:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чужди разузнавания напират за офиси в София

ДКСИ иска антивирусен софтуер за защита на информацията
Снимка: Николай Дончев
Интересът на чуждестранните разузнавателни служби към България рязко се е повишил. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Тя не конкретизира колко и кои чужди разузнавания искат да открият офиси и дали те са само от членки на НАТО и ЕС. Това е нормално, тъй като България е страна, която не само трябва да пази класифицираната информация, но и вече произвежда такава, поясни Маркова.

Сред приоритетите на комисията е създаването на национален антивирусен софтуер за защита на информацията. Маркова не пожела да отговори дали в момента системата е уязвима от страна на хакери. Поясни само, че технологиите се развивали и защитите трябва непрекъснато да се подобряват.

За 2004 г. година комисията е издала 1008 сертификата за допуск до класифицирана информация, отчете Маркова. 798 служители по сигурността на информацията пък са получили разрешения за достъп до тайни. В сферата на индустриалната сигурност са издадени 167 удостоверения. Те са необходими, когато български фирми кандидатстват за изпълнение на поръчки, които се възлагат от НАТО.

ДКСИ се е сблъскала и с доста проблеми при модернизацията на армията. Трудностите се явяват, когато трябва да се издава удостоверение на фирми, в чиито бордове се включени и чужденци от страни, с които България няма сключени споразумения за защита на тайните на НАТО. Маркова не пожела да коментира дали сделката с "Еурокоптер" за доставка на 18 хеликоптера Cougar е нелегитимна, тъй като България още няма договор с Франция за защита на класифицираната информация.

70% от висшето ръководство на Българската армия вече е получило сертификат за работа с тайните на НАТО на различно ниво. Процедурите за сертификати за боравене с тайните на ЕС ще започнат малко преди приемането ни в съюза и ще приключат месеци след това, обеща Маркова.





-----

Съюзник



България работи активно и е стабилен съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма, заяви междувременно вчера посланикът на САЩ Джеймс Пардю, цитиран от БТА. Припомняйки големите терористични удари от 11 септември насам, посланик Пардю подчерта, че България е избегнала такива засега, но бдителността не трябва да намалява с оглед на бъдещи възможни заплахи. Посланикът на Германия Харалд Киндерман също открои ролята на България, като посочи, че тя генерира сигурност.
17
918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Февруари 2005 22:26
Solaris операционна система която не е била засягана от вируси през последните 20 години. Идеална за mission-critical приложения.
http://www.sun.com/software/solaris/
22 Февруари 2005 22:55
Повысился уровень реки Дуная в сантиметрах, бля. Просто никто уже не прячется
22 Февруари 2005 23:37
А сега може ли на български? Сигурно е нещо остроумно, със сигурност, нали, Ясенево?
22 Февруари 2005 23:43
Нормално е друг пут [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:22:44

22 Февруари 2005 23:49
Армадилло, ты и на болгарском не поймешь
23 Февруари 2005 02:12
— Не думай о секундах свысока, — подумал Yassenevo и закрыл окно иллюминатора.
23 Февруари 2005 03:23
/:/" ...Интересът на чуждестранните разузнавателни служби към България рязко се е повишил. Това съобщи вчера председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Тя не конкретизира колко и кои чужди разузнавания искат да открият офиси и дали те са само от членки на НАТО и ЕС."
......................................... ..........
А КОЙ ще каже , че Цвета Маркова казва ИСТИНА или НЕистина?! Май, НИКОЙ?! Щото, нали, тя може да си говори каквото си ще-защото над нея/според нея!/ е само Господ и/или някой "Господ" в НАТО, може би?! Защото, освен всичко друго, шефката и другите в ДКСИ, по закон, НЕ са длъжни и НЕ дължат ОБЯСНЕНИЯ е ИНФОРМАЦИЯ/дори и пред Съд!!!/ към мотивите си за ОТКАЗ на "Сертификат за достъп до тайните на НАТО" някому, например!!!
А КОЙ ще каже дали казва Истина пили НЕистина този, който ще каже , че Цвета Маркова казва Истина или НЕистина?!
А ще има ли и 3-ти, 4-ти, и т.н. НЯКОЙ, който да каже , че предните - та чак до Цвета Маркова назад!- казват Истина или НЕистина?!
23 Февруари 2005 03:52
Всеки ден си мисля, че по-големи глупости не могат да се случават и винаги се оказва, че могат. Ето например днес чета за този "антивирусен софтуер за защита на информацията". Както и да го гледам, пълна глупост. Има си системи по света за защита на информацията, които нито вирус, нито червей ги лови. Първо - махате всички Windows-и. След това си наемате хора с опит да ви научат какво да сложите на машините и как да ги заключите и изолирате. Има доста такива хора с опит - предимно при военните в Щатите и на някои други места. Тези хора струват МНОГО скъпо, но си залужават парите. Такива хора няма в България. Но тези всичките неща не би трябвало аз да ви ги казвам за пръв път. Има си стандарти в НАТО.
23 Февруари 2005 04:00
Държавната комисия по сигурността на информацията и началника на тази служба вече дава мнение за разполагането на офисите на чуждите разузнавания!
....;
Е, те това вече е демокрация! А къде е официалният офис на ФСБ?
23 Февруари 2005 04:21
ясенево, мне надоело от тебя....

ПИШИ НА БЪЛГАРСКИ БЕ *****!

В България поне 2 милиона души го владеят не по-зле от теб ама само един -двама идиоти ни дотягат с познанията си по руски!
Ако трябва да ти кажа има и доста хора дето владеят арабски, ама никой не си позволява да цапа БГ форумите с остроумия на друг език!
После скимтите, че на чеченците им писнало от вас!

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:23:10

23 Февруари 2005 06:42
Що за животно е "националния антивирусен софтуер за защита"? Лови само националните вируси? Май това ще да е първо поколение национално-патриотичен софтуер.
23 Февруари 2005 08:49
Да бе имаше едно софтwаре дето маи му беа направиле един сакратен варянт, като за третиъа сваит. Хем третаците да си мислат, че имат антивирусна защита, хем които му требе да им чете глупостите.
*
"Това е нормално, тъй като България е страна, която не само трябва да пази класифицираната информация, но и вече произвежда такава, поясни Маркова."
*
Ми и аз маи ша вазкликна като Ъасенево: "Бляд, толкоз годин пиперки ли произвеждаа, та вече почале и класифицирана инфо да праъат?!"
*
Бе за такива момета и момчета имаше една хубава балгарска: "Налапало се с лафове, като патка с топли лаина!"

Редактирано от - bot на 23/2/2005 г/ 10:23:32

23 Февруари 2005 09:49
е поне пак сме новатори в световен мащаб този път ще измъдрим уникален "национален антивирусен софтуер за защита на информацията", който ще действа само на национално ниво и поради тази причина няма да става за използване от частни лица
23 Февруари 2005 09:59
Системата работи на стария железен принцип: Преди да се прочете, да се изгори, осъвременен разбира се - Преди да се прочете, да се изтрие.
Доказано ник'ви проблеми.
23 Февруари 2005 10:58
София - новият Истанбул.
23 Февруари 2005 13:05
Сред приоритетите на комисията е създаването на национален антивирусен софтуер за защита на информацията.


Господи, слез си прибери вересиите Къде ги тия специалисти да го напишат тоя софтуер ? Или ще има втора серия на филма "Аремис софт", т.е. софтуер за здравната каса ?
23 Февруари 2005 17:28
Veselyaka,
За човек живял в друга страна, чуждият език става на моменти по точен и от родния.
Нека не забравяме и постингите пълни с английски, основно американски изрази.
Просто понякога те са изключително точни или пък са цитати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД