:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,981,496
Активни 429
Страници 3,941
За един ден 1,302,066
Частен аероплан падна от 200 метра близо до бензиностанция

Инструктор и курсант загинаха в самолетна катастрофа до Долна баня

Трудно ще се установят причините за трагедията, машината няма черна кутия
Снимка : Борислав Николов
Двуместен самолет I-1L се разби в нива до гр. Долна баня във вторник около 19,50 ч. На място загинаха 53-годишният инструктор Петър Тихомиров Петров и 34-годишният му ученик Христо Николов Стайков. "Все още не може да разберем какво е станало, тъй като самолетът няма "черна кутия". Сутринта двамата направиха един полет. За деня бяха запланувани два", разказа управителят на Авиационен учебен център - летище "Долна баня" инженер-пилот Ватко Бешлиев.



"Както си летеше, изведнъж започна

да пада като чук от около 200 м.



След първоначалния шок всички се втурнахме с пожарогасители, за да гасим и да се опитаме да спасим двете момчета", разказаха свидетели на инцидента. На около З00 м от мястото на инцидента има бензиностанция. Наблизо няма много къщи, но има денонощни заведения и хората в тях са се отървали по чудо.

"Петър Петров е един от най-добрите авиатори в България и с невероятен опит. От няколко месеца той обучаваше Христо Стайков за пилот. По програмата за обучение за 7 август бяха планирани два полета - единият през деня, а другият вечерта", каза Бешлиев. По думите му първият полет през деня преминал нормално.

Има вероятност на Петров да му е прилошало и да е паднал върху лоста за управление и тялото му да не е позволило на пилота курсист да овладее малката машина, коментираха хора от летището. "Не мога да кажа, че изключвам и този вариант и ако е станало така, то на момчето му е било доста трудно да отмести Петров, защото той бе доста здрав мъж", каза Бешлиев. Инструкторът е един от най-добрите летци изпитатели, дълго време е бил такъв към завод "Авиотехника" в родния си град Пловдив. Преди два дни е бил там, за да уреди пенсионирането си.

Веднага след инцидента на мястото бяха изпратени полиция, пожарна кола и специалисти от транспортното министерство.

Районът около останките на летателния апарат беше отцепен.

Министърът на транспорта Пламен Петров бил информиран за произшествието, каза пресаташето на министерството Валя Лулева. Министър Петров е разпоредил незабавно на мястото на катастрофата да отиде комисия, която да изясни случая.

Телата на мъжете бяха извозени едва към 2,30 ч. към моргата на болницата в Ихтиман.



"Двуместният самолет е катастрофирал 7 минути след излитане



от пистата - приблизително два километра южно от частното летище. Атмосферните условия при излитането и по време на полета са били подходящи", съобщи главният директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация" към транспортното министерството Захари Алексиев.

Двама пазачи, охраняващи бензиностанция "Круиз" в района на Долна баня, са свидетели на катастрофата, съобщиха от РДВР - София. Те са се обадили в полицията в 19,55 ч.

Катастрофата била видяна и от служители на частното летище. Те веднага започнали да гасят запалилия се самолет. Когато повдигнали крилото на самолета, за да измъкнат трупа на единия пилот, се разсипало гориво и пожарът се възобновил. С общи усили на събралите се хора огънят бил потушен. Трупът на инструктора-пилот е изцяло обгорял, а на курсанта - до кръста. Образувано е следствено дело, обобщават от РДВР-София.

Учебният ултра лек самолет I-1L е на четири години, с капацитет от 2 000 летателни часа. Този тип руски летателни машини не са снабдени с катапулти и парашути, обясни Захари Алексиев.



Екипажът е поддържал радиовръзка с наземния персонал





на частното летище. Пилотът е подал сигнал, че излита от пистата и в диспечерския пункт на Ръководство въздушно движение. Управителят на летището Ватко Бешлиев е поддържал постоянна радиовръзка с екипажа на самолета. Той отрекъл екипажът да е подал сигнал за авария или дребен проблем. Няма радиозапис на разговорите между летището и пилотската кабина. Според инструкциите на въздухоплавателната администрация, за такива полети, органите на летището не са длъжни да правят запис на радиовръзката, уточни експерт от министерството на транспорта и съобщенията. Разследването може да продължи по-дълго време, причините за катастрофата могат да бъдат комплексни, коментира Алексиев.

Ще се направят обстойни анализи на остатъците от гориво-смазочните материали, на двигателя и останките от самолета.



В България в момента има четири училища,



които имат лиценз да издават дипломи за пилоти. Две са в София, едно във Варна и в Долна баня. Курсът на обучение струва 2600 щатски долара и включва 60 часа наземна подготовка и 25 летателни часа. Самолетът I-1L е с руска конструкция и 4-цилиндров американски двигател Lycoming. Цената му е 30 хил. лева. В кабината му има две места и отделение за багаж, но при необходимост може да се сложи и трета седалка.
 
"По програмата за обучение за 7 август бяха планирани два полета - единият през деня, а другият вечерта", каза собственикът на летището Ватко Бешлиев. Първият полет през деня преминал нормално.
 
Катастрофиралият вчера самолет преди инцидента.
12655
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД