:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Росен Владимиров заменил едва 9 апартамента, продал над 170

2 директорки от МС се бунтуват на премиера за жилищата си

Всички граждани имат право да се сдобият чрез замяна с държавни имоти. Но областният на София е дал само на "правоимащи"
Две от директорките на дирекции в МС не признават констатациите на комисията "Тачева" за покупките на евтини ведомствени жилища и не приемат нито един от трите варианта, предложени от премиера, съобщи министърът на администрацията Димитър Калчев. Сакскобургготски поиска от 7-те уличени да доплатят жилищата си, да ги върнат или да подадат оставка. Шефката на пресслужбата Цветелина Узунова и ръководителката на дирекция "Финансово-стопански дейности" Полина Иванова обаче смятали, че няма нарушение при техните сделки, довериха отлично осведомени източници от "Дондуков" 1. Те искали да се стигне до съд. Симеон обаче предпочитал да не се стига до съд. Но ако чиновниците искат да задържат имотите, трябва да ги доплатят. А за това наново трябва да се назначи комисия, която да направи експертиза и да определи сумите за доплащане.

В понеделник всеки от 7-те висши чиновници лично ще подаде молба до премиера, в която посочва кой от трите варианта предпочита. На третата си среща вчера 7-те не постигнаха съгласие, както очакваше Симеон. Шефката на комисията, раздавала правителствените жилища Полина Иванова заяви, че е взела своето решение, но ще го каже първо на премиера.

Само 9 замени е направил областният управител Росен Владимиров, откакто е на поста, установи проверка на "Сега". Онзи ден губернаторът отчете пред депутати, че е извършил общо 180 сделки с апартаменти. Продажбите на Владимиров са над 170.

Пред комисията по гражданското общество в четвъртък областният управител увери, че "всяко едно лице" можело да прави замени с областната управа. Той разясни, че зам.парламентарният шеф Юнал Лютфи минал по този ред. Като "обикновен гражданин" сменил 88,02 кв.м. апартамент в "Младост"1 за 164,93 кв.м. на ул."Жолио Кюри" в кв. "Изгрев". Замяната е извършена на 5 декември 2002 г. По договор Лютфи е трябвало да доплати разликата от 64 840 лв. между жилищата. Зам.шефът на НС дал 16 240 лв. кеш и 48 600 лв. в компенсаторки.

Владимиров е сключил договора с Лютфи на основание чл. 52, ал.1 и 4 от Закона за държавната собственост и чл.91-93 от правилника за приложението му. Законът наистина разрешава замяна на "държавни жилища, ателиета и гаражи с жилища, ателиета и гаражи - собственост на юридически или физически лица". Тя се извършва "от областния управител при условия, определени от МС". Правилникът допълва, че замяната се извършва "по взаимно договаряне", след провеждане на предварителни преговори. На финала областният издава заповед, в която определя цените, начина на разплащане и др.

Проверката на "Сега" показа, че губернаторът Владимиров очевидно не е разрешавал замяна на случайни редови граждани. По този начин, освен на Лютфи, областният е дал държавни жилища на зам.-външния министър Любомир Иванов, зам.-министъра на финансите Стамен Тасев, премиерската съветничка Рада Паунова, шефката на дирекция в МС Полина Иванова, главния секретар на кабинета Севдалин Мавров. Мавров, Паунова и Иванова бяха цитирани като нарушители в доклада "Тачева".
16
740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
05 Март 2004 21:40
S kavi gluposti se zanimava BG durjava!

Ciganska rabota!

Kakvo sravnenie - dokato Slovakia podpisva investicionna sdelka za nad 1 000 000 000$ v BG si skubiat kosite za niakolko skapani apartamenta.

Strategicheski investitor otnovo podmina BG
05 Март 2004 21:44
Пари нема да доплатят, а тъкмо са се нанесли... Ваше величество, защо разстройвате дамите...
05 Март 2004 21:46
Бе как нема а са ядосват жениците. За чий дремят у Властта, кат баре едно партаментче не шамаросат. И най-паче дет баш Саймън ша им туря прът у далаверата. Бе да си гледа царската реституция и да остави властимащите да доопоскат квот е останало. Айде де
06 Март 2004 01:38
Ако се стигне до процес и наистина (след 10на години, като се има предвид скоростта на нашите съдилища) бъде постановено връщане на имотите... което би било с право!, то тогава би трябвало и надето да върне гаража, продаден от същата областна администрация. И много други. Само че е това е толкова невероятно, като се има предвид ниското правно ниво на българските юристи като цяло и конкретно съдиите (мавров е един от тях). По-добре Симеон да въведе един данък или такса за облагодетелствалите се от несправедливи сделки, който да покрие държавните загуби, както съветва Штиглиц. Хем по-бързо, хем по-реално. Но дали царят го иска истински? Надали...
06 Март 2004 07:20
Ма тези директорки май нещо не слушкат величеството. Ааааа... Я в ъгъла на коленца............ Не може така. Тука става каквото величеството повели..........
06 Март 2004 08:52
Разбирасе че ще се бонтуват, всички са оцапани , а само няколко им изкупуват греха.
06 Март 2004 09:04
занимават ни с някакви апартаменти, за да скрият например голямата далавера на НЕК на стойност 8 млн. щ. дол.
06 Март 2004 09:32
Стига сте дърпали придворните дами за кринолините.И през средновековието е било така, за вярна служба на велможата се подаряват земи, може и такива взети от друг велможа.
06 Март 2004 09:48
Животът може да бъде изживян от всеки - майсторлъкът
е да получиш за това и "хонорар".
Не знам защо, но от всички получили "хонорар" по тази
далавера най-много ме дразни Р.Владимиров с дилетант-
ските му опити да ни увери, че всичко е съгласно "прави-
лата на капиталистическото общежитие".
06 Март 2004 13:12
Много ми е интерсено кой ще си върне апартанебта вместо да подаде оставка. Ясно е след около година няма да са на власт, но за сметка на това остават с апартамент. Иначе ни власт, ни апартамент! Мамка им и прасета
06 Март 2004 13:34
Triabva da si mnogo nagal za da se oblagish po toia na4in.Niama vrashtane, samo avanta .Kak edin svesten niama v taz okradena dargava, da udari po masata i da gi podkara podred:1.horata na simeon .2.kostoite kradlivi zetiove, badganaci, i dr.3.videnovite komunisti i t. n.EGATI DARGAVATA.
06 Март 2004 18:14
Относно езиковата култура на автора респ. редактора: Глаголът "бунтувам се" изисква употребата на предлога "срещу".
06 Март 2004 18:19
Таман ръгнах и аз да пиша за глаголното управление, и гледам, Господжата ма изпреварила. Добре е да има езикова вахта.
Не само че е срещу, но обикновено се употребява и срещу какво. Бунтуваш се срещу високите цени, срещу високите данъци, срещу потисничеството и т.н, можеш да се дигнеш на бунт срещу некого, етц.
Абе... Това, дето се бунтуват на премиера, сигурно некой друг глагол са имали предвид, дето, таквоз де, нещо там правят ... на премиера, за жилища де, анджак!
06 Март 2004 21:17
Гледайте, запомняйте и се учете! Сумите в цифрово изражение вероятно
са натрупани само от заплати, нали?
07 Март 2004 14:50
За протокола! Защо ли Премиерът не обяви като страна сделките за нищожни и остави "ощетените да си търсят правата по съдебен ред"
08 Март 2004 12:14
Top Gun : едва ли
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД