:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,332,215
Активни 130
Страници 1,270
За един ден 1,302,066
Репортаж

Елдорадо за колекционери

Криминализирането на пазара на антични предмети ще увеличи контрабандния износ
Снимка: Иван Бакалов
"Тука е Византия - 7 лева, тука е Рим - 12 лева, това е халколит - 200 лева". Така обяснява прошарен мъж около 60-те, застанал пред маса, върху която са подредени изтъркани стари монети и различни керамични съдове, някои на парчета. Мястото е дискотека "Полтава" във Велико Търново, където всяка първа събота от месеца се провежда национална нумизматична сбирка. Идват хора от цяла България и предлагат най-разнообразни обекти на колекционерска страст - праисторически гърнета, антична гръцка и римска керамика, бронзови статуетки, керамични лампи, фибули, обеци, пръстени, стари фотоапарати, музикални инструменти, оръжия, пощенски картички, старинни сервизи, ордени и какво ли не. Преобладават монетите, предимно бронзови римски и гръцки от масови емисии, но при внимателно вглеждане, питане и късмет познавачът може да открие и неща, които търси от години. При някои стоки цените са твърди, но при повечето варират и след пазарлък падат наполовина. Предлагат се и копия, които продавачите наричат реплики. Обикновено от 8 сутринта до 1 на обяд през трите етажа на тържището в "Полтава" минават между 500 и 1000 души, предимно търговци, встрастени и начинаещи колекционери, зяпачи. Повечето търговци си тръгват с около стотина лева оборот. По-сериозните сделки са изключение и стават на други места.

Съвсем скоро това тържище на антики може да се окаже невъзможно или много по-бедно, отколкото е било досега. Промените в НК, които преди месец разбуниха обществото заради отменената еднократна доза наркотик, предизвикаха смут и сред колекционерите и търговците на антики. В новия текст на член 278 е казано: "Който без надлежно разрешение замени или предлага за замяна, продаде или предлага за продажба археологически находки или археологически движими паметници на културата, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лева." Законът не поставя ясна граница между "паметници на културата" и "антични предмети", което означава, че повечето търговци на антики в Търново, пред Синодалната палата в София и на други места в страната може веднага да бъдат арестувани и осъдени, въпреки че предлагат масови антични предмети, към които музеите рядко проявяват интерес. Срещат се и уникати с действителна историческа стойност, но те са хазартно изключение. Такива неща обикновено се предлагат на четири очи. Странно е, че в страна, която повече от 10 години декларира привързаност към пазарните принципи, се приема закон, с който на практика се криминализира един цял пазар. Търговия с "археологически движими паметници на културата" у нас е имало винаги - преди 90 г. беше нелегална, а след това стана полулегална.

Произходът на предметите, които се предлагат на този пазар винаги е бил полулегален или криминален. У нас има селища, където всеки нов строеж вади на бял свят антични и средновековни гърнета, монети и други предмети. За плевенското село Гиген се твърди, че при по-силен дъжд от земята излизат монети. Част от тези находки прекарват известно време в семейни ракли, по мазета и тавани, след което излизат на пазара. Друга част са добити от чисто криминални иманярски разкопки.

България е истиско Елдорадо за иманяри и археолози."Какво е кукуруз тука, така цивилизации",казва един от героите на Радичков в "Горещо пладне". От VI хил. пр. Хр. по нашите земи са живели уседнали културни народи. По Черноморието, в Тракия и Дунавската равнина има обилни материални следи от гръцката, римската и византийската цивилизация, както и от доста други култури. Още по-внушително е това богатство в нумизматиката, защото към монетите на трайно уседналите племена и държави трябва да се добавят и всички други, с които местното население е поддържало икономически връзки.

Отдавна го няма онзи иманяр романтик, описан от Иван Хаджийски в "Психология на нашето иманярство" - "селяци с торби през рамо и провиснали на ръцете им балтии, които вървят бавно, мълчаливо, сложили ръце отзад и оглеждат тайнствено всеки камък в деретата". Някогашните иманяри са търсили златото на Вълчан Войвода (бъчва с 48 ведра), имането на Алтън Колю, на Алтън Стоян, на сараф Яко и Поп Мартин. Това са съкровища, за които са се носили легенди и които, щом бъдат намерени, щели донесат на късметлията "широк живот и дълбока почит." По различни тайни записи и легенди търсачите на заровено щастие издирвали Чемерикова поляна, Таушан тепе и Просечения камък - все специални места и знаци. През 20-те години иманярите имали своя организация в Пловдив, в която членували 600 души от цялата страна и свое кафене на ул. "Екзарх Йосиф" 17 в София, където обменяли легенди, надежди и разочарования. Всички вярвали, че златото съществува и може да се намери, но имало едно неудобство - "трябва да обърнеш цялата земя девет педи дълбоко".

Днешните търсачи на съкровища са сравнителнопросветени прагматици,а обръщането на земята не е непреодолим проблем. Те не гадаят по стари записи и мъгляви карти, а четат сп. "Археология", сп. "Нумизматика", "Разкопки и проучвания" и друга специализирана литература. Разпознават без усилие почти всички гръцки, римски, тракийски и византийски монети, с лекота датират антична и средновековна строителна керамика и работят с модерна апаратура.

Не е ясно колко са в момента практикуващите иманяри, но цифрата е внушителна и сериозно надхвърля броя на археолозите. Много хора през последните десет години посегнаха към този поминък, тласкани от безработица. По неофициални данни фабричните металотърсачи в страната са не по-малко от 2000. Самоделните сигурно са повече. Апаратите откриват метални предмети на дълбочина до 30-40 см, но има и уреди, които сканират до 80 см дълбочина.

В съвременното иманярство има два обособени жанра - копаене на могили или други археологически обекти и търсене на монети по полето с металотърсачи. Ако престъпният характер на могилното иманярство е вън от съмнение, вредата от полските търсачи на монети подлежи на коментар. Съмнително е някой музей или научен институт някога да организира проучване на синори и разорани ниви с металотърсачи. В същото време изглежда едно такова "проучване" преди години е поставило началото на варварското унищожаване на цял един римски град (Рициария) в землището на село Арчар, Видинско. Там миналата година иманярски бригади обръщаха земята с булдозери на три смени под свенливия поглед на отговорните държавни институции.

Любопитна подробност е, че повечето търсачи на монети са убедени еколози. Те мразят изкуствените торове и киселинните дъждове, защото разяждат патината на монетите и съсипват материал за милиони левове, който кротко ги чака в земята.

Намирането на монети принципно не се различава от откриването на Рогозенското или Панагюрското съкровище. И двете са били заровени в земята при неизвестни обстоятелства и са намерени случайно при земеделски работи. Но ако в момента бъде открито такова богатство, гаранцията, че то ще остане в страната, е незначителна. "След като минат големите акули и си изберат по-хубавото, каквото остане се предлага по музеите", признават самите иманяри. По понятни причини държавните институции не всякога могат да предложат конкурентни цени, а и плащането при тях е свързано с формалности, които мнозина предпочитат да избягват.

Един от начините за опазване на паметниците е насърчаването на колекционерството и вътрешния пазар, колкото и еретична да изглежда тази идея за повечето музейни специалисти. Важно е тези паметници да не напускат границите.Забраната на търговията ще има обратен ефект.Криминализирането на вътрешния пазар на антики означава неговите стоки и паричен оборот да потърсят хоризонти зад граница. Впрочем това и сега е така. Медиите често показват хванати антики на границата, но никой не знае колко и какво излиза, без да е хванато. Заловените ценности обикновено се оценяват по каталози на западни аукциони, където впрочем търговията с тях е легална. Тази практика често разсмива познавачите или ги вбесява заради нейната перверзност. Цените по каталог обикновено са за монетите първо качество, а в медиите показват монети трето или най-много второ качество, при които цената е няколко пъти по-ниска. Освен това в каталожните цени са включени търговски отстъпки, застраховки, транспортни разходи, печалба и други подробности като например риска (или разходите) при изнасянето на въпросната монета през Калотина или друг граничен пункт. След последната поправка в НК подобни сцени вероятно ще зачестят, което означава, че и обемът на износа ще се увеличи.

Ценоразпис

Римски бронзови колониални монети - 5-10 лв.

Римски глинени гърнета, II-V век - 15-20 лв.

Бронзови фибули - 10-12 лв.

Римска бронзова лъжица - 80 лв.

Римски глинени светилници - 10-15 лв. (ако са с надпис - 30-50 лв.)

Римски светилник със сексуална сцена - 200 лв.

Пушка "Уинчестер" - 400 лв.

Пушка Мартинка - 300 лв.

Кръст за храброст, сребърен, 1879 г - 7 лв.

Орден "Чевено знаме на труда" - 5 лв.
 
При повече взиране между масовия материал се откриват и редки монети.
 
Около 1000 души посещават националната нумизматична сбирка всяка първа събота от месеца.
2
14413
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Май 2004 04:22
Слаба и бедна информация поднесена с много общи приказки за да впечатли широката публика. В ценоразписа не са включени сребърни и златни монети чиято единична стойнос достига няколко хиляди долара. Металдетекторите произвеждани в България за разлика от другите ни производства са на СВЕТОВНО равнище. Разпространени са два вида IB и PI. Първия вид могат да различават златото и другите цветни метали от желязото а втория са в състояние да открият съкровище от типа на панагюрското на 3-4 метра дълбочина. Съществуват и Георадари които проникват на повече от 10 метра обикновенно с тях се търсят гробници. И най важното иманиярите разполагат с голяма и добре организирана мрежа частично базирана в интернет. На любопитните давам възможност да надникнат в едно от неините разклонения обслужващо така наречените търсачи(мулета) техните снабдители с техника и дребните прекупвачи.

http://www.geocities.com/megadetector/
17 Май 2004 07:52
Поздравления за Ясен.За пръв път виждам обективно мнение в пресата по адрес на търсачите.Явно в тая държава има хора и с акъл.Ако наистина държавата се ангажира поне малко с паметниците на културата ще спечели луди пари.Авторът е написал цени които е видял на монетите и предметите , но това са боклуци без стойност.Истинските цени са много по високи и хубавите стоки отиват в големи колекционери.Лошото е че в държавата не влиза нито лев, а може да се печели здраво.И в случая за да бъда обективен трябва да ви кажа че най-много антики минават през ръцете на археолозите които първи достигат до античните предмети и до държавата достигат трохите.Точно археолозите са престъпниците по веригата(не всички разбира се).Всички монети по музеите са подменени с ментета.В момента най -големия от мафията дава интервю по Бтв.Ако има закон Б. Китов няма да излезе от затвора до края на дните си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД