:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Политекзотика

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид

Хосе Сапатеро се ядоса на Тони Блеър заради честване на британската окупация на стратегическата скала
Снимки: Ройтерс
Помни ли някой войната за остров Магданоз (Перехил)? Избухна точно преди две лета, когато 6 марокански войници акостираха на скалистия остров с размери на футболно игрище, разположен досами Мароко, за който обаче Испания бе убедена, че й принадлежи. И си го върна, заклещвайки миниатюрния къс земя с 10 свои военни кораба и изсипани от тях командоси. НАТО я подкрепи, Арабската лига пък застана на страната на Мароко и въпросът се разду до гротескни размери. Заради което в. "Файнаншъл таймс" жлъчно нарече екшъна "лудост за спасяване на кастилската чест на премиера Аснар". Сега премиер в Мадрид вече е Хосе Сапатеро. Но и неговата "кастилска чест" кипна преди десетина дни пак заради една скала, макар и доста по-стратегическа - Гибралтар. За честването на 300-годишнината от развяването на британския флаг над откъснатия от Испания полуостров Лондон изпрати там своя военен министър Джеф Хун и това много ядоса Мадрид.

------------------------

Сапатеро нарече британското честване "неприемливо", а външният му министър Моратинос каза, че това е "неприятелски жест".

Лондон отговори чрез зам.-външния си министър Денис Макшейн, който изрази "отчаяние от неразбирането" на Мадрид към съдбата на Гибралтар. И наблегна, че британското знаме ще продължи да се вее над скалата, докато хората там не решат с гласуване друго. Той припомни съвсем пресния референдум от 2002 г., когато 99% от гибралтарците поискаха да останат под британско управление. И не се стърпя да натякне на Испания, че тя още държи анклавите си Сеута и Мелиля в Мароко в почти същата географско-политическа конфигурация, както тази с Гибралтар.

От испанското външно министерство се възмутха, че Лондон не проумява анахронизма на поведението си и абсурда да се инати за владение, разположено в пределите на друга страна-членка на ЕС.

Испанско-британската словесна фехтовка за ключовата средиземноморска скала се ожесточи съвсем на ниво отговорни чиновници и медии. Висш съветник на испанския премиер заклейми Тони Блеър, че се държи



"като колониалист от 18-и век",



а британски вестник нарече Сапатеро "инфантил".

Анализатори с вкус към геостратегическите обобщения видяха в конфликта полъх от застудяването между Лондон и Мадрид покрай различията в отношението към войната в Ирак, настъпили след идването на власт на Сапатеро. Ройтерс изтълкува именно в тази светлина острата реакция за Гибралтар на "44-годишния идеалист" в Мадрид. Погледнато от обратния ъгъл, може да се сметне, че и за Блеър демонстративното честване бе приятен повод да "отмъсти" на политика, който с изтеглянето на войските си от Ирак крайно изнерви британско-американския съюз.

За разлика от случая с остров Магданоз и Мароко (с което впрочем Сапатеро възстанови отличните отношения), сега Гибралтар е на път съвсем да скара две ключови европейски държави, които исторически и актуално имат наистина повече поводи за дрязги, отколкото за помирение. А това е сериозен препъникамък за бленуваното общоевропейско единство и просперитет.

Историята на преминаването на Гибралтар от едни ръце в други през вековете ярко отразява оплитането на владетелски претенции, всяка от които има своите основания. През 711 г. скалата е завзета от маврите, които векове наред господстват и над Испания. През 1502 г. Гибралтар става испански. Точно 202 г. по-късно - през 1704 г. - обединен британско-холандски флот превзема стратегическата точка и издига там британския флаг. Именно 300-годишнината от тази акция беше чествана сега. През 1713 г. преминаването под британско владичество се оформя официално с договора от Утрехт.

Според договора Великобритания придобива правото



безсрочно да ползва територията от 6,5 кв. км



Тя може да бъде върната на Испания само при условие, че самата Великобритания пожелае.

Върховната власт в Гибралтар принадлежи на британската кралица и се упражнява от назначен от нея губернатор. Той изработва законите заедно с 15-е членове на парламента. Изпълнителната власт е на Министерския съвет начело със старши министър. Само външната сигурност не влиза в неговата компетентност, а се осигурява директно от Лондон.

През 60-те години на 20-и век Испания предприема настъпателна кампания да получи обратно откъснатия от територията й полуостров. По онова време тя няма особени изгледи за успех. Гибралтарците никак не са привлечени от идеята да сменят британската демокрация с диктатурата на Франко, който управлява тогава в Мадрид. И на първия референдум, кой да ги командва през 1967 г., категорично избират Елизабет Втора.



"Франко ни направи британци",



твърдят и до днес гибралтарците. Международните институции също не са особено благосклонни към испанските аспирации, докато на власт е престарелият диктатор.

Нещата се променят след демократизирането на Испания. През 1984 г. започват британско-испански преговори за бъдещето на Гибралтар, а година по-късно Испания отваря границата си с британската територия, която преди това 16 г. е държала затворена. Компромис за суверенитета обаче така и не е постигнат, а на въпросната уж отворена граница жителите на Гибралтар губят поне по 3 часа за паспортни проверки. Ако решат да пътуват със самолет, имат само една възможност за посока - Лондон. Защото само дотам има редовни полети от скалата.

След като Блеър дойде на власт във Великобритания, той започна да се изнервя от нарастващото лобиране на ЕС и НАТО за испанските претенции и стана двигател на идеята Гибралтар да премине под смесено испанско-британско управление. Но и тук стана засечка. За Лондон този вариант трябваше да е дългосрочно решение, докато Мадрид го схващаше само като преходна форма към връщането на територията под нейна юрисдикция.



Самите гибралтарци пък се обидиха



- решават съдбата им, а не ги питат.

Така се стигна до референдума преди две години, когато те пак предпочетоха да си останат британци. Демонстрираха настроенията си и на 4 август т.г. - навръх честването на 300-годишнината на британското управление. Тогава 12 000 души от общо около 30-хилядното население на Гибралтар се хванаха за ръце в жива верига, която опаса спорната скала, докарана в бяло, червено и синьо - цветовете на гибралтарското знаме, повтарящи цветовете на британското. Парламентът на Гибралтар, който се събра на извънредно заседание в присъствието на военния министър Джеф Хун, единодушно прие текст, отхвърлящ възможността за преминаване на Гибралтар под испанска власт.

Именно тогава от Мадрид се чу коментарът на външния министър Мигел Анхел Моратинос, че е "много странно да се чества в ЕС през 21-и век военната окупация на една от държавите-членки над част от друга членка".

На финала премиерът Сапатеро охлади емоциите, като заяви, че проблемът трябва да се разглежда "внимателно, спокойно и чрез диалог". Въпросът е дали Тони Блеър ще поиска диалог с политик, който не само му изигра иракски номер, но и му отне някогашния прякор "чаровникът на Европа"...
 
12 000 гибралтарци, облечени в цветовете на трибагреника си, направиха жива верига, за да покажат, че искат да останат под властта на Лондон.
 
Лондон използва Гибралтар като своя военна база и акостиращите в него подводници и военни кораби вбесяват испанските природозащитници и пацифисти.
2
1026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Август 2004 16:23
Плебисцит? Нека хората изберат. През 1934 г. саарци избират връщане в Райха и тази корекция на версайските клаузи не е била ревизирана след ВСВ от победителите, въпреки, че много несправедливости са били направени и народи "преместени" от изток на запад. Защото важно е определението на населението, а не историческата принадлежност, нали? 500 години по-рано Скалата е била на маврите, какво от това?
18 Август 2004 01:21
как да избирая като повечето са на твойто ниво
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД