "Хилтън" и "Хемус" от преминаващ мотор. А вечерта в столичния квартал "Белите брези" неизвестни стреляха с автомат "Калашников" по дотогава неизвестния публично Илиян Варсанов, когото по-късно МВР обяви за един от големите наркодилъри.

До момента нито едно от тези престъпления не е разкрито. За всяко от тях обаче МВР твърдеше, че има заподозрени и дори арестувани лица. За смъртта на Руснака в Търново бе нарочена "арменска банда за убийства", разкрита от МВР през октомври 2002 г. в Русе. За опитите за убийства на Петров и Джамов пък беше заподозряна група от бивши барети, които прокуратурата и МВР обявиха за "фабрика за убийства". Нещо не бе доказано обаче и "фабричните работници" са на свобода под гаранция. За поръчител на опита за разстрел на Варсанов бе посочен Антон Милтенов-Клюна, обявен сега за наследник на показно застреляния в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца.

След тази "разгрявка" последва устойчива серия дръзки убийства и взривове, пред които бледнеят стрелбите и разстрелите на първите босове на българската организирана престъпност от началото на 90-те години.

Последователно насред Варна бяха разстреляни македонецът Орце Коруновски и грузинецът Бедзина Арошидзе. Последва взривяването на 39-годишната Христомира Атанасова в колата и в близост до сградата на МВР. После десетки куршуми се изсипаха срещу митичния ливанец Адел Саркис в столицата. Той оцеля по чудо. Скри се във Франция, но прескача често до България. В скъпия столичен квартал "Лозенец" бяха разстреляни ливанецът Фейсал Закка и сириецът Матар ал Дулех. В края на 2002 г. разстреляха и прокурора Николай Колев.

И отново заподозрени, отново версии, изсипани в публичното пространство, но нито един заловен и седнал на подсъдимата скамейка.

Всички горепосочени престъпления предначертаха





горещата 2003 г.



-3 януари - В София е застрелян 45-годишният Румен Яневски - криминалнопроявен, занимавал се с незаконен хазарт. От МВР твърдят, че е замесен и в бизнеса с дрога. Същата нощ пред асансьора на кооперация в столичния кв. "Красно село" е застрелян с 4 куршума сириецът Омар Нану, наркотрафикант.

- 29 януари - Пред елитен ресторант в София неизвестен стреля срещу Методи Методиев - Мето Илиянски и го ранява в ръката. Преди 10-на дни Методиев изчезна, а съпругата му обяви, че е отвлечен.

- 30 януари - международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян с автомат в Студентски град. Според ген. Бойко Борисов той е убит погрешка, жертвата трябвало да е бившият борец Димитър Джамов. Колата, с която се движи Матов и тази на Джамов, са едни и същи.

- 7 март - убит е президентът на "MG корпорация" Илия Павлов.

- 8 март - Край столичния хотел "Амбасадор" е застрелян с автомат молдовецът Степан Рибаков, издирван от Интерпол за убийство.

- 4 април - Във фоайето на хотел "Ростов" в Плевен показно е застрелян 34-годишният сутеньор Марио Иванов. Преди това местният отец Костадин и председателят на плевенския районен съд Валери Цветанов са в компанията му. Висшият съдебен съвет отстрани Цветанов от поста му и го прати на работа в Тутракан. Той не се яви.

- 18 април - на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на бизнесмена Иван Тодоров-Доктора, който оцелява като по чудо. Последва "яхтеният" скандал.

- 31 май 2003 г. - Косьо Самоковеца оцеля в бомбен атентат на "Самоковско шосе" по пътя за имението си в Боровец.

- 12 юни - ромският бизнесмен Кирил Киров-Японеца, за когато се твърди, че е свързван с наркобизнеса, е прострелян в колата си в столицата от двама мъже, движещи се с мотор.

- 16 юни - 59-годишният бизнесмен Тодор Толев, свързан с бившата ДС, е застрелян пред офиса си в София.

- 27 юли 2003 г. Бизнесдамата Ваня Червенкова е простреляна с 4 куршума във Варна, но оцелява. Тя обвинява скандално известния радиоводещ Боби Цанков, че й дължи 50 000 лв. Наскоро пред дома му избухна бомба. Той пък твърди, че тя е свързана с нечист чеченски бизнес

- 19 август - след стрелба на кръстовище в столицата е убит Филип Найденов-Фатик.

- 7 октомври - Собственикът на ресторант "Пчела" в София е убит по време на работа пред погледите на десетки клиенти. Смята се, че той става мишена случайно, а е стреляно по бившия висаджия Николай Цветин, който по това време е в заведението.

- 8 октомври - Бизнесменът Николай Тодоров е застрелян, докато пътува с колата си със сина си. 13-годишното момче стреля с неговия пистолет по нападателите, но не улучва. Смята се, че Тодоров е убит заради голяма сделка с ЦУМ. Наскоро съпругата му обяви, че заплашват нея и детето и те стоят заключени в къщата си.

- 5 ноември - В столицата е убит Евгени Стефанов - Женята. МВР обяви, че той е бил от групировката СИК и един от наследниците на убития през 2001 г. наркобос Поли Пантев.

- 13 ноември - Обявеният за един от най-опасните и жестоки автокрадци в страната Николай Зарев - Данкина, е прострелян смъртоносно в столичния кв. "Надежда".

- 27 ноември - в столичния квартал "Хладилника" е намерен трупът на 40-годишния Румен Маринов-Нарциса от групировката ВИС, кум на шефа на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев.

- 29 ноември - 24-годишният криминално проявен Борис Арсов - Борчо е открит убит в колата си в кв. "Бояна".

- 6 декември - В Амстердам е убит Константин Димитров - Самоковеца, обявен за най-големият контрабандист на новото време.

И за убийствата и стрелбите през 2003 г. няма задържани и обвинени.



Материалите написаха: Велислав Русев, Деси Денчева, Елена Енчева, Емил Райков
1
955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Декември 2003 15:39
разошли это 20-ти другим людям не считая меня!
И в течении 24-х часов тябя поцелует тот/та за кем ты западаешь!
Завтра национальный день поцелуев!Если ты не обрадуешь этой новостью других тебе
никогда не будет везти с этим делом! Удачи! Просто скопируй и передай


C.SAKC
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД