:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,393,522
Активни 74
Страници 11,344
За един ден 1,302,066
Spitting image*

Референдумът = шантаж

Хората обикновено се водят от емоциите. Просперитетът на държавата много често е свързан с непопулярни мерки и решения и всяка добре планирана популистка кампания може да срине и малкото градивни усилия
Като чета за исканията на БСП за референдум по темата АЕЦ и патетиката на "Новото време" за закона за референдума, гледам около мен да има кофа с по-голям обем. Все ще послужи - или ще ми се догади от сладникавия популизъм, или ще мачкам хартията и ще хвърлям в несвяст от обида, че тези евтини трикове още вървят.

В момента няма по-вредно нещо за демокрацията от референдум. На пръв прочит би трябвало допитването до народа да бъде форма на пряка демокрация. Би трябвало, но по-добре вземете една химикалка и задраскайте тази теза. В днешно време референдумът се доближава по смисъл до шантажа. Шантаж на малцинството над мнозинството със средствата на популизма и манипулацията. Точно по същия начин, по-който ДПС използва етническата карта при всяка спряна сделка на техни приближени (сделка в най-общ смисъл). И точно по същия начин, по който "Новото време" шантажира НДСВ заради недостатъчните им гласове да прокарват закони. Могат - правят го. Няма лошо, стига да не беше толкова мафиотско и деструктивно. Това е толкова ясно и прозрачно, че дори самият Емил Кошлуков неволно си го признава. "Ей, момчета внимавайте какво правите, защото ще пусна подписка и ще ви сваля."

И "Новото време", и ДПС искат опростяването на механизмите на допитване до народа, което прави, разбира се, механизма на референдума много бърз и ефективен.

Огромните подписки могат да бъдат организирани основно от политици или от многобогати бизнесмени, които просто ще пазаруват подписи.А най-лесно се организират от етнически партии. Това е още по-опасно, защото точно там, където масите са оперирани от демокрация, може да се използва "най-демократичния" инструмент. Гадост.

Смисълът на демокрацията обаче не е в шантажа, а в контрола. Контролът се извършва чрез изборите, чрез свободата на словото, чрез ефективна работеща съдебна система. Чрез референдума може единствено да се изврати принципът на най-висшия демократичен инструмент - избора.

Целта на всеки извратен популист ще бъде не да се стреми към властта и да управлява чрез конкурентността на идеите си, а да сътвори малка партия, чрез която системно да изнасилва управляващото мнозинство - основно, за да топи кунки в кацата с мед. По този начин ще се саботира волята на избирателите, защото ще се стигне до състояние, в което ще се саботира изпълнението на програмата, за която повечето българи са гласували на съответните избори. Това определено е вредно за просперитета на държавата.

Хората (не само в България) винаги се водят от емоции, амасата се хваща винаги на блудкавите трикове,точно така както се хваща на манипулациите в сапунените сериали. Просперитетът на държавата много често е свързан с непопулярни мерки и решения и всяка добре планирана популистка кампания може да срине и малкото градивни усилия. Ето ви няколко примера.

Ако в България бъде проведен референдум по отношение на АЕЦ - знаем какво ще гласуват хората. Ако обаче знаят, че токът ще поскъпне, независимо дали имаме АЕЦ или не - просто няма да участват в подобен референдум).

Ако в България бъде проведен референдум "за" или "против" въвеждането на смъртно наказание - хората ще гласуват "за", а разумните хора ще останат малцинство.

Ако в Либия бъде проведен референдум "за" или "против" изпълнение на смъртното наказание на българските медици - хората ще гласуват "за", а разумните хора ще останат малцинство.

Борбата на разумните кипърските гърци в продължение на десетилетия е била за обединяване на острова, но на референдума масата гласува "против" и сега този остров ще остане разделен навеки.

Ако по времето на управлението на БСП трябваше да има референдум "за" или "против" членството на България в НАТО и ЕС - масата щеше да гласува знаете как, а разумните хора щяха да останат малцинство.

Нима всичко това е градивно?

----------------------

* оплют имидж
77
2966
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
27 Юни 2004 22:53
Ако съдим по надзаглавието и пояснението към него:

spitting image = оплют имидж
,

можем да кажем само едно -- авторът не знае английски:

1. -ing формата не може да се преведе като минало страдателно причастие "оплют"
2. глаголът "spit" в този му смисъл не приема пряко допълнение. Такива глаголи (без пряко доп.) не образуват конструкции в страдателен залог, т.е. нямат страдателно причастие.

Иначе статията не е лоша
27 Юни 2004 23:37
Тя България не само от референдуми нема нужда, ами и от избори. Щото народът се води освен по емоциите си, и по броя раздадени кебапчета.
Освен туй нямаме нужда и от толкова медии, телевизии, вестници-стига ни една национална и една на Киворк и два вестника-за пред Европата и за пред Комисията за защита на конкуренцията.
А от интернет пък хептен нямаме нужда-само ни развращава и като некой като тоа се изока от какво имаме нужда, търчим да правим справки как е по света.
Големо зло е тоя интернет, ако го нямаше, щяхме само да си четееем, да си гледкамеее, да си слушкаме и да си папкаме-с две думи да си блеем.
Като се позамисли човек-и от глави немаме нужда. Поне докато пак не дойде модата на капите.
28 Юни 2004 00:10
Злобно еврейче написало в еврейски вестник еврейска дописка по поръчка. Кой има нужда от много голяма кофа, за да повръща, освен някой, коийто много се е наплюскал? Не им трябва допитване до българите, кеф им е соломончовците им да ни решават нашите работи в тяхна полза и наша вреда. Кърлежи.
28 Юни 2004 00:23
ТОЯ -Спахийски , ма кара да са повтаргам!
......................................... .......................
ВЪРХЪТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА Е: ДА НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, АКО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА НЕ ИСКАТ ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ!
КОЙ да му обясни на този, че НЕ реферндумите са ОПАСНОСТ за Демокрацията, а ЛИПСАТА на референдуми е ОПАСНОСТТА за Демокрацията!
В България НЕ е имало Референдум от 1971 г. /тогава имаше референдум за новата Конституция на българия/, но това НЕ ПОМОГНА нито на НЕдемокрацията тогава, нито на Демокрацията СЕГА !
ВРЕМЕ е да се пробна И управление на България чрез референдум/и/!!!
"Когато имаш пред себе си два пътя, и знаеш, че ако тръгнеш по единия, със сигурност ще загубиш- ТРЪГНИ ПО ДРУГИЯ ПЪТ !".
Всеки управляващ, който ЗНАЕ какво иска Народът /без референдум/ или УЗНАЕ какво иска народа/чрез референдум/ е ДЛЪЖЕН- по Конституцията на Република България!- да ИЗПЪЛНЯВА исканията на Народа! Или да ОСВОБОДИ доброволно поста си и да отива да си "управляват" у дома така, както му е кеф! НИЩО, че такива, като Спахийски, разтягат тук/ и там/ ТИНТИРИ-МИНТИРИТА за НЕзнаещото емоционално Мнозинство и за ЗНАЕЩОТО НЕемоционално Малцинство при Демокрацията!!! КАЗАХ!
28 Юни 2004 00:47
Абе, Спахийски, ти си големо го...!
Не е страшен референдума. Нали дори за сигурни неща не го щат. (Като НАТО.)
ПРЕЦЕДЕНТЪТ е опасен, еййй!!!
Ще вземе да му хареса на тоз прост народ да казва... и тогава? Де са политици и "анализатори" като тебе.
Или швейцарците са много по-умни от нас. Сигурно са по умни - кравите поне не искат референдум и демокрация!
Но хората там искат.
Що в България да не искат, а?
28 Юни 2004 01:21
Ей ги на емоциите... леят се изобилно.
А ако вземем да обсъдим формулировките на референдумите...
28 Юни 2004 01:26
Какъв референдум искате в държава, в която гласове се купуват с кебапчета???
28 Юни 2004 02:36
Твърде вярно е написаното
28 Юни 2004 02:45
Spitting Image съществува като термин. Статията е добра, защото в случая референдум може да се проведе, ако има равностойна алтернатива. Такова чудо НЯМА. СИВ загина отдавна. Братските държави са вече в ЕС. Оценките за АЕЦ са написани, решенията са взети. Останалото е празни моабети....
28 Юни 2004 04:13
Отварам кебап4илница и ставам президент..ебахти простия евреин
28 Юни 2004 04:20
РЕФЕРЕНДУМА
е Глас НАРОДЕН !
И Няма НИЩО по ДЕМОКРАТИЧНО
и по Цивилизовано от него,
за решаване
на Обществените Въпроси!!!

Тава е СВЕЩЕННО Право на Личноста и Народа!
И Никои Няма Право
да Им го Ограничава и Отнема!

И Парламента,
И Президента,
и Премиера,
и Всички там Му Властимащи
Трябва да стоят ПРАВИ!!!
Те могат само да изказват лични мнения
Но
НЯМАТ
Никакво ПРАВО
да Продалжават
да се Заиграват
и да Блокират
ПРОВЕЖДАНЕТО на Такава!!!

Това Брутално лишаване на Народа
от възможността САМ
чрез Референдуми да решава дадени обществени въпроси
е поредната
ИДИОТСКА
Силова Тоталитарна ДИКТАТУРА
На днешните Български
Властващи
и техните Лакей!

Вижда се
ГОЛАТА Истина
че в Българско властимащите и сие.
НЕ са ДЕМОКРАТИ,
а са си ПАК баш
ДИВИ Феодали!


28 Юни 2004 04:43
Ами хайде тогава да спретнеме едно референдумче в Кърджалито, дали искат да останат в България или да минат към Турция.Какъв ли ще е резултатът?
Това се опитва да обясни автора на тъпаците.И други неща ама те не са за прости глави.
28 Юни 2004 05:10
ДОБРЕ, де! Референдумът- туй, Референдумът-онуй!
ХУБАВО, така мислят тези или онези- МОЖЕ, Демокрация е!
Така си /го/ мислят и политиците- и за тях МОЖЕ, щото Демокрация е!
АМА защо никой политик, от никоя партия, НЕ казва ПРЕДИ ИЗБОРИ, че той и неговата партия са ПРОТИВ всякакви Референдумии и, че ако дойде на власт той и неговата партия, Народът НЯМА да види референдум- или ще го види, но през крив макарон!!!
ПРАВИ чест на всеки политик и на всяка партия, които заявят ПРЕДИ ИЗБОРИ и открито своето отношение към Референдумите! А след изборите, ако бъдат на власт, да НЕ се ИЗМЕТВАТ от казаното от тях преди изборите!!!
ДАНО да доживеем такива политици и такава партия в България! АМАН от български демоКРЯКИ и от българска ДемоКРЯКция ! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 28/6/2004 г/ 05:13:58

28 Юни 2004 06:56
Изключително манипулативно написано пасквилче! Изповръщалия "статийката" явно смята читателите на вестника за дебилчета.
28 Юни 2004 07:37
По "Avram Bakalina"
Сър,
Нормално е
Местни Въпроси да се решават с Местни Референдоми
а Националните-Общодържавните, с Национални Референдуми!
Въпросите за изменение на Държавните граници са Национални
и следователно могат да се Решава от Национални Референдуми,
но не и от каквито и да е Местни и т.п..
Така че смятам
че е несериозно да се смята че малки групи от хора могат да налагат съществени деформаций.
Извинявам се ,
Но Изключително
Много се Притеснявам когато се говори за Демокрация и
Обществото се разделя на "Равни" и "ПО Равни", на "Тъпаци" и "ПО не Тъпаци" и т.н.
Тъй като тогава
РЕАЛНО Демокрация Няма!
А под Неиния сентенс се Крие
Изродна форма на ЗЛОКАЧЕСТВЕН Тоталитаризам
и Див Феодализам!!!
Сър,
Казва се
че Демокрация може да се прави само с Демократи,
а с роби може да се прави само Робство ...
За Жалост Това е истината,
и Българско СТРАДА именно от Псевдо "Демократи".
Нормално е да има и Хора с различни Възгледи,
но е НЕНОРМАЛНО
Един Народ да стрда от Диктатури
и безропотно да се подалжава да ги търпи ....
Благодаря Ви Сър
и се Извинявам
ако с моите размисли с нещо съм Ви притеснил.
Бъдете ОК!
28 Юни 2004 08:06
Спахийски, не ми се ще да ти оплювам журналистическия имидж, ама това, на което му викаш "оплют имидж" и на английски се нарича "spitting image", в превод на български означава "копие, много близко до оригинала". Оставям на тебе да преведеш на английски българското определение "капут".
28 Юни 2004 08:43
Най-шантажирани са швейцарците - там има няма през няколко месеца правят референдуми и за това са на тоя хал. Ако не искаме да станем като тях, не бива да правим така. За кое малцинство и кое мнозинство става въпрос при референдуми, бе аланкоолу? Защо не си пъхнеш два пръста отзад и да свирнеш, бе майсторе?
28 Юни 2004 08:44
СветлоПиво, "Spitting Image" може и да съществува като термин, но съвсем не означава това, което авторът е написал:

Натиснете тук

Аман от "специалисти"!

Редактирано от - гошо на 28/6/2004 г/ 08:59:13

28 Юни 2004 08:48
Тъпо оправдание защо в бг няма референдуми.
Да, има демагози, които спекулират с една или друга тема (НАТО, АЕЦ и пр.). Но се пита де са т.нар. анти-демагози, които да изложат аргументите си в подкрепа на своята кауза? А може би именно тяхната пасивност дава криле на опонентите им?
Може би причината е, че политиците в бг като цяло не искат референдуми - тогава ще трябва да дадат думата на действителните експерти, така че политическите им заклинания ще се обезсилят. Без референдуми просто им е по-лесно, ако ги има, ще им се наложи да говорят на човешки, разбираем език.
И една питанка: Параграфе - онова от 71-а намираш ли го за истински референдум?
28 Юни 2004 08:57
Бай Авраме,
Ами баш сега е време да се направи референдум в Кърджали и да се приключи един път за винаги с този въпрос. Как мислиш, хората няма да са толкова глупави да гласуват за самоизолацията си, когато имат шанс да могат да се движат свободно в цяла Европа?
28 Юни 2004 09:02
Абе тоя автор да не е нещо пиян или дрогиран или малоумен ? Кой го пусна да пише по вестника ?
28 Юни 2004 09:23
Сатиричното TV предаване "Spitting Image" (Същинско подобие), се открива с куклен шарж на израелския примиер Менахем Бегин. Куклата, която е карикатура на Бегин, е облечена като фокусник. С широк жест фокусникът изважда от ръкава си бял гълъб на мира, произнася тържествено: "В името на първия ми фокус . . ."-- и извива врата му.

28 Юни 2004 09:23
Статията е много слаба! Даже не искам да я коментирам, не искам да слизам до инфалтилното ниво на което е списвателят й... Явно вестникът е трябвало да запълни с нещо празното пространство и резултата е налице!
28 Юни 2004 09:31
В момента няма по-вредно нещо за демокрацията от референдум.

Абе, господине, ти като я написа тая творба, прочете ли я поне веднъж?
Аман от "умници" дето си мислят, че като турнат отгоре вляво две ингилизки думи и се превръщат във всезнаещи пророци.
Набарали сте му на хляба мекото- напише think positive, sit-rep или spitting image и лее простотии отдолу. Какъв е тоя мерак да ни учите тъй да дансуваме, щото и в Европата да ни кажат "Ашколсун", не знам. То, господ като те е ощетил и в Оксфорд не можеш навакса.
28 Юни 2004 09:43
И да се плюва, и да не се плюва - човекът казва истини. С пари и фишеци народът може да бъде подведен във всяка една посока. И като нищо ще вземе да гласува за АЕЦ и да остави държавата извън ЕС. Което няма нищо общо с въпроса справедливо ли е съюзът да ни изнудва по този начин. Освен това въпросът с референдумите е много, много по-сложен, отколкото си го представят мнозина. В нашата история няма нито един демократично проведен референдум, за разлика от страните , където често се правят такива. Освен това у нас съществуват определени групи - малцинствени, социални - които на практика ще решат изхода от всеки референдум. И какво се получава - съдбата на хората в активна възраст ще се реши от кого - от роми и пенсионери???
28 Юни 2004 09:45
ДОСЕГА ВСИЧКИ ИМАЩИ ВЛАСТ ТВЪРДЯТ ЧЕ УПРАВЛЯВАТ В ИМЕТО НА НАРОДА, ЗАЩОТО ТОЙ ГИ Е ИЗБРАЛ И ОСЪЩЕСТВЯВА КОНТРОЛ ПРИ ИЗБОРИ. ДА КАЖЕМ ИЗБРАЛИ СМЕ ТЕЗИ ДЕПУТАТИ А ТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО. НО ЕТО ФАКТА ЗА АЕЦ-а Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН. ДВАМА-ТРИМА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШАВАТ И ПОДПИСВАТ НЕЩО ПРОТИВНО НА РЕШЕНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ. АКО ТЕ НАИСТИНА ИМАХА КОНТРОЛ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОИСКАТ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ЗАЩО НЕ ГО ПРАВЯТ? СЕГА ВСИЧКИ ТВЪРДЯТ ЧЕ ВЕЧЕ Е КЪСНО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗАЩОТО РЕЗУЛТАТА Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ЯСЕН И ЩЕ БЪДЕ ПРОТИВ ПОДПИСАНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ. НО ПРЕДИ ГОДИНИ ИМАШЕ СЪБРАНА ПОДПИСКА С НАД 500000 ПОДПИСА, КАКВО СТАНА С НЕЯ, КАЗВАТ БИЛА СЕ ЗАГУБИЛА. АЗ ПИТАМ АКО СЕГА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЩИТАВА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ, КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ РЕЗУЛТАТА. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЧАКАТ 4 ГОДИНИ ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО МНЕНИЕТО НА НАРОДА?
28 Юни 2004 10:03
Безкомпромисно вярна теза! Много добра статия
-
Спахийски, welcome back! Не бъди егоист идвай по-често, че готевщината тук достига невиждани висоти...
28 Юни 2004 10:12
Как така да няма алтернатива, човеко с руския ник "пиво"?
Алтернатива има и се казва АЕЦ "Черна Вода". В Румъния. Ще внасяме оттам ток.
28 Юни 2004 10:29
Референдум? Хм... Искате да кажете, уважаеми колеги, че трябва да поверим решенията по въпроси от съдбовно за държавата и за всеки един от вас значение, на същите тези, които в единен строй гласуваха за Жан Виденов? Или за онези, които в не по-малко единен строй гласуваха за "незабавното и несимволично увеличаване на...", "за 800 дни аз ще ....", "безлихвени по 5000 лева на калпак..." и още куп подобни? Не, благодаря! Пак ще повторя - в България референдумите следва да бъдат забранени със закон поне за следващите 50 години!
28 Юни 2004 10:37
Не прочетох статията въобще, тъй като още титулното "spitting image" и особено превода му под черта ме потресе. "Spitting image" означава "точно копие", "идеално подобие", ако щете и "двойник", но в никакъв случай "оплют имидж".
28 Юни 2004 10:40
Спахийски, !
Твое Светейшество, ей сега комунягите ще изсипят огън и жупел върху мъдрата ви глава! Ама да не ви пука, изводите са верни, за съжаление...
28 Юни 2004 10:44
Абе Спахийски
ТАТО си отиде, ама дай да намерим някой като тато-БАТЕТО да речем (след ТАТО, БАТЕ, след това някоя КАКА). Тогава няма да има и избори и референдум и партии, т.е., няма да има шантаж на малцинството над мнозинството, а както казват някои няма да има и демокрация, пък други викат, че това било НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ.
Абе какво малцинство, какви етични партии, какви 5 лева. Тук се иска НАРОДЪТ да си каже думата, както си казва и за изборите.
Разбира се, че мнението на специалистите трябва да тежи.
Ето слуая за Козлудуй:
И наши и чужди специалисти и НАРОД са единодушни, че Козлудуй не е опасен. Единственно правителството се е заинатило като магаре на мост.
Що се отнася до влизането ни в Европейския съюз там разбира се трябва да се чуе мнението на народа. Не можеш да сменяш формата на управление и суверинитета на страната без да попиташ народа.
И за влизането ни в НАТО народа трябваше да се пита.
Комунистите съвсем правилно направиха референдум за република или монархия и народът съвсем ясно си каза мнението. Ама имало чужди войскиказват разни ЗАПЪРТЪЦИ като теб само -абе руските войски да не са били в стаичките за гласуване тогава.
Защо в Ирак
28 Юни 2004 10:45
Ръбе, също така требе да запишем в конституцията, че Партията следи никой да не нарушава забраната и единствено Партията ще реши по свое усмотрение кога на електората могат да се делегират такива съдбовни отговорности. Освен това да се забранят пътуванията в чужбина, освен за проверени, идейно непоклатими партийни другари, че току виж прихванали някоя нездрава идея от демокрцията!
Ами аз като не съм гласувал нито за Виденов, нито за 800-те дни?
Дайте да ги видим партийните критерии, определящи годността за участие в референдум.
На един малцинствата и пенсионерите му криви, на друг заблуденият електорат му виновен. А бре, хора, кога завършихте АОНСУ, кога станахте демократи?
28 Юни 2004 10:46
Статията е нескопосен опит за евтина манипулация! Твърдението че тезите на автора са единствено правилните, без привеждане на какви да е аргументи и доказателства е само част от общата тъжна картина!
Фразата за това, как при референдум по повод смъртното наказание огромното мнозинство хора щели да гласуват за, а РАЗУМНИТЕ щели да останат настрани, по един просто тъпанарски начин се опитва да прави внушението, че всички несъгласни с тезите на автора са едни неразумни люде, казано направо -тъпаци!
Авторът, оплювайки донякъде състоятелно едно гласуване на референдум повлияно от популистка пропаганда, случайно или нарочно забравя да спомене, че другата страна (в случая - привържениците на затварянето на АЕЦ блоковете, понастоящем - правителството и опозицията без БСП) също имат право да изтъкват своята правота, да прилагат аргументи в полза на затварянето, да използват медиите като рупор за позицията си и така нататък!
Т.е. да се борят с пропагандата със своя такава!
Освен това авторът не е изтъкнал (за пореден път като стане дума за това) НИТО ЕДИН аргумент в полза на затварянето на блоковете!
Такъв аргумент не е изтъкван досега и от нито едно официално или неофициално лице, застъпващо авторовата позиция!
Твърдението, че само така ще ни пуснат в ЕС не е аргумент, а причина!
Самият тон на статията изразява именно безпомощността и направо казано - импотентността на проЕС апологетите да изтъкнат смислени доводи в полза на затварянето!
Плюенето на чуждата теза с израза, че е манипулативна и популистка само още повече подчертава липсата на покритие на собствената теза!
Цялостият проблем на проанти АЕЦ радетелите е, а те са и проЕС такива, е че те защитават обективно несъдържателни тези (никой от тях не е казал с две-три приказки какво ще бъде по добре на българина в ЕС), които за част от тях са и силно частни! Защото една от безспорните ползи от влизането в ЕС ще бъде настаняването на уютни и топли служебни местенца в Брюксел и околностите на няколкостотин чиновника! При това изборът им трябва да не е само на партиен признак!
28 Юни 2004 10:48
комунягите ще изсипят огън и жупел върху мъдрата ви глава

Па и не само те.

Комунягите от
Белгия, Дания, Люксембург, Ирландия, Великобритания, Чехия, Полша, Холандия, Италия, Испания и Португалия, също ще се разкрякат......
28 Юни 2004 10:57
Статията щеше да е безкрайно вярна ако бе озаглавена
ИЗБОРИТЕ = ШАНТАЖ
Колкото до вестникарското заглавие - "на крива демокрация, референдумите и пречат"
Модель-я не предвижда провеждането на референдуми!!!
По простата причина, че у Тяхната държава няма народ, който да се пита за каквото и да е. Тяхната държава е съставена само от държавници и партийни ръко-водители.
БГ не е гражданска държава. В БГ няма гражданско общество, изключая казионните не-правителствени организации
БГ е Партийна Република с многопартиен тоталитаризъм, а при такъв тип партийни Републики т.н. референдуми са заменени с безценни решения от Метрополията, които се свеждат до "народните маси" посредством местната колониална администрация
Много е тъпо, когато една Тяхна държава и една наша Родина, обитаваме една и съща територия. Особенно за журналистите
28 Юни 2004 10:58
Спахийски,
Ти действаш с "spitting image". Дали с "идеално подобие" или с храчещ имидж, избери си сам вида на демагогията.
28 Юни 2004 11:02
Ръбе, абсолютно не съм съгласен с теб.
Вероятно са прави тези, които твърдят, че в бг историята до днес няма проведен нито един нормален референдум. Отричането на този вид допитване според мен обаче само налива вода във воденицата на онези, които се кълнят в името на народа и претендират да говорят от негово име.
Представи си примерно референдум за присъединяването към ЕС - ще има ли по-голяма партия (от известните днес), която официално ще се обяви против? По-скоро ще стане голям цирк - или скритите противници предварително ще трябва да се примирят, или ще трябва да свалят маските си.
Същото ще стане и при допитване за АЕЦ - най-сетне ще трябва да се изложат всички, повтарям всички аргументи за и против. А сега на преден план са излезли някакви пишман-народопсихолози и пиар-агенции, които трябва да услояват бюджети...
Това също е от полза при един референдум - да се знае кой за какво е в действителност, а не само бла-бла-бла...
28 Юни 2004 11:03
Ихаа...Референдуми...

Мани Козлодуй, ЕС и прочее глупости....Предлагам референдум за увеличаване на заплатите и пенсиите с поне 1000лв. Бас ловя, че 100% ще гласуват "За". Пък тя държавата, заедно с "Бизнесо" да намери начин да изпълни "Волята на народа"....

Аман от смахнати популистки идеи
28 Юни 2004 11:12
Ихааа.... долу Референдумите
Аз пък предлагам Референдумът изобщо да се заличи от БГ Конституция и последващите закони.
Тъй де - като ша е ДИМ-о-крация всичко да е, както си требе

28 Юни 2004 11:21
Маркони /и останалите фенове на 3 и 4 ти блок на АЕЦ/, от километри ти личи, че не разбираш много от международните аспекти на "проблема" с АЕЦ. Ангажименти в посока затваряне се поемат от времето на Беров, а през 1999г. е подписан и меморандум. В света държавите се делят на два вида - които си спазват поетите ангажименти /нормални, цивилизовани държави/ и такива, които си правят каквото искат /Куба, Северна Корея, Либия/. България не може да си позволи да се причисли към вторите. Вината за предсрочното затваряне на 3 и 4ти с две години по-рано я носят конкретни хора, положили конкретни подписи, а не ЕС или Ферхойген. Отделен въпрос е наглото лобиране на енергийни интереси, което ни прилагат. А трети въпрос е защо плащаме толкова скъп ток, при условие, че сме производител и износител?

Редактирано от - патриарх Никифор на 28/6/2004 г/ 11:25:39

28 Юни 2004 11:39
Така е - но ако политиците знаеха как точно да използват - със смислена, а не лична (партийна/малцинствена) цел - референдума, а не просто да манипулират "стадния инстинкт", вероятно биха могли да се очакват и положителни резултати. Очевидно, не и в този случай.
28 Юни 2004 12:12
По дефиниция референдумът (плебисцитът) е съществена и неотменна част от пряката демокрация - доколкото предоставя на всички избиратели възможност да вземат участие в решението на важни за държавата въпроси. Във Франция например и до ден днешен това е единственият избор на непосредствената демокрация.
Но на правнукът на кавалериста* и кавалер на наградата Паница, какво да му обясняваш...


*(спахия - турски конен войник, поземлен собственик задължен по време на война да издържа собствена конна част),28 Юни 2004 12:42
Spitting image= n.(foll. by of) colloq. Double of (a person)
28 Юни 2004 12:46
Док, "пряката демокрация" има и други измерения. НЕкои например я свързват с понятието "стадион"...
28 Юни 2004 12:49
Статуята е пореден плод на огромно недоразумение.
Това, че днешният прогресист /демократ, реформист/ не умее да убеди никого, дори малко дете, дори жена си, се приписва на аудиторията. И тъй като големците и техните вестникарски лакеи сами си знаят колко са стока, остава им само да се изумяват, колко ли ще да е тъп този народ, чиито елит са такива като тях.
От което автоматично следва, че най-важните решения трябва да ги прокарват те, а народът само да ги утвърждава, за да не се чувства пренебрегнат.
Всичко ще си дойде на местата, ако и пяната горе, и населението прозрат, че в седлото днес са не най-умните или красноречивите, а най-наглите. Но не чакайте докато чуете подобно признание от самите наглеци. Има да чакате. Трябва да прогледнете сами!
28 Юни 2004 12:55
Глей сега Ай,
трудно се излиза от концепцията на Егоист.
28 Юни 2004 13:09
Що бе, Док? НЕма лошо...
28 Юни 2004 13:12
Ич! Ако отидеш в Трета възраст...
28 Юни 2004 13:14
Док, все пак си помисли за концепцията със стадионите...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД