:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДПС не влиза в парламента, според НЦИОМ

Симеон ще се справи с безработицата повече от СДС

Софиянски поведе в рейтинга на политиците
Националното движение "Симеон Втори" може най-успешно да се справи с безработицата, смятат 43,9% от анкетираните в представителното изследване на Националния институт за изследване на общественото мнение, проведено между 28 април и 3 май. Данните вчера оповести Лидия Йорданова, шеф на института. Само 21,7% от анкетираните смятат, че с това може да се справят ОДС.

С царското движение е свързана и надеждата на най-много хора за финансова стабилност - 42,4% срещу 25,4% за ОДС. Аналогични са и отговорите на въпроса коя политическа сила може да води най-успешна политика за повишаване на доходите. Почти еднакво се разпределят мненията за това коя сила ще ни интегрира по-бързо в Европа - 38% за Симеон, 36,5% за ОДС. Единствено за членството в НАТО 42% смятат, че с това ще се справят ОДС, а 33,6% са за движението.

През март царската формация е получила два пъти по-нисък резултат.

Много малка част от анкетираните смятат, че Коалиция за България може да се справи с тези проблеми.

Изненадата на изследването е, че ДПС няма да влезе в парламента. Според НЦИОМ за него ще гласуват 1,7%. Обяснението на Йорданова е, че 66% от електората на ДПС симпатизира на Симеон Втори, а и повишената избирателна активност понижава възможностите на ДПС.

В същото изследване столичният кмет Софиянски (70%) мина по рейтинг Симеон II (69%) и президента Стоянов (67%).

Според Йорданова повишеният рейтинг на кмета може да се дължи на информациите, че Софиянски е възможен бъдещ премиер на правителството между СДС и НДС II.

74% предпочитат републиканската форма на държавно устройство срещу 10% привърженици на монархията. 10% виждат участието на Симеон II в политиката, седнал на царския трон. Повечето (23%) си го представят като политически лидер, 21% като премиер и едва 14% като президент.



КАРЕ

От НЦИОМ нарекоха Симеон II "електорален феномен". Твърдият електорат на царското движение бил 25%. Хората, които са склонни да гласуват за Симеон II, са между 40 и 50 г. Поддръжниците на царя са по-скоро бедни, отколкото богати, със средно и по-ниско образование, живеещи в областните центрове и малките градове. В същото време СДС губел позиции сред елитните обществени прослойки - младите и високообразованите. Според социолозите битка между сините и царя ще е именно за тази прослойка. Коалиция за България пък губела бедния си електорат заради Симеон II.
907
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД