:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,509
Активни 441
Страници 3,954
За един ден 1,302,066

Спряха инсулин с невярно съдържание на етикетите

До аптеките стигнали близо 200 бройки от Mixtard 30 HM
Изпълнителната агенция по лекарствата спря във вторник продажбата на датския медикамент за диабетици Mixtard 30 HM. Произведените от Novo Nordisk флакони със суспензия за инжектиране съдържат по-малко инсулин, отколкото пише на етикета и не коригирали адекватно нивото на кръвната захар. Досега няма сигнали за пострадали от лекарството, но до аптеките са стигнали около 100-200 бройки от него.

Опасните флакони са от партидите N LS 61222 и LS 61223 и са от 10-милилитрови. Според етикета те съдържат 100 единици инсулин на милилитър. Агенцията установила след проверка, че инсулинът е 40 единици на милилитър. Повод за нея станала нехарактерната концентрация на инсулин в медикамента. "От 2-3 години тази концентрация не се среща, което веднага породи у нас и у вносителя съмнения, че при опаковането може да е станала грешка. От Novo Nordisk признаха за несъответствието", заяви изпълнителният директор на ИАЛ д-р Борислав Борисов. Според него няма вероятност употребата на медикамента да доведе до хипогликемичен шок, защото той бил характерен при пациенти, нуждаещи се от много по-големи дози.

Досега са блокирани над 2000 флакона от медикамента. Втората партида, пристигнала във вторник, изобщо не е тръгнала към аптечната мрежа. Спряна е още в складовете.

Болните да проверят дали не са получили флакони от въпросните партиди, предупредиха от ИАЛ. Те ще могат да сменят медикамента в аптеките, от които са го взели.
904
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД