:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВУЗ решиха сами да ликвидират колежите

Предстои трансформация на програмите им в бакалавърски
Университетите започват сами да търсят решение на проблема с колежанското образование, чиито дипломи "специалист по..." нямат еквивалент в Европа. Част от вузовете ще искат благословията на МС да трансформират 3-годишните колежански програми в 4-годишно бакалавърско обучение. Възможно е и закриване на някои от колежите.

Това показа проверка на "Сега" по повод решението на УНСС да прекрати приема в Стопанския си колеж. Вузът реши вместо места за колежани, да иска поръчка за съответния брой бакалаври.

Съдбата на колежите е на дневен ред и в други висши училища. "Вероятно ще преустановим приема в някои от тях и ще поискаме останалите програми да бъдат трансформирани в бакалавърски", коментира пред "Сега" проф. Камен Веселинов. Вузът има 4 колежа - в София, Пловдив, Дупница и Сливен. Промените ще са най-рано от по-следващата учебна година.

Русенският университет също ще обсъжда дали да не преобразува двата си колежа в Разград и Силистра във филиали. "Личното ми мнение е, че това е най-подходящият вариант", коментира ректорът проф. Марко Тодоров. На подобно становище е и ректорът на Химико-технологичния университет доц. Кирил Станулов.

Проблемът с дипломите на колежите нашумя покрай доклад на Бахрам Бекхрадня, директор на Оксфордския институт за политики във висшето образование. Той отчете, че този вид документ не се разпознава в Европа и препоръча 3 възможни изхода - колежанското обучение да се прекрати, да се трансформира в бакалавърско, или да се съкрати с 1 година и да се превърне в подстепен на висшето образование. Държавата обаче не е излязла с конкретно предложение.

---

КАРЕ



ОЩЕ ПРОМЕНИ



Без прием тази година ще са и филиалите на УНСС във Враца и Хасково. Бройките за тях ще се прехвърлят към тези в София, а филиалите ще се преобразуват в центрове за дистанционно обучение. За магистрите то ще тръгне от тази есен. Прекратява се и задочното обучение. 570 места за задочни студенти ще се трансформират т.г. в места за редовни студенти (1 редовен студент се равнява на 3 задочни). Така приемът на бакалаври редовно обучение в университета-майка в София ще се увеличи с около 600 места. От по-следващата учебна година на мястото на задочното обучение УНСС ще предлага дистанционни програми.
11
973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
23 Февруари 2005 05:23
Американския Университет в Благоевград е също със статут на колеж. Него кога ще го трансформират......
23 Февруари 2005 07:29
Астика,
ако надникнеш в английско българския речник на думичката колеж ще ти пояснят че на американ думата означава ВУЗ
23 Февруари 2005 11:33
В Америка бакалавърска степен се взима за 3 години, а в Европа от средата на 90те години все пове4е навлиза американският модел.След тези 3 години студентът трябва да поработи 2-3 години по спецялността и тогава да запо4не Мастер програма, която обикновено е от 2 до 4 семестъра.Следва6тата степен е Докторат.Следователно не е вайно колко продълява обу4ението, а КАКВО се у4и.Наблюдава се тенденция за все пове4е практи4ески насо4ено образование.Предполагам 4е БГ студентите са засипвани с отнесена неприлойима(и мойе би остаряла) теорети4на Информаця, която в краина сметка не помага в същинскя професионален йивот.Въпросът , е кой от двата модела е по-ефективен?4 години глупости или 3 години трансформирана практи4еки насо4ена теория, комбинирана със задълйителен стай...
23 Февруари 2005 11:57
3 години сигурно по зелено строителство или нещо там от лесотехническия.
23 Февруари 2005 12:39
чичата няма колеж по света който да дава висше образование. Навсякъде дава професионално. Гледаш твърде много американски тъпоумни филми и си се объркал. Стремежа на учениците да отидат в колеж е защото от там излизат с професия, а не с висше. Истерията с висшето образование е само в БГ щото тука е много гъзарско да имаш ядрен физик вишист който всъщност да е дистрибутор на фъстъци и да му даваш 300 лв. /примерно/. На запад висше се учи единствено ако имаш намерение да се занимаваш с научна дейност и както всички знаем е безумно скъпо. Висше имат наистина най-умните като 90 % от тях са учили със стипендия.
23 Февруари 2005 13:13
...beheritproject,
...ще ти е трудно да преглътнеш, ако трябва да ти обяснявам за разликата м/у нашенското университет и щатското; и не прекалявай с холивуд, то е хълм, а не колидж...
23 Февруари 2005 13:28
america1332002,
това, което казваш не е вярно!!!по4ти всяка специялност в Америка се у4и по модела Bachelor-Master , в Германя класи4ескя Диплом(съответстващ на американскя Master) бива постепенно изместван от Bchelor-Masterмодела.Пример : в наи-добря течни4ески университет в Германя ( ТУ-Мюнхен ) спеицалност информатика съ6тествува и в дwата варянта.
В много други университети съ6тото вайи и за Икономи4еските специялности(LMU -най добрuaHeмски университет въобще) и инйенерните(пример: Биоинйенерство в Munich University of Applied Sciences )
23 Февруари 2005 15:18
...до america1332002 и bg_stranger,
...покрай моите и роднинските деца, в последните години, изучих световните университети и зя жалост, афинитета на ганю балкански към тескеросването ала нушичовия Д-р...
...в US щерката следвА 4 години или 8 семестъра архитектура на бакалавърско ниво (нещо което в BG-то е отречено от гилдията им, като нещо срамно)
...с такова образование са 7/8 от архитектите на свободна практика там...
...в момента, фирмата в която работи и плаща сколаршип за 2 годишно доучване(4 семестъра) за да и дадат Мастер Дегри в Арх.

...america1332002 е прав че в има бакалавърски програми от 6 семестъра или 3 години, но аз знам само за юридически специалности - казваше се Washington DC Law School, от където можеш да продължиш където си щеш за да станеш Мастер Дегри ...
...bg_stranger е прав че Германия, като най-свободомислеща евро територия в крайна сметка ще попие US системата на висше образование...
...след 20-30 години като тръгне потока на мозъци нещата ще втасат съвсем...
...за момента най-отворени са китайските студенти които са във всички US университети и след като поработят на US работодатели се връщат като юпита в китай с високи заплати и отговорности...
23 Февруари 2005 16:20
по архитектура, медицина и право нещата стоят малко по иначе. проверете си ги, ако сте решили да ставате архитекти. парво 1, 2 години в художествената академия а след това архитектура. а по медицина парво висше а след това медицина.
23 Февруари 2005 17:06
4и4ата, ...
съгласен съм с вас 4е при медицината не6тата стоят по друг на4ин.За Архитектурата в интерес на истината и тук в Германия е минимум 4 години.Но принципно бакалавърските степени са 6-7 семестъра.За моя пример от по горе Биоинйенерстwото е 7 сем. , информатиката Бакалавър в ТУ Мюнхен е 6 семестъра.само 4е семестрите сами по себе си не казват ни6то.Програмите са толкова натоварени, 4е си зает по цял ден с у4или6тето , ако нямаш лекция 6те имаш упрайнение, а ако нямаш упрайнение 6те имаш практика.Не мойеш да си позволиш да не ходиш, или да не у4иш през семестъра, понейе изпитите 4есто запо4wат 1 седмица след края на у4ебните заниатия и в рамките на 10 дни примерно, имаш 5-6 изпита, т.е. ако тепърва по4ваш да у4иш от лекции, копирани от колейката зубра4ка, мойеш да забравиш...По повод бакалавъра да е 3 години( условно казано, мойе и 3, 5 да е, няма зна4ение) имах предвид, 4е според мен този модел е по " флехибел " и на4ина на поднасяне на информаця е по - добър, за6тото е практи4ески насо4ен.Познавам БГ студенти , които у4ат архитектура тук и зада4ите и теорята wъоб6те по геометря или пък по механика са практи4ески ориентирани, насо4ени към проблемите, които биха изникнали в реална ситуация .Докато в БГ тези не6та се у4ат по-отнесено , прекалено "математи4ески" бих казал.Това го знам от хора, които са у4или Арhитектура w БГ и после са се прехwърлили w Германия.
24 Февруари 2005 10:43
...всичко хубаво което може да се каже за българчето, е за българчето учещо в чужбина...
...същото което се просълзява от ..."я кажи ми облаче ле бяло"...
...така е още от времето, когато Ботйов е мъчел науките в Одеса...
...а беше престъпление маркучът от плевенско да се нарича "хъш", само защото в София се чувствал имигрант...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД